Απ: ειμαστε φορεας του αλληνικου δημοσιου σαν αστυνομια? τι σχεσ
Επιπλέον, στο άρθρο 9 (Χαρακτήρας Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας) του Ν.2800/2000 (ΦΕΚ 41-Α-29.02.2000) " Αναδιάρθρωση Υπηρεσιών Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, σύσταση Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας και άλλες διατάξεις" , αναφέρει :
" 1. Η Ελληνική Αστυνομια αποτελεί ιδιαίτερο ένοπλο Σώμα Ασφαλειας και λειτουργεί με τους δικούς της οργανικους νομούς. Για την εκτέλεση της αποστολής της εφοδιάζεται με τα αναγκαία μέσα και εξοπλισμό. Το αστυνομικο προσωπικό της εχει ιδιαίτερη ιεραρχία,αντίστοιχη της στρατιωτικής, και δικούς της κανόνες πειθαρχίας και δεν εφαρμόζονται στο προσωπικό αυτο οι διατάξεις που αφορούν τους δημόσιους πολιτικούς υπαλλήλους............"
Απ: ειμαστε φορεας του αλληνικου δημοσιου σαν αστυνομια? τι σχεσ
Φιλε ptanoul, το αρθρο 9 του ν. 2800/2000 εχει αντικατασταθει απο το αρθρο 13 του ν. 4249/2014.
Απ: ειμαστε φορεας του αλληνικου δημοσιου σαν αστυνομια? τι σχεσ
έχεις απόλυτο δίκαιο :
Το κείμενο επαναπροσδριορίστηκε με τον ν. 4249/2014. άθρο 13) ως παρακάτω:
" Άρθρο 13
Χαρακτήρας Υπηρεσιών Ελληνικής Αστυνομίας
1. Η Ελληνική Αστυνομία αποτελεί ιδιαίτερο ένοπλο Σώμα Ασφαλείας και διέπεται από ειδικούς οργανικούς νόμους.Το προσωπικό
της διακρίνεται σε ένστολο και σε πολιτικό. Στο ένστολο προσωπικό ανήκουν οι αστυνομικοί, οι ειδικοί φρουροί, και οι συνοριακοί φύλακες.
Το ένστολο προσωπικό έχει ιδιαίτερη ιεραρχία "αντίστοιχη της στρατιωτικής" και ειδικούς κανόνες πειθαρχίας και δεν εφαρμόζονται στο προσωπικό αυτό οι διατάξεις που αφορούν τους δημόσιους πολιτικούς υπαλλήλους, εκτός αν ορίζεται διαφοτερικά σε ειδική διάταξη νόμου......"
Ο δημόσιος τομέας οριοθετείται από τις διατάξεις [b]του άρθρου 1 παρ. 6 ν. 1256/1982[/b], σύμφωνα με την οποία :
"6. Η αληθινή έννοια της παρ. 1 του άρθρου 9 του Ν. 1232/82 για την επαναφορά σε ισχύ, τροποποίηση και συμπλήρωση των διατάξεων του Ν.Δ. 4352/64 και άλλες διατάξεις" είναι ότι στο δημόσιο τομέα περιλαμβάνονται όλοι οι κρατικοί φορείς ανεξάρτητα από το καθεστώς δημοσίου ή ιδιωτικού ή μικτού δικαίου που τους διέπει, ήτοι :
α) Οι Κρατικές ή Δημόσιες υπηρεσίες, όπως εκπροσωπούνται από το νομικό πρόσωπο του Δημοσίου,
β) Οι Κρατικοί ή Δημόσιοι Οργανισμοί εάν είναι κρατικά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.
γ) ....
δ) ....
................"
[b]Περαιτέρω[/b], λίαν προσφάτως, κρίθηκε από το ΣτΕ ([url=https://drive.google.com/file/d/0B8n6aRXzMkUVNGlwRHRyR0VNbVk/edit?usp=s…]αριθμ. Αποφ. Ολ. 2193/2014[/url], αιτιολογική σκέψη 10) ότι "...η εθνική άμυνα, η δημόσια τάξη και η κρατική ασφάλεια, ειδικότερες εκφάνσεις των οποίων αποτελούν η πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος, ως κατεξοχήν δημόσιες εξουσίες και εκφράσεις κυριαρχίας, αποτελούν [b]αρμοδιότητες αναπόσπαστες από τον πυρήνα της κρατικής εξουσίας[/b]... οι ένοπλες δυνάμεις, όσο και τα σώματα ασφάλειας αποτελούν στρατιωτικώς οργανωμένα σώματα... οι δε υπηρετούντες σ' αυτά δεν αποτελούν πολιτικούς, αλλά στρατιωτικούς υπαλλήλους, επί των οποίων δεν εφαρμόζονται οι περί μονιμότητας διατάξεις του άρθρου 103 παρ.4 του Συντάγματος...".
[b]Συμπέρασμα :[/b] Η Ελληνική Αστυνομία είναι κρατική υπηρεσία, με χαρακτήρα ιδιαίτερου ένοπλου σώματος ασφάλειας, ανήκουσα στον πυρήνα της κρατικής εξουσίας, στρατιωτικώς οργανωμένη, οι δε υπηρετούντες σ΄ αυτήν είναι στρατιωτικοί και όχι πολιτικοί υπάλληλοι, επί των οποίων δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις περί μονιμότητας του Συντάγματος.