Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Posted by kariamandhs77 on
Καλησπέρα συνάδελφοι, να εκθέσω και εγώ έναν προβληματισμό. ‘Εστω πως έχουν ανεγέρθει σε άγνωστο χρόνο σε μια περιοχή αυθαίρετα κτίσματα – κατοικίες και δημιουργήθηκε ένας συνοικισμός. Οι κάτοικοι αυτοί, έχουν δικαίωμα να εναντιωθούν στην δημιουργία άλλου κτίσματος που απαιτεί χιλιομετρικη απόσταση απο κατοικημένη περιοχή ( π.χ. οίκου ανοχής, σκοπευτηρίου, χώρου συγκομιδής απορριμάτων ); Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Greek

Υποβλήθηκε από giorgos516. Ημερομηνία: Παρ, 05/02/2014 - 14:21 Μόνιμος σύνδεσμος

Δεν μπορεί να απαντηθεί εύκολα η ερώτηση σου Παράδειγμα α. Ο οικισμός χτίστηκε πριν πολλα χρόνια με την ανοχή της πολιτείας σίγουρα έχουν δικαιώματα στην γη τους και σχεδόν σε όλες αυτές τις περιπτώσεις εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις Για περιπτώσεις κατάληψης χώρου απο αθίγγανους συνήθως σε δημόσιο χώρο φυσικά και ειναι δύσκολο να προβάλουν αντιδράσεις Φυσικά όλοι μπορούν να διεκδικήσουν οτι πιστεύουν στα δικαστήρια Πάντως το ερώτημα σου δεν αφορά την αστυνομία αλλά άλλες υπηρεσίες πχ εισαγγελία δήμο πολεοδομία Κτηματολόγιο

Υποβλήθηκε από kariamandhs77. Ημερομηνία: Σάβ, 05/03/2014 - 05:20 Μόνιμος σύνδεσμος

Ευχαριστώ για την απάντηση σου. Η ερώτηση μου αναφέρεται κυρίως σε οικισμό ο οποίος κατασκευάστηκε σε ιδιόκτητα οικόπεδα και όχι με κατάληψη δημόσιων κτισμάτων. Γνωρίζει κάποιος αν υπάρχει νομολογία ή κατι σχετικό;

Υποβλήθηκε από sakis01. Ημερομηνία: Δευ, 05/05/2014 - 06:55 Μόνιμος σύνδεσμος

Αν και η αντιμετώπιση του θέματος που θίγεις αφορά τις αδειοδοτούσες Αρχές, αφού αυτές θα πρέπει να αποφανθούν τεκμηριωμένα εάν και πότε αποκτώνται διακαιώματα επί αυθαίρετων κατασκευών, σε βασικές γραμμές έχε υπόψη σου τα εξής :

Η αυθαίρετη δόμηση και η νομιμοποίηση των εν λόγω κατασκευών αντιμετωπίσθηκε επαρκώς από τον ν. 4014/2011 όπως μεταγενέστερα τροποποιήθηκε. Ορίζεται λοιπόν, ότι εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου και υπαχθεί αυθαίρετο κτίσμα στο καθεστώς νομιμοποίησης του ν. 4014 και με την προϋπόθεση ότι εξοφλείται το ειδικό τέλος νομιμοποίησης, δεν επιβάλλεται καμία άλλη κύρωση (ποινική ή διοικητική). Τυχόν σχηματισθείσες δικογραφίες τίθενται στο Αρχείο με πράξη του αρμοδίου οργάνου (Εισαγγελέα ή Δικαστηρίου, ανάλογα το που εκρεμμεί η υπόθεση).

Περαιτέρω, εάν καταβληθεί το εν λόγω ειδικό τέλος νομιμοποίησης, δύναται να συσταθούν εμπράγματα δικαιώματα επί της νομιμοποιημένης πλέον κατασκευής. Άρα, από την καταβολή του εν λόγω τέλους, και ασχέτως αν υπάρχει οικοδομική άδεια ή όχι, ο ιδιοκτήτης της κατασκευής αποκτά πλήρη δικαιώματα κατόχου.

Εάν δεν ακολουθηθεί η παραπάνω διαδικασία, θεωρώ ότι η Διοίκηση δεν είναι υποχρεωμένη να συμμεριστεί τις όποιες αιτιάσεις των κατοίκων - ιδιοκτητών των αυθαίρετων κατασκευών, οι οποίοι θα πρέπει να προσφύγουν στη διοικητική δικαιοσύνη (ΣτΕ) αξιώνοντας την ακύρωση των διοικητικών πράξεων (αδειοδοτήσεις οίκων ανοχής ή χαδα ή οτιδήποτε άλλο).

Παρόλα αυτά, το ζήτημα είναι εξαιρετικά σύνθετο για να απαντηθεί εκτενώς σε ένα post. Φαντάσου μόνο ότι η τάξη που επιχειρήθηκε να μπει με τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων (ν. 4014) ανατράπηκε από την υπ΄ αριθ. 1118/2014 Απόφαση του ΣτΕ, η οποία έκρινε αντισυνταγματικές τις εν λόγω ρυθμίσεις και εξανάγκασε τον κοινό Νομοθέτη σε τροποποίηση των διατάξεων...

[edit time=1399287871]sakis01[/edit]

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis