Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Posted by EYRIS1971 on
θα ήθελα να ρωτήσω μήπως υπάρχει κάποια διαδικασία με την οποία κυνηγετικά όπλα που έχει περάσει η διετία και δεν ανανεώθηκε η άδεια κατοχής ή δεν μεταβιβάσθηκαν σε άλλους αντί να εγγραφούν στο υλικό της υπηρεσίας να πάνε προς δημόσια δημοπρασία. Πιστεύω πως και έσοδα για το δημόσιο θα υπάρξουν και αποσυμφώρηση των αποθηκών.
Greek

Υποβλήθηκε από manager. Ημερομηνία: Τετ, 02/01/2012 - 19:31 Μόνιμος σύνδεσμος

Γνωρίζουμε για τα ιδιωτικά όπλα των αστυνομικών που αποστρατεύονται και παραδίδονται στην υπηρεσία αν δεν μεταβιβαστεί η κυριότητά τους μέσα σε δυο χρόνια , αυτά περιέρχονται στην κατοχή του δημοσίου με υπουργική απόφαση.

[b]Για τα Κυνηγετικά όπλα και λοιπά όπλα :[/b]
Σύμφωνα με το [b]Άρθρο 39 παρ. 2 του Ν.4029/2011[/b]:" Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη είναι δυνατόν να επιτρέπεται η εκποίηση όπλων, υλών και αντικειμένων του άρθρου 1 του ν. 2168/1993 «Ρύθμιση θεμάτων που αφορούν όπλα, πυρομαχικά, εκρηκτικές ύλες, εκρηκτικούς μηχανισμούς και άλλες διατάξεις» (Α΄ 147) που έχουν κατασχεθεί ή δημευθεί, εφόσον κρίνονται κατάλληλα για εμπορία ή χρήση, ακόμα και εάν τούτο δεν προβλέπεται ρητά από τη δικαστική απόφαση που επιβάλλει την κατάσχεση ή δήμευσή τους. Για την εκποίηση των ανωτέρω σε δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς του ν. 3429/2005 «Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμοί (ΔΕΚΟ)» (Α΄ 314) είναι δυνατόν να εφαρμοστεί η περίπτωση δ΄ της παρ. 12 του άρθρου 2 του ν. 2286/1995 «Προμήθειες του δημοσίου τομέα και ρυθμίσεις συναφών θεμάτων» (Α΄ 19).

Δεν γνωρίζουμε αν έχει εκδοθεί τέτοια Υπουργική Απόφαση ακόμα δεδομένου ότι ο Νόμος 4029/2011 δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε ΦΕΚ στις 22.11.2011.

Για την κατάσχεση και δήμευση όλων των όπλων γενικά προβλέπει ο Νόμος 2168/1993.

[b]Άρθρο 16 N. 2168/1993[/b]
[info]Κατάσχεση Δήμευση
1. Τα όπλα και λοιπά αντικείμενα του άρθρ. 1 του παρόντος νόμου, που παράνομα εισάγονται, κατέχονται, κατασκευάζονται, μετασκευάζονται, συναρμολογούνται, φέρονται, μεταφέρονται ή διαμετακομίζονται, ανευρίσκονται ή παραδίδονται στις αρμόδιες αρχές, καθώς και εκείνα, που έχουν παραδοθεί ή έχουν εγκαταλειφθεί κατά το παρελθόν, για οποιονδήποτε λόγο, στις αστυνομικές αρχές, κατάσχονται.
2. Οι τελωνειακοί υπάλληλοι, προκειμένου για τα όπλα και λοιπά αντικείμενα, του άρθρ. 1 του παρόντος νόμου, που εισάγονται στα τελωνεία κατά παράβαση των διατάξεων του παρόντος νόμου, καθώς και οι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων, προκειμένου για τα ανωτέρω αντικείμενα που κατέχονται ή φέρονται παράνομα σε παραμεθόριες περιοχές ή απαγορευμένες ή επιτηρούμενες ζώνες, δικαιούνται να προβαίνουν στην κατάσχεση των ειδών αυτών και στη σύλληψη των υπαιτίων, εκπληρούντες καθήκοντα ειδικών ανακριτικών υπαλλήλων. Ειδικότερα, οι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων υποχρεούνται σε άμεση παράδοση των συλληφθέντων ατόμων και των κατασχεθέντων όπλων και λοιπών αντικειμένων στην οικεία αστυνομική ή λιμενική αρχή.
3. Τα όπλα και λοιπά αντικείμενα που κατάσχονται, κατά τις παρ. 1 και 2, δημεύονται, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρ. 76 του Ποινικού Κώδικα, εξ αυτών δε εκποιούνται μόνο εκείνα των οποίων επιτρέπεται η εμπορία κατά τις διατάξεις του άρθρ. 6 του παρόντος.
Οι αστυνομικές, στρατιωτικές, τελωνειακές, λιμενικές και δασικές αρχές, που κατάσχουν τα ανωτέρω όπλα και λοιπά αντικείμενα, δύνανται να ζητήσουν, δια του προϊστάμενού τους υπουργού, όσα απ’ αυτά κρίνουν απαραίτητα για τις ανάγκες τους ή τον εμπλουτισμό συλλογών, από τον αρμόδιο εισαγγελέα ή επίτροπο, ο οποίος μετά την τελεσίδικη απόφαση δήμευσης παραγγέλλει την παράδοσή τους στην αιτούσα αρχή, η οποία τα εγγράφει στο υλικό της σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
4.Οι Υπηρεσίες Εγκληματολογικών Ερευνών δύνανται να μην αποστέλλουν στην αρμόδια εισαγγελία όπλα και λοιπά αναφερόμενα στο άρθρ. 1 αντικείμενα, που απεστάλησαν σ’ αυτές για εξέταση, όταν αυτά παρουσιάζουν ιδιαίτερο εργαστηριακό ενδιαφέρον και είναι απολύτως απαραίτητα για συνεχείς συγκριτικές εξετάσεις ή απαιτούν περαιτέρω αξιολόγηση και είναι χρήσιμα για μελλοντικές εργαστηριακές εξετάσεις. Οι ανωτέρω υπηρεσίες υποχρεούνται να αποστέλλουν στις αρμόδιες εισαγγελικές ή δικαστικές αρχές, μαζί με τις εκθέσεις και φωτογραφίες των προαναφερομένων αντικειμένων. Το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο ή δικαστήριο δύναται να διατάξει την προσκόμιση των ανωτέρω πειστηρίων, τα οποία, όταν καταστεί τελεσίδικη η απόφαση δήμευσής τους, επιστρέφονται στην οικεία υπηρεσία, η οποία τα εγγράφει στον υλικό της, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
5.Με απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης καθορίζονται οι προϋποθέσεις και η διαδικασία αποστολής των ανωτέρω πειστηρίων στην αλλοδαπή προς εξέταση, στις περιπτώσεις που η αποστολή αυτή κρίνεται απόλυτα αναγκαία.
6. Όταν κατάσχονται είδη από τα αναφερόμενα στην παρ. 1 του παρόντος άρθρου και από τη φύλαξή τους στις υπηρεσίες που τα κατάσχουν, δημιουργούνται προβλήματα ασφάλειας, παραδίδονται προς φύλαξη στις πλησιέστερες αποθήκες των Ενόπλων Δυνάμεων.[/info]

[b]Άρθρο 76 Ποινικού Κώδικα[/b]
[info]Δήμευση
1.Αντικείμενο που είναι προϊόντα κακουργήματος ή πλημμελήματος το οποίο πηγάζει από δόλο, καθώς και το τίμημά τους, και όσα αποκτήθηκαν με αυτά, επίσης και αντικείμενα που χρησίμευσαν ή προορίζονταν για την εκτέλεση τέτοιας πράξης μπορούν να δημοσιευθούν αν αυτά ανήκουν στον αυτουργό ή σε κάποιον από τους συμμέτοχους. Για άλλες αξιόποινες πράξεις, το μέτρο αυτό μπορεί να ληφθεί μόνο στις περιπτώσεις που ορίζει ειδικά ο νόμος.
2.Αν από τα ανωτέρω αντικείμενα προκύπτει κίνδυνος της δημόσιας τάξης, η δήμευσή τους επιβάλλεται υποχρεωτικά σε όποιον τα κατέχει, έστω και χωρίς την καταδίκη ορισμένου προσώπου για τη πράξη που τελέστηκε. Η δήμευση εκτελείται και κατά των κληρονόμων, αν η απόφαση έγινε αμετάκλητη ενόσω ζούσε εκείνος κατά του οποίου απαγγέλθηκε η δήμευση. Αν δε προηγήθηκε καταδίκη ορισμένου προσώπου ή δεν μπορούσε να γίνει δίωξη τη δήμευση διατάσει είτε το δικαστήριο που δίκασε την υπόθεση είτε το δικαστήριο πλημμελειοδικών, με πρόταση του εισαγγελέα.
3.Σε κάθε περίπτωση δήμευσης, το δικαστήριο αποφασίζει αν αυτά που δημεύθηκαν πρέπει να καταστραφούν.[/info]

Υποβλήθηκε από SREK. Ημερομηνία: Τετ, 02/01/2012 - 23:15 Μόνιμος σύνδεσμος

Το Δασαρχείο όταν κατασχέτει όπλα τα παραδίδει στον ΟΔΔΥ πρός πλειστηριασμο . Το ΑΕΑ όμως έχει εκδόσει διαταγη συμφωνα με την οποία τα κατασχεμένα - αφερεθέντα κυνηγετικα όπλα εγγράφονται στις καταστασεις υλικου αφου δοθει απο αυτούς σχετικη έγκριση μετα απο προταση της Δ/νσης . Τα κυνηγετικά συνήθως παραδίδοντε στα αστυνομικα τμηματα ενω τα πυροβόλα όπλα στην Δ/νση για να τα κατανημει αυτη . Δηλαδη για να αλλάξει η ολη διαδικασια , που με βρισκει απολυτα συμφωνο στο οτι οι αποθηκες εχουν γεμισει , πρεπει να εκδοθει διαταγη απο το ΑΕΑ . Δεν ειναι κατι που γινεται απο τους τοπικους διαχειριστες . Μαλλον δεν προκειται να γινει ποτε ...

Υποβλήθηκε από EYRIS1971. Ημερομηνία: Τρί, 02/07/2012 - 21:59 Μόνιμος σύνδεσμος

Ευχαριστώ.
Πιστεύω πως αν το θέμα το δούν λίγο πιο ζεστά θα μπορούσαν να βρεθούν χρήματα για να βελτιώσουμε την λειτουργία του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας αν τα εν θέματι όπλα πουληθούν και τα έσοδα περιέλθουν στο σώμα.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis