Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Posted by gothamm on
Έπειτα από καταγγελία σύνοικου συγγενή, οδηγείτε άτομο για εξέταση από ψυχίατρο δημόσιου νοσοκομείου και εν συνεχεία ακολουθείται ο έγκλεισμός του σε ψυχιατρική κλινική, καθότι το άτομο θεωρήθηκε ιδιαιτέρως επικίνδυνο. Το άτομο που έκανε την καταγγελία , παραδίδει στο τμήμα και το κυνηγετικό όπλο του εγκλεισθέντος, το οποίο κατείχε νόμιμα για τις δικές μας ενέργειες. Ποια επακριβώς διαδικασία ακολουθούμε; Θα σχηματίσουμε σε βάρος του ποινική δικογραφία (για παράβαση του νόμου περί όπλων); Δεν κωλύεται η διαδικασία εφόσον το άτομο θεωρείται παράφρων; Θα κατασχέσουμε ή θα αφαιρέσουμε το όπλο; Αν ναι , θα το στείλουμε ως πειστήριο στην Εισαγγελία ή θα το κρατήσουμε για φύλαξη στην Υπήρεσία μας; Υπάρχουν διοικητικές κυρώσεις που μπορούν να επιβληθούν και αν ποιες είναι αυτές; Έχει δικαίωμα προσφυγής ο κάτοχος;
Greek

Υποβλήθηκε από mentor. Ημερομηνία: Τρί, 08/27/2013 - 12:46 Μόνιμος σύνδεσμος

Δεν αναφέρεις ότι έχει διαπραχθεί κάποιο ποινικό αδίκημα απο τον ψυχικά ασθενή με το συγκεκριμένο όπλο οπότε φρονώ ότι δεν πρέπει να σχηματίσεις δικογραφία με κατάσχεση όπλου.
Στη θέση σου οποσδήποτε θα πρέπει να αφαιρεθεί το κυνηγετικό όπλο , να ανακληθούν με σχετικές αποφάσεις οι άδειες που έχουν εκδοθεί κατ΄εφαρμογή των διατάξεων της Υ.Α.3009/2/23-α , σε συνδυασμό με τις διατάξεις των Π.Δ.141 / 1991 (ΦΕΚ Α-58/30-4-1991) και Ν.2168/1993.

Το όπλο να κρατηθεί για δύο χρόνια στην υπηρεσία σου και θα ενεργήσεις σύμφωνα με το άρθρο 10 του Ν.2168 /1993

Κατά της απόφασης ανάκλησης, ο ενδιαφερόμενος δικαιούται ν' ασκήσει ενδικοφανή προσφυγή εντός μηνός από της κοινοποίησης. Η ως άνω προσφυγή, υποβάλλεται στο κατά τόπο αρμόδιο Τμήμα Ασφαλείας, ή Αστυνομικό Τμήμα, το οποίο συντάσσει επί του σώματος αυτής έκθεση εγχειρίσεως και στη συνέχεια, μετά των προτάσεών του, την υποβάλει ιεραρχικά, στην αρμόδια για την εξέτασή της Υπηρεσία. Η άσκηση της προσφυγής δεν αναστέλλει την εκτέλεση της επιβληθείσης διοικητικής ποινής.

Οι σχετικές διατάξεις στη συνέχεια...

[b]ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ Υπ΄αριθ. 3009/2/23-α της 31.8/14.9.1994 (ΦΕΚ 696 τ.Β΄)
« Δικαιολογητικά και διαδικασία έκδοσης των προβλεπόμενων από τις διατάξεις του ν.2168/93 και 456/76 αδειών»

Άρθρο 8.
Ανάκληση - αφαίρεση αδειών.[/b]
1.α. Οι προβλεπόμενες από τις διατάξεις του ν.2168/1993 άδειες, ανακαλούνται οποτεδήποτε ύστερα από αιτιολογημένη απόφαση της αστυνομικής αρχής, που τις χορήγησε, ως ακολούθως:
(1) Εκτός των ειδικά αναφερομένων στην παρούσα απόφαση και στις περιπτώσεις που αναφέρονται στο άρθρο 134 παράγρ.4 του π.δ.141/91. Αν ανακληθεί η άδεια κατοχής περιστρόφων-πιστολίων, όπλων σκοποβολής και κυνηγετικών όπλων, ανακαλείται υποχρεωτικά και το αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Δελτίο Κατοχής Πυροβόλων Όπλων.
(2) Στις περιπτώσεις που εκδοθεί αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή από επίσημο έγγραφο αρμόδιας πολεοδομικής υπηρεσίας προκύπτει ότι δεν είναι νόμιμη η περαιτέρω λειτουργία της συγκεκριμένης επιχείρησης στο συγκεκριμένο ακίνητο.
(3) Σε περίπτωση ανάκλησης της άδειας εκμετάλλευσης λατομείου ή μεταλλείου, ανακαλείται και η άδεια αγοράς μεταφοράς και κατανάλωσης εκρηκτικών υλών.
(4) Εφόσον με αμετάκλητη δικαστική απόφαση λυθεί η μίσθωση του ακινήτου, στο οποίο λειτουργεί η συγκεκριμένη επιχείρηση.
γ. Στις περιπτώσεις αναστολής της ισχύος των εκδιδομένων από υπηρεσίες άλλων Υπουργείων αδειών λειτουργίας ή εκμετάλλευσης της συγκεκριμένης επιχείρησης, αναστέλλεται και η ισχύς των προβλεπομένων από την παρούσα απόφαση αδειών.
δ. Επίσης δύναται να αφαιρούνται προσωρινά οι ανωτέρω άδειες, σύμφωνα να με τις διατάξεις του άρθρου 22 του ν.2168/93, σε περιπτώσεις παραβίασης των όρων που διαλαμβάνονται σ' αυτές, εφόσον δεν συντρέχουν λόγοι ανάκλησης της άδειας αυτής, κατά τις διατάξεις του άρθρου 18 του ιδίου Νόμου. Πριν την ανάκληση ή προσωρινή αφαίρεση ή αναστολή ισχύος των εν λόγω αδειών, οι κάτοχοι αυτών καλούνται με έγγραφο, που επιδίδεται με αποδεικτικό από την αρμόδια αστυνομική αρχή να καταθέσουν εντός 48 ωρών, εγγράφως τις αντιρρήσεις τους. Στο έγγραφο της αρχής αναφέρονται ρητά οι λόγοι επιβολής της διοικητικής ποινής, το είδος και οι σχετικές διατάξεις που την προβλέπουν. Μετά την παρέλευση απράκτου της προθεσμίας, η αρμόδια για την επιβολή της διοικητικής ποινής αστυνομική αρχή εκδίδει αιτιολογημένη απόφαση επιβολής, ανεξάρτητα αν υποβλήθηκαν ή όχι αντιρρήσεις. Η απόφαση αυτή κοινοποιείται με αποδεικτικό στον ενδιαφερόμενο.
στ. Κατά της ανωτέρω απόφασης, ο ενδιαφερόμενος δικαιούται ν' ασκήσει ενδικοφανή προσφυγή εντός μηνός από της κοινοποίησης. Η ως άνω προσφυγή, υποβάλλεται στο κατά τόπο αρμόδιο Τμήμα Ασφαλείας, ή Αστυνομικό Τμήμα, το οποίο συντάσσει επί του σώματος αυτής έκθεση εγχειρίσεως και στη συνέχεια, μετά των προτάσεών του, την υποβάλει ιεραρχικά, στην αρμόδια για την εξέτασή της Υπηρεσία. Η άσκηση της προσφυγής δεν αναστέλλει την εκτέλεση της επιβληθείσης διοικητικής ποινής.
2. Σε περίπτωση οριστικής ανάκλησης των σχετικών αδειών, που προβλέπονται από τα άρθρα 5, 6 και 11 παράγραφο 1 του ν.2168/1993, δύναται να παρασχεθεί προθεσμία ενός, μέχρι το πολύ δύο μηνών, για τη νόμιμη διάθεση των κατεχομένων, ειδών.
Μετά τη λήξη της εν λόγω προθεσμίας, τα ως άνω είδη κατάσχονται και εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις.

[b]ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 141 / 1991 (ΦΕΚ Α-58/30-4-1991)
Αρμοδιότητες οργάνων και υπηρεσιακές ενέργειες του προσωπικού του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και θέματα οργάνωσης Υπηρεσιών.[/b]

4. Η αστυνομική άδεια ανακαλείται:
α. Αν εκδόθηκε από αναρμόδια καθ' ύλη ή κατά τόπο Υπηρεσία.
β. Αν διαπιστωθεί ότι είναι ελαττωματική από την έκδοσή της, λόγω καλής ερμηνείας και εφαρμογής του νόμου, έλλειψης νομίμου όρου κατά το χρόνο της χορήγησης, ή πλάνης περί τα πράγματα.
γ. Αν διαπιστωθεί ότι για τη χορήγησή της η αρμόδια Υπηρεσία παραπλανήθηκε με την παράσταση ψευδών γεγονότων ως αληθών.
δ. Αν ο ενδιαφερόμενος δεν συμμορφώνεται με όρους που τέθηκαν στην άδεια και από την πλήρωση των οποίων εξαρτήθηκε η ισχύς της.
ε. Αν έπαυσαν να συντρέχουν οι όροι και προϋποθέσεις υπό τους οποίους χορηγήθηκε η άδεια.
στ. Σε κάθε άλλη περίπτωση που, σύμφωνα με το διοικητικό δίκαιο και τη νομολογία των διοικητικών δικαστηρίων, προβλέπεται ανάκληση των πράξεων της διοίκησης.

[b]ΝΟΜΟΣ υπ’ αριθ. 2168 /1993
(ΦΕΚ Α΄ 147/03.09.1993)
Ρύθμιση θεμάτων που αφορούν όπλα, πυρομαχικά, εκρηκτικές ύλες, εκρηκτικούς μηχανισμούς και άλλες διατάξεις. [/b]

Άρθρο 10
8. Με τη λήξη της ισχύος της άδειας, που χορηγείται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρ. 7, 8 και 9 και των παρ. 3, 4, 5, 6 και 7 του παρόντος ή με την ανάκλησή της, αφαιρείται από την αρμόδια αστυνομική ή λιμενική αρχή το όπλο και τα φυσίγγια. Τα όπλα και φυσίγγια κρατούνται από την αστυνομική ή λιμενική αρχή που τα αφαίρεσε μέχρι 2 χρόνια. Αν στο διάστημα της διετίας χορηγηθεί στον ενδιαφερόμενο νέα άδεια ή ανανεωθεί η αρχική, κατά τις διατάξεις της παρ. 9 του άρθρου αυτού, τα ανωτέρω είδη επιστρέφονται. Με άδεια των αστυνομικών αρχών επιτρέπεται η πώληση ή διάθεσή τους από τους ιδιοκτήτες τους κατά το διάστημα της διετίας ή πριν από τη λήξη ή ανάκληση της άδειας, σε εμπόρους ή άτομα που έχουν άδεια της αστυνομικής αρχής για την αγορά τους. Σε περίπτωση που δεν πωληθούν ή διατεθούν τα όπλα και τα φυσίγγια ή δεν χορηγηθεί νέα άδεια ή δεν ανανεωθεί η αρχική, τα όπλα και τα φυσίγγια μετά την παρέλευση διετίας κατάσχονται και περιέρχονται αυτοδικαίως στο Δημόσιο, εγγραφόμενα με απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης ή Εμπορικής Ναυτιλίας στο υλικό της ελληνικής αστυνομίας ή του λιμενικού σώματος αντίστοιχα.

[edit time=1378034310]mentor[/edit]

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis