Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Posted by gothamm on
Καλημέρα, θα ήθελα λίγο τα φώτα σας σχετικά με κάποιες απορίες που έχω πάνω στις «Εξαφανίσεις». α) Ισχύει ότι πρέπει να παρέλθει 24ωρο προκειμένου κάποιος να δηλώσει την εξαφάνιση κάποιου ατόμου; β) Η δήλωση εξαφάνισης πρέπει να γίνεται στον τόπο κατοικίας του αναζητούμενου ατόμου ή στον τόπο που εθεάθη την τελευταία φορά; γ) Εάν το αναζητούμενο άτομο πήρε μαζί του το κινητό τηλέφωνο, είναι δυνατόν να ζητήσουμε από την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας να μας εντοπίσει το ακριβές στίγμα της συσκευής άμεσα μέσω κάποιου εγγράφου που θα τους αποστείλουμε μέσω φαξ, ή πρέπει να γίνει άρση του τηλεφωνικού απορρήτου που είναι χρονοβόρα διαδικασία; Ισχύει το ίδιο εάν ο αναζητούμενος είναι ανήλικος ή έχει αφήσει σημείωμα ότι θα αυτοκτονήσει; Ποιο είναι ακριβώς το τμήμα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας που πρέπει να απευθυνθείς για να συνδράμουν στην έρευνα;
Greek

Υποβλήθηκε από SREK. Ημερομηνία: Δευ, 03/04/2013 - 17:19 Μόνιμος σύνδεσμος

Η αναζήτηση και ο εντοπισμός των εξαφανισθέντων προσώπων ειναι μια απο τις σημαντικότερες αρμοδιότητες της Ελληνικής Αστυνομίας και προβλέπεται απο το αρθρο 124 του ΠΔ 141/1991.

Οι ενέργειες που οφείλεται να εκδηλωθούν ορίζονται στα άρθρα 9 και 12 της υπ'αριθμ 2/1985 ΚΔ.
Συγκεκριμένα ''Όταν πρόκειται για εξαφάνιση σημαντικού προσώπου, αλλοδαπού ή εάν υπάρχουν ενδείξεις ότι το πρόσωπο που εξαφανίστηκε έπεσε θύμα εγκλήματος ή σπείρας προς προαγωγή στην πορνεία ή όταν πρόκειται περί ψυχοπαθούς που κρίνεται βάσιμα ικανός προς διάπραξη εγκλήματος ή τέλος όταν το εξαφανισθέν πρόσωπο είναι νεότερο των 14 ετών, μετά από αντικειμενική εκτίμηση κάθε συγκεκριμένης περίπτωσης, εκδίδονται αμέσως τοπικές και ειδικές αναζητήσεις από την αρμόδια διοίκηση Αξ/κού.''
Πρέπει ομως να ειμαστε ιδιαιτερα προσεκτικοι εκδίδοντας σε κάθε περίπτωση ΑΜΕΣΑ αναζητήσεις δίχως να προβαινουμε αυθαιρετα σε ατομικές κρίσεις ως προς τη ύπαρξη ή οχι αμεσου κινδύνου.
Πουθενα δεν οριζεται οτι πρέπει να παρέλθει 24ωρο για να δηλωθει μια εξαφάνιση , ενω δεν ειναι λιγες οι περιπτώσεις πειθαρχικου ελεγχου του αστυνομικου που επιλήφθηκε αρχικως λογω αδικαιολογητης καθυστέρησης υποβολής των αναζητήσεων.

Η εξαφάνιση δηλώνεται στην υπηρεσία που ασκεί καθήκοντα ασφαλείας στον τόπο της εξαφάνισης ενω αν αυτος ειναι αγνωστος στην υπηρεσία του τόπου κατοικίας του ατομου ή τέλος σε οποιαδηποτε υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ η οποία οφείλει να διαβιβάσει την εξαφάνιση στην αστυνομική αρχη του τόπου εξαφάνισης.

Συγκεκριμένα η υπ'αριθμ 1/2010 ΚΔ ορίζει ''Εξαφανίσεις προσώπων. Εκδίδονται αναζητήσεις, με βάση τις διατάξεις και τα υποδείγματα της κανονιστικής Διαταγής «Απολεσθέντα- ανευρεθέντα- κλαπέντα αντικείμενα και αναζητήσεις προσώπων και πραγμάτων» και το σχετικό σήμα, όπως και το σήμα παύσης αναζητήσεων, κοινοποιείται και στο Α.Ε.Α./Δ.Δ.Α./1ο Τμήμα. Στις περιπτώσεις εξαφάνισης ανηλίκων κοινοποιείται και στο Α.Ε.Α./Δ.Δ.Α./3ο Τμήμα. Στις περιπτώσεις εξαφάνισης αλλοδαπών κοινοποιείται και στο Α.Ε.Α./Δ.Δ.Α.Σ./Τ.Δ.Ο.-ΙΝΤΕRPOL.'' . Επίσης η σηματική αναφορά κοινοποιείται στις υπηρεσίες που αστυνομέυουν τις πιθανές περιοχές μεταβασης του αναζητούμενου ατόμου .

Σε περίπτωση που το εξαφανισθέν άτομο διαθέτει κινητό τηλέφωνο εφαρμογή έχει το άρθρο 6 παρ.4 του ΝΟΜΟΥ 3471/2006 ΦΕΚ 133/Α\'/28.6.2006 \"Προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και της ιδιωτικής ζωής στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και τροποποίηση του ν. 2472/1997\". σύμφωνα με το οποίο οι παροχοί κνητης τηλεφωνίας ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ να παρέχουν το γεωγραφικό στίγμα ΔΙΧΩΣ την τήρηση της διαδικασίας της Αρσης απορρήτου (2225/94) εφοσον προβάλεται κίνδυνος ζωής .
'' Κατ' εξαίρεση επιτρέπεται, χωρίς προηγούμενη συγκατάθεση του συνδρομητή ή του χρήστη, η επεξεργασία δεδομένων θέσης από τους φορείς παροχής δημοσίου δικτύου ή διαθέσιμης στο κοινό υπηρεσίας ηλεκτρονικών επικοινωνιών, προκειμένου να παρέχουν στις αρμόδιες για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης αρχές, όπως στις διωκτικές αρχές, στις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών και πυρόσβεσης, τις απαραίτητες πληροφορίες για τον εντοπισμό του καλούντος και μόνο για το συγκεκριμένο αυτόν σκοπό.Με πράξη της Αρχής ιασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών(Α.Δ.Α.Ε.), καθορίζονται οι διαδικασίες, ο τρόπος και κάθε άλλη τεχνική λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας διάταξης.''
Σχετικές ειναι κοι οι αποφάσεις 52/2009 και 53/2009 της ΑΔΑΕ που καθορίζουν την εφαρμογή της ανωτέρω διαταξης .

Η διαδικασία ειναι απλή , απλα υποβάλλεις αίτημα στον παροχό (στα τηλεφωνα του νομικου τμηματος) με αιτουμενα στοιχεια την γεωγραφικη θέση του στιγματος συγκεκριμενου κινητου και αυτός απαντα αμεσα.

Σε περιπτωση προηγουμενης κλησης του εξαφανισθεντα στο ''112'' -κληση εκτακτης αναγκης- εφαρμογή εχει η αποφαση 155/2006 αρθ 5 παρ 13α της ΑΔΑΕ.
Στην περίπτωση αυτη εμπλέκεται το Α.Ε.Α/Κ.Τ./Ενιαιο Κεντρο Επιχειρήσεων (2106901818 και 2106977257) οπου δίνεται η συνένεση για την εφαρμογη της διαταξης απο τον παροχό και η ΥΚΕΑ (112)

Σε καθε περιπτωση πρεπει να ειμαστε ιδιαιτερα προσεκτικοι και τυπικοι σε καθε ενεργεια μας καθως οι υποθεσεις ειναι πολυ λεπτες και καθε αδικαιολογητη καθυστερηση μας μπορει να ειναι μοιραια.

[edit time=1362423832]SREK[/edit]

Υποβλήθηκε από TRIADAG. Ημερομηνία: Δευ, 03/04/2013 - 19:46 Μόνιμος σύνδεσμος

Μπράβο SREK πραγματικά ολοκληρωμένη απάντηση.

Μας έχει τύχει η περίπτωση με το στίγμα, κατά την οποία υπήρξε άμεση ανταπόκριση από την εταιρεία.
Το πρόβλημα στη συνέχεια είναι να το ερμηνεύσουμε. Επειδή ο τρόπος που δίνεται έχει να κάνει με συντεταγμένες και μοίρες, λόγω της κρισιμότητας του περιστατικού δεν ρισκάραμε να το μεταφράσουμε "κατά προσέγγιση" και καλέσαμε αξιωματικό του [b]στρατού[/b].

Η περίπτωση αφορούσε ελεύθερους σκιερ σε χιονοθύελλα που τους πήρε η νύχτα. Μόλις δόθηκαν οι συντεταγμένες, η Ε.Ο.Δ. με gps, μαζί με την Ε.Μ.Α.Κ., τους προσέγγισε και τους βρήκε στην ομίχλη!

Υποβλήθηκε από gothamm. Ημερομηνία: Δευ, 03/04/2013 - 20:19 Μόνιμος σύνδεσμος

Ευχαριστώ πολύ SREK!!! Έχει τύχει σε περιπτώσεις εξαφανίσεων ιδιαιτέρως ανηλίκων παιδιών που υπάρχουν υπόνοιες (από τους ίδιους) να έχουν πέσει θύμα εκμετάλλευσης από κάποιο ενήλικο, οι γονείς να ζητάνε να ανοιχτεί ο λογαριασμός του παιδιού στο Facebook, προς διευκόλυνση του τυχόν εντοπισμού του. Η παραπάνω νομολογία (που ανέφερε ο SREK) μας καλύπτει για τον άμεσο άνοιγμα του λογαριασμού; Πρέπει να επικαλεστούν συγκεκριμένοι λόγοι για να ανοιχτεί ο λογαριασμός ή είμαστε καλυμμένοι λόγω του γεγονότος ότι ο αναζητούμενος είναι ανήλικος; Ζητείται η συνδρομή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος; Σε περίπτωση που ο αναζητούμενος ανήλικος διαπιστώθηκε ότι φιλοξενείται στην οικία κάποιου τρίτου ατόμου με τον τελευταίο να αρνείται να ανοίξει την πόρτα τους αστυνομικούς, απαιτείται ένταλμα για την είσοδο στο διαμέρισμα;

Υποβλήθηκε από SREK. Ημερομηνία: Δευ, 03/04/2013 - 22:48 Μόνιμος σύνδεσμος

Tα πράγματα στο διαδικτυο ειναι λιγο ποιο περίπλοκα .

Σε κάθε περίπτωση επιβάλλεται προηγούμενη συνεννόηση με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αφενώς μεν γιατι η facebook τηρει ποιο αυστηρούς κανόνες σχετικά με την αρση απορρήτου και αφετέρου γιατι δεν γνωριζουμε , οι περισσότεροι απο εμάς , κάποιες λεπτομέριες όπως η ID , πύλη εισόδου στο διαδίκτυο κτλ.

Μόνο σε περίπτωση κινδύνου ζωης μπορει κάποια εταιρία με έδρα στο εξωτερικό να χορηγήσει εστω και τα εξωτερικά στοιχεία της επικοινωνίας καθώς η σχετική Γνωμοδότηση 9/2009 ΑΠ έρχεται σε αντίθεση τόσο με την Οδηγία 2002/58/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσο και με το ΠΔ 47/2005.

Σχετικά αντίθετα αποσπάσματα :
ΑΠ 9/2009
Εκ των ανωτέρω κατά λογική αναγκαιότητα παρέπεται ότι στην περίπτωση τελέσεως οποιουδήποτε εγκλήματος μέσω του διαδικτύου (Internet) και εν όψει του ότι τα συνθέτοντα αυτό (το έγκλημα) στοιχεία (δημοσίευμα υβριστικό, φωτογραφίες παιδικής πορνογραφίας, απόφαση ή εκδήλωση βουλήσεως ανηλίκου για αυτοκτονία κ.λ.π.), έχουν καταστεί κοινά και προσιτά σε οποιονδήποτε χρήστη η διαχειριστή ιστοσελίδας, δεν απαιτείται άδεια οποιασδήποτε αρχής και προεχόντως της αρχής προστασίας του απορρήτου των επικοινωνιών προκειμένου να εξακριβωθεί και να εντοπισθεί τόσο το ηλεκτρονικό ίχνος της εγκληματικής πράξεως όσο και το πρόσωπο, το οποίο κρύπτεται πίσω από το ηλεκτρονικό ίχνος.
Π.Δ. 47/ 2005, εκδοθέντος κατ' εξουσιοδότηση των Ν. 2225/ 1994 και 3115/ 2003 (άρθρο 9) με τις οποίες επεκτείνεται το απόρρητο των επικοινωνιών α) στις επικοινωνίες μέσω διαδικτύου (Internet) και β) στα εξωτερικά στοιχεία της επικοινωνίας (αριθμός κλήσεως, στοιχεία καλούντος και καλουμένου, ώρα κλήσεως κ.λ.π.)
Ν. 3471/ 2006 «προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και της ιδιωτικής ζωής στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και τροποποίηση του Ν. 2472/ 1997», με τον οποίο ενσωματώθηκε η οδηγία 2002/ 58/ ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 12ης Ιουλίου 2002, σχετικά με την επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και την προστασία της ιδιωτικής ζωής στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών,όπου στο απόρρητο των επικοινωνιών εντάσσει με το άρθρο 4 και τα δεδομένα κίνησης στα οποία περιλαμβάνονται και τα εξωτερικά στοιχεία της επικοινωνίας.

Ως γίνεται κατανοητο η κατασταση ειναι περίπλοκη με μια γνωμοδότηση ουσιαστικά ''να παράγει δίκαιο'' αντίθετα σε Νόμους και ΠΔ.
Μέχρι να υπάρξει μια ευθέως σύγκρουση και αμφισβήτηση της ΓΝΜ εμεις ως διωκτικές αρχες την εφαρμόζουμε.
Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα δεν παρουσιαζουν εντονα προβλήματα ενω οι εταιρειες του εξωτερικου απαιτουν αρση απορρητου ΕΚΤΟΣ αν υπαρχει ΑΜΕΣΟΣ κινδυνος ζωης και οχι πιθανός.

Τελος σε περίπτωση που καποιος ανηλικος κρατείται εστω και με την θεληση του σε οικία η εισοδος μας σύμφωνα με το αρ 9Σ προκειμένου ενεργήσουμε έρευνα επιτρεπεται ΜΟΝΟ με την παρουσια δικαστικου λειτουργου εφοσον τελείται αυτόφωρο πλημμελημα (324ΠΚ) αρπαγή ανηλίκου .

[edit time=1362431221]SREK[/edit]

Policenet.gr © | 2025 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis