Απ: ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΤΑΙΣΜΑΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ
Η εκτέλεση των παραγγελιών που αφορουν αποφασεις της εισαγγελικής αρχής διαφέρει σε σχεση με αυτές που εκδίδει ο δημόσιος κατήγορος.
[b]Σύμφωνα με το αρθ. 28 του ΠΔ 342/1977 -ΔΕΝ- υπόκεινται σε εγκληματολογική σήμανση όσοι καταδικαστηκάν ή συνελλήφθησαν για πταισματική παράβαση με εξαίρεση ελάχιστες και σχεδόν πλέον μη εφαρμοστέες πταισματικές παραβασεις του ΠΚ.[/b]
Μήν ξεχνάμε άλλωστε οτι η εγκληματολογική σημανση προσβάλει την προσωπικοτητα του ατόμου και αυτη επιτρέπεται να γίνεται τηρουμένης της αρχης της αναλογικότητας (25Σ-το μέσο πρεπει να είναι αναλογικό σε σχέση με τον σκοπό ). Ετσι υπάρχει ευθέως μια σύγκρουση της προστασίας του συμφέροντως της Δημόσιας Ασφάλειας με αυτήν της προστασίας της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας του ατόμου (5Σ) αλλά και της προστασίας του ατομου απο την επεξεργασια των προσωπικών του δεδομενων (9αΣ).
Η ''ζυγαρια'' λόιπον πολύ ορθα τείνει υπέρ της δημόσιας ασφάλεις μόνο σε περίπτωση τέλεσης πλημμελήματος ή κακουργημετος και οχι σε πταίσμα (εξ'όυ και το ΠΔ 342/77) .
Επίσης σύμφωνα με το αρ 31 παρ 2α του ΠΔ 342/1977 το συλλεχθέν εγκληματολογικό υλικό ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ σε περιπτωση αθώωσης του κατηγορουμένου.
Πρόσφατα καταδικάστηκε η Γαλλία απο το ΕΔΔΑ για παραβίαση του αρ 8 της ΕΣΔΑ καθώς διατηρουσε εγκληματολογικό αρχειο αθωωθεντων ατόμων.
[b]Ο συλληφθεις ΔΕΝ απαιτειται αλλά ούτε και προβλέπεται εκ του νόμου να μεταχθει ενώπιον του Δημόσιου Κατήγορου αφου η απόφαση ειναι εκτελεστή απο την στιγμή που αυτή θα διαβιβασθεί σε εμας (552 ΚΠΔ) .
Επίσης δεν χρειαζεται να εκδοθει φυλακιστηριο αφου ,μη υπάρχοντων ειδικών χωρων κράτησης στις φυλακες , η κράτηση εκτελειται εξ'ολοκληρου στο αστυνομικό κρατητηριο (55 ΠΚ).[/b]
[b]Ιδιαίτερη προσοχη πλέον πρέπει να δοθει στις πταισματικές αποφάσεις οι οποίες επιβάλλουν [b][u]κράτηση η οποία δύναται να μετατραπει σε προστιμο[/u][/b] γιατι σε αυτην την περίπτωση [u]ΔΕΝ επιτρεπεται η βεβαιωση της ποινης στην ΔΟΥ με υπευθυνη δηλωση[/u] αλλα απαιτειται να εκτελεστει η κράτηση ή να εξαγοραστει με αμεση καταβολη της μετατραπείσας ποινής σε χρήμα απεύθειας στην Δ.Ο.Υ. (82ΠΚ)[/b]
[b]Το πρόστιμο ομως εξακολουθει σε κάθε περίπτωση να βεβαιωνεται στην Δ.Ο.Υ. με την προσκόμιση έγκυρου κ επίσημου εγγράφου όπου αναγράφεται το Α.Φ.Μ του κατηγορούμενου.
Αν ο κατηγορουμενος ΔΕΝ εχει Α.Φ.Μ. εφαρμογη έχει το 588 παρ 6 ΚΠΔ για την μετατροπη του προστιμου σε ημερες κρατησης[/b]
Σχετικη η υπ αριθ. 132311/7298/1977 (ΦΕΚ 869/ΒΆ) απόφασης των Υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών «περί της διαδικασίας βεβαίωσης και είσπραξης των εξόδων της ποινικής διαδικασίας, των εις χρήμα ποινών και των εκ μετατροπής της φυλάκισης και κράτησης χρηματικών ποσών», η οποία εκδόθηκε κατ' εξουσιοδότηση των άρθρων 553, παρ. 2 και 588, παρ. 4 του ΚΠΔ
[b]Τέλος στα πταίσματα δεν ισχούν οι διατάξεις του ΠΚ που αφορουν την αναστολή εκτέλεσης της ποινης (99ΠΚ) και κυρίως οι διατάξεις που αφορουν τους κρατούμενους που δικαιουνται να απολυθουν (105ΠΚ) με αποτελεσμα η ποινή να εκτιεται [u]ΕΞΌΛΟΚΛΗΡΟΥ[/u][/b]
Σχετικη κ η 13/2011 ΓΝΜ ΑΠ σχετικα με αποφυλάκιση κρατουμενων που οφείλουν [b]μόνο [/b]χρηματική ποινή εως 3000 ευρω
[edit time=1367426628]srek[/edit]
Απ: ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΤΑΙΣΜΑΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ
Εξαιρετική απάντηση συνάδελφε SREK. Έλυσες πολλές απορίες, όμως μου δημιούργησες μια καινούργια.
Στην υπ αριθ. 132311/7298/1977 απόφαση στο άρ.2 παρ.1 αναφέρει ότι αν στην ίδια απόφαση έχουμε και κράτηση και πρόστιμο δεν γίνεται βεβαίωση στη ΔΟΥ (κάτι το οποίο αναφέρεις κι εσύ)
Στην παρ. 3 όμως λέει ότι δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων εάν το ποσό του προστίμου είναι μεγαλύτερο από 10.000 δρχ
Δηλαδή εάν έχουμε κράτηση και πρόστιμο μεγαλύτερο από 30 ευρώ μπορούμε να κάνουμε βεβαίωση στη ΔΟΥ????
Απ: ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΤΑΙΣΜΑΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ
Αν στην ίδια απόφαση έχουμε και κράτηση και πρόστιμο γίνεται βεβαίωση στη ΔΟΥ -[b]μονο[/b]- για το πρόστιμο ενω η [b]κράτηση εκτελείται κανονικά[/b] και ΔΕΝ βεβαιώνεται στην ΔΟΥ το ποσό της τυχών μετατροπή της κατα άρθρο 82 ΠΚ παρα μόνο καταβαλλεται ''τοις μετρητοις''
Πλέον μετα το άρθρ. 33 παρ. 3 του Ν. 3904/23-12-2010 το οποίο αναφέρει ότι: «Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου παύει η κράτηση, σε σωφρονιστικά καταστήματα ατόμων που οφείλουν μόνο δικαστικά έξοδα η χρηματική ποινή έως τρεις χιλιάδες ευρώ» προβλέπεται δηλαδη η βεβαίωση στη Δ.Ο.Υ. για χρηματικές ποινές μέχρι 3.000 ευρώ.
Μπόρει βέβαια ο νομοθέτης να ορίζει ρητά οτι δεν επιθυμεί πλέον να εισπράττονται τα δικαστικά έξοδα και η χρηματική ποινή έως 3.000 ευρώ, με κράτηση του καταδικασθέντος, σε σωφρονιστικά καταστήματα, αλλά στις περιπτώσεις αυτές το ποσό των εξόδων και η χρηματική ποινή, θα εισπράττονται με άλλο τρόπο, (ήτοι με βεβαίωση αυτών στην οικεία ΔΟΥ – κατάσχεση περιουσίας του υπόχρεου κατά τις διατάξεις του ΚΕΔΕ). αλλά θα ήταν εκτός του ορθού νομικού συλλογισμού αλλά και της πραγματικής κατάστασης που ήθελε να αποφύγει (υπερπληθυσμος καταστηματων κρατησης) αφενος να επιθυμεί την αποφυλάκιση (ή την μή κράτηση) όσων οφείλουν χρηματική ποινή (για πλημμελημα-κακουργημα) και αφετέρου να επιδιώκει την κράτηση οσων οφείλουν πρόστιμο (για πταίσμα) .
[edit time=1367432515]SREK[/edit]
Απ: ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΤΑΙΣΜΑΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ
ΜΠΕΡΔΕΥΤΗΚΑ ΛΙΓΟ ΚΥΡΙΟΙ.. ΔΛΔ ΑΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΞΑΚΡΙΒΩΣΗ ΑΤΟΜΟΥ ΕΚΚΡΕΜΕΙ ΜΟΝΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΔΕΝ ΚΡΑΤΕΙΤΑΙ?
Απ: ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΤΑΙΣΜΑΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ
Συγχαρητήρια στον Μοδεράτορα ( :-P ) για την κατατοπιστικότητα-πληρέστατη απάντησή του επί του θέματος!!!
Όσον αφορά την απορία του φίλου [b]graunderous[/b], σε περίπτωση που το άτομο έχει καταδικαστεί μόνο με χρηματική ποινή, αφού καταστεί εφικτό από τον αστυνομικό που τον κρατά (ή αυτόν που χειρίζεται την υπόθεση τέλοσπάντων) να εξακριβωθεί ο Α.Φ.Μ. του ατόμου (είτε με προσκόμιση εγγράφου όπως άδειας ικανότητος οδηγήσεως, άδειας κυκλοφορίας οχήματος ιδιοκτησίας του, βεβαίωση απόδοσης Α.Φ.Μ. από Δ.Ο.Υ. και ούτω κάθ' εξής, είτε μέσω ενεργειών του αστυνομικού), τότε το άτομο αυτό δύναται, εφόσον επιθυμεί, να συμπληρώσει υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν.1599/1986, στην οποία να δηλώνει ρητά ότι επιθυμεί την βεβαίωση-καταχώρηση του σε βάρος του επιβληθέντος χρηματικού προστίμου από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. Τότε το άτομο αφήνεται ελεύθερο, καθόσον θεωρείται εκτελεσθείσα η σε βάρος του καταδικαστική απόφαση. Εάν το άτομο δεν έχει Α.Φ.Μ., σύμφωνα με το άρθρο 588 παρ. 6 του Κ.Π.Δ.το σε βάρος του χρηματικό πρόστιμο μετατρέπεται σε ημέρες κράτησης (από Δημόσιο Κατήγορο), τις οποίες το άτομο πρέπει να εκτίσει εξ' ολοκλήρου, εκτός και αν στο μεσοδιάστημα "εξυπηρετηθεί"-μεταχθεί (καθόσον το άτομο είναι κρατούμενος) στην πλησιέστερη Δ.Ο.Υ. για την έκδοση Α.Φ.Μ. (εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις και κατέχει τα δικαιολογητικά) και ακολουθηθεί η προηγούμενη διαδικασία για τις υπόλοιπες ημέρες κράτησης.
Στα πταισματικα απαγορευεται διπλη προσαγωγη. Δηλ. αν προσήχθει στο τμήμα δεν μπορείς να τον προσαγάγεις ξανά στον Δημ.Κατήγορο.
Αν συνεδριάζει Δημ.Κατήγορος εκείνη την ώρα πρέπει να προσαχθεί απ'ευθείας από την περιπολία.
Παλιότερα έπαιρνα μία Υ.Δ. από φυγόποινο ότι επιθυμούσε να εξοφληθεί η απόφασή του μέσω της ΔΟΥ και την έστελνα στον αρμόδιο Δημ.Κατήγορο.