Απ: ΓΝΗΣΙΟ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ – ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ Φ/Α
Σε περίπτωση όμως που το κατάκοιτο άτομο, το οποίο δεν έχει επαφή με το περιβάλλον πρέπει υποχρεωτικά να υπογράψει σε κάποιο έγγραφο, τι γίνεται τότε; Λογικά θα πρέπει να υπάρχει κάποιος τρόπος. Να υπογράψει για παράδειγμα κάποιος οικείος του αντ' αυτού (έχοντας ειδικό πληρεξούσιο) ή με κάποιον άλλον τρόπο. Αν γνωρίζει κάποιος, ας απαντήσει. Ευχαριστώ.
Απ: ΓΝΗΣΙΟ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ – ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ Φ/Α
Το γνησιο υπογραφής βεβαιώνεται ΜΟΝΟ σε άτομα που έχουν ΠΛΗΡΗ δικαιοπρακτική ικανότητα όπως επίσης και η σύνταξη πληρεξουσίου απο συμβολαιογράφο τελεί υπο τις ιδιες προυποθέσεις .
Σε αντίθετη περίπτωση οταν και διαπιστωσουμε οτι κάποιο πρόσωπο στερείται είτε προσωρινά είτε ολικά την δικαιοπρακτική ικανότητα οφείλουμε να ΜΗΝ βεβαιώσουμε το γνήσιο της υπογραφής του .
Η διαδικασία που πρέπει να ακλουθηθεί -και η οποία ΔΕΝ αφορά την αστυνομία- είναι να τεθεί το πρόσωπο υπο ''ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ'' σύμφωνα με την εκούσια διαδικασία ως ορίζεται στα αρθρα 1666-1688 ΑΚ ενω αρμόδιο είναι το πρωτοδικείο του τόπου κατοικίας του καθ'ου (801-806 ΚΠολΔ).
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
[b]Άρθρο 1666
Ποιοι υποβάλλονται σε δικαστική συμπαράσταση
Σε δικαστική συμπαράσταση υποβάλλεται ο ενήλικος: 1. όταν λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταρα-χής ή λόγω σωματικής αναπηρίας αδυνατεί εν όλω ή εν μέρει να φροντίζει μόνος για τις υποθέσεις του. 2. όταν, λόγω ασωτίας, τοξικομανίας ή αλκοολισμού, εκθέτει στον κίνδυνο της στέρησης τον εαυτό του, το σύζυγό του, τους κατιόντες του ή τους ανιόντες του.[/b]
Ο ανήλικος, που βρίσκεται υπό γονική μέριμνα ή επιτροπεία, μπορεί να υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση, αν συντρέχουν οι όροι της, κατά το τελευταίο έτος της ανηλικότητας. Τα αποτελέσματα της υποβολής σε δικαστική συμπαράσταση αρχίζουν, αφότου ο ανήλικος ενηλικιωθεί.
[b]Άρθρο 1667
Η υποβολή στη δικαστική συμπαράσταση αποφασίζεται από το δικαστήριο ύστερα από αίτηση του ίδιου του πάσχοντος ή του συζύγου του, εφόσον υπάρχει εγγύηση έγγαμη συμβίωση, ή των γονέων ή τέκνων του ή του εισαγγελέα ή και αυτεπαγγέλτως. Στην περίπτωση της δεύτερης παραγράφου του άρθρου 1666, την αίτηση μπορεί να υποβάλει και ο επίτροπος του ανηλίκου.
Όταν το πρόσωπο πάσχει αποκλειστικά από σωματική αναπηρία, το δικαστήριο αποφασίζει μόνο ύστερα από αίτηση του ίδιου.[/b]
[b][u]Άρθρο 1668
Οι δημόσιοι ή δημοτικοί υπάλληλοι, οι εισαγγελείς τα όργανα των αρμόδιων κοινωνικών υπηρεσιών, καθώς και οι προϊστάμενοι μονάδων ψυχικής υγείας οφείλουν να γνωστοποιούν στο δικαστήριο κάθε περίπτωση που μπορεί να συνεπάγεται την υποβολή ενός προσώπου σε δικαστική συμπαράσταση, αμέσως μόλις την πληροφορούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.[/u][/b]
Άρθρο 1669
Ποιος διορίζεται δικαστικός συμπαραστάτης
Το δικαστήριο διορίζει δικαστικό συμπαραστάτη το φυσικό πρόσωπο που έχει προτείνει αυτός τον οποίο αφορά το μέτρο, εφόσον ο τελευταίος έχει συμπληρώσει το δέκατο έκτος έτος της ηλικίας του και το προτεινόμενο πρόσωπο κρίνεται κατάλληλο και μπορεί κατά το νόμο να διορισθεί. Αν αυτός που χρειάζεται τη συμπαράσταση δεν προτείνει κανέναν ή αν εκείνος που προτάθηκε δεν κρίνεται κατάλληλος, το δικαστήριο επιλέγει ελεύθερα αυτόν που κρίνει περισσότερο κατάλληλο για τη συγκεκριμένη περίπτωση, αφού λάβει υπόψη του την τυχόν εκφρασμένη βούληση του συμπαραστατέου, να αποκλεισθεί συγκεκριμένο πρόσωπο, τους δεσμούς του με τους συγγενείς του ή άλλα πρόσωπα και ιδίως με τους γονείς του, τα τέκνα του και το σύζυγό του, καθώς και τον κίνδυνο από την τυχόν υφιστάμενη αντίθεση συμφερόντων ανάμεσα στον συμπαραστατέο και σ' αυτόν που πρόκειται να διορισθεί.
Άρθρο 1670
Ποιοι αποκλείονται
Δεν διορίζεται δικαστικός συμπαραστάτης: 1. αυτός που δεν έχει πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα. 2. ο ενήλικος για τον οποίο έχει διοριστεί προσωρινός δικαστικός συμπαραστάτης κατά το άρθρο 1672. 3 αυτός που συνδέεται με σχέση εξάρτησης ή με οποιονδήποτε άλλο στενό δεσμό με τη μονάδα ψυχικής υγείας στην οποία ο συμπαραστατέος έχει εισαχθεί για θεραπεία ή απλώς διαμένει. Ο διορισμός που εμπίπτει στην πρώτη περίπτωση του προηγούμενου εδαφίου δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Για τις δυο άλλες περιπτώσεις ισχύουν τα οριζόμενα στο δεύτερο και τρίτο εδάφια του άρθρου 1596.
Άρθρο 1671
Αδυναμία διορισμού
Αν δεν βρίσκεται κατάλληλο φυσικό πρόσωπο για να διορισθεί δικαστικός συμπαραστάτης, σύμφωνα με τους ορισμούς του άρθρου 1669, η δικαστική συμπαράσταση ανατίθεται σε σωματείο ή ίδρυμα, που έχουν συσταθεί ειδικά για το σκοπό αυτόν και διαθέτουν το κατάλληλο προσωπικό και υποδομή, αλλιώς στην αρμόδια κοινωνική υπηρεσία. Το άρθρο 1635 έχει ανάλογη εφαρμογή.
Άρθρο 1674
Έκθεση της κοινωνικής υπηρεσίας
Το δικαστήριο, προκειμένου να αποφασίσει την υποβολή ενός προσώπου σε δικαστική συμπαράσταση και το διορισμό δικαστικού συμπαραστάτη, καθώς και όταν πρόκειται να διορίσει προσωρινό δικαστικό συμπαραστάτη, συνεκτιμά την έκθεση της αρμόδιας κοινωνικής υπηρεσίας σχετικά με την αναγκαιότητα του μέτρου και την καταλληλότητα του προσώπου που πρόκειται να διορίσει δικαστικός συμπαραστάτης ή του σωματείου ή του ιδρύματος, στα οποία πρόκειται να ανατεθεί η δικαστική συμπαράσταση.
Άρθρο 1676
Αποτελέσματα της υποβολής σε δικαστική συμπαράσταση
Ανάλογα με την περίπτωση, το δικαστήριο που υποβάλλει ένα πρόσωπο σε δικαστική συμπαράσταση, είτε: 1. τον κηρύσσει ανίκανο για όλες ή για ορισμένες δικαιοπραξίες, γιατί κρίνει ότι αδυνατεί να ενεργεί γι' αυτές αυτοπροσώπως (στερητική δικαστική συμπαράσταση, πλήρης ή μερική) είτε 2. ορίζει ότι για την ισχύ όλων ή ορισμένων δικαιοπραξιών του απαιτείται η συναίνεση του δικαστικού συμπαραστάτη (επικουρική δικαστική συμπαράσταση, πλήρης ή μερική) είτε 3. αποφασίζει συνδυασμό των δύο προηγούμενων ρυθμίσεων. Το δικαστήριο δεν δεσμεύεται από την αίτηση, οφείλει όμως να επιβάλλει στον συμπαραστατούμενο τους ελάχιστους δυνατούς περιορισμούς που απαιτεί το συμφέρον του. Στην περίπτωση της δεύτερης παραγράφου του άρθρου 1667, το δικαστήριο δεν μπορεί να επιβάλει, με την αρχική ή την τροποποιητική απόφασή του, περιορισμούς περισσότερους από όσους ζητούνται.
Άρθρο 1678
Η υποβολή του συμπαραστατουμένου σε καθεστώς πλήρους στέρησης της δικαιοπρακτικής του ικανότητας πρέπει να ορίζεται στην απόφαση ρητά.
Αν δεν ορίζεται διαφορετικά στο νόμο ή στη δικαστική απόφαση, ο συμπαραστατούμενος δεν μπορεί να επιχειρεί, αν η δικαστική συμπαράσταση είναι στερητική αυτοπροσώπως και, αν είναι επικουρική, χωρίς τη συναίνεση του δικαστικού συμπαραστάτη, όσες πράξεις δεν μπορεί να επιχειρεί ο επίτροπος του ανηλίκου χωρίς την άδεια του δικαστηρίου, ούτε να διεξάγει τις συναφείς με αυτές δίκες.
Επίσης δεν μπορεί, εφόσον δεν του έχει επιτραπεί ρητά, να επιχειρεί μόνος χαριστικές δικαιοπραξίες, να εισπράττει απαιτήσεις και να παρέχει εξόφληση.
Η διάταξη του άρθρου 1527 έχει ανάλογη εφαρμογή.
Άρθρο 1679
Όταν το δικαστήριο υποβάλλει τον συμπαραστατούμενο σε συνδυασμό στερητικής και επικουρικής δικαστικής συμπαράστασης, ορίζει ρητά στην απόφασή του ποιες πράξεις δεν μπορεί ο συμπαραστατούμενος να επιχειρεί αυτοπροσώπως και ποιες δεν μπορεί να επιχειρεί χωρίς τη συναίνεση του δικαστικού συμπαραστάτη του. ο συνδυασμός μπορεί να συνίσταται και στο να αφαιρεί το δικαστήριο από αυτόν τον οποίο υποβάλλει σε επικουρική δικαστική συμπαράσταση, την αυτοπρόσωπη διοίκηση της περιουσίας του, είτε στερώντας του ταυτόχρονα και την ελεύθερη διάθεση των εισοδημάτων από αυτήν είτε όχι, και να την αναθέτει στον δικαστικό συμπαραστάτη.
Άρθρο 1680
Αρμοδιότητες ως προς την επιμέλεια
Το δικαστήριο μπορεί να αναθέτει στον δικαστικό συμπαραστάτη εν όλω ή εν μέρει και την επιμέλεια του προσώπου του συμπαραστατουμένου. Κατά την άσκηση της επιμέλειας, ο δικαστικός συμπαραστάτης οφείλει να εξασφαλίζει στον συμπαραστατουμένου τη δυνατότητα να διαμορφώνει μόνος του τις προσωπικές του σχέσεις, εφόσον του το επιτρέπει η κατάστασή του.
Άρθρο 1681
Έναρξη αποτελεσμάτων
Τα αποτελέσματα της δικαστικής συμπαράστασης αρχίζουν αφότου δημοσιευθεί η σχετική απόφαση. Για την έναρξη όμως του λειτουργήματος του δικαστικού συμπαραστάτη απαιτείται τελεσιδικία της απόφασης που τον διορίζει.
Άρθρο 1682
Λειτουργία της δικαστικής συμπαράστασης
Σε κάθε περίπτωση στερητικής δικαστικής συμπαράστασης έχουν, εφόσον ο νόμος δεν ορίζει διαφορετικά, ανάλογη εφαρμογή οι διατάξεις για την επιτροπεία ανηλίκων. Τα έργα της εποπτείας της δικαστικής συμπαράστασης ασκεί συμβούλιο από τρία έως πέντε μέλη, τα οποία διορίζονται με την ίδια απόφαση που διορίζει τον δικαστικό συμπαραστάτη από συγγενείς ή φίλους του συμπαραστατουμένου (εποπτικό συμβούλιο). Η δεύτερη παράγραφος του άρθρου 1634 εφαρμόζεται αναλόγως. Στην περίπτωση προσωρινού δικαστικού συμπαραστάτη, τα έργα της εποπτείας της δικαστικής συμπαράστασης ασκεί ο ειρηνοδίκης.
Άρθρο 1685
Άρση της δικαστικής συμπαράστασης
Αν έλειψαν οι λόγοι που την προκάλεσαν, η δικαστική συμπαράσταση αίρεται με απόφαση του δικαστηρίου ύστερα από αίτηση των προσώπων που μπορούν να τη ζητήσουν ή και αυτεπαγγέλτως.
Στην περίπτωση της δεύτερης παραγράφου του άρθρου 1667, το δικαστήριο αποφασίζει την άρση της δικαστικής συμπαράστασης, κατά την ελεύθερη εκτίμησή του, μόνο όταν το ζητεί ο ίδιος ο συμπαραστατούμενος.
Η απόφαση που αίρει τη δικαστική συμπαράσταση υποβάλλεται στις διατυπώσεις δημοσιότητας του
Άρθρο 1688
Δικαστική συμπαράσταση όσων εκτίουν ποινή στερητικής της ελευθερίας
Με δικαστική απόφαση μπορεί να υποβληθεί σε επικουρική δικαστική συμπαράσταση και όποιος εκτίει ποινή στερητική της ελευθερίας του τουλάχιστον δύο ετών. Η δικαστική συμπαράσταση κηρύσσεται μόνο με αίτηση του προσώπου που εκτίει την ποινή και μόνο για τις πράξεις που αυτός προσδιόρισε στην αίτησή του.
[edit time=1373566042]SREK[/edit]
Απ: ΓΝΗΣΙΟ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ – ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ Φ/Α
Σε περίπτωση που το άτομο είναι ανάπηρο (ή και παράλυτο) , μπορούμε να επικυρώσουμε φωτοαντίγραφο (πχ της βεβαίωσης αναπηρίας του) στον κηδεμόνα του; χρειάζεται πληρεξούσιο ή δικαστική συμπαράσταση;
Απ: ΓΝΗΣΙΟ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ – ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ Φ/Α
Προφανώς αναφέρεσαι σε περίπτωση που αυτός που προσκομίζει το υπό επικύρωση έγγραφο ειναι αλλος απο αυτόν που αφορά το συγκεκριμένο έγγραφο.
Στην περίπτωση αυτη οφείλουμε να γράψουμε κατα την θεώρηση , στα χέρια ποιανού βρισκόταν κ εν συνέχεια το επικυρωνουμε κανονικά.
Επίσης η σωματική αναπηρία ΔΕΝ έχει απόλυτος καμία σχέση με την δικαιόπρακτικη ικανότητα του εκάστοτε προσώπου ...
Απ: ΓΝΗΣΙΟ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ – ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ Φ/Α
Σε περίπτωση που επικυρώσουμε αντίγραφο από το πρωτότυπό του που σύμφωνα με τον κώδικα διοικητικής διαδικασίας δεν πρέπει να επικυρωθεί από εμάς αλλά από άλλη αρχή, τι γίνεται; Υπάρχουν κυρώσεις (ποινικές-πειθαρχικές) για εμάς που κάναμε μία τέτοια επικύρωση; π.χ. δεν γνωρίζουμε και πράττοντας λάθος επικυρώνουμε ένα πτυχίο το οποίο είναι γραμμένο σε ξένη γλώσσα και έχει εκδοθεί από αλλοδαπή αρχή ή ένα έγγραφο το οποίο έχει εκδοθεί από δικηγόρο ή ένα πτυχίο ECDL (Φ/Α όλα αυτά που προανέφερα) από τα πρωτότυπά τους; Τι γίνεται στην περίπτωση αυτή; Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις σας.
Διάβασε τo νέο εγχειρίδιο Διοικητικών διαδικασιών εδω :
[url=http://www.policenet.gr/portal/images/pdf/kodikas_doiikitikon_diadikasi…]
Στην παράγραφο 7 έχει οδηγίες για το γφνήσιο Υπογραφής και στην 8 για την επικύρωση εγγράφων.
Αν ο πολίτης δεν έχει καμια επαφή με το περιβάλον του δεν βεβαιώνουμε το γνήσιο της υπογραφής. Αν απλώς δεν μπορεί να υπογράψει (π.χ.είναι αγράμματος) τότε βεβαιώνουμε την αδυναμία υπογραφής του .....
Δες επίσης και παλαιότερες σχετικές συζητήσεις..
[url=http://www.policenet.gr/portal/eforum/forum-astynomikos-astynomia/3919…]
[url=http://www.policenet.gr/portal/eforum/forum-astynomikos-astynomia/3913…]
[url=http://www.policenet.gr/portal/eforum/forum-astynomikos-astynomia/403.h…]