Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Posted by SPIDERMAN1 on
Καλησπέρα σε όλους τούς συναδέλφους.Θα είμαι λακωνικός.Πότε επιτρέπεται η είσοδος της ΕΛ.ΑΣ σε αθλητικο σύνδεσμο ομάδας?Εάν για παράδειγμα καποια αστυνομική δύναμη που διέρχεται μπροστά απο έναν συνδεσμο δεχτει επίθεση με πετρες και ρόπαλα έχει δικαίωμα να εισέλθει εντός και να ενεργήσει συλληψεις?Εχει το ιδιο δικαιωμα ακομη και αν το Κεντρο επιχειρησεων διατάξει τις δυνάμεις να αποχωρησουν?Παράκληση θα ήθελα να μου απαντήσετε εμπεριστατωμένα όπως παντοτε αλλωστε και να με παραπεμψετε στη σχετικη νομοθεσία.Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Greek

Υποβλήθηκε από SREK. Ημερομηνία: Τρί, 11/18/2014 - 17:51 Μόνιμος σύνδεσμος

H είσοδος -εφόσον ο σύνδεσμος λειτουργεί- είναι ελεύθερη σε όλους .

Ενας χώρος για να τηρεί τις προυποθέσεις της οικίας και να προστατεύεται απο τις διατάξεις τις σχετικές με αυτήν (αρ9Σ) πρέπει να είναι :
1] [b]περιφραγμένος[/b]
2] [b]η είσοδος να μην είναι ελεύθερη σε όλους[/b]

Τέτοια παραδείγματα είναι :
 Το οίκημα, το διαμέρισμα, το δωμάτιο όπου διαμένει κάποιος, με οποιαδήποτε νομική ιδιότητα
 Το δωμάτιο του ξενοδοχείου, του νοσοκομείου
 Η αυλή, ο κήπος
 Μια καλύβα, μια σκηνή
 Ένα γραφείο, ένα ιατρείο, ένα κατάστημα (υπό προϋποθέσεις)
 Ένα όχημα, είτε ακινητοποιημένο είτε εν κινήσει (μόνο όταν χρησιμοποιείται ως οικία)

Ας δούμε ποιοι χώροι ΔΕΝ θεωρούνται ως οικία:
 [u]Τα κοινόχρηστα ή κοινά τοις πάσι πράγματα[/u], καθώς δε θα μπορούσαν, σε καμία περίπτωση, να χαρακτηριστούν ως «ιδιωτικός φυσικός χώρος» κάποιου ανθρώπου.
 [u]Τα ανοιχτά μέρη[/u] ,διότι ελλείπει το πρώτο κριτήριο-το περιφραγμένο. Τέτοιο παράδειγμα είναι ο αγρός, ακόμα και αν χρησιμεύσει προς διανυχτέρευση.
 [u]Τα δημόσια μέρη[/u] ,δηλαδή τα μέρη όπου η πρόσβαση είναι ελεύθερη για το κοινό(=αόριστο αριθμό ανθρώπων), διότι λείπει το δεύτερο κριτήριο-το απροσπέλαστο. Τέτοια είναι ο κινηματογράφος, το θέατρο, το καφενείο, το ξενοδοχείο(μόνο οι χώροι υποδοχής και οι διάδρομοι, όχι τα δωμάτια).

Ως προς τα καταστήματα, ορθό είναι να γίνεται διάκριση για το πότε θεωρούνται κατοικία και πότε όχι. Εφόσον η δυνατότητα προσπέλασης παραλλάσσει, παραλλάσσει και ο νομικός χαρακτήρας του φυσικού χώρου ως κατοικίας .Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση 12/8.5.1963 , του αντιεισαγγελέα Β. Σακελλαρίου, τα καταστήματα είναι καταρχήν δημόσια μέρη, αφού είναι ευρέως προσβάσιμα και ο καθένας μπορεί να εισέλθει. Παύουν, όμως, να θεωρούνται δημόσιοι τόποι, όταν κλείνουν, δηλαδή:-όταν διακόπτονται οι συναλλαγές –οι πελάτες απομακρύνονται και –οι πόρτες κλείνουν. Τότε, πλέον, εμπίπτουν στην έννοια της κατοικίας, διότι αποκτούν ιδιωτικότητα, δηλαδή συντρέχει και το δεύτερο στοιχείο, που κατά τις εργάσιμες ώρες εξέλιπε, το απροσπέλαστο.
Επίσης άξια αναφοράς είναι και η γνωµοδότηση Εισαγγελέα Α.Π 12/8.5.1963 σύμφωνα με την οποία «Είναι ελεύθερη η κατ’ οίκον έρευνα σε κατάστηµα κατά τις εργάσιµες ώρες, ακόµα και αν αυτά χρησιµεύουν ως κατοικία για τους διευθυντές τους.»

[b]Ετσι λοιπόν η είσοδος της αστυνομίας για να ενεργήσει συλλήψεις εφόσον δέχτηκε επίθεση μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την παρουσία εισαγγελέα , αν ο σύνδεσμος είναι ανοιχτός (δηλαδή όταν εντός αυτού βρίσκονται άτομα)
[/b]
Ως προς την δυνατότητα του κέντρου να διατάξει αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων απορρέει απο την παρ. ε του άρθρου 119 του πδ 141/1991 όπου :
'' Οταν το πρόσωπο που πρέπει να συλληφθεί βρίσκεται μέσα σε πλήθος ή σε ομάδα που είναι σε ευθυμία ή κάτω από συνθήκες ή περιστάσεις που πιθανολογούν την εξέγερση του πλήθους εναντίον των αστυνομικών που επιχειρούν τη σύλληψη και συνεπώς τη διατάραξη της κοινής ησυχίας και τη ματαίωση της σύλληψης, εφόσον δεν υπάρχει κίνδυνος απόδρασης ή εξαφάνισής του, πρέπει να αναβάλλεται η σύλληψη για να προληφθεί ενδεχόμενη αντίσταση για την απελευθέρωσή του, διαφορετικά να καταβάλλεται προσπάθεια ώστε η σύλληψη να γίνεται με ενισχυμένη δύναμη. Οταν πρόκειται για αυτόφωρο έγκλημα, πρέπει να αποφεύγεται η σύλληψη του δράστη, όταν αυτό είναι ασήμαντο πλημμέλημα και απειλείται από τη σύλληψη ή διατάραξη της τάξης και η πρόκληση σοβαρότερων αξιόποινων πράξεων''

Policenet.gr © | 2025 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis