Απ: ΛΗΨΗ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΣΕ ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ
Το συγκεκριμένο άρθρο το έχω διαβάσει, αλλά με προβλημάτισε γιατί μιλάει για εξέταση μαρτύρων και όχι παθόντων. Η Υπηρεσία μου αλλά και με συναδέλφους που μιλάω από άλλες Υπηρεσίες, λαμβάνουν ένορκες καταθέσεις από θύματα ενδοοικογενειακής βίας π.χ. από τη γυναίκα που μηνύει τον άντρα της, ο οποίος της προκάλεσε σωματικές κακώσεις και την απείλησε. Επιπλέον σε βοήθημα ανακριτικού υπαλλήλου που έχω, στη δικογραφία ενδοοικογενειακής βίας λαμβάνει ένορκη κατάθεση από την παθούσα σύζυγο και όχι ανωμοτί.
Απ: ΛΗΨΗ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΣΕ ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ
ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΕΝΟΡΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΚΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ
ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΤΑΣΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΚΑ
ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ Κ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΕΦΟΣΟΝ
ΑΛΛΗΛΟΜΗΝΥΘΟΥΝ Κ ΜΕΤΑ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΑΠΟΛΟΓΙΕΣ.
Η ΣΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ Α.Ε.Α.
Απ: ΛΗΨΗ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΣΕ ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ
Σύμφωνα με το άρθρο 19 του Ν 3500/06 τα εξεταζόμενα μέλη της οικογένειας ως μάρτυρες εξετάζονται ανωμοτί.Όταν όμως η κατάθεσή τους επέχει και θέση έγκλησης όπως είναι στην ανωτέρω περίπτωση εξετάζονται ενόρκως χωρίς όμως να αναφέρουν περιστατικά από τα οποία θα μπορούσε να προκύψει η ενοχή τους σύμφωνα με το άρθρο 223 του ΚΠΔ.Συνεπώς όταν τα μέλη της οικογένειας εξετάζονται απλά ως μάρτυρες χωρίς να εμπλέκονται στο επεισόδιο εξετάζονται ανωμοτί.Ειδάλως ενόρκως .
Έχεις ένα δίκιο σε αυτό αλλά
Έχεις ένα δίκιο σε αυτό αλλά εμείς τόσα χρόνια χωρίς όρκο εξετάζουμε τα θύματα ενδοοικογενειακης βίας και δεν μας έχει γυρίσει δικογραφία λανθασμένη.
Αντίθετα δε, σε περίπτωση ενορκης εξέτασης μαρτυρα -παθοντα ενδοοικογενειακης βίας ο εισαγγελέας ζήτησε την λήψη χωρίς όρκο σε μετέπειτα προκαταρκτικη εξεταση.
Όποιος ξέρει κάτι επίσημα καλως
Αν και οι Υπηρεσίες που χειρίζονται περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας δεν ακολουθούν την ίδια τακτική, το εν λόγω ζήτημα διευκρινίζεται από το άρθρο 19 του Ν. 3500 της 23.10/24.10.2006 (ΦΕΚ Α΄ 232), το οποίο προβλέπει τα εξής
[i] [b]Άρθρο 19
Εξέταση Μαρτύρων[/b]
[b]1. [/b]Σε υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας, μέλη της οικογένειας εξετάζονται ως μάρτυρες χωρίς όρκο.
[b]2.[/b] Οι ανήλικοι κατά την εκδίκαση των υποθέσεων της προηγούμενης παραγράφου δεν κλητεύονται ως μάρτυρες στο ακροατήριο, αλλά αναγιγνώσκεται η κατάθεση τους, εφόσον υπάρχει, εκτός εάν η εξέταση τους κρίνεται αναγκαία από το δικαστήριο.[/i]
Αφού λοιπόν γίνεται [b]ειδική μνεία[/b] μέσα στο Νόμο, θεωρώ ότι πρέπει να λαμβάνονται ανωμοτί καταθέσεις