Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Posted by gothamm on
[info][/info] Παρατηρείτε το φαινόμενο τους τελευταίους μήνες του έτους πολλοί πολίτες που έχουν παλιά αυτοκίνητα και έχουν ανεξόφλητα τέλη κυκλοφορίας προηγούμενων ετών , να υποβάλλουν ψευδείς μηνύσεις για την κλοπή των οχημάτων , δηλώνοντας ότι αυτά εκλάπησαν αρκετά χρόνια πριν, προκειμένου να πάρουν μία βεβαίωση από την αστυνομία με σκοπό να γλυτώσουν την καταβολή των τελών στη Δ.Ο.Υ. Επιτρέπονται αυτοκίνητα που δεν έχουν προμηθευτεί το σήμα τελών κυκλοφορίας ή δεν έχουν τοποθετημένα πάνω τους τις πινακίδες κυκλοφορίας να είναι σταθμευμένα στο δρόμο; Υπάρχει ποινική ευθύνη των ιδιοκτητών και από πού προβλέπεται; Ποιες είναι οι ενέργειες του Αξ/υπ όταν προσέρχεται πολίτης ο οποίος δηλώνει στη μήνυσή του ότι του έκλεψαν το όχημα το οποίο το είχε εγκαταλείψει στο δρόμο για μεγάλο χρονικό διάστημα δίχως τις πινακίδες ή δίχως να έχει προμηθευτεί τα τέλη αρκετών ετών;
Greek

Υποβλήθηκε από manager. Ημερομηνία: Πέμ, 10/04/2012 - 17:57 Μόνιμος σύνδεσμος

[quote]Επιτρέπονται αυτοκίνητα που δεν έχουν προμηθευτεί το σήμα τελών κυκλοφορίας ή δεν έχουν τοποθετημένα πάνω τους τις πινακίδες κυκλοφορίας να είναι σταθμευμένα στο δρόμο;[/quote]

[b]Δεν επιτρέπεται τα αυτοκίνητα για τα οποία έχει δηλωθεί από τον ιδιοκτήτη τους εκούσια ακινησία να είναι σταθμευμένα στο δρόμο και γαιυτό το λόγο όταν πας να καταθέσεις πινακίδες για δηλωση ακινησίας η ΔΟΥ θα ζητήσει να υπάρχει ιδιόκτητη θέση πάρκινγκ ή μισθωτήριο συμβόλαιο θέσης στάθμευσης.[/b]

Για τα οχήματα των οποίων ο ιδιοκτήτης ή ο κάτοχος επιθυμεί να ακινητοποιήσει για οποιαδήποτε αιτία πρέπει να παρουσιαστεί στην Εφορία της περιοχής του και να καταθέσει "Δήλωση Ακινησίας" και να ακολουθηθεί η προβλεπόμενες από τις διατάξεις των παραγράφων 1 έως και 7 του άρθρου 22 του Ν. 2367/1953 (ΦΕΚ 82 Α) για ολόκληρο το έτος.
Με τις διατάξεις των παραγράφων 1 έως και 5 του άρθρου 22 του ν. 2367/1953 (ΦΕΚ 82 Α) όπως αυτές ισχύουν, προβλέπεται ότι, για επιβατικά και φορτηγά ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα οχήματα που τίθενται σε εκούσια ακινησία (κατάθεση των στοιχείων κυκλοφορίας στην αρμόδια ΔΟΥ), τα οχήματα αυτά απαλλάσσονται των τελών
κυκλοφορίας.
Η κατάθεση των πινακίδων σημαίνει ότι το Ι.Χ. αδρανοποιείται και οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας παραμένουν στην εφορία για διάστημα μέχρι και έως ενός χρόνου. Κατά την περίοδο αυτή, το Ι.Χ. δεν μπορεί να κινηθεί και κατά συνέπεια δεν πληρώνονται τέλη κυκλοφορίας αλλά ούτε χρειάζεται να είναι ασφαλισμένο.

Μέσα στα δικαιολογητικά που θα ζητηθούν για την ακινησία είναι :
- Άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου
- Πινακίδες
- Φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος που να αποδεικνύεται ποιος είναι ο κάτοχος του Ι.Χ.
- Ε9 που να δείχνει ιδιοκτησία θέσης πάρκινγκ ή μισθωτήριο συμβόλαιο θέσης στάθμευσης.
- Το αποδεικτικό ότι έχουν πληρωθεί τα τέλη του 2010
- Η σχετική αίτηση που μπορεί να συμπληρωθεί στην εφορία.
Η θέση στάθμευσης, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την κατάθεση των πινακίδων, έτσι ώστε το Ι.Χ. να μην καταλαμβάνει κάποια θέση στο δρόμο. Όποιος δεν έχει στην ιδιοκτησία του θέση στάθμευσης έχει δυο εναλλακτικές.
Η πρώτη να νοικιάσει μια θέση και να προσκομίσει το μισθωτήριο στην εφορία ενώ η δεύτερη είναι να βρει κάποιο συγγενικό του ή φιλικό του πρόσωπο που είναι ιδιοκτήτης θέσης στάθμευσης και να του την παραχωρήσει. Για να γίνει αυτό χρειάζεται υπεύθυνη δήλωση-παραχωρητήριο από τον ιδιοκτήτη με θεωρημένο γνήσιο της υπογραφής από αστυνομία, μαζί με φωτοτυπία του Ε9 του ιδιοκτήτη στο οποίο αποδεικνύεται η κατοχή της θέσης στάθμευσης.

Αναφορικά με τις [b]κυρώσεις[/b] παραθέτουμε (με επιφύλαξη - δεν γνωρίζουμε αν έχει τροποποιηθεί) στη συνέχεια το άρθρο 24 του Ν. 2367/1953 (ΦΕΚ 82 Α)

[b]Οι ενέργειες του Αξιωματικού Υπηρεσίας.[/b]
- Να λάβει την δήλωση κλοπής του οχήματος και να εκδόσει αναζητήσεις για την ανεύρεσή του.
- Να εξετάσει και να προσδιορίσει το λόγο που το όχημα δεν έφερε πινακίδες και αν διαπιστώσει ότι έχει γίνει δήλωση ακινησίας να την ζητήσει από τον καταγγέλοντα.
- Αν διαπιστώσει παραβίαση των όρων ακινησίας του οχήματος να ενημερώσει εγγράφως την αρμόδια ΔΟΥ που έχει δηλωθεί η ακινησία του οχήματος.
- Να υποβάλλει όλη τη σχετική αλληλογραφία στον Εισαγγελέα.

[u]Πηγές :[/u]
[b]Εγκύκλιος Υπουργείου Οικονομικών[/b]
[url=http://www.minfin.gr/portal/el/resource/contentObject/id/5b310839-2b90-…. ΠΟΛ: 1031/4-3-2009[/url]
Περί της καταβολής ή μη των οφειλομένων τελών κυκλοφορίας αυτοκινήτων οχημάτων, κατά τη μεταβίβαση από επαχθή αιτία της κυριότητας ή της θέσης αυτών σε κατάσταση ακινησίας και της βεβαίωσης οφειλομένων τελών
κυκλοφορίας παρελθόντων ετών

[b]Εγκύκλιος Υπουργείου Οικονομικών[/b]
[url=http://www.minfin.gr/content-api/f/binaryChannel/minfin/datastore/3f/7e…]
Εφαρμογή διατάξεων του άρθρου 4 της αριθμ. ΔΕΦΚ 5006718 ΕΞ2011/11-2-2011 Κοινής Απόφασης “Διαδικασία και λεπτομέρειες για την εφαρμογή της παραγράφου 2 του άρθρου 8 του ν. 3899/2010 (ΦΕΚ 212 Α’) - Κίνητρα για την αντικατάσταση αυτοκινήτων παλαιάς τεχνολογίας”

[url=http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=236123]enet.gr : Πώς θα κάνετε το Ι.Χ. ...ακίνητο[/url]

[b][u]Σχετική Νομοθεσία[/u][/b]

Ν.2948/2001 άρθρο 20
Ν.3986/2001 άρθρο 35 (Αναπροσαρμογή των τελών κυκλοφορίας)

[b]Ν. 2367/1953 (ΦΕΚ 82 Α)[/b]
[info]Άρθρο 22. Δήλωσις ακινησίας
-Εις περίπτωσιν ακινησίας αυτοκινήτου οχήματος εξ οιασδήποτε αιτίας, ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος αυτού υποχρεούται όπως προ της ενάρξεως του φορολογικού εξαμήνου, από του οποίου το αυτοκίνητον τίθεται εις ακινησίαν, υποβάλη εις τον αρμόδιον Οικον. Έφορον δήλωσιν ακινησίας, εν τη οποία ν’ αναφέρωνται λεπτομερώς οι προκαλέσαντες την ακινησίαν λόγοι και ο τόπος σταθμεύσεως του ακινητούντος οχήματος (πόλις, οδός, αριθμός).
Η δήλωσις ακινησίας δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν εάν δεν παραδοθώσιν συγχρόνως η άδεια κυκλοφορίας και αι πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας του αυτοκινήτου.
Άμα τη υποβολή δηλώσεως ακινησίας ο Οικονομικός Έφορος προβαίνει εις την κατάλληλον σφράγισιν του εν ακινησία δηλουμένου αυτοκινήτου προς τον σκοπόν της μηχανικής ακινητοποιήσεως αυτού, συντάσσων περί τούτου πρωτόκολλον.
Βάσει της δηλώσεως ακινησίας και του κατά τ’ ανωτέρω πρωτοκόλλου σφραγίσεως ο Οικονομικός Έφορος προβαίνει οίκοθεν εις την έκπτωσιν των τελών του εξαμήνου, δι’ ο δηλούται ότι το αυτοκίνητον θέλει παραμείνει εις ακινησίαν.
2.Δήλωσις ακινησίας υποβαλλομένη μετά την έναρξιν του φορολογικού εξαμήνου δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν δια την έκπτωσιν των τελών του εξαμήνου τούτου.
3.Αυτοκίνητον όχημα, δι’ ο υπεβλήθη δήλωσις ακινησίας, απαγορεύεται απολύτως να κυκλοφορήση δι’ οιανδήποτε αιτίαν.
4.Εις περίπτωσιν διακοπής ακινησίας επί σκοπώ θέσεως του αυτοκινήτου εις κυκλοφορίαν ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος αυτού υποχρεούται προηγουμένως να δηλώση τούτο εις τον Οικονομικόν Έφορον.
Βάσει της δηλώσεως ταύτης ο Οικονομικός Έφορος προβαίνει εις την βεβαίωσιν των τελών του εξαμήνου, καθ’ ο το αυτοκίνητον τίθεται εκ νέου εις κυκλοφορίαν.
5.Εις απάσας τας κατά τας ανωτέρω παραγράφους περιπτώσεις ακινησίας αυτοκινήτου οχήματος, ειδοποιείται σχετικώς η κατά περιφέρειαν αρμοδία υπηρεσία αυτοκινήτων του Υπουργείου Συγκοινωνιών.
«6.Εξαιρετικώς διαφυλαττομένης της ισχύος των διατάξεων της παρ. 2 του άρθρ. 6 του Ν.Δ. 3829/1958, χωρεί έκπτωσις των τελών κυκλοφορίας εν περιπτώσει αναγκαστικής ακινησίας του αυτοκινήτου εκ λόγων ανωτέρας βίας, κλοπής ή υπεξαιρέσεως αυτού.
Ως λόγοι ανωτέρας βίας εν προκειμένω νοούνται αι περιπτώσεις, δι’ ας δεν καθίσταται εφικτή η τήρησις της κατά τ’ ανωτέρω οριζομένης διαδικασίας, είτε εκ λόγω αναγομένων εις την προσωπικήν κατάστασιν του κατόχου του αυτοκινήτου είτε εκ τοιούτων αναγομένων εις την πραγματικήν κατάστασιν του αυτοκινήτου και των στοιχείων κυκλοφορίας αυτού»*.
«7.Σε εξαιρετικές περιπτώσεις επιτρέπεται η κυκλοφορία αυτοκινήτου ή μοτοσυκλέττας με προσωρινή άδεια και μέχρι 2 μέρες το μήνα. Η προσωρινή άδεια χορηγείται αποκλειστικά και μόνο από τον Οικονομικόν Έφορο και αφού καταβληθούν τέλη κυκλοφορίας 400 δραχμ. για κάθε μέρα, ανεξάρτητα από το είδος του αυτοκινήτου ή της μοτοσυκλέττας»**.

*Η παρ. 6 προστέθηκε με το άρθρ. 10 Α.Ν. 154/1967 .
**Η παρ. 7 αντικαταστάθηκε με την παρ. 3 άρθρ. 17 Νόμ. 1326/1983 (ΦΕΚ Α’ 19)
[/info]

[b]Ν. 2367/1953 (ΦΕΚ 82 Α)[/b]
[info]Άρθρ.24. Κυρώσεις
-1.Εις περίπτωσιν καθ’ ην αυτοκίνητον όχημα κυκλοφορεί άνευ αδείας ή δηλωθέν εν ακινησία ήθελεν ανακαλυφθή κυκλοφορούν, επιβάλλεται εις βάρος του ιδιοκτήτου ή κατόχου, εκτός των τελών, και πρόστιμον μέχρι του τριπλασίου των τελών.
Εκτός του προστίμου τούτου ο παραβάτης τιμωρείται κατ’ έγκλησιν του οικον. Εφόρου δια φυλακίσεως μέχρι δύο μηνών, απαγγελομένης δια της αυτής αποφάσεως και της στερήσεως της αδείας του οδηγού επί εν έτος.
«Αι διατάξεις των άρθρ. 42 παρ. 3 και 46 του Νόμ. 4841/1930 έχουν εφαρμογήν επί παραβάσεων, της διώξεως των οποίων δεν επελήφθη ο Οικονομικός Έφορος» ***.
2.Εις περίπτωσιν χρησιμοποιήσεως παρά τρίτου αυτοκινήτου οχήματος ανήκοντος εις πρόσωπον απαλλασσόμενον των τελών κυκλοφορίας, χωρίς να προηγηθή η κατά την παράγρ. 8 του άρθρ. 20 υποβολή δηλώσεως και καταβολή των τελών, επιβάλλεται εις βάρος του ιδιοκτήτου και του εις ον παρεχωρήθη το αυτοκίνητον πρόστιμον μέχρι του πενταπλασίου των οφειλομένων τελών.
3.Εις περίπτωσιν χρησιμοποιήσεως αδείας δοκιμαστικής κυκλοφορίας και των σχετικών ειδικών πινακίδων προς κυκλοφορίαν οχήματος δι’ έτερον, πλην του προς δοκιμήν του οχήματος, σκοπόν, επιβάλλεται εις βάρος του τυχόντος δοκιμαστικής αδείας κυκλοφορίας, πρόστιμον μέχρι του διπλασίου των τελών δοκιμαστικής κυκλοφορίας.
4.Τα κατά τ’ ανωτέρω τέλη και πρόστιμα επιβάλλονται δια πράξεως του Οικον. Εφόρου.
Κατά της πράξεως ταύτης του Οικονομικού Εφόρου επιτρέπεται, εντός 10 ημερών από της κοινοποιήσεως αυτής, ένστασις ενώπιον των κατά το άρθρ. 39 του Κώδικος Φορολογίας Καθαρών Προσώπων Εκδικαστικών Επιτροπών.
Κατ’ εξαίρεσιν, προκειμένου περί πράξεων των Οικονομικών Εφόρων Αθηνών, Πειραιώς, Αμαρουσίου, Καλλιθέας, Νέας Ιωνίας, Νέας Σμύρνης, Νικαίας, Φαλήρου και Χαλανδρίου, αι κατ’ αυτών ασκούμεναι ενστάσεις εκδικάζονται ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου Φορολογικών Παραβάσεων κατά την ισχύουσαν ενώπιον αυτού διαδικασίαν.
Η άσκησις ενστάσεως αναστέλλει μόνον την βεβαίωσιν και είσπραξιν του προστίμου.
Αιτήσεις αναθεωρήσεως ασκούμεναι κατά των αποφάσεων των Εκδικαστικών Επιτροπών.
Ενστάσεων του άρθρ. 39 του Κώδικος Φορολογίας Καθαρών Προσόδων ως και κατά των αποφάσεων του Διοικητικού Δικαστηρίου Φορολογικών Παραβάσεων, εκδικάζονται υπό του Αναθεωρητικού Διοικητικού Δικαστηρίου Φορολογικών Παραβάσεων κατά την ενώπιον τούτου ισχύουσαν διαδικασίαν.

***Το εντός «» εδάφιο προστέθηκε με την παρ. 1 άρθρ. 17 του υπ’ αριθ. 3334/1955 Ν.Δ/τος [/info]
[edit time=1349363059]manager[/edit]

Policenet.gr © | 2025 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis