Απ: ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ
NP2011 διαφωνώ μαζί σου. π.χ. έρχεται κάποιος και υποβάλλει έγκληση για απλή σωματική βλάβη και εξύβριση. Στην κατάθεσή του αναφέρει ότι δεν επιθυμεί την ιατροδικαστική του εξέταση για τις προκληθείσες σ' αυτόν σωματικές βλάβες. Επομένως εγώ δεν του χορηγώ υπηρεσιακό σημείωμα για την ιατροδικαστική του εξέταση. Πράττω λάθος; Μπορώ να τον υποχρεώσω να μεταβεί να εξετασθεί από ιατροδικαστή αν αυτός δεν επιθυμεί; Σημειωτέον ότι στο παράδειγμα που παραθέτω, παθών προσέρχεται απευθείας στο Α.Τ. και δεν έχει πάει καθόλου στο νοσοκομείο να εξετασθεί.
Απ: ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ
Η ιατροδικαστική εξέταση ουσιαστικά πρόκειται για ενέργεια πραγματογνωμοσυνης. Αυτή βάσει του 183 ΚΠΔ διατασεται είτε αυτεπαγγέλτως είτε μετά απο αίτηση κάποιου διαδίκου.Συμφωνα δε με το 251ΚΠΔ ο ανακριτικος υπάλληλος οφείλει να κάνει κάθε ενέργεια που είναι απαραίτητη ώστε να εξιχνιασθει το αδίκημα κ να αποκαλυφθούν οι δράστες κ τα αιτία. Ετσι έχει υποχρεωση να διατάξει αυτεπαγγελτωσ πραγματογνωμοσυνη. Ο παθών όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι υποχρεωμένος να μεταβεί προκειμένου να εξεταστεί ούτε φυσικά η αστυνομία ή οποιαδηποτε ανακριτική αρχή έχει δικαίωμα στα πλαίσια του δικόνομικου καταναγκασμου να εξαναγκασει τον παθοντα να μεταβεί ώστε να εξεταστει.
Εμείς σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να δωσουμε την ιατροδικαστικη παραγγελία ενώ επαφίεται στην θέληση του παθοντα να μεταβεί ή να μην μεταβει δίχως καμια συνέπεια γι'αυτόν.
Πρακτικά αν δηλώσει ότι δεν επιθυμεί μπορούμε να μην του δωσουμε παραγγελία υπάρχει όμως ο κίνδυνος να επικαλεστεί εκ των υστέρων ότι η άρνηση του ήταν αποτέλεσμα της σύγχυσης της στιγμής η επιρρεασμος απο διάφορους παράγοντες με άμεσο ενδεχόμενο να εκτεθουμε.
Αλλωστε το αποτέλεσμα της πραγματογνωμοσύνης εκτιμάται ελέυθερα απο το δικαστηριο ως αποδεικτικό μεσο (177ΚΠΔ) κ δεν υποχρεούται να στηριχτεί σε αυτην.
Οπότε για να είμαστε καλυμμένοι του δίνουμε σε κάθε περίπτωση παραγγελια.
[edit time=1365069716]SREK[/edit]
Απ: ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ
Ωστόσο τί γίνεται στην περίπτωση που δεν υπάρχει ιατροδικαστής,μπορεί να γίνει πραγματογνωμοσύνη από τον π.χ. ιατρο των επειγόντων του νοσοκομείου που έχει διακομισθεί/προσέλθει θύμα;Σε θετική περίπτωση πρέπει να ορίζεται ρητώς στην παραγγελία μας το όνομά του;
Απ: ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ
Η παραγγελία πρέπει να είναι έγγραφή και ορισμένη ενω ο πραγματογνώμονας να προέρχεται απο τον πίνακα πραγματογνωμόνων (185ΚΠΔ) .
Αν η πραγματογνωμοσύνη δεν μπορεί να γίνει σε εργαστήριο που ιδρύθηκε ειδικά από το νόμο, καθώς και σε άλλες εξαιρετικές περιπτώσεις, διορίζονται δύο ή περισσότεροι Πραγματογνώμονες. Σε επείγουσες ή μικρότερης σημασίας περιπτώσεις μπορεί να διοριστεί μόνο ένας.Ο διορισμός τους σε εξαιρετικά επείγουσες περιστάσεις μπορεί να γίνει και προφορικά, επακολουθεί όμως η σύνταξη του εγγράφου(184ΚΠΔ)
Αν δεν υπάρχει τέτοιος πίνακας ή δεν περιέχει τις ειδικότητες που απαιτούνται για τη διενέργεια της πραγματογνωμοσύνης που έχει διαταχθεί, ή αν οι αναγραφόμενοι στον πίνακα δεν βρίσκονται στην περιφέρεια του οργάνου που τους διορίζει, είναι δυνατό να διοριστούν και πρόσωπα που δεν περιλαμβάνονται στον πίνακα. Ο διορισμός πραγματογνωμόνων με αυτό τον τρόπο γίνεται και όταν υπάρχουν Πραγματογνώμονες ειδικά διορισμένοι με νόμο, αν εκείνος που ενεργεί την ανάκριση με σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα πλημμελειοδικών ή ο εισαγγελέας εφετών κρίνει ότι αυτό επιβάλλεται σε εξαιρετική περίπτωση. (186ΚΠΔ)
Σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις, και ιδίως όταν δεν είναι δυνατό να διοριστεί τακτικός πραγματογνώμονας, εκείνος που ενεργεί ανάκριση μπορεί να μην τηρήσει τις διατάξεις του άρθρου 186 και να αναθέσει σε ειδικό να ενεργήσει προκαταρκτική πραγματογνωμοσύνη. Ο πραγματογνώμονας αυτός προβαίνει στις πρώτες βεβαιώσεις, εξασφαλίζει κατά το δυνατό τη διατήρηση των αντικειμένων που πρόκειται να εξεταστούν και συντάσσει σχετική έκθεση. Εκείνος που ενεργεί κατόπιν την ανάκριση οφείλει να διορίσει αμέσως οριστικούς Πραγματογνώμονες σύμφωνα με το άρθρο 186 . (187ΚΠΔ)
Ο διοριζόμενος πραγματογνώμονας είναι υπο- χρεωμένος να δεχτεί την εντολή που του ανατέθηκε, αν είναι δημόσιος υπάλληλος ή ασκεί νόμιμα επιστήμη, τέχνη ή επάγγελμα που η γνώση τους κρίνεται αναγκαία για την ενέργεια της πραγματογνωμοσύνης. Αν δεν δεχτεί την εντολή, τιμωρείται για απείθεια κατά τις διατάξεις του ποινικού κώδικα.(189ΚΠΔ)
Σε αυτούς που έχουν ήδη δώσει όρκο ως πραγματογνώμονες υπενθυμίζεται ο όρκος που έχουν δώσει. Οι υπόλοιποι ορκίζονται, αφού επιλέξουν τον τύπο του όρκου, θρησκευτικό ή πολιτικό που θα δώσουν.(194ΚΠΔ)
Η εξέταση ατόμου από ιατροδικαστή, γίνεται για να εξακριβωθεί εάν υφίσταται σωματική βλάβη, σε θετική περίπτωση να καθοριστεί ακριβώς το είδος και το μέγεθος αυτής αλλά και το μέσο και ο τρόπος με τον οποίο έγινε.
Αυτό θα βοηθήσει στο να εξακριβωθεί εάν όντως υπάρχει σωματική βλάβη και στον τελικό χαρακτηρισμό του αδικήματος.
Δηλαδή είναι ενέργεια που γίνεται από τον ανακριτικό υπάλληλο που έχει επιληφθεί, ο οποίος οφείλει να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια απαιτείται για τη βεβαίωση μιας αξιόποινης πράξης στα πλαίσια διενέργειας προανάκρισης.
Οπότε η ιατροδικαστική εξέταση γίνεται ύστερα από παραγγελία του ανακριτικού υπαλλήλου και δεν έχει καμία σημασία εάν ο παθών επιθυμεί ή δεν επιθυμεί, εκτός και αν έχει άλλα αποδεικτικά στοιχεία όπως έγγραφα νοσηλείας σε νοσοκομείο και ιατρικές γνωματεύσεις, οπότε ίσως και να μην απαιτείται η ιατροδικαστική εξέταση του.