Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Posted by vagts on
Καλησπέρα! ήθελα να ρωτήσω σε ποιες ενέργειες προβαίνουμε εφόσον και αν διαπιστώσουμε ότι κινείται όχημα για το οποίο έχει γίνει μεταβίβαση μέσω υπεύθυνης δήλωσης και ο παραλαβών του οχήματος δεν έχει μεταβεί και δεν έχει πραγματοποιήσει όλες τις ενέργειες που χρειάζονται για να πραγματοποιήσει. Υπάρχει κάποιο ποινικό αδίκημα, διοικητικό πρόστιμο που πρέπει να βεβαιωθεί? Επίσης υπάρχει κάποιο χρονικό όριο για να πραγματοποιηθεί η μεταβίβαση υποχρεωτικά ή δεν επιτρέπεται κατα αυτό τον τρόπο η οδήγηση? Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις σας!
Greek

Υποβλήθηκε από NoLimits. Ημερομηνία: Παρ, 09/12/2014 - 02:02 Μόνιμος σύνδεσμος

Φίλε μου καλησπέρα, σαν γνήσιοι Έλληνες πολλοί ιδιοκτήτες Ι.Χ. αυτοκινήτων κάνουν πράξεις για τις οποίες καταλαβαίνουν το λάθος αργότερα. Η μεταβίβαση γίνεται στο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ, ο ιδιοκτήτης και αγοραστής βρίσκονται, δίνουν τα χέρια και υπογράφουν ο ένας οτι το αγορασε και ο άλλος οτι το πούλησε και εκεί τελειώνουν όλα. Η ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ισχύει για 15 ημέρες πράγμα που σημαίνει οτι πέραν των 15 ημερων δέν γίνεται δεκτή απο καμία υπηρεσία. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ όσο αφορά την αστυνομική δουλειά. Τώρα μέσω δικηγόρου και αγωγών δέν γνωρίζω. Σαν Αστυνομικός και υπηρετών στην Αμεση Δράση το μόνο που κάνω σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να πάρω αυτόν τον φουκαρά τον ιδιοκτήτη να τον ειδοποιήσω για το οτι δέν έχει γίνει μεταβίβαση (απο την καλή μου την καρδιά δεν είμαι υποχρεωμένος) απλά πάντα σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις μου βρομάει η κατάσταση και θεωρώ σωστό να ειδοποιώ άν πέσει στην αντίληψή μου. Τα προβλήματα είναι πολλά σε αυτή την περίπτωση και ο ιδιοκτήτης που πούλησε οταν το καταλαβαίνει είναι αργά. Κυριότερα προβλήματα είναι η εμφάνιση χρέους στην εφορία λόγω μή πληρωμής των τελών κυκλοφορίας (που να το φανταστεί ο άνθρωπος οτι ο άλλος δέν έκανε την μεταβίβαση) και οτι, ότι και να γίνει με το όχημα αφορά και τον ιδιοκτήτη. Παράδειγμα εγώ ο ίδιος κατέλαβα άνδρα ημεδαπό να οδηγεί μοτ/τα χωρίς πινακίδα, χωρίς κράνος, χωρίς διπλωμα, χωρίς ασφάλεια και χωρίς Κ.Τ.Ε.Ο. (ψαχνοντας τα βασικά δηλαδη) την οποία μοτ/τα την είχε αγοράσει απο κάποιον κύριο στην Θεσσαλονίκη και είχε αμελήσει να κάνει την μεταβίβαση έγγερα μέσα σε 15 ημέρες με την εξουσιοδότηση που είχε. Ο ιδιοκτήτης μόλις τον ενημέρωσα για το τι είχε συμβεί έμεινε εκπληκτος. Επιπροσθέτως να σημειώσω οτι ο οδηγός της μοτ/τας έχει απασχολήσει συνεχώς την Υπηρεσία μου με κλοπές μοτ/των και κατα την προσπάθεια να τον ελέγξουμε ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα, οδηγόντας σε έξαλη κατάσταση, πράγμα που σημαίνει οτι άν γινόταν κάποια παράσυρση πεζού ο ιδιοκτήτης θα διωκόταν ποινικά, εκτός των μηνύσεων που υπέβαλλα λόγω των άλλων παραβάσεων που διαπίστωσα.

Υποβλήθηκε από NoLimits. Ημερομηνία: Σάβ, 09/13/2014 - 13:09 Μόνιμος σύνδεσμος

Ομολογω πως δεν γνωριζα για το ανωτερω αρθρο. Χαιρομαι ομως που καποιος γνωριζε καλα τι γινεται σε αυτη την περιπτωαη,και θα ηθελα αν γινεται να διευκρινίσουμε απο ποια Υπηρεσια αφαιρουνται και τι ακριβως γινεται, απλα μια τακτικη μηνυση??διοτι συναδελφοι της τροχαιας που γνωριζω
δεν γνωριζουν το εν λογω θεμα και σε επανειλημμένες ερωτησεις μου δεν μου αδιναν σαφη απαντηση παρα με αποθαρρυναν να το ψαξω λεγοντας μου οτι 100% δεν μπορει να γινει κατι απο αστυνομικης πλευρας.

Υποβλήθηκε από SREK. Ημερομηνία: Σάβ, 09/13/2014 - 14:32 Μόνιμος σύνδεσμος

Βλέπε παλαιότερη συζήτηση εδω :

http://www.policenet.gr/portal/eforum/forum-astynomikos-astynomia/2338…

[b]Νεότερη επ'άυτου -που βοηθά την κατάσταση- είναι η υπ'αριθμ 3005/4/1κ απο 28/2/2014 διαταγη ΑΕΑ με την οποία τροποποιείται η ΚΔ 2/1985 και πλέον καταχωρείται, μετα απο σχετική έγκληση του πωλητη στην τροχαία, το όχημα που δεν μεταβιβάστηκε ως αναζητούμενο στον τερματικό (για παρ 89ΚΟΚ).
[/b]
ΠΡΟΣΟΧΗ ομως το όχημα ακινητοποιείται διοικητικά κ ΔΕΝ αποδίδεται στον πωλητή ούτε όμως στον αγοραστή εως ότου εκδοθεί ΝΕΑ αδεια.

Μην ξεχνάμε οτι έννομο συμφέρον έχει κ ο αγοραστής που έχει αγοράσει το όχημα αλλά απλά δεν έκανε την μεταβίβαση .
Δεν μπορούμε απλά να του το αφαιρέσουμε αποδίδοντας το στον πωλητη αλλά απο την άλλη ο πωλητης έχει χρεωμένα στο όνομα του τα τέλη κυκλοφορίας ...

Απλά λοιπόν ακινητοποιούμε το όχημα κ αφήνουμε να λύσουν το προβλημα τους με υπαναχώρηση ή μεταβίβαση .
[edit time=1410608881]srek[/edit]

Υποβλήθηκε από cperis. Ημερομηνία: Σάβ, 09/13/2014 - 14:32 Μόνιμος σύνδεσμος

Αρ. 2 παρ. 2 Ν. 722/1977 όπως ισχύει σήμερα

"2. Οι μεταβιβάσεις της κυριότητας, από επαχθή αιτία, των αυτοκινήτων οχημάτων του παρόντος άρθρου συντελείται με έγγραφη συμφωνία των μερών, η οποία καταχωρείται με ευθύνη τους, στην οικεία θέση της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος, που προβλέπεται από την παράγραφο 1.
Ο αρμόδιος υπάλληλος της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ενώπιον του οποίου γίνεται η πράξη της μεταβίβασης, κρατεί την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος που μεταβιβάστηκε και αμέσως, μέσω του μηχανογραφικού συστήματος ON - LINE, εκδίδει νέα άδεια κυκλοφορίας στο όνομα του αγοραστή, ανεξάρτητα από τη διεύθυνση κατοικίας του, η οποία και παραδίδεται στο νέο αγοραστή.''

Επί του πρακτέος, εάν σε εύλογο χρονικό διάστημα από την υπογραφή της υ/δ δεν προβεί ο νέος ιδιοκτήτης σε μεταβίβαση κάνουμε έκθεση αρχής για παράβαση του αρ. 89 ΚΟΚ και αφαιρούμε στοιχεία κυκλοφορίας τα οποία στέλνουμε στο συγκοινωνιών.

Υποβλήθηκε από SREK. Ημερομηνία: Σάβ, 09/13/2014 - 14:47 Μόνιμος σύνδεσμος

Το εύλογο διάστημα για την πραγματοποίηση της μεταβίβασης για τα ΙΧ είναι 30 ημέρες από της ημερομηνίας της συμφωνία μεταβιβάσεως αυτού, ήτοι απο την αναγραφή των στοιχείων του νέου ιδιοκτητη στην παλαιά άδεια.(αρ2 παρ3 Ν722/1977)

βλέπε σχετικά

Δικαστήριο: ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΦΕΤΩΝ
Τόπος: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αριθ. Απόφασης: 222
Ετος: 1999

Για τη μεταβίβαση της κυριότητος του φορτωτή, ως κινητού πράγματος, δεν προβλέπει ο νόμος ιδιαίτερο τύπο ή κάποια διατύπωση (όπως επί φορτηγών αυτοκινήτων). Επομένως, αυτή γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 1034 του ΑΚ, δηλαδή απαιτείται παράδοοση της νομής του από τον κύριο σ' αυτόν που το αποκτά και συμφωνία των δύο ότι μετατίθεται η κυριότητα. Τούτο εναργέστατα προκύπτει από την υπ' αριθ. ΕΗ3/0/15517 της 3/28 Μαιου 1981 απόφαση του Υπουργού Δημοσίων Εργων "περί απογραφής, ταξινομήσεως και χορηγήσεως αδείας κυκλοφορίας μηχανημάτων έργων", κατά την οποία, για την αναταξινόμηση μηχανήματος έργου, σε περίπτωση μεταβιβάσεως κυριότητος αυτού, επιβάλλεται (ως διοικητικό μέτρο) στον νέο κάτοχο (αγοραστή) να καταθέσει στην αρμόδια Υπηρεσία, που εξέδωσε την άδεια κυκλοφορίας, εντός 15 ημερών από τη μεταβίβαση της κυριότητος δικαιολογητικά, μεταξύ των οποίων και υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 περί του χρόνου μεταβιβάσεως της κυριότητος, προς έκδοση νέας αδείας κυκλοφορίας στο όνομά του, υποκείμενος, άλλως, στις ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 89 του ν. 2094/1992

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis