Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Posted by dorkas on
Προσέρχεται πολίτης στο Τμήμα και μας παραδίδει κυνηγετικό όπλο το οποίο βρήκε πεταμένο στο χωράφι του. Λαμβάνουμε ένορκη, συντάσσουμε έκθεση παράδοσης και κατάσχεσης. Από τον Τερματικό δεν προκύπτουν στοιχεία κατόχου του όπλου. Οπότε κάνουμε έγγραφο με τους αριθμούς του όπλου προς την Κρατική με κοινοποίηση σε όλες τις υπηρεσίες προκειμένου μας γνωρίσουν τα στοιχεία του κατόχου αν προκύπτουν από το αρχείο τους. Το στέλνουμε στη ΔΕΕ για εξέταση. Διαβιβάζουμε την δικογραφία στον κ. Εισαγγελέα για παράβαση του Νόμου περί όπλων κατά αγνώστου εφόσον δεν προκύπτουν στοιχεία κατόχου. 1) Όταν μας επιστραφεί το όπλο από την ΔΕΕ σε τί ενέργειες προβαίνουμε? Δέχεται το Τμήμα Πειστηρίων της Εισαγγελίας όπλα? 2) Σε περίπτωση που είναι κλεμμένο το στέλνουμε ΔΕΕ για εξέταση και μετά το αποδίδουμε στον κάτοχό του? (Τί γίνεται με την άδεια κατοχής που λογικά έχει ανακληθεί?)
Greek

Υποβλήθηκε από papaevi. Ημερομηνία: Τρί, 07/02/2013 - 21:52 Μόνιμος σύνδεσμος

Από την εμπειρία μου πιστεύω τα εξής:
1) Φυσικά και το όπλο πάει στα Δικαστήρια ως πειστήριο της δικογραφίας κατά αγνώστων. Έχω την εντύπωση ότι τα δικαστήρια κάθε τόσο κάνουν κάποια διαδικασία μέσω Ο.Δ.Δ.Υ. (παραπλήσια με αυτήν που προβλέπεται από την Αστυνομία) προκειμένου το όπλο να βγει σε πλειστηριασμό.
2) Εάν προκύψει ότι είναι κλεμμένο και λογικά θα έχει γίνει ανάκληση της αδείας κατοχής κυνηγετικού όπλου, στέλνεις όλη τη δικογραφία στον Εισαγγελέα χωρίς το κυνηγετικό όπλο και στο διαβιβαστικό γράφεις "παρακαλούμε όπως διατάξετε σχετικά" και περιμένεις. Λογικά ο Εισαγγελέας θα διατάξει απόδοση όπλου στον κάτοχο, οπότε συντάσσεις Έκθεση Απόδοσης και την στέλνεις στον Εισαγγελέα. Εάν διατάξει δήμευση τότε παραδίδεται στα δικαστήρια. Αυτό αφορά εάν από την προανάκριση δεν καταστεί γνωστή η ταυτότητα των δραστών. Γνώμη μου είναι εάν οι δράστες είναι γνωστοί το κυνηγετικό όπλο να φύγει σαν πειστήριο στην Εισαγγελία. Μέχρι εδώ είναι οι ανακριτικές ενέργειες.

Δεν μπορεί όμως να έχει κάποιος ένα όπλο χωρίς να είναι εφοδιασμένος με άδεια κατοχής. Έτσι μετά την έκθεση απόδοσης που έχεις κάνει, προβαίνεις στην προσωρινή αφαίρεση του κυνηγετικού όπλου με έκθεση αφαίρεσης αυτού και το φυλάσσεις στην Υπηρεσία έως ότου ο νόμιμος κάτοχος προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά και εξετάσεις το αίτημα του για έκδοση άδειας κατοχής κυνηγετικού όπλου. Εννοείται ότι πιθανόν ο κάτοχος, αφού το όπλο είναι κλεμμένο, να έχει κατηγορηθεί για πλημμελή φύλαξη του κυνηγετικού όπλου, όπως προβλέπεται από το Ν.2168/93 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει (αυτό παίζει ανάλογα με την περίπτωση). Τέλοσπαντων για να μην μακρηγορώ, εάν πληροί τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας κατοχής κυνηγετικού όπλου, και αφού αυτή εκδοθεί, συντάσσεις έκθεση απόδοσης αφαιρεθέντος κυνηγετικού όπλου και το παίρνει ο κάτοχος του μαζί με την άδεια κατοχής. Εάν πάλι δεν πληροί τις προϋποθέσεις χορήγησης, απορρίπτεις το αίτημα του κατόχου για τον λόγο που υπάρχει, προβαίνεις στην αφαίρεση του κυνηγετικού όπλου και ακολούθως ακολουθείται η γνωστή διαδικασία εάν μπορεί να το πουλήσει ο κάτοχος σε έμπορο ή σε κάποιον ιδιώτη που έχει προμηθευτεί άδεια αγοράς εντός διετίας, ή μετά την παρέλευση διετίας γίνεται έκθεση κατάσχεσης και όλες οι διαδικασίες για να πάει υπέρ δημοσίου. Όλες αυτές οι ενέργειες σημειώνω ότι εντάσσονται στο πλαίσιο της διοικητικής διαδικασίας έκδοσης άδειας κατοχής κυνηγετικού όπλου και δεν έχει κάποια σχέση με τη προηγούμενη δικογραφία.

[edit time=1372791373]papaevi[/edit]

Policenet.gr © | 2025 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis