Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Posted by sakis01 on
Την Δευτέρα (16/6/2014), το PoliceNET ανήρτησε την είδηση περί υποβολής μηνύσεων από το ΙΚΑ σε βάρος όσων εισπράττουν συντάξεις θανόντων (ολόκληρη η είδηση εδώ :[url]http://www.policenet.gr/portal/arthra-dimosieymata/2014/16062014-h2321.html[/url]). Επειδή είχα μεγάλη περιέργεια για το τρόπο που δόθηκαν προανακριτικές οδηγίες από τη Διοίκηση του ΙΚΑ προς τους υφισταμένους της, απευθύνθηκα σε φίλο υπάλληλο υποκαταστήματος ΙΚΑ, ο οποίος μου απέστειλε το σχετικό έγγραφο, το οποίο επισυνάπτω. Διαβάζουμε λοιπόν στο στοιχείο 2 του υπ΄ αριθμ. Σ00/63/12.6.2014 εγγράφου : "Η ανακοίνωση (μηνυτήρια αναφορά) προς τον αρμόδιο Εισαγγελέα δεν έχει το χαρακτήρα μηνύσεως (η οποία υποβάλλεται από το αρμόδιο υπηρεσιακό όργανο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μόνο για αδικήματα που διώκονται κατ’ έγκληση), αλλά αποτελεί τον τρόπο διά του οποίου εκείνος θα διευκολυνθεί κατά την άσκηση των καθηκόντων του, τα οποία εμπεριέχουν και την κίνηση ποινικής δίωξης επί αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αξιόποινων πράξεων (ποινικών αδικημάτων)." Παρατηρήσεις : [α] Ορθώς αναφέρεται ότι ανακοίνωση αξιόποινης πράξης είναι ένας από τους προβλεπόμενους στο άρθρο 36 ΚΠΔ τρόπους άσκησης της ποινικής δίωξης για αυτεπαγγέλτως διωκόμενο αδίκημα και δεν είναι μήνυση, αν και παράγει τα ίδια έννομα αποτελέσματα με την τελευταία. [β] Εντελώς λανθασμένα αναφέρεται ότι υποβάλλεται από το αρμόδιο υπηρεσιακό όργανο του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ μήνυση για κατ΄ έγκληση αδίκημα. Ως γνωστόν στα κατ΄ έγκληση διωκόμενα αντικείμενα, υποβάλλεται έγκληση εντός τριμήνου από τον παθόντα και δεν είναι επιτρεπτή η υποβολή μήνυσης. Συμπέρασμα : Όπως έλεγα και χθες σε άλλο θέμα, το χειρότερο πράγμα είναι να παρουσιάζεται η άγνοια και η ημιμάθεια ως "θέσφατον" από τα ανώτατα υπηρεσιακά κλιμάκια... Άντε τώρα να αμφισβητήσει κάποιος υπάλληλος του ΙΚΑ, την ανοησία που μόλις διάβασε... Στην καλύτερη περίπτωση θα τον βγάλουν τρελό... [edit time=1403088255]sakis01[/edit]
Greek

Υποβλήθηκε από fallenangel. Ημερομηνία: Τρί, 06/24/2014 - 17:16 Μόνιμος σύνδεσμος

Αφού όμως στην περίπτωση αυτή έχουμε ουσιαστικά καταγγελία κάποιας αξιόποινης πράξης (άρθρο 42 Κ.Π.Δ.) πως η αναφορά αυτή προς τον Εισαγγελέα δεν χαρακτηρίζεται ως μήνυση αλλά "ανακοίνωση" αξιόποινης πράξης? Δηλαδή ποια είναι τα κριτήρια για να χαρακτηριστεί μια έγγραφη καταγγελία αυτεπάγγελτης αξιόποινης πράξης προς τον Εισαγγελέα ως ανακοίνωση-αναφορά και όχι μήνυση?Το άρθρο 36 Κ.Π.Δ. αναφέρει για μήνυση, αναφορά ή άλλη είδηση. Με την έννοια αναφορά μήπως ο νομοθέτης ήθελε να προβλέψει την εκμαίευση κάποιας αξιόποινης πράξης από μια γενικότερη αναφορά που γίνεται προς τις Εισαγγελικές αρχές?

Υποβλήθηκε από sakis01. Ημερομηνία: Τρί, 06/24/2014 - 17:28 Μόνιμος σύνδεσμος

Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουν εφαρμογή οι παρ. 2 και 3 του άρθρου 37 :

"2. Οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς και εκείνοι στους οποίους ανατέθηκε προσωρινά δημόσια υπηρεσία, έχουν την ίδια υποχρέωση για τις αξιόποινες πράξεις της παρ. 1, αν πληροφορήθηκαν γι`αυτές κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.
3. Η ανακοίνωση γίνεται γραπτώς και πρέπει να περιέχει όλα τα στοιχεία που υπάρχουν και αφορούν την αξιόποινη πράξη, τους δράστες και τις αποδείξεις."

Οι διατάξεις αυτές είναι διαφορετικές από τις διατάξεις του άρθρου 40 (υποχρέωση ιδιωτών) και του άρθρου 42 (μήνυση), αν και παράγουν σαφώς τα ίδια αποτελέσματα (κίνηση ποινικής δίωξης).

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis