Απ: Αυτοκινητοδρόμιο -αγώνες
Ευχαριστώ πολύ. Όμως, αν εκτός από το ειδικό σήμα του Ε.Ο.Τ. πάρει και άδεια του άρθρου 56Α μετά από ποιόν θα παίρνει άδεια τέλεσης ; Από τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή σύμφωνα με το 49 του Κ.Ο.Κ. ή από τον Περιφερειάρχη ; Θα επιλαμβάνεται η Τροχαία και θα μηνύει για πταίσμα ή η Τάξη και θα εφαρμόζεται ο Ν.2725/1999;
Συγγνώμη που το μπερδεύω το θέμα κι άλλο. Και για να είμαι και πιό συγκεκριμένος δεν αναφέρομαι σε αγώνες σε πίστα καρτ του αυτοκινητοδρομίου που το 49 ΚΟΚ διευκρινίζει οτι θέλουν άδεια από την επιτροπή του 56Α Ν.2725/1999. Αναφέρομαι σε αγώνες στους λοιπούς χώρους του αυτοκινητοδρομίου. Μάλιστα οι υπεύθυνοι ισχυρίζονται οτι δεν χρειάζεται καθόλου άδεια από την αστυνομία (49 ΚΟΚ) και αθωώνονται στο πταίσμα.
Απ: Αυτοκινητοδρόμιο -αγώνες
Η άδεια του άρθρου 49 του ΚΟΚ πρέπει να εκδοθει υποχρεωτικά απο τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή.
Παρακάτω το άρθρο 49 του ΚΟΚ το οποίο δεν εξαιρεί τα αυτοκινητοδρόμια αλλά ορίζει οτι όλοι οι αγώνες θέλουν άδεια είτε γίνονται σε ιδιωτικούς χώρους είτε σε δημόσιους.
Αρθρο 49 ΚΟΚ
Aγώνες στις οδούς και στις πίστες
1. Aγώνες ζωηλάτων oχημάτων, ζώων, πoδηλάτων, αυτoκινήτων, τρίτροχων οχημάτων, μoτoσικλετών και μoτoπoδηλάτων στις δημόσιες ή ιδιωτικές oδoύς και χώρoυς, επιτρέπεται να γίνoυν μόνo ύστερα από σχετική άδεια.
2. H κατά την πρoηγoύμενη παράγραφo άδεια δίνεται:
α) Για τoυς αγώνες ζωηλάτων oχημάτων και ζώων, από τις κατά τόπoυς Aστυνoμικές Διευθύνσεις ή Διευθύνσεις Tρoχαίας.
β) Για τoυς αγώνες πoδηλάτων, oμoίως από τις αυτές Aρχές, μετά πρoηγoύμενη αίτηση των ενδιαφερoμένων και εισήγηση της Eλληνικής Oμoσπoνδίας Πoδηλασίας (E.O.Π.) και
γ) Για όλους τους αγώνες αυτοκινήτων, τρίτροχων οχημάτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων, από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης ή τις υπ' αυτού εξουσιοδοτημένες Αρχές, ύστερα από σύμφωνη γνώμη του νομικού προσώπου που εκπροσωπεί, επίσημα, στην Ελλάδα τη Διεθνή Ομοσπονδία Αυτοκινήτων (Δ.Ο.Α.), τη Διεθνή Ομοσπονδία Μοτοσικλέτας (Δ.Ο.Μ.) και προκειμένου για αγώνες παλαιών αυτοκινήτων, τη Διεθνή Ομοσπονδία Παλαιού Αυτοκινήτου (Δ.Ο.Π.Α.). Ειδικότερα για αγώνες μοτοποδηλάτων, μοτοσικλετών και τρίτροχων οχημάτων μπορεί η παραπάνω σύμφωνη γνώμη να εκφραστεί από Πανελλήνια Αθλητική Ομοσπονδία Μοτοσικλετών, σύμφωνα με κανόνες που ορίζει η Διεθνής Ομοσπονδία Μοτοσικλέτας (Δ.Ο.Μ). Ειδικά η τέλεση αγώνων με μικρά τετράτροχα οχήματα (καρτ) πραγματοποιείται μόνο σε ειδικούς προς τούτο χώρους (πίστες), για τους οποίους έχει χορηγηθεί προηγουμένως άδεια αγωνιστικού χώρου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 56Α του ν. 2725/1999 (ΦΕΚ 121/Α΄), όπως ισχύει και με τις προϋποθέσεις Διεθνή Κανονισμού Καρτ, οι οποίες διαπιστώνονται από το νομικό πρόσωπο που εκπροσωπεί στην Ελλάδα τη Διεθνή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (Δ.Ο.Α.).
Η αίτηση των ενδιαφερομένων υποβάλλεται στο νομικό πρόσωπο που εκπροσωπεί τη Δ.Ο.Α., τη Δ.Ο.Μ. ή τη Δ.Ο.Π.Α. ή στην Πανελλήνια Αθλητική Ομοσπονδία Μοτοσικλετών και διαβιβάζεται στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, μαζί με τη σύμφωνη γνώμη του, προκειμένου να εκδοθεί η σχετική άδεια. ( )
3. Με τα αναφερόμενα στην παράγραφο 2 εδάφ. γ΄ του παρόντος άρθρου δεν θίγονται οι διατάξεις του ν. 2323/1995 "Υπαίθριο εμπόριο και άλλες διατάξεις" που αναφέρονται στη χορήγηση αδειών από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) στις πίστες αυτοκινητιδίων για αναψυχή, οι οποίες εξακολουθούν να ισχύουν. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται σύμφωνη γνώμη του νομικού προσώπου που εκπροσωπεί στην Ελλάδα τη Δ.Ο.Α. Τα οχήματα αυτά θα πρέπει να είναι ασφαλισμένα και για την οδήγησή τους απαιτείται άδεια οδήγησης αυτοκινήτου ή άδεια οδηγού αγώνων Κάρτινγκ οποιασδήποτε κατηγορίας, που έχει εκδοθεί από το νομικό πρόσωπο που εκπροσωπεί επίσημα στην Ελλάδα τη Διεθνή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (Δ.Ο.Α.). Τα μέτρα ασφαλείας που προβλέπονται από το Διεθνή Κανονισμό Καρτ, τόσο για τους οδηγούς όσο και για τους θεατές, εφαρμόζονται αναλόγως.
4. «Αυτός που παραβαίνει τις διατάξεις του άρθρου αυτού τιμωρείται με φυλάκιση μέχρις ενός (1) έτους [Σύμφωνα με το άρθρο 31 του Ν.3904/2010 (ΦΕΚ Α-218) : Όλες οι σε βαθμό πλημμελήματος αξιόποινες πράξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 2696/1999 (ΦΕΚ 57 Α'), τιμωρούνται με κράτηση μέχρι έξι (6) μηνών και πρόστιμο μέχρι τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ] και χρηματική ποινή τουλάχιστον διακοσίων (200,00) ευρώ».
Η αρμόδια Επιτροπή του άρθρου 56Α του Ν.2725/1999 εγκρίνει την Άδεια λειτουργίας οποιουδήποτε αγωνιστικού χώρου ή χώρου άθλησης όλων των εθνικών, περιφερειακών, δημοτικών, κοινοτικών ή σωματειακών γυμναστηρίων όλων των κέντρων άθλησης ή χώρων αθλοπαιδιών και εν γένει των αθλητικών εγκαταστάσεων, πλην των υπαγόμενων στις διατάξεις του άρθρου 32 του παρόντος νόμου, απαιτείται άδεια για τη συνδρομή των αναγκαίων προϋποθέσεων ασφαλείας για αθλούμενους και θεατές.
Το αυτοκινητοδρόμιο είναι αθλητική εγκατάσταση μηχανοκίνητου αθλητισμού, θέλει άδεια λειτουργίας αθλητικής εγκατάστασης της Περιφέρειας (άρθρου 56Α Ν.2527/1999), Ειδικό σήμα του ΕΟΤ και άδειας τέλεσης αγώνα απο τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση (άρθρου 49 του ΚΟΚ) η οποία εκδίδεται μετά από θετική εισήγηση της Ομοσπονδίας αυτοκινήτου.
Κατά την άποψή μου η άδεια του άρθρου 49 του ΚΟΚ απο την αστυνομική αρχή για κάθε αγώνα, απαιτείται.
[u]Σχετικά[/u]
Π.Δ. 14/2007 - ΦΕΚ 10/Α/22.1.2007
Καθορισμός προδιαγραφών για τη δημιουργία αυτοκινητοδρομίων.
Άρθρο 9
5. Το παραπάνω ειδικό σήμα λειτουργίας του αυτοκινητοδρομίου δεν απαλλάσσει τους υπευθύνους από την υποχρέωση της λήψης άδειας τέλεσης των αγώνων του μηχανοκίνητου αθλητισμού από τον αρμόδιο κρατικό φορέα κάθε φορά, καθώς και από την υποχρέωση λήψης επιμέρους αδειών, όπου απαιτείται, για τη λειτουργία της εγκατάστασης, από τους αρμόδιους φορείς.
Κ.Υ.Α. ΔΙΑΔΠ/Φ.Α.2.1./1628/2011 - ΦΕΚ B 25 - 20.01.2011
Απλούστευση της διαδικασίας Χορήγησης Ειδικού Σήματος Λειτουργίας σε αυτοκινητοδρόμια. Ένταξη της διαδικασίας στα Ενιαία Κέντρα Εξυπηρέτησης (Ε.Κ.Ε.) .
[edit time=1390494900]mentor[/edit]