Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Posted by TitanidaRea on
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ Η ΘΕΣΗ ΕΚΤΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ, ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ -ΩΣ ΑΠΕΙΘΕΙΑ- ΝΑ ΔΙΑΤΑΧΘΕΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΑΞ/ΚΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΟΥ ΚΩΛΥΕΤΑΙ ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙ ΜΕΤΑΓΩΓΗ, ΛΟΓΩ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΤΕΚΝΩΝ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 5 ΕΤΩΝ ΠΟΥ ΦΥΛΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΕ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΩΣ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ.
Greek

Υποβλήθηκε από mentor. Ημερομηνία: Σάβ, 01/04/2014 - 02:55 Μόνιμος σύνδεσμος

Προβλέπεται από τον κανονισμό ως μέτρο , να επιβληθεί για την απείθεια, ανεξάρτητα από τον πειθαρχικό έλεγχο.
Δεν κρίνω τον λόγο της απείθειας ότι δηλαδή ο αξιωματικός υπηρεσίας είναι υποχρεωμένος να εκτελέσει τη διαταγή εκτέλεσης της μεταγωγής αφού φρονώ οτι πρέπει να κριθεί από αρμόδια όργανα αναφορικά με τη σοβαρότητα του λόγου του κωλύματός του.

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 120/2008
ΦΕΚ: Α 182/02-9-2008
Πειθαρχικό Δίκαιο Αστυνομικού Προσωπικού

Άρθρο: 17
Θέση εκτός υπηρεσίας
1. Σε περίπτωση, κατά την οποία λόγω απείθειας ή μέθης ή αντικανονικού της στολής κρίνεται ότι ο αστυνομικός δεν μπορεί να εκτελέσει υπηρεσία, επιβάλλεται σ' αυτόν το διοικητικό μέτρο της θέσης εκτός υπηρεσίας μέχρι ένα 8ωρο.
2. Το μέτρο αυτό επιβάλλεται από τους αρμόδιους για την άσκηση της πειθαρχικής δίωξης και από τον εκτελούντα καθήκοντα αξιωματικού υπηρεσίας βαθμοφόρο, είναι δε ανεξάρτητο από τις πειθαρχικές κυρώσεις, που προβλέπονται για το συγκεκριμένο πειθαρχικό παράπτωμα.
3. Ο αρμόδιος για τον έλεγχο της πειθαρχικής ποινής, που επιβάλλεται για το παράπτωμα συνεπεία του οποίου ο αστυνομικός τέθηκε εκτός υπηρεσίας, αποφαίνεται και για την επικύρωση ή μη του μέτρου αυτού. Σε περίπτωση επικύρωσης του μέτρου ο αστυνομικός στερείται των ανάλογων αποδοχών, ανεξάρτητα από την επιβολή ή όχι πειθαρχικής ποινής.

Άρθρο 169 Π.Κ.
Απείθεια
Με φυλάκιση μέχρι έξι μηνών τιμωρείται όποιος, ύστερα από νόμιμη πρόσκληση, αρνείται σε κάποιον από τους υπαλλήλους του άρθρου 13 παρ. α’, χωρίς αντίσταση την υπηρεσία ή συνδρομή που οφείλεται κατά το νόμο ή την είσοδο σε οποιοδήποτε μέρος για να επιχειρηθεί κάποια νόμιμη υπηρεσιακή ενέργεια.

Υποβλήθηκε από TitanidaRea. Ημερομηνία: Σάβ, 01/04/2014 - 10:15 Μόνιμος σύνδεσμος

Σε ευχαριστω συνάδελφε.
Αρχικα ανακοινωθηκε προφορικα οτι το μετρο επιβληθηκε λογω αρνησης εκτελεσης διαταγης και απείθειας.
Επειτα οταν ακολουθησε η απευθειας κληση προς απολογια η κατηγορια εγγραφε "αναρμοστη συμπεριφορα".
Επιπλεον, επιτρέπεται να απευθυνει χαρακτηρισμους στην γραπτη κληση ο εγκαλών προς τον εγκαλουμενο?
Αρκετες ειναι οι ερωτησεις μου, αλλα το τοπίο γυρω απο το πειθαρχικο ειναι αρκετα θολο. :-?

Υποβλήθηκε από mentor. Ημερομηνία: Σάβ, 01/04/2014 - 10:56 Μόνιμος σύνδεσμος

Το μέτρο που ανακοινώθηκε προφορικά και εκτελέστηκε θα πρέπει να επικυρωθεί απο το αρμόδιο όργανο για τον έλεγχο της πειθαρχικής ποινής, που επιβάλλεται για το παράπτωμα συνεπεία του οποίου ο αστυνομικός τέθηκε εκτός υπηρεσίας .
Σε περίπτωση επικύρωσης του μέτρου ο αστυνομικός στερείται των ανάλογων αποδοχών, ανεξάρτητα από την επιβολή ή όχι πειθαρχικής ποινής.

Η ανάρμοστη συμπεριφορά προς ανώτερο είναι παράπτωμα που επισύρει ποινή προστίμου (άρθρο 13 Π.Δ 120/2008).

Για την Απ' ευθείας κλήση προς απολογία πρέπει να τηρείται ο κανονισμός ως προς τον τύπο και απο τα δύο μέρη ( εγκαλών - εγκαλούμενο) άλλως υπόκεινται σε πειθαρχικό έλεγχο.

Άρθρο: 25 Π.Δ.120/2008
Απ' ευθείας κλήση προς απολογία
1. Η πειθαρχική δίωξη με απ' ευθείας κλήση προς απολογία ασκείται στην περίπτωση που ο αρμόδιος για αυτή έχει ιδία αντίληψη του πειθαρχικού παραπτώματος ή από τα στοιχεία που περιήλθαν σ' αυτόν καθ' οιονδήποτε νόμιμο τρόπο, προκύπτουν σαφείς ενδείξεις τελέσεως συγκεκριμένου πειθαρχικού παραπτώματος που επισύρει κατώτερη πειθαρχική ποινή. Ο εγκαλούμενος δικαιούται να λάβει γνώση των στοιχείων του πειθαρχικού φακέλου, να ζητήσει αντίγραφα των εγγράφων και απολογούμενος να προσκομίσει έγγραφα αποδεικτικά στοιχεία, μεταξύ των οποίων και μέχρι δύο ένορκες βεβαιώσεις μάρτυρα, που συντάχθηκαν ενώπιον συμβολαιογράφου ή ειρηνοδίκη.
2. Η κλήση σε απολογία περιέχει:
α) Τα στοιχεία του διωκομένου (βαθμός, αριθμός μητρώου, επώνυμο, όνομα και πατρώνυμο). β) Πλήρη και ακριβή προσδιορισμό των πράξεων που στοιχειοθετούν τα αποδιδόμενα στον αστυνομικό παραπτώματα καθώς και τις τυχόν ειδικές συνθήκες κάτω από τις οποίες τελέσθηκαν οι πράξεις αυτές.
γ) Τον τόπο και χρόνο τέλεσης των πράξεων.
δ) Τις διατάξεις που προβλέπουν τα πειθαρχικά παραπτώματα.
ε) Την προθεσμία προς υποβολή έγγραφης απολογίας, η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη των πέντε (5) ημερών από την επίδοση της κλήσης.
στ) Υπόμνηση των δικαιωμάτων που έχει ο εγκαλούμενος να λάβει γνώση των στοιχείων του φακέλου, να ζητήσει αντίγραφα των σχετικών εγγράφων και να προσκομίσει έγγραφα αποδεικτικά στοιχεία μεταξύ των οποίων και μέχρι δύο ένορκες βεβαιώσεις μαρτύρων υπερασπίσεως, που συντάχθηκαν ενώπιον συμβολαιογράφου ή ειρηνοδίκη και
ζ) Τον τόπο και την ημερομηνία σύνταξης της κλήσης, την υπογραφή του ασκούντος την πειθαρχική δίωξη, το ονοματεπώνυμο και το βαθμό του καθώς και τη σφραγίδα της Υπηρεσίας.
3. Η κλήση σε απολογία συντάσσεται σε δύο (2) αντίτυπα, από τα οποία το πρώτο παραμένει στο αρχείο της Υπηρεσίας και το δεύτερο επιδίδεται στον εγκαλούμενο με αποδεικτικό επίδοσης που συντάσσεται επί του σώματος του πρώτου αντιτύπου.
4. Σε περίπτωση που ο εγκαλούμενος αρνείται να παραλάβει την κλήση ή να υπογράψει το αποδεικτικό, γίνεται σχετική μνεία σ' αυτό από τον επιδίδοντα παρουσία μάρτυρα, ο οποίος προσυπογράφει το αποδεικτικό. Αν ο εγκαλούμενος αρνείται να προσέλθει προς παραλαβή της κλήσης, αυτή επιδίδεται στην κατοικία του σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Κ.Ποιν. Δ.
5. Η πειθαρχική διαδικασία συνεχίζεται και στην περίπτωση που ο εγκαλούμενος δεν υπέβαλε εμπρόθεσμα την απολογία του. Η απολογία που υποβάλλεται εκπρόθεσμα αλλά πριν την έκδοση της απόφασης ή την επικύρωση της ποινής, λαμβάνεται υπόψη.
6. Η απολογία υποβάλλεται εγγράφως και συντάσσεται σε ύφος κόσμιο ο δε εγκαλούμενος περιορίζεται μόνο στα απαραίτητα για την υπεράσπισή του ζητήματα. Οι περιεχόμενες στην απολογία προσβλητικές εκφράσεις, κρίσεις ή σχόλια σε βάρος αστυνομικών που δεν είναι απαραίτητες για την υπεράσπισή του, αποτελούν πειθαρχικό παράπτωμα. Στην περίπτωση αυτή η πειθαρχική δίωξη ασκείται μετά την τελεσίδικη εκδίκαση του παραπτώματος.
7. Στην περίπτωση που ο εγκαλούμενος είναι διοικητής υπηρεσίας, η κλήση σε απολογία μπορεί να αντικατασταθεί με διαταγή, που περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία της κλήσης της παραγράφου 2. Η προθεσμία προς απολογία αρχίζει από την επομένη της ημερομηνίας παραλαβής της διαταγής από την Υπηρεσία του εγκαλουμένου και αν αυτός κωλύεται από την επομένη της άρσης του κωλύματος.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis