Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Posted by gothamm on
Προσέρχεται πολίτης και σου υποβάλλει μήνυση για κάποιο αδίκημα π.χ. ότι τον έκλεψε ο αλλοδαπός εργάτης που απασχολεί στην επιχείρησή του, αναφέροντας στην κατάθεσή του ότι ο τελευταίος διαμένει παράνομα στη χώρα και ότι ο ίδιος τον απασχολούσε στην επιχείρησή του γνωρίζοντας το παραπάνω γεγονός. Δηλαδή σου καταγγέλλει ένα αδίκημα (κλοπή), αποδεχόμενος παράλληλα ένα άλλο για τον έαυτό του (παράνομη απασχόληση αλλοδαπού). Πως κινούμαστε δικονομικά; Συντάσσουμε δύο ξεχωριστές δικογραφίες; Μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ένορκη κατάθεση κάποιου ως μέσο αυτοενοχοποίησης; Μήπως τη στιγμή που θα ενοχοποιεί τον εαυτό του στην ένορκη εξέτασή του, πρέπει να σταματήσουμε και να λάβουμε ευθύς απολογία; Πως θα συνταχθούν οι δικογραφίες ( ποιοι θα εξεταστούν ενόρκως και ποιο θα απολογηθούν κάθε φορά); Θα χρειαστεί ένορκη εξέταση του επιληφθέντος αστυνομικού σε κάποια από τις δικογραφίες;
Greek

Υποβλήθηκε από SREK. Ημερομηνία: Τρί, 12/18/2012 - 19:47 Μόνιμος σύνδεσμος

Συντασεις μια και μόνο δικογραφια . Πουθενα απο τον ΚΠΔ δεν προβλεπεται διαχωρισμος -απο προανακριτικο υπαλληλο- ΜΙΑΣ δικογραφιας με αντιγραφα τα οποια θα χρησιμοποιηθουν στην σύσταση έταιρης.
Στο ερωτημα σου τώρα αν αυτα που καταθέτει ο παθών αναφερονται σε αδικημα απο μερος του που ειναι στα ορια του αυτοφωρου εφαρμοζεις κανονικα την διαδικασια οπως αυτη οριζεται στα 417-426 ΚΠΔ . Κατα την ενορκη καταθεση του δεν συνεχιζεις σε ερωτηματα αλλα οταν προκύψει παραβαση νομου απο μερους του την διακοπτεις αναφεροντας τον λογω της διακοπης (...οτι διακοπτεται η καταθεση του την Χ ώρα καθως σε βαρος του ανωτερω προεκυψε ενδειξεις παραβασης του Νομου Χ ....).
Εν συνεχεια ειτε προχωρας σε συλληψη και απολογια είτε σε απευθειας υποβολη της δικογραφιας διχως απολογια κ συλληψη αν δεν υπαρχει περιπτωση εφαρμογης της αυτοφωρης διαδικασιας .
Σε καθε περιπτωση χρειαζεται καταθεση αστ/κου στην οποια θα αναφερει τις ενεργειες του ενω επισης δεν θα ξεχασεις να ασχοληθεις προανακριτικα και για την παραβαση σε βαρος του παθοντα .... ο οποιος βεβαια εκ των υστερων μετατραπηκε σε δράστη .
Μερικα παραδειγματα εφαρμογης των ανωτερω :
α) Κλοπη κυνηγετικου οπλου απο αμαξι απο αγνωστο δραστη.
Ο παθων μετατρεπεται σε δράστη καθως δεν φύλαγε το οπλο ως όφειλε σε ασφαλες μέρος κατα παραβαση αρ 8 του Ν. 2168/93 κ της 3009/2/28-γ απο 1994 Υ.Α. Αν η πραξη δηλωθει στα ορια του αυτοφωρου ο παθων οδηγειται ενωπιων του κ Εισαγγελεα με την εις βάρος του δικογραφια ενω αν τυχων συλληφθει και ο αγνωστος δραστης θα οδηγηθουν παρεα ο ενας για παραβαση του Ν περι Οπλων ενω ο αλλος για κλοπη απο οχημα . Αν δεν εντοπιστει ο δραστης στο αυτωφορο οφειλεις να λαβεις καταθεση αστ/κου για τις ενεργειες του ως προς την εξακριβωση των στοιχειων του .
β) Χρηση ΓΝΗΣΙΑΣ ταυτοτητας εκδοθεισας απο ελληνικες αρχες στο ονομα Ελληνα πολιτη ο οποιος την παραχωρησε εναντι αμοιβης σε Αλλοδαπο προκειμενου εκδοθει στο ονομα του αλλοδαπου Ελληνικο διαβατηριο .
Περιπτωση υφαρπαγης ψευδους βεβαιωσης και πλαστογραφιας απο τον Αλλοδαπο που καταφερε να εκδοσει το διαβατηριο ενω απο τον Ελληνα ο οποιος προσηλθε αυτοβουλως να δηλωσει το γεγονος ,φοβουμενος για τις συνεπειες μετα ομως απο πολυ καιρο, συνεργεια στις ως ανω πράξεις. Στην περιπτωση αυτη διακοπτουμε την καταθεση του Ελληνα οταν δηλωθει η αξιοποινη πραξη κ δεν προχωραμε σε ληψη απολογιας εφοσον εχει παρελθει το αυτοφωρο
Ανέφερα δυο παραδειγματα για να γινει κατανοητο πως εφαρμοζεται ο ΚΠΔ ενω υπάρχουν απειρες περιπτωσεις. Στην α) περιπτωση ο παθων μετατρεπεται σε δραστη μεσα απο την καταθεση του ενω στην β) απλα ο μαρτυρας μετατρεπεται σε δραστη μεσα απο την καταθεση του διχως να ειναι παθοντας .

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis