Απ: Απειλές κατά αστυνομικού
ναι , αλλα νοειται αστυνομικος να φοβαται? αν δεν κανω λαθος καποτε ενας παλιος μου ειχε πει οτι επι χωροφυλακης ή πολεων δεν θυμαμαι ακριβως υπηρχε διαταγη που ελεγε οτι απαγορευεται ο αστυνομικος να φοβαται και αυτο γιατι πχ ελεγε ο αλλος δεν ανεβαινω σε μηχανη γιατι φοβαμαι...αν και δεν νομιζω να ισχυει πλεον κατι τετοιο μετα απο τοσα χρονια
Απ: Απειλές κατά αστυνομικού
Ο φόβος [b]είναι ένα βασικό συναίσθημα του ανθρώπου[/b] που προκαλείται από τη συνειδητοποίηση ενός πραγματικού ή πλασματικού κινδύνου ή απειλής. Είναι ένας μηχανισμός προστατευτικού χαρακτήρα, μια φυσιολογική αμυντική αντίδραση του οργανισμού χωρίς να απαιτείται συνειδητή σκέψη.
Ο αστυνομικός είναι άνθρωπος.
Δια της επαγωγικής μεθόδου λοιπόν, ο αστυνομικός αισθάνεται φόβο, χωρίς καμία διαταγή να μπορεί να του απαγορεύσει να αισθάνεται τοιουτοτρόπως.
Απ: Απειλές κατά αστυνομικού
Κάτι τέτοιο είχα ακούσει και εγώ caotonic60 γι'αυτό και άνοιξα αυτό το θέμα.
Ότι εν ώρα υπηρεσίας δεν υπάρχουν απειλές κατά αστυνομικού λόγω της φύσης του επαγγέλματος.
Προφανώς όμως και πολύ σωστά δεν ισχύουν.
Απ: Απειλές κατά αστυνομικού
Το ανωτέρω αδίκημα όπως και η εξύβριση κατά αστυνομικού εν ώρα υπηρεσίας είναι αυτεπάγγελτο ή κατ'έγκλιση και χρειάζεται και παράβολο;
Απ: Απειλές κατά αστυνομικού
Κατά τη γενική διάταξη του άρθρου 46§2 ΚΠΔ είναι μεν κατ΄ έγκληση, αλλά για αξιόποινες πράξεις που τελούνται σε βάρος δημοσίων οργάνων και υπαλλήλων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, η έγκληση υποβάλλεται άνευ παραβόλου.
Αυτεπάγγελτα διώκεται η απλή σωματική βλάβη εν ώρα καθήκοντος (άρθρο 315§2 ΠΚ) καθώς η εξύβριση αν τελέστηκε από άτομο καλυμμένα ή αλλοιωμένα χαρακτηριστικά προσώπου (άρθρο 368§1 ΠΚ).
Αρ 46παρ 2 ΚΠΔ
"...Για αξιόποινες πράξεις που τελούνται σε βάρος δημοσίων οργάνων και υπαλλήλων κατά την άσκηση των ανατεθειμένων σε αυτούς καθηκόντων, ο παθών υποβάλλει την έγκληση ατελώς και χωρίς την κατάθεση παραβόλου."
Όταν οι ενέργειες του δράστη (απειλή βίας ή άλλη παράνομη πράξη ή παράλειψη) προκαλούν στο θύμα τρόμο ή ανησυχία, στοιχειοθετείται η αντικειμενική υπόσταση του εγκλήματος του άρθρου 333 ΠΚ.
[b]Τρόμος[/b] είναι ο υπερβολικός ή αιφνίδιος φόβος και [b]ανησυχία[/b] είναι η ταραχή και η αγωνία που προκαλείται στο αίσθημα της ασφάλειας (Δ. Καρανίκας, Εγχειρίδιο Ποινικού Δικαίου - Ειδικό Μέρος, τ. Γ', τευχ. Α΄, εκδ. 1962, σελ. 97).
Αν λοιπόν τα λεγόμενα του δράστη προκαλούν τρόμο και ανησυχία στο δέκτη της απειλής, τότε στοιχειοθετείται το αδίκημα.
Κατά τη γνώμη μου, οι φράσεις που ανέφερες είναι δυνατόν να προκαλέσουν τρόμο και ανησυχία και άρα να διωχθεί ο δράστης για απειλή.