Απ: ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΟΥ
Σωστή η απάντηση του "cperis".
Έχουμε να προσθέσουμε...
Οι αστυνομικές Αρχές πρέπει να επεμβαίνουν αυτεπαγγέλτως για κάθε είδους πληροφορία - καταγγελία, απ’ όπου και αν προέρχεται, συμπεριλαμβανομένου και του διαδικτύου, αναφορικά με περιστατικά θανάτωσης - κακοποίησης - κακομεταχείρισης ζώων, προβαίνοντας στη συνέχεια στις απαραίτητες αστυνομικές και δικονομικές ενέργειες κατά παντός υπαιτίου αφού οι υπαίτιοι τέτοιων πράξεων τιμωρούνται σε βαθμό πλημ/τος σύμφωνα με το άρθρο 20 του Ν.4039/2012 (ΦΕΚ Α-15/02.02.2012)
Η παράλειψη εμπρόθεσμης σήμανσης και καταγραφής του ζώου συντροφιάς επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ και η αστυνομική αρχή είναι αναρμόδια.
Μπορεί να συνταχθεί (όχι από τον αστυνομικό) έκθεση βεβαίωσης της παράβασης, η οποία διαβιβάζεται αυθημερόν στον αρμόδιο Δήμο για την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων και προστίμων.
Αρμόδια όργανα βεβαίωσης των παραβάσεων είναι τα όργανα εκείνα, που μεριμνούν για τη βεβαίωση των παραβάσεων, που διαπιστώνουν κατά την άσκηση των καθηκόντων ελέγχου (η Δημοτική Αστυνομία, η Θηροφυλακή των κυνηγετικών συλλόγων, οι υπάλληλοι των Τελωνείων και των Σταθμών Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου)
[url=http://www.policenet.gr/portal/com_downloads/nomothesia-prostasias-zoon… 4039/2012[/url]
[b](ΦΕΚ Α-15/02.02.2012)
Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό.
Άρθρο 16
Κακοποίηση των ζώων[/b]
[info]α. Με την επιφύλαξη ειδικά προβλεπόμενων περιπτώσεων της ισχύουσας κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας, καθώς και της διάταξης του τρίτου εδαφίου της παραγράφου 4 του άρθρου 9 απαγορεύεται ο βασανισμός, η κακοποίηση, η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ’ αυτού, όπως ιδίως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός. Η στείρωση του ζώου καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρείται ακρωτηριασμός.
β. Απαγορεύεται, εξαιρουμένων των περιπτώσεων κινηματογραφικών ταινιών και γενικότερα οπτικοακουστικού υλικού εκπαιδευτικού προσανατολισμού, η πώληση, εμπορία και παρουσίαση - διακίνηση μέσω διαδικτύου οποιουδήποτε οπτικοακουστικού υλικού, όπως βίντεο ή άλλου είδους κινηματογραφικού ή φωτογραφικού υλικού στα οποία απεικονίζεται οποιαδήποτε πράξη βίας εναντίον ζώου, καθώς και σεξουαλική συνεύρεση μεταξύ ζώων ή μεταξύ ζώου και ανθρώπου με σκοπό το κέρδος ή τη σεξουαλική ικανοποίηση ατόμων που παρακολουθούν ή συμμετέχουν σε αυτά. Στην ανωτέρω απαγόρευση συμπεριλαμβάνεται και η περίπτωση της μονομαχίας μεταξύ ζώων.
γ. Σε περίπτωση τραυματισμού ζώου συντροφιάς σε τροχαίο ατύχημα, ο υπαίτιος της πράξης αυτής, υποχρεούται να ειδοποιήσει άμεσα τον οικείο Δήμο, προκειμένου να παρασχεθεί στο τραυματισμένο ζώο η απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα.
[/info]
[b]Άρθρο 20
Ποινικές κυρώσεις[/b]
[info]1. Η παράνομη εμπορία ζώων συντροφιάς κατά τους όρους του παρόντος νόμου, (άρθρο 6, παρ. 1 και άρθρο 10 παρ. 1) τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ έως δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ.
2. Οι παραβάτες των διατάξεων των παραγράφων α΄ και β΄ του άρθρου 16 τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή από πέντε χιλιάδες (5.000) έως δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ.
3. Οι παραβάτες των διατάξεων του άρθρου 12 τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι δύο έτη και με χρηματική ποινή από πέντε χιλιάδες (5.000) έως δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ.
4. Οι παραβάτες της διάταξης της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 8 του άρθρου 5, καθώς και η κλοπή οποιουδήποτε ζώου συντροφιάς τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι έξι μηνών και χρηματική ποινή μέχρι τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ, ενώ η κλοπή κυνηγετικού σκύλου ή σκύλου βοήθειας τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ένα έτος και χρηματική ποινή από πέντε χιλιάδες (5.000) μέχρι οκτώ χιλιάδες (8.000) ευρώ.
5. Στις περιπτώσεις των προηγούμενων παραγράφων η έκθεση βεβαίωσης της παράβασης, που συντάσσεται από αρμόδια Αρχή και διαβιβάζεται αυθημερόν στον αρμόδιο Δήμο για την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων και προστίμων.
6. Σε περίπτωση υποτροπής οι χρηματικές ποινές, που προβλέπονται στις παραγράφους 1, 2 και 3 διπλασιάζονται.[/info]
[edit time=1360773932]mentor[/edit]
Απ: ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΟΥ
ΑΡΑ ΟΤΑΝ ΦΤΑΣΕΙ ΜΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΜΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΠΟ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΑΦΟΡΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΟΦΕΙΛΕΙΣ ΝΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΕΙΣ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ; ΑΝ ΝΑΙ , ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΒΟΛΟ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ; ΚΑΤΑΒΑΛΕΤΑΙ;
Απ: ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΟΥ
Η ποινική δίωξη για τα εγκλήματα του Ν 4039/2012 ασκείται αυτεπαγγέλτως .
Σύμφωνα με το άρθρο 46 ΚΠΔ όπως αυτό ισχύει μετά το N 4055/2012 η υποβολή του παραβολου των 100 ευρω περιορίστηκε στα απολυτως κατ'έγκληση διωκομενα αδικηματα.
Ως εκ τουτου δεν απαιτείται υποβολή παραβολου για τα εγκλήματα του Ν 4039/12
Απ: ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΟΥ
Συνάδελφοι μια ερώτηση. Βλέπω διάφορες κοινοποιησεις στα social media κ κυρίως στο Facebook απο φιλοζωικες οργανώσεις που λένε με λίγα λόγια οτι αν κάποιος απειλήσει (εστω και εμμεσα πχ τις επόμενες μέρες θα εξαφανιστεί ο σκύλος) οτι θα κάνει κακό σε αδέσποτο ζώο το οποίο φροντίζει ο φιλοζωος (πχ του αφήνει νερό κ φαγητό) να πανε αμέσως στο ΆΤ της περιοχής και να κάνουν εγγραφη / παράπονα στο ΒΑΣ σύμφωνα με το ν. 4039/12 και να ζητήσουν αντίγραφο έτσι ώστε όπως υποστηρίζουν αν πάθει κάτι το ζώο να ειναι υπεύθυνος αυτός που απείλησε. Τι κάνουμε σ´αυτη την περίπτωση; Τον προτρεπουμε να παει να πάρει εισαγγελική παραγγελία; Εννοείται οτι δεν θέλει να υποβάλει μήνυση.
Απ: ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΟΥ
Ερμηνεύοντας τον Ν. 4039/2012, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Ρούσσος-Εμμανουήλ Παπαδάκης τονίζει τις σοβαρές ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται για βασανισμό, κακοποίηση, κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ' αυτού, όπως ιδίως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός.
«Μείζονος σημασίας θέμα, καθίσταται και η αναφορά στην αστυνομική αρχή ότι πρόκειται για αυτεπαγγέλτως διωκόμενο έγκλημα για το οποίο δεν προσαπαιτείται η καταβολή του παραβόλου των 100 ευρώ, ως ισχύει για τα κατ' έγκληση διωκόμενα εγκλήματα, αλλά και η τήρηση της αυτοφώρου διαδικασίας, κρίνεται αναγκαία για τον κολασμό του εγκλήματος αυτού που έχει βαρύνουσα εγκληματική απαξία» σημειώνεται στην εγκύκλιο του κ. Παπαδάκη.
Η εγκύκλιος αυτή όπως δήλωσε η κ. Νατάσσα Μπομπολάκη, «είναι το πρακτικό αποτέλεσμα της Ημερίδας που κάναμε ως Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία με την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στις 16 Φεβρουαρίου. Αναφέρεται στο τι πρέπει να κάνει η αστυνομία και η εισαγγελία στις κακοποιήσεις ζώων, για να μην αυθαιρετούν οι παραπάνω αρχές».
Πηγή: http://www.iefimerida.gr
Μπορείτε να κατεβάσετε την αριθ. 1/13 αριθ.Πρωτ.1631/8-4-2013 Εγκύκλιο του Εισαγγελέα Αρείου Πάγου με τίτλο "Αποσαφήνιση ζητημάτων που έχουν εγερθεί από την εφαρμογή του Ν. 4039/2012" , απευθείας από την ιστοσελίδα του Αρείου Πάγου.
[url=http://www.areiospagos.gr/gnomod_eis/eg2013_001.pdf]http://www.areiospa…]
[url=http://www.policenet.gr/portal/arthra-dimosieymata/nomiki-enhmerosi/250… στο PoliceNET [/url]
Απ: ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΟΥ
Συνάδελφοι το θεματολόγιο για κακοποίηση ζώων ποιο είναι; Να σας ρωτήσω σε περίπτωση που καταγγέλεται η υπάρξη φόλας σε κάποια σημεία εμείς πρέπει να ενημερώσουμε Δημοτική Αστυνομία για τα περαιτέρω έτσι; (εννοείται ότι λαμβάνουμε την κατάθεση ως γεν. προανακρ. υπάλληλοι.) Κατόπιν η Δημοτική αστ. είναι αρμόδια να ενημερώσει υπηρεσίες του Δήμου ή της Περιφέρειας για τις ενέργειες τους( καθαριότητας-κτηνιατρικής κ.τ.λ) ή και αυτές εμείς πρέπει να τις ενημερώσουμε;
Απ: ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΟΥ
1009/2 : Νόσοι ζώων-Επιζωοτίες-Θανάτωση πασχόντων ζώων/Μολυσματικές ασθένειες
1032/6:Περιφορά ζώων προς ψυχαγωγία-Προστασία ζώων/Δημόσια ευταξία
1059/12: Προστασία ζώων και πτηνών /Αστυνομική Νομοθεσία -Άσκηση Αστυνομίας
Θα προτιμούσα το τελευταίο.
Απόπειρα δηλητηρίασης ζώου συντροφιάς Άρθρο 16 Ν.4039/2012 σε συνδυασμό με άρθρο 42 Π.Κ.
Θα πρέπει να γίνουν Αυτεπαγγέλτως όλες οι προβλεπόμενες δικονομικές ενέργειες.
[b]Άρθρο 16 Ν.4039/2012[/b]
[info]Κακοποίηση των ζώων
α. Με την επιφύλαξη ειδικά προβλεπόμενων περιπτώσεων της ισχύουσας κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας, καθώς και της διάταξης του τρίτου εδαφίου της παραγράφου 4 του άρθρου 9 απαγορεύεται ο βασανισμός, η κακοποίηση, η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ’ αυτού, όπως ιδίως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός.[/info]
Απ: ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΟΥ
΄Ενα άλλο πρόβλημα συνάδελφοι είναι,???
Αν κατά τις ώρες τις κοινής ησυχίας έχουμε διατάραξη από Ζώα, τότε τί εχει εφαρμογή? α) Η 3/96 Α.Δ και επεμβαίνουμε εμείς ή β) πρόστιμο 300 Ε, όπως προβλέπει ο Ν.4039/2012 και επεμβαίνει η Δημοτική Αστυνιμια¨?
Απ: ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΟΥ
Και οι δύο ενέργειες. Βεβαίωση παράβασης της Α.Δ.3/96 και έγγραφο στο Δήμο για επιβολή διοικητικών κυρώσεων.
[b]ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ 3/96 (1023/2/37-ια/08.01.1996) (ΦΕΚ 15/96 τεύχος Β')
Μέτρα για την τήρηση της κοινής ησυχίας[/b]
Άρθρο 2
Γενικές απαγορεύσεις και υποχρεώσεις
ΠΑΡ.3. Οι «κάτοχοι» κατοικίδιων ζώων ή πτηνών υποχρεούνται όπως λαμβάνουν κάθε πρόσφορο μέτρο, ώστε αυτά να μην διαταράσσουν με οποιοδήποτε τρόπο την ησυχία των περιοίκων.
Άρθρο 5
Κυρώσεις
Οι παραβάτες της παρούσας διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 12 παρ. 6 του Ν.1481/1984, εφόσον από άλλη διάταξη δεν τιμωρούνται βαρύτερα.
[b]ΝΟΜΟΣ 4039/2012
(ΦΕΚ Α-15/02.02.2012)
Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό.[/b]
Άρθρο 8
Διατήρηση ζώων συντροφιάς σε κατοικίες
1. Επιτρέπεται η διατήρηση δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς σε κάθε κατοικία. Στις πολυκατοικίες, που αποτελούνται από δύο διαμερίσματα και πάνω, επιτρέπεται η διατήρηση δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς σε κάθε διαμέρισμα με την προϋπόθεση ότι αυτά: α) διαμένουν στο ίδιο διαμέρισμα με τον ιδιοκτήτη τους ή τον κάτοχό τους, β) δεν παραμένουν μόνιμα στις βεράντες ή στους ανοιχτούς χώρους του διαμερίσματος, γ) η παραμονή στα διαμερίσματα πολυκατοικιών τελεί υπό την επιφύλαξη της τήρησης των κανόνων ευζωίας, των υγειονομικών διατάξεων και των αστυνομικών διατάξεων περί κοινής ησυχίας και δ) έχουν ελεγχθεί ηλεκτρονικά, έχουν σημανθεί, καταγραφεί και φέρουν βιβλιάριο υγείας.
Δεν μπορεί να απαγορευθεί η διατήρηση ζώων συντροφιάς με τον κανονισμό της πολυκατοικίας, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του προηγούμενου εδαφίου. Με τον ίδιο κανονισμό μπορεί να περιορίζεται ο μέγιστος αριθμός των ζώων, που επιτρέπονται, στα δύο (2) ζώα ανά διαμέρισμα.
2. Επιτρέπεται η διατήρηση ζώων συντροφιάς, που έχουν σημανθεί και καταχωρισθεί νομίμως και φέρουν βιβλιάριο υγείας, στις μονοκατοικίες με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καλής μεταχείρισης και ευζωίας των ζώων, καθώς και οι ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας.
3. Απαγορεύεται η διατήρηση και παραμονή ζώων συντροφιάς σε κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας.
Επιτρέπεται όμως στην πυλωτή, στην ταράτσα, στον ακάλυπτο χώρο και στον κήπο εφόσον υφίσταται η ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσης των ιδιοκτητών.
4. Οι ανωτέρω αριθμητικοί περιορισμοί ισχύουν μόνο για σκύλους και γάτες. Για τα λοιπά ζώα συντροφιάς, πρέπει να τηρούνται οι όροι της παραγράφου 2.
Άρθρο 21
Διοικητικές κυρώσεις και πρόστιμα
Παράλειψη τήρησης των κανόνων ευζωίας, των υγειονομικών διατάξεων και των αστυνομικών διατάξεων περί κοινής ησυχίας για ζώα συντροφιάς που διατηρούνται σε μονοκατοικίες και διαμερίσματα (άρθρο 8 παρ.1 πρόστιμο 300 ευρώ ανά ζώο)
Απ: ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΟΥ
Για να εξεταστεί κάποιο ζώο συντροφιάς που πέθανε από φόλα-δηλητήριο μπορούμε να δώσουμε παραγγελία εμείς ως Αστυνομία για εξέταση του και αν ναι σε ποια Υπηρεσία ή τι άλλο γίνεται σ'αυτές τις περιπτώσεις;
Απ: Απ: ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΟΥ
[quote name=SHMAIA123 date=2013-04-27]Για να εξεταστεί κάποιο ζώο συντροφιάς που πέθανε από φόλα-δηλητήριο μπορούμε να δώσουμε παραγγελία εμείς ως Αστυνομία για εξέταση του και αν ναι σε ποια Υπηρεσία ή τι άλλο γίνεται σ'αυτές τις περιπτώσεις;[/quote]
http://www.policenet.gr/portal/eforum/forum-astynomikos-astynomia/5710…
Απ: ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΟΥ
Καλησπέρα. Μία ερωτησούλα και από εμένα. Εάν κάποιος έρθει στο τμήμα και δηλώσει ότι ο Χ έχει έναν σκύλο ο οποίος είναι μόνιμα δεμένος χωρίς να τον βγάζει για περίπατο ή δεν τον ταΐζει ούτε του δίνει νερό ή αντί για σπιτάκι τον έχει δεμένο σε βαρέλι κτλ. Μπορούμε εμείς να διαπιστώσουμε-βεβαιώσουμε κακοποίηση;
Αυτό που κάνουμε μέχρι τώρα είναι να συλλαμβάνουμε τον ιδιοκτήτη για κακοποίηση και τις περισσότερες φορές έρχεται η κτηνιατρική εξέταση που λέει ότι ο σκύλος είναι μια χαρά. Έχουμε κάποια ευθύνη εμείς για την άσκοπη ταλαιπωρία του πολίτη;
Υ.Γ. Τις περισσότερες φορές παίρνουμε μία κατάθεση του καταγγέλλοντα, ωστόσο κάποιες φορές αρνούνται να καταθέσουν και προφασίζονται το αυτεπάγγελτο.
Απ: ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΟΥ
Η Αστυνομία είναι εν γένει αρμόδια για τον έλεγχο των συνθηκών διαβίωσης (άρθρο 5: κατάλληλο κατάλυμα, πρόσβαση σε τροφή νερό κοκ) και την τήρηση των υγειονομικών διατάξεων (καθαριότητα χώρου) και διατάξεων κοινής ησυχίας είτε προληπτικά είτε κατόπιν καταγγελίας φυσικού ή νομικού προσώπου. Κατά τον έλεγχο των συνθηκών αυτών (διαβίωσης και υγειονομικών κυρίως σε τέτοιες περιπτώσεις), γίνεται ταυτόχρονα και έλεγχος βιβλιαρίου (ηλ. σήμανση και δήλωση γάτας ή/και σκύλου, αντιλυσσικός εμβολιασμός σε ισχύ, όχι απαραίτητα ετήσιος) και βεβαιώνονται τυχόν πρόστιμα . Σε περίπτωση που δεν τηρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, ασκείται αυτεπάγγελτα δίωξη για π[b][u]παθητική κακοποίηση[/b][/u] (άρθρο 16) και ακολουθείται το αυτόφωρο. Φυσικά δεν απαιτείται παράβολο. Σε περίπτωση καταγγελίας για κακοποίηση, γίνεται έρευνα, συντάσσεται έκθεση αυτοψίας, βεβαιώνονται επί τόπου τα διοικητικά πρόστιμα του άρθρου 21(;) 4039/2012 όπως έχει τροποποιηθεί από τον 4235/2014, συμπεριλαμβανομένου του προστίμου για κακοποίηση (άρθρο 16 παρ α και β - περίπτωση 39).
Έως σήμερα έχουν εκδοθεί μία εγκύκλιος από τον [url=https://docs.google.com/document/d/1j5v9q1uE7Y3mxxcshuaqoNrvx3Z75DAf4pp…]Άρειο Πάγο[/url] (2013) και τέσσερις από την ΕΛ.ΑΣ που λύνουν τις βασικές απορίες. Αναφέρεται επίσης ότι η αστυνομία μπορεί να συνεργάζεται με ΟΤΑ και σωματεία και εν γένει αρμόδιους φορείς.
Η [u]έλλειψη κατάλληλου καταλύματος (κοινώς τα βαρελόσκυλα),[/u] η [u]έκθεση σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, η μόνιμη αλυσόδεση, οι εν γένει κακές συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης του ζώου [/u](πχ: μη πρόσβαση σε καθαρό και πόσιμο νερό συνέχεια, βρόμικα/πρασινισμένα σκεύη) αποτελούν τις πιο συχνές μορφές παθητικής κακοποίησης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η κτηνιατρική εξέταση δεν θα δείξει κάτι. Υπάρχουν άλλες μορφές κακοποίησης που δεν είναι εύκολο να γίνουν αντιληπτές άμεσα, όπως πχ: μη παροχή κτηνιατρικής φροντίδας σε άρρωστο ζώο ή ελλιπής κτηνιατρική φροντίδα (τσιμπούρια, ψύλλοι, όγκοι/μορφώματα κοκ), ελλιπής, κακή ή ακατάλληλη διατροφή (πχ: ζώο φανερά υποσιτισμένο, ταΐζεται με αποφάγια, δεν λαμβάνει τακτικά γεύματα, κλπ). Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κτηνιατρική εξέταση βοηθάει σε άλλες όχι.
Η κακοποίηση ζώου είναι ποινικό αδίκημα οπότε ναι πρέπει να επέμβουμε. Για το τσιπ όχι. Δες κι αυτό http://www.adespotologio.gr/sites/adespotologio.gr/files/Egyklios%20ELA…