Απ: δικαιωματα ανακριτη
Σχετικό είναι το άρθρο 249 παρ 3 ΚΠΔ . Ειναι σαφεστατο !
Οσο αναφορα οτι η παραγγελία δόθηκε προφορικά δεν έχει κανεναν ρολο .
Αλλωστε στο άρθρο 13 ΚΠΔ δεν αναφέρεται οτι η παραγγελία των δικαστικών αρχών πρέπει να δοθει υποχρεωτικά εγγράφως.
Οπότε οφείλεις να την εκτελέσεις χωρίς καμια χρονοτριβή.
[edit time=1350129037]srek[/edit]
Απ: δικαιωματα ανακριτη
1. Οι Αστυνομικές Ανακριτικές Αρχές είναι υποχρεωμένες να εκτελέσουν τις παραγγελίες (προφορικές ή έγγραφες) των δικαστικών και των εισαγγελικών αρχών. Αυτό προκύπτει από το άρθρο 13 του Κ.Π.Δ. και το άρθρο 9 του Ν.1756/1988 (ΦΕΚ Α 35) «Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων ορίζονται τα εξής : «Σχέση δικαστικών και αστυνομικών αρχών : 1. Τα όργανα που ασκούν γενικά ή ειδικά καθήκοντα υποχρεούνται α) Να εκτελούν αμέσως και απροφασίστως τις παραγγελίες των δικαστικών αρχών και να παρέχουν τη βοήθειά τους σε αυτές. Β) Να διευκολύνουν του δικηγόρους στην άσκηση του λειτουργήματός τους ….κ.λ.π..
[info]Άρθρο 13 Κ.Π.Δ.
Σχέση της εισαγγελίας και των δικαστηρίων με άλλες αρχές
Οι αστυνομικές αρχές και η χωροφυλακή οφείλουν να εκτελούν χωρίς καμία χρονοτριβή τις παραγγελίες των δικαστικών και των εισαγγελικών αρχών, σε περίπτωση ανάγκης οι δικαστικές και οι εισαγγελικές αρχές έχουν το δικαίωμα να ζητούν τη βοήθεια της αστυνομίας και της χωροφυλακής, ακόμη και τη βοήθεια της ένοπλης δύναμης, απευθείας και χωρίς τη μεσολάβηση των προϊσταμένων τους. [/info]
2. Σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 248 του Κ.Π.Δ. όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 30 παρ.4 του Ν.4055/2012 (Α-51) «Αν προηγήθηκε προανάκριση ή προκαταρκτική εξέταση, ο ανακριτής δεν επαναλαμβάνει τις ανακριτικές πράξεις που έχουν γίνει στο πλαίσιό τους. Μόνο όταν κρίνει ότι οι πράξεις δεν έγιναν νομότυπα ή όταν, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, χρειάζονται ειδική συμπλήρωση, επαναλαμβάνει αυτές». Σε κάθε περίπτωση οι Αστυνομικές Αρχές δεν είναι αρμόδιες να κρίνουν τις Αποφάσεις των Δικαστικών Αρχών.
[info]Άρθρο 248 Κ.Π.Δ.
Ενέργειες του ανακριτή
1. «Μόλις ο ανακριτής λάβει την παραγγελία του εισαγγελέα, ενεργεί όλες τις ανακριτικές πράξεις που θεωρεί κατά την κρίση του αναγκαίες για να εξακριβωθούν το έγκλημα και οι υπαίτιοι. Σε υποθέσεις το αντικείμενο των οποίων απαιτεί ειδικές γνώσεις, ο ανακριτής μπορεί να ζητήσει από τον εισαγγελέα εφετών, που έχει την ανώτατη διεύθυνση της ανάκρισης, να ορίσει με πράξη του ειδικούς επιστήμονες για την υποβοήθηση του έργου της ανάκρισης. Ο ορισμός των προσώπων αυτών γίνεται μεταξύ αυτών που υπηρετούν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και εφαρμόζονται αναλόγως, ως προς αυτούς, οι διατάξεις των άρθρων 188 έως 193.».
2. Ο ανακριτής οφείλει επίσης να βεβαιώσει τη ζημία που προκλήθηκε από το έγκλημα, αν αυτό είναι αναγκαίο για τη δικαστική κρίση σχετικά με το έγκλημα ή κάποια από τις περιστάσεις του ή αν παρίσταται ως πολιτικώς ενάγων εκείνος που αδικήθηκε.
3. «Αν προηγήθηκε προανάκριση ή προκαταρκτική εξέταση, ο ανακριτής δεν επαναλαμβάνει τις ανακριτικές πράξεις που έχουν γίνει στο πλαίσιό τους. Μόνο όταν κρίνει ότι οι πράξεις δεν έγιναν νομότυπα ή όταν, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, χρειάζονται ειδική συμπλήρωση, επαναλαμβάνει αυτές»*.
* Η παράγραφος 3 του άρθρου 248 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας τίθεται ως άνω όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 30 παρ.4 του Ν.4055/2012 (Α-51)[/info]
Για να ζητησει συπληρωματική αυτοψια σιγουρα θα θεσει και νεα ερωτηματα,που δεν μπορουμε να του απαντησουμε αρα παμε για νεα αυτοψια,Φυσικα κ εκτελουμε προφορικη εντολή του.Δυστυχως η δικονομια αναφερει γενικα οτι εκτελόυμε εντολές τους αρα και γραπτα κ προφορικά.Αλλα κ πρακτικα να απαγορευοταν ποιος θα ελεγε οχι στον ανακριτη?