Καλησπέρα σε όλους. Προσέρχεται στην Υπηρεσία μας πολίτης και μας αναφέρει ότι θέλει να ανακαλέσει τη μήνυση που υπέβαλε κατά της εν διαστάσει συζύγου του για πάράβαση άρθρου 232Α "παραβίαση δικαστικής απόφασης", που αφορά τη ρύθμιση της επικοινωνίας με το ανήλικο τέκνο του. Την μήνυση που επιθυμεί να ανακαλέσει, γιατί όπως αναφέρει, συζήτησαν με τη σύζυγό του και τα βρήκαν, την είχε υποβάλει την προηγούμενη ημέρα στην Υπηρεσία μας. Δεδομένου ότι ανάκληση γίνεται μόνο για τα αδικήματα που διώκονται κατ' έγκληση, πώς ενεργούμε στην προκειμένη περίπτωση; Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις σας.
Απ: ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΣΕ ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΟ ΑΔΙΚΗΜΑ
Μπορείς να κάνεις και αυτό ! Εγώ θα του έπαιρνα μία συμπληρωματική κατάθεση για το ότι συζήτησε και ότι δεν επιθυμει πλέον την ποινική δίωξη και μετά στον Εισαγγελέα. Αλλά θα του εξηγούσα ότι ο Εισ. μπορεί και να μην την αρχειοθετήση.
Επίσης σε τμήμα της Επαρχίας έχουν πάρει και έκθεση ανάκλησης γενόμενης έγκλησης και στην συνέχεια υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα όλο το υλικό. Μετά δεν ξέρω τι έγινε.
Απ: ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΣΕ ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΟ ΑΔΙΚΗΜΑ
Τα αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα δεν ανακαλούνται και άρα ας πρόσεχε...
Το μόνο που μπορείς να κάνεις (αν θες!) είναι να του πάρεις μία συμπληρωματική κατάθεση στην οποία να λέει ότι δεν επιθυμεί πλεόν την ποινική δίωξη διότι τα βρήκαν κλπ. Αυτό έχει σημασία για την περαιτέρω ποινική μεταχείριση του δράστη (ίσως μικρότερη ποινή). Βέβαια έχουμες δει πολλές φορές στα δικαστήρια να γίνονται τέτοιες δηλώσεις από τους μηνυτές και να ψάχνουν οι έδρες να βρουν τρόπο να τελειώσουν την υπόθεση χωρίς καταδίκη! (πχ. ρωτάει ο πρόεδρος τον μηνυτή: ώστε δηλώνετε ότι έγινε παρεξήγηση και δεν ήταν στις προθέσεις του κατηγορούμενου να σας βλάψει, έτσι; )
Πάντως, όπως είπα και στην αρχή εμάς δεν μας αφορά και όταν ο κάθε μηνυτής μπαίνει σε εκείνο το ρημάδι το γραφείο του Αξιωματικού Υπηρεσίας ας αναλαμβάνει και τις ευθύνες του σε ότι υπογράφει.
Απ: ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΣΕ ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΟ ΑΔΙΚΗΜΑ
Εμένα μου έχει τύχει σε περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας, όταν επέστρεψε η δικογραφία στο στάδιο της προκαταρκτικής για παροχή εξηγήσεων από τον δράστη, να με πιέσουν και οι δυο σύζυγοι να γίνει ανάκληση της έγκλησης διότι τα βρήκανε. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με τον Εισαγγελέα, μου είπε να πάρω κατάθεση της παθούσας ως αυθορμήτως παρουσιασθείσα, ότι δεν επιθυμεί την ποινική δίωξη του συζύγου της και ότι πλέον είναι όλα καλά μεταξύ τους και μαζί με τις εξηγήσεις του δράστη να ξανά υποβάλλω την δικογραφία στην Εισαγγελία, όπως και έκανα. Μετά από λίγο καιρό ο Εισαγγελέας με νέα του παραγγελία (και προς μεγάλη μου έκπληξη),ζήτησε και πήρα έκθεση ανάκλησης από την παθούσα. Δεν ξέρω σε ποιο δικονομικό "παράθυρο" πάτησε ο Εισαγγελέας, αλλά το σίγουρο είναι ότι μόνο αυτός μπορεί να ζητήσει ανάκληση σε αυτεπάγγελτο αδίκημα. Όλα αυτά σε επαρχιακό Τμήμα.
Απ: ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΣΕ ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΟ ΑΔΙΚΗΜΑ
Η ενδοοικογενειακή βία είναι μία ΠΟΛΥ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ περίπτωση αδικήματος, όπου η μη άσκηση ποινικής δίωξης στο δράστη, ενδέχεται κατά περίπτωση να εξυπηρετεί κατά καλύτερο τρόπο την προστασία του έγγαμου βίου των αντιδίκων, σε σχέση με την προστασία που με τις σκληρές προστατευτικές του διατάξεις ο σχετικός Νόμος προσπαθεί να προσφέρει στο θύμα της πράξης.
Δεν υπάρχουν "δικονομικά παράθυρα", αλλά δυστυχώς αυτή η "κατά παρέκκλιση διαδικασία" όπως είναι πιο ορθά ο όρος που χρησιμοποιείται προκειμένου να προσδιορισθεί πιο επίσημα η στάση του Εισαγγελέα που επικαλείται ο συνάδελφος 27101997 κινείται στα όρια της νομιμοφάνιας-αλχημίας προκειμένου να μην διαλυθεί μία οικογένεια και να προστατευθεί η σφαίρα της ιδιωτικής ζωής του ζευγαριού από μία δικαστική διαμάχη η οποία εκτός από πόλωση ενδεχόμενα να επιφέρει και την διάλυση του έγγαμου βίου είτε άμεσα είτε σε μεταγενέστερο χρόνο.
Ο Εισαγγελέας σε αυτή την περίπτωση το έκανε επειδή ήθελε να το κάνει. Νομικά δεν υφίσταται σχετική διάταξη περί τούτου...
Απ: ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΣΕ ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΟ ΑΔΙΚΗΜΑ
Στην ενδοοικογενειακή βία δεν υπάρχει ανάκληση παρά μόνο η διαδικασία της ποινικής διαμεσολάβησης.
Απ: ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΣΕ ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΟ ΑΔΙΚΗΜΑ
Κι εγώ θέλω να ανακαλέσω τη μήνυση και να μην πάμε δικαστικά. Ήμαστε καλά πλέον με το σύζυγο μου και δε θέλουμε να παρευρεθούν στο δικαστήριο. Μπορώ να κάνω κάτι γι αυτό?
Γνωρίζει κάποιος να μου απαντήσει; Μπορώ να του πω ότι θα διαβιβάσω την δικογραφία στον εισαγγελέα και να μεταβεί εκεί να δηλώσει ότι επιθυμεί να ανακαλέσει την εν λόγω μήνυση;