Απ: Εγχείριση έγγραφης μήνυσης
Σας ευχαριστώ πολύ, και ήθελα να ρωτήσω ότι στην περίπτωση που η εξουσιοδότηση αφορά εκτός από την κατάθεση και την υπογραφή της μήνυσης από τον πληρεξούσιο, τότε είναι λάθος η σύνταξη εκθ.βεβαίωσης;
Απ: Εγχείριση έγγραφης μήνυσης
Ναι,ειναι λάθος να συνταξουμε έκθεση βεβαίωσης για ακριβώς τον ίδιο λόγο που προανέφερα ...
Επειδή έχει εξουσιοδότηση για την σύνταξη κ την κατάθεση της εγκλησης δεν σημαίνει ότι μπορεί να βεβαιώσει κ το αληθές του περιεχομένου αυτής ούτε φυσικά θα διώχθει, σε περιπτωση που δεν ειναι αληθές το περιεχόμενο της εγκλησης, ως αυτουργός ψεύδους καταμηνυσης .
Πριν απο κάθε ενέργεια μας πρέπει να πρυτανεύει η λογική κ μετα να βάζουμε στο μυαλό μας περίπλοκους δικόνομικούς περιορισμούς...
Αυτουργός λοιπον της οποίας αξιόποινης πράξης προκύψει απο την υποβολη τησ εγκλησησ ειναι αποκλειστικα κ μόνο ο εγκαλων.
Σύμφωνα με τον ΚΠΔ κ συγκεκριμένα στο άρθρο 46 οριζεται οτι ''αν ο παθών θέλει να ζητήσει τη δίωξη αξιόποινης πράξης υποβάλλει την έγκληση σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 42 παρ. 2 και 3, δηλαδή με εγχείριση της εγκλήσεως στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών ή σε άλλον ανακριτικό υπάλληλο από τον ίδιο τον παθόντα ή από ειδικό πληρεξούσιο, το έγγραφο δε της πληρεξουσιότητας, προσαρτάται στη συντασσόμενη σχετικώς έκθεση και πρέπει με αυτό να παρέχεται η ειδική εντολή στον πληρεξούσιο, για την υποβολή μηνύσεως για το συγκεκριμένο έγκλημα. Η πληρεξουσιότητα δε αυτή μπορεί να δοθεί και με απλή έγγραφη δήλωση, και η γνησιότητα της υπογραφής του εντολέα πρέπει να βεβαιώνεται από οποιαδήποτε δημόσια, δημοτική ή κοινοτική Αρχή ή δικηγόρο.''
[b]Αρα γινεται σαφές οτι σε ΚΑΝΕΝΑ σημείο της δικονομίας δεν ορίζεται οτι ο πληρεξούσιος πρέπει να ειναι αποκλειστικά δικηγόρος.
[/b]
Επίσης οταν η κατάθεση γίνεται απο πληρεξούσιο ΔΕΝ συντάσσουμε εκθεση βεβαίωσης αυτής καθόσον θα ηταν παράλογο να ορκίσουμε κάποιον (τον πληρεξούσιο) για το αληθές του περιεχομενου της έγκλησης ο οποίος εχει απλά την εξουσιοδότηση στην κατάθεση αυτής και απόλυτα λογικό ειναι να μην ειναι σε θέση να επιβεβαιώσει κ πόσο μάλλον να ορκισθεί για το αληθές των γραφόμενων σε αυτήν.
[b]Αλλωστε σε κανένα σημείο του ΚΠΔ δεν προβλέπεται ορκιση του μηνυτη, παρά την αντίθετα παγιωμένη πρακτική αλλά ακόμα κ την σχηματισθείσα νομολογία .
[/b]
Σχετικές παλιότερες συζητήσεις εδω :
http://www.policenet.gr/portal/eforum/forum-astynomikos-astynomia/3280…
http://www.policenet.gr/portal/eforum/forum-astynomikos-astynomia/3213…
[edit time=1373649944]SREK[/edit]