Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Posted by LAIMBEER on
Καλησπέρα!Κατάστημα που λειτουργεί Κυριακή πέραν του προβλεπόμενου ωραρίου (Δευτέρα-Σάββατο) είναι πταίσμα η πλη/μα?
Greek

Υποβλήθηκε από mentor. Ημερομηνία: Κυρ, 01/12/2014 - 12:10 Μόνιμος σύνδεσμος

[b][u]Πλημμέλημα[/u][/b]

Σχετική Νομοθεσία

[b]ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4177/2013
Κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών και άλλες διατάξεις.
[/b]
Άρθρο 16
Λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές
1.Επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις εξής Κυριακές:
α) Την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη των χρονικών περιόδων της παραγράφου 1 του άρθρου 15 του παρόντος νόμου. Σε περίπτωση που η πρώτη Κυριακή συμπίπτει με επίσημη αργία, η δυνατότητα μετατίθεται την επόμενη Κυριακή.
β) Τις δύο (2) Κυριακές πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων.
γ) Την Κυριακή των Βαΐων.
2.Με αιτιολογημένη απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη, η οποία εκδίδεται εντός διαστήματος τριών (3) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, ορίζονται οι περιοχές, στις οποίες επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και άλλες Κυριακές, πλην των αναφερομένων στην παράγραφο 1 λαμβανομένων υπόψη των τοπικών ιδιαιτεροτήτων, υπό τις εξής προϋποθέσεις:
α) τα εμπορικά καταστήματα να έχουν συνολική επιφάνεια εμβαδού, όπως αυτό αναγράφεται στο λογαριασμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, μέχρι διακόσια πενήντα (250) τετραγωνικά μέτρα,
β) να μην ανήκουν υπό οποιαδήποτε νομική σχέση σε αλυσίδα καταστημάτων, εξαιρουμένων των περιπτώσεων συμβάσεων δικαιόχρησης (franchise),
γ) να μην λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» («shopsinashop») και να μην βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα («outlet»), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά.
Εφόσον η προθεσμία των τριών (3) μηνών του προηγούμενου εδαφίου παρέλθει άπρακτη, ο Αντιπεριφερειάρχης υπέχει πειθαρχική ευθύνη σύμφωνα με τα άρθρα 233 και 234 του ν. 3852/2010 (Α' 87).
Η απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη δύναται να αναθεωρείται ετησίως, με απόφαση που εκδίδεται κατά το μήνα Ιανουάριο και πρώτη εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2015. Εάν δεν εκδοθεί η απόφαση, ισχύει η προηγούμενη ρύθμιση.
3.α. Με την επιφύλαξη των ειδικώς οριζομένων για τα καταστήματα που αναφέρονται στο άρθρο 42 του ν. 1892/1990 (Α’ 101) και στο άρθρο 14 του ν. 2194/1994 (Α'34), κατά τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, σύμφωνα με τις παραγράφους 1 και 2 του παρόντος άρθρου, εφαρμόζεται το πλαίσιο του ωραρίου του άρθρου 23 του ν. 2224/1994, όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 12 του ν. 3377/2005 (Α' 202).
β. Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 23 του ν. 2224/1994, όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 12 του ν. 3377/2005, αντικαθίσταται ως εξής:
«Το ανωτέρω πλαίσιο ωραρίου καθορίζεται για τις καθημερινές ημέρες μέχρι την 21:00 ώρα, το Σάββατο μέχρι την 20:00 ώρα και την Κυριακή από ώρα 11:00 έως ώρα 20:00.»

[b]ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 2224/1994
Ρύθμιση θεμάτων εργασίας, συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων και οργάνωσης Υπουργείου Εργασίας και των εποπτευομένων από αυτό νομικών προσώπων και άλλες διατάξεις.[/b]

Άρθρο 23
Καθορισμός ωρών λειτουργίας καταστημάτων
1. Καθιερώνεται, σε εθνική κλίμακα, ενιαίο πλαίσιο ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων κάθε είδους, με εξαίρεση αυτά που αναφέρονται στο άρθρο 42 του ν. 1892/1990 (ΦΕΚ 101 Α') και στο άρθρο 14 του ν. 2194/ 1994 (ΦΕΚ 34 Α'). Το ανωτέρω πλαίσιο ωραρίου καθορίζεται για τις καθημερινές ημέρες μέχρι την 21.00 ώρα και το Σάββατο μέχρι την 20.00 ώρα.
2. Το πλαίσιο ωραρίου της προηγούμενης παραγράφου μπορεί, ανάλογα με τις συνθήκες και τις ανάγκες της περιοχής, να παρατείνεται κατά χρόνο σε όλο το νομό ή σε ορισμένη περιοχή αυτού, με αποφάσεις των οικείων νομαρχιακών συμβουλίων, που δημοσιεύονται στον ημερήσιο και τοπικό τύπο. Οι αποφάσεις του προηγούμενου εδαφίου λαμβάνονται ύστερα από γνώμη όλων των κατά περίπτωση ενδιαφερόμενων οργανώσεων των εργοδοτών και των εργαζομένων, κατά τα προβλεπόμενα στη σχετική νομοθεσία, που παρέχεται μέσα σε αποκλειστική προθεσμία είκοσι (20) ημερών από τη σχετική πρόσκληση. Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία αυτή, οι αποφάσεις των νομαρχιακών συμβουλίων εκδίδονται χωρίς την ανωτέρω γνώμη.
3. Σε όσους παραβιάζουν τις διατάξεις της παραγράφου 1 και τις αποφάσεις που εκδίδονται κατά την παράγραφο 2 του άρθρου αυτού επιβάλλονται κυρώσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 42 του ν. 1892/1990 (ΦΕΚ 101 Α'), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 7 του άρθρου 23 του ν. 1957/1991 (ΦΕΚ114Α').».
«4. Οι διατάξεις του άρθρου αυτού δεν εφαρμόζονται για εμπορικά καταστήματα μέσα στη χερσαία ζώνη τουριστικών λιμένων. Το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων αυτών μπορεί να διευρύνεται για την εξυπηρέτηση των αναγκών των τουριστικών σκαφών από τον φορέα διαχείρισης ύστερα από γνωστοποίηση προς την αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Τουρισμού.»

[b]ΝΟΜΟΣ υπ’ αριθ. 1892 /1990
(ΦΕΚ Α-101/31.07.1990)
Για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη και άλλες διατάξεις.[/b]

Άρθρο 42
Ώρες λειτουργίας των καταστημάτων και εργασίας του προσωπικού τους
«1.Η λειτουργία των, κατά το άρθρο 1 του Ν.Δ. 1037/1971 «Περί χρονικών ορίων λειτουργίας καταστημάτων και εργασίας του προσωπικού αυτών», καταστημάτων είναι ελεύθερη, καθ’ όλες τις ώρες και τις ημέρες της εβδομάδας, πλην της Κυριακής και των ημερών αργίας.
Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται τις Κυριακές και τις ημέρες αργίας η λειτουργία των πρατηρίων υγρών καυσίμων, εστιατορίων, ζαχαροπλαστείων, «μπαρ», καφενείων, γαλακτοπωλείων, κυλικείων και συναφών καταστημάτων, ανθοπωλείων, περιπτέρων και εξομοιουμένων καταστημάτων, φωτογραφείων, στιλβωτηρίων και αμιγών καταστημάτων λιανικής πωλήσεως ξηρών καρπών.
Επιτρέπεται επίσης η λειτουργία κατά τις Κυριακές και τις ημέρες αργίας, πλην της Κυριακής του Πάσχα, και κατά τις ώρες 08.00 έως 13.00, άνευ απασχολήσεως προσωπικού, καταστημάτων πωλήσεως παντός είδους παλαιών αντικειμένων, εφόσον τα καταστήματα αυτά ευρίσκονται σε τόπους όπου εθιμικά γίνονται αγοραπωλησίες τέτοιων ειδών.
Κατ’ εξαίρεση, με απόφαση του οικείου νομάρχη, μπορεί να επιτρέπεται η λειτουργία την Κυριακή και τις ημέρες αργίας ορισμένων καταστημάτων που εξυπηρετούν την τουριστική κίνηση σε αυστηρά οριοθετούμενες περιοχές δήμων και κοινοτήτων που έχουν ανακηρυχθεί ως τουριστικοί τόποι, μετά από σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Τουρισμού και των οικείων Επαγγελματικών Οργανώσεων εργοδοτών και εργαζομένων του νομού.
Αν εντός 10 ημερών από της αποστολής της σχετικής προσκλήσεως δεν γνωμοδοτήσουν το Υπουργείο Τουρισμού και οι παραπάνω φορείς, οι αποφάσεις των νομαρχών εκδίδονται και χωρίς τη γνώμη τους.
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εργασίας και Τουρισμού καθορίζεται η λειτουργία καταστημάτων τουριστικών περιοχών κατά τις Κυριακές και αργίες σε περίπτωση διαφωνίας των ανωτέρω φορέων και τις περιπτώσεις που οι ρυθμίσεις αφορούν δύο ή περισσοτέρους νομούς».
«Η λειτουργία των καταστημάτων και των εγκαταστάσεων στους χώρους των Κεντρικών Αγορών επιτρέπεται και τις Κυριακές και τις ημέρες αργίας, τηρουμένων των διατάξεων της κείμενης εργατικής νομοθεσίας. Με απόφαση των διοικητικών συμβουλίων των Κεντρικών Αγορών ρυθμίζονται το ωράριο, οι ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας των καταστημάτων και εγκαταστάσεων του προηγούμενου εδαφίου και κάθε συναφές θέμα και αναγκαία λεπτομέρεια.»
2.Η λειτουργία του καταστήματος σ’ όλες τις ανωτέρω ώρες δεν είναι υποχρεωτική.
3.Σε κάθε κατάστημα πρέπει να υπάρχουν σε εμφανή μέρη πινακίδες που να αναγράφουν τις ώρες λειτουργίας του καταστήματος.
4.Καθιερώνεται 5νθήμερη εβδομαδιαία εργασία για τους μισθωτούς των καταστημάτων. Από την επαύξηση των ωρών της ημερήσιας εργασίας για την εφαρμογή της 5νθήμερης εβδομάδας εργασίας ως τη συμπλήρωση του συμβατικού χρόνου της 40ωρης εβδομαδιαίας εργασίας δεν οφείλεται πρόσθετη αμοιβή.
«5.Η ημέρα ανάπαυσης των εργαζομένων λόγω πενθημέρου καθορίζεται κυλιόμενη, εκτός εάν ρυθμίζεται διαφορετικά από άλλες διατάξεις ή με ατομική συμφωνία».
6.Οι μισθωτοί των καταστημάτων που λειτουργούν με διακεκομμένο ωράριο για όλες ή μερικές ημέρες της εβδομάδας δικαιούνται μεσημβρινής αναπαύσεως, που δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τρεις ώρες.
«7.Σε κάθε υπόχρεο, που παραβαίνει τις διατάξεις αυτού του άρθρου, καθώς και των διοικητικών πράξεων που εκδίδονται σε εφαρμογή του, επιβάλλεται φυλάκιση μέχρι ένα έτος κατόπιν μηνύσεως του τοπικά αρμόδιου επιθεωρητή εργασίας ή των αστυνομικών οργάνων. Επίσης καταβάλλεται και πρόστιμο από 25.000 έως 500.000 δραχμές με αιτιολογημένη πράξη του επιθεωρητή εργασίας για κάθε παράβαση».
Η πράξη επιβολής προστίμου του επιθεωρητή εργασίας κοινοποιείται με απόδειξη στον παραβάτη, ο οποίος καταβάλλει το πρόστιμο που επιβλήθηκε με κατάθεση του ποσού στο λογαριασμό του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (Α.Σ.Ε.), που τηρείται στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Ο παραβάτης μπορεί, μέσα σε προθεσμία 20 ημερών από την κοινοποίηση, να προσφύγει στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια, κοινοποιώντας (ο προσφεύγων), επί ποινή απαραδέκτου, το δικόγραφο μέσα σε 10 ημέρες από την κατάθεσή του στον επιθεωρητή εργασίας που επέβαλε το πρόστιμο.
Μετά την πάροδο της προθεσμίας για την άσκηση και κοινοποίηση της προσφυγής, τα σχετικά έγγραφα διαβιβάζονται στη Δ.Ο.Υ. της έδρας της επιχείρησης, το ποσό του προστίμου βεβαιώνεται ως δημόσιο έσοδο, με την επιφύλαξη της επόμενης παραγράφου και αποδίδεται κατά μήνα υπέρ του λογαριασμού του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (Α.Σ.Ε.) του Υπουργείου Εργασίας.
Αν ασκηθεί δικαστική προσφυγή κατά της απόφασης επιβολής προστίμου, αναστέλλεται η βεβαίωση του προστίμου στη Δ.Ο.Υ. μέχρι την κοινοποίηση της οριστικής απόφασης επί της προσφυγής, η οποία πλέον συνιστά και τον τίτλο βεβαιώσεως του δημόσιου ταμείου.
Με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια.
Το πρόστιμο μπορεί να αναπροσαρμόζεται, όσον αφορά το ανώτατο όριο αυτού, με κανονική απόφαση του Υπουργού Εργασίας.
8.Από της ισχύος του παρόντος καταργούνται:
α)από το ν.δ. 1037/1971 οι υπό στοιχ. β΄, γ΄, δ΄ και ε΄ περιπτώσεις του άρθρ. 1, η παρ. 2 του άρθρ. 2, τα άρθρ. 4, 5, 6 και η παρ. 1 του άρθρ. 10. Οι διατάξεις του άρθρ. 3 διατηρούνται σε ισχύ μόνο για την εφαρμογή του άρθρ. 8 παρ. 1 και 3 του αυτού ν.δ/τος του παρόντος άρθρου
β)από το άρθρ. 1 της Π.Υ.Σ. 10/1988, που κυρώθηκε με το νόμ. 1788/1988, οι παρ. 1, 2, 3 και 4 και
γ)από το νόμ. 1788/1988 τα άρθρα δεύτερο και τέταρτο.
9.Η ισχύς του παρόντος άρθρου αρχίζει δέκα ημέρες μετά τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

[b] ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΑΛΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ[/b]

Περί της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές και αργίες.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Απόφαση αριθ. ΓΑΝ ΜΕΘ οικ. 1897/2013 - ΦΕΚ 2835/Β/7.11.2013
ΝΗΣΟΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Απόφαση αριθ.211895/3922/2013 - ΦΕΚ 2843/Β/8.11.2013
ΔΩΔΕΚΑΝΝΗΣΑ
Απόφαση αριθ.2412/2013 - ΦΕΚ 2843/Β/8.11.2013
ΛΑΡΙΣΑ
Απόφαση αριθ.967/2013 - ΦΕΚ 2835/Β/7.11.2013
ΚΥΚΛΑΔΕΣ
Απόφαση αριθ.4751/2013 - ΦΕΚ 2845/Β/8.11.2013
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Απόφαση αριθ. 215725/989/2013 - ΦΕΚ 2844/Β/8.11.2013
ΝΟΤΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΑΘΗΝΑΣ
Απόφαση αριθ. 212612/2013 - ΦΕΚ 2844/Β/8.11.2013
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Απόφαση αριθ. 212647/2013 - ΦΕΚ 2844/Β/8.11.2013
ΤΡΙΚΑΛΑ
Απόφαση αριθ.298/2013 - ΦΕΚ 2844/Β/8.11.2013
ΔΥΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΑΘΗΝΩΝ
Απόφαση αριθ. 214779/2013 - ΦΕΚ 2884/Β/14.11.2013
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Απόφαση αριθ. 01α/665/2013 - ΦΕΚ 2884/Β/14.11.2013
ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
Απόφαση αριθ.1250/2013 - ΦΕΚ 2884/Β/14.11.2013
ΗΛΕΙΑ
Απόφαση αριθ.236847/2774/2013 - ΦΕΚ 2934/Β/20.11.2013
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ
Απόφαση αριθ.οικ:1335/2013 - ΦΕΚ 2934/Β/20.11.2013
ΜΑΓΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΠΟΡΑΔΕΣ
Απόφαση αριθ.139/2013 - ΦΕΚ 2934/Β/20.11.2013
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Απόφαση αριθ.292709/395/2013 - ΦΕΚ 2945/Β/21.11.2013
ΡΕΘΥΜΝΟ
Απόφαση αριθ.Γ/ΕΞ/2848−1/2013 - ΦΕΚ 2937/Β/20.11.2013
ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Απόφαση αριθ. Φ24/οικ. 4467/2013 - ΦΕΚ 2964/Β/22.11.2013
ΦΘΙΩΤΙΔΑ
Απόφαση αριθ.124407/1197/2013 - ΦΕΚ 2964/Β/22.11.2013
ΑΧΑΙΑ
Απόφαση αριθ.οικ. 293555/10966 - ΦΕΚ 2990/Β/25.11.2013
ΚΟΡΙΝΘΙΑ
Απόφαση αριθ.Οικ.5400 /2013 - ΦΕΚ 3045/Β/29-11-2013
ΕΥΒΟΙΑ
Απόφαση αριθ. 6423/2013 - ΦΕΚ 3094/Β/5-12-2013

[edit time=1389649001]mentor[/edit]

Υποβλήθηκε από maraton. Ημερομηνία: Δευ, 01/13/2014 - 16:01 Μόνιμος σύνδεσμος

Η παράγραφος 1 του άρθρου 42 του Ν.1892/1990 αναφέρεται στην λειτουργία των κατά το άρθρο 1 του Ν.Δ. 1037/1971 "Περί χρονικών ορίων λειτουργίας καταστημάτων και εργασίας του προσωπικού αυτών" καταστημάτων. Ερωτώ , επειδή κατά άρθρο 31 του Ν.3904/2010 οι παραβάσεις του Ν.Δ.1037/1971 τιμωρούνται σε βαθμό πταίσματος, μήπως η παράγραφος 7 του άρθρου 42 του Ν.1892/1990 συνεπάγεται κυρώσεις σε βαθμό πταίσματος αφού αφορά παραβίαση των χρονικών ορίων λειτουργίας των καταστημάτων του ανωτέρω Νομοθετικού Διατάγματος; Εάν κάποιος συνάδελφος έχει σχηματίσει σχετική δικογραφία ας μας ενημερώσει, διότι υπάρχουν διφορούμενες απόψεις στο συγκεκριμένο θέμα.

Υποβλήθηκε από maraton. Ημερομηνία: Δευ, 01/13/2014 - 16:36 Μόνιμος σύνδεσμος

Στο θέμα με τίτλο ΄΄ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ΄΄ εχει τεθεί πάλι το συγκεκριμένο ζήτημα με διαφορετικές απόψεις για το αν είναι πλημμέλημα ή πταίσμα, γι'αυτόν τον λόγο ερωτώ μήπως κάποιος συνάδελφος έχει εφαρμόσει τη σχετική νομοθεσία ώστε να διασαφηνιστεί το εν λόγω θέμα.

Υποβλήθηκε από kg1204. Ημερομηνία: Σάβ, 02/08/2014 - 15:45 Μόνιμος σύνδεσμος

Ο νομικός χαρακτηρισμός που έχω χρησιμοποιήσει στα έως τώρα διαβιβαστικά που έχω στείλει στην εισαγγελία Πειραιά για τα νησιά του Αργοσαρωνικού είναι "Ήτοι, κατά παράβαση του Αρ 42 § 1 & 7 Ν .1892/90 όπως αντικαταστάθηκε με άρθρο 46 παρ.2 του Ν 2224/94 ,σε συνδυασμό με άρθρο 8 Ν.2207/94 ,σε συνδυασμό με παρ 1&2 του άρθρου 16 του Ν.4177/2013 και της απόφασης του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων, από 31/10/2013(Φ.Ε.Κ.2843/8-11-2013)." η απόφαση του αντιπεριφερειάρχη είναι ξεχωριστή για κάθε περιοχή. Έως τώρα δεν μου έχουν διορθώσει τίποτα... με κάθε επιφύλαξη πάντα συνάδερφοι.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis