Απ: ΜΗΝΥΣΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ Α.Ε.
Αναφέρομαι στην περιπτωση προκαταρκτικής εξέτασης , όπου ο εισαγγελέας μας ζητά να λάβουμε έγγραφές εξηγήσεις από τον εγκαλούμενο. Ποιο από τα παραπάνω πρόσωπα που συνθέτουν την Α.Ε. πορεί να θεωρηθεί εγκαλούμενος για να τον καλέσουμε να δώσει έγγραφες εξηγήσεις;
Απ: ΜΗΝΥΣΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ Α.Ε.
Προσωπικά, θα καλούσα προς παροχή εξηγήσεων μόνο τον νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας, όπως αυτός έχει οριστεί επίσημα από τα καταστατικά όργανα της εταιρείας.
Απ: ΜΗΝΥΣΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ Α.Ε.
1. Βρίσκεις την εταιρεία σου ΑΕ ή ΕΠΕ
[url]http://www.et.gr/index.php/2013-01-28-14-06-23/search-ae-epe-issue-with…]
2. Κατεβάζεις την Ανακοίνωση που σχετίζεται με το επιδικο χρονικό διάστημα
3. Βλέπεις ποιος ή ποιοι (κατά μόνας ή όλοι απο κοινού) οριζονται εκπρόσωποι ενώπιων δικαστικών ή αστυνομικών αρχών
4α. Σε περίπτωση που είναι όλοι από κοινού, εννοείται όλους
4β. Σε περίπτωση που μπορεί να είναι οποιοσδήποτε από πολλούς, παίρνεις ένα τηλ και ρωτας την εταιρεία, δεν είναι κ κατι τραγικό...
(ετσι κ αλλιώς οταν μιλάμε για Α.Ε. το πιθανοτερο είναι να έχεις στο τέλος υπόμνημα απο δικηγόρο)
[edit time=1411827636]tompo[/edit]
Επειδή η νομολογία έχει εκδώσει κατά καιρούς αντιφατικές αποφάσεις (σε άλλες περιπτώσεις διώκεται μόνο ο νόμιμος εκπρόσωπος, σε άλλες και τα μέλη του ΔΣ), αν το έγκλημα δεν είναι αυτόφωρο, που είναι και το πλέον σύνηθες, υποβάλλεται η έγκληση του φερόμενου ως παθόντος (και όχι μήνυση) και ακολούθως θα διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση, όπου αφού επισυναφθούν εκ μέρους της ανώνυμης τα σχετικά έγγραφα (καταστατικό, σύνθεση ΔΣ κλπ), θα κρίνει ο εισαγγελέας προς τα ποίους θα ασκήσει τη δίωξη.
Εννοείται, ότι αν το έγκλημα δεν είναι αυτόφωρο δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε την ΑΕ να μας εγχειρίσει τα ανωτέρω έγγραφα, διότι η έκθεση εγχείρισης είναι προανακριτική ενέργεια, η οποία, αν δεν συντρέχουν οι περιστάσεις του άρθρου 243§2 ΚΠΔ, εκτελείται μόνο ύστερα από εισαγγελική παραγγελία.
Αν, παρ΄ ελπίδα, υπάρχει αυτόφωρο, η γνώμη μου είναι να ενημερωθεί ο εισαγγελέας και να διατάξει ποιος ή ποιοι θα συλληφθούν.