Απ: μεταγωγη κρατουμενων
οταν εχουμε μεταγωγη ψυχασθενους απο επαρχια για Αθηνα για εξεταση απο ψυχιατρειο,τον μεταγαγουμε με ασθενοφορο ή με περιπολικο?
Απ: μεταγωγη κρατουμενων
Στις περιπτώσεις των ψυχικά πασχόντων και ειδικά τις μεταγωγές των επικίνδυνων ψυχοπαθών τη μεταφορά αναλαμβάνει με δικά της μέσα η αστυνομική αρχή όπως ορίζεται στο άρθρο 3 παρ.1 του Ν.Δ. 104/1973 - ΦΕΚ Α-177
Απ: μεταγωγη κρατουμενων
[b]Σχετικές με τα ανωτέρω ερωτήματα είναι η υπ'αριθμ 12/2007 ΓνΜ ΑΠ σύμφωνα με την οποία :
[/b]
Η παραγγελία του Εισαγγελέα απευθύνεται στην οικεία αστυνομική αρχή, ήτοι στον διοικητή αυτής. Η ανάθεση από τον τελευταίο της εκτέλεσης αυτής σε αστυνομικό υπάλληλο που τελεί υπό τις διαταγές του, είναι ζήτημα εσωτερικό, δηλ. της οικείας υπηρεσίας - πρβλ. και άρθρο 123§5 Π.Δ. 141/91 - [b]διαρκεί δε μέχρι της παραδόσεως του προσώπου στην οικεία κλινική [και όχι στον επικεφαλή του Ε.Κ.Α.Β. αφού και αυτός στην κλινική θα τον μεταφέρει και ο οποίος δεν εκπροσωπεί αυτή], που είναι και ο σκοπός της συλλήψεως[/b]. Ορθά έχει στο σημείο αυτό ολόκληρο το εδάφιο β' της 1007/3/7-11-10-2001 διαταγή της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης και η οποία πρέπει να εφαρμόζεται.
Αφής στιγμής το πρόσωπο συλλαμβάνεται σε εκτέλεση της εισαγγελικής παραγγελίας, τούτο τελεί «υπό κράτηση με διαταγή της αρχής» - δηλ. της εισαγγελικής [βλ. και Γνωμ. Εισ. ΑΠ 7/2006] - και για όσο χρόνο ορίζει ο ν. 2071/92 [πρβλ. γι' αυτό Γνωμ. Εισ. ΑΠ 12/2006].
Επομένως έχουν εφαρμογή εδώ τα άρθρα 172, 173 Π.Κ. Τα άρθρα αυτά δεν έχουν εφαρμογή μόνον όταν υπάρχει σύλληψη στα πλαίσια αξιόποινης πράξης αλλά σε κάθε περίπτωση νόμιμης σύλληψης από αρμόδια αρχή σε εκτέλεση νόμιμης παραγγελίας αρμόδιας αρχής.
[b]Επίσης η υπ'αριθμ 19/1995 ΓνΜ Εσ.ΠρωτΘεσ/νικης (συνημμένη στην ΚΔ 18/2006 ) σύμφωνα με την οποία :
[/b]
Κατα την τήρηση του ιατρικού απορρήτου και της ιατρικής δεοντολογίας συνάγεται σαφώς οτι δεν πρέπει να επιτρέπεται η παρουσία του συνοδού αστυνομικού μέσα στο χώρο εξέτασης του ασθενούς κρατούμενου , όταν αυτός και ο ιατρός δεν το επιθυμούν, εφόσον αποκλείεται κατά την αντικειμενική κρίση του συνοδεύοντος αστυνομικού, ο κίνδυνος απόδρασης του ασθενούς κρατούμενου ( π.χ αποκλείεται ο κίνδυνος απόδρασης όταν ο χώρος εξέτασης είναι σε υψηλό όροφο και στερείται δεύτερης εξόδου ή όταν ο οποιοσδήποτε χώρος εξέτασης στερείται παραθύρων ή δεύτερης εξόδου) . Στην περίπτωση αυτη ο συνοδός αστυνομικός παραμένει έξω από την θύρα του χώρου εξέτασης του ασθενούς κρατούμενου , μέχρι να τελειώσει η εξέταση .[b] Σε αντίθετη περίπτωση όμως ,όταν υπάρχει έστω και ελάχιστος κίνδυνος απόδρασης του ασθενή κρατουμένου [u]και αυτό θα κρίνεται κάθε φορά, αντικειμενικά απο το συνοδό αστυνομικό[/u] , αυτός θα πρέπει να παρίσταται κατά την εξέταση του ασθενούς κρατουμένου , διότι το ιατρικό απόρρητο στην περίπτωση αυτή κάμπτεται απο την υποχρέωση της Πολιτείας να εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων, που επιβάλλουν ποινές στερητικές της ελευθερίας του πολίτη[/b]. Εξάλλου ο αστυνομικός που παρίσταται στο χώρο εξέτασης ασθενή κρατουμένου εκτελεί δημόσια υπηρεσία και έχει καθήκον εχεμύθειας για κάθε τι που είδε , άκουσε ,έμαθε εννόησε και το οποίο αποτελεί ιατρικό απόρρητο του ασθενή κρατουμένου
μεταγωγη ψυχασθενων
<p><span style="color: rgb(17, 17, 17); font-family: Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: 12px; line-height: 18px; background-color: rgb(255, 255, 255);">Παρακαλώ που μπορώ να βρώ την 1007/3/7-11-10-2001 διαταγή της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης? Εχω ψάξει αλλά δεν την βρίσκω.</span></p>
Πρέπει να κληθεί ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για την παραλαβή εκτός εαν τα άτομα τα οποία, λόγω σοβαρών τραυμάτων ή σοβαρής ασθένειας, έχουν ανάγκη άμεσης μεταφοράς και κινδυνεύουν επειδή υπάρχει αδυναμία ή απουσία των οργάνων και Υπηρεσιών που έχουν αρμοδιότητα να επιλαμβάνονται στις περιπτώσεις αυτές (άρθρο 77 παρ.4β Π.Δ.141/1991)
Υπεύθυνος να καλέσει ασθενοφόρο είναι ο Αξιωματικός Υπηρεσίας. Ενημερώνει φυσικά τη διοίκηση.
Το ΕΚΑΒ δεν φέρνει αντιρρήσεις για την επιβίβαση αστυνομικών αλλά αν σου φέρουν αντιρρήσεις τότε λαμβάνεις περισσότερα μέτρα συνοδείας.
Το ίδιο και κατά την εξέταση απο τους γιατρούς αποκλείεις κάθε πιθανή δίοδο διαφυγής του κρατουμένου. ( π.χ. φρούρηση παραθύρων , πίσω πόρτας κ.λ.π.)