Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Posted by spirosgiapros on

Σλυμφωνα με την διαταξη ΚΠΔ 242 :

 

1. Αυτόφωρο είναι το έγκλημα την ώρα που γίνεται ή το έγκλημα που έγινε πρόσφατα. Η πράξη θεωρείται ότι έγινε πρόσφατα ιδίως όταν αμέσως ύστερα από αυτήν ο δράστης καταδιώκεται από τη δημόσια δύναμη ή από τον παθόντα ή με δημόσια κραυγή, όπως και όταν συλλαμβάνεται οπουδήποτε να έχει αντικείμενα ή ίχνη από τα οποία συμπεραίνεται ότι διέπραξε το έγκλημα σε πολύ πρόσφατο χρόνο.
2. Ποτέ δεν θεωρείται ότι συντρέχει μια από τις παραπάνω ''περιπτώσεις'', αν πέρασε όλη η επόμενη μέρα από την τέλεση της πράξης.

 

Η πρώτη πρόταση της παρ 1 καθορίζει δύο περιπτώσεις αυτοφώρου εγκλήματος, το έγκλημα την ώρα που γίνεται (γνήσιο αυτόφωρο) και το έγκλημα που έγινε πρόσφατα (μή γνήσιο αυτόφωρο ή οιονεί αυτόφωρο).


Στην περίπτωση του γνήσιου αυτόφωρου το έγκλημα τελείται εκείνη τη στιγμή, βρίσκεται δηλαδή σε εξέλιξη.
Στην περίπτωση του μή γνήσιου αυτόφωρου το έγκλημα δεν τελείται εκείνη τη στιγμή, δεν βρίσκεται δηλαδή σε εξέλιξη, αλλά έχει ήδη τελεσθεί.

Επιπρόσθετα, επειδη εχω ακουσει διαφορετικές απόψεις περι της λέξης προσφάτως αξίζει να αναφερθει οτι σύμφωνα με την διατύπωση προ της μεταγλώττισης του ΚΠΔ χρησιμοποιούταν ο όρος ''εν εγγυτάτω χρόνο'' ο οποίος υπερισχύει της δημοτικής απόδοσης σύμφωνα με

Στην δεύτερη πρόταση της παρ. 1 καθορίζονται οι ''περιπτώσεις'' στις οποίες θεωρείται ότι η πράξη τελέστηκε πρόσφατα, οι οποίες είναι :
- αμέσως ύστερα από αυτήν ο δράστης καταδιώκεται από τη δημόσια δύναμη
- αμέσως ύστερα από αυτήν ο δράστης καταδιώκεται από τον παθόντα
- αμέσως ύστερα από αυτήν ο δράστης καταδιώκεται με δημόσια κραυγή
- όταν ο δράστης συλλαμβάνεται οπουδήποτε να έχει αντικείμενα ή ίχνη από τα οποία συμπεραίνεται ότι διέπραξε το έγκλημα σε πολύ πρόσφατο χρόνο. (στην παλιά δικονομία πρό της μεταγλώτισης χρησιμοποιούταν ο όρος ''εν εγγυτάτω χρόνω'' ο οποιος υπερισχύει συμφωνα με το αρθρο 36 παρ 3 του Ν1406/83)


Η χρήση της λέξης ''ιδίως'' δηλώνει ότι οι ''περιπτώσεις'' είναι ενδεικτικές και όχι περιοριστικές. Δεδομένου ομως στη σφαίρα του ποινικού δικαίου οι ερμηνείες πρέπει να είναι κατά το δυνατόν ''συσταλτικές'', οποιαδήποτε ''διεύρυνση'' της έννοιας του αυτοφώρου επιφέρει πλήγμα σε συνταγματικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα όπως της ελευθερίας, της δράσης ''όταν και όπως ο νόμος ορίζει'' .

 

Επί του θέματος ο Στρατηγός ε.α. ΚΟΥΡΝΕΤΑΣ Π στο βιβλίο του ''Πρακτική της Προανάκρισης'' αναφέρει ότι στην παραγματικότητα άλλες ''περιπτώσεις'' αυτοφώρου πέραν των ανωτέρω δεν υπάρχουν. (εκδοση πρωτη - τομος 1 - σελ 62-63)

 

Η παρ. 2 ορίζει ότι αν περάσει όλη η επόμενη ημέρα από την τέλεση της πράξης, οι παραπάνω ''περιπτώσεις'' θεωρούνται ως μη συντρέχουσες.

Τίθεται δηλαδή κατα την προσωπικη μου ερμηνεια το χρονικό όριο με την έλευση του οποίου οι ''περιπτώσεις'' παυουν να συντρεχουν με την προυπόθεση οτι συνέτρεχαν μεχρι την λήξη της επόμενης μέρας

 

Σχετικό παράδειγμα όπου ΔΕΝ πέρασε η επόμενη μέρα και ΔΕΝ συντρέχουν οι "περιπτώσεις''  δίνει ο Εκπαιδευτης Τμηματος Δοκιμων Αστυφυλακων  Αστ/κός Υποδ/ντής ε.α.ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ Κ. στο βιβλίο του ''Αστυνομική Προανάκριση'' στο οποιο αναφέρει ότι δεν συντρεχει αυτοφωρη διαδικασια και δεν διενεργειται προανακριση διότι ΔΕΝ πληρουνται οι προυποθεσεις του ΚΠΔ περι ''προσφατου'' (εκδοση 8 σελ 17-18)


Περί του συγκεκριμμένου ακριβώς θέματος οι Αστυνομος Α ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ Σ.- Αστυνομος Α ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ Κ.- Αρχιφυλακας ΓΕΩΡΓΑΛΗΣ Δ. στο βιβλίο τους ''Μνημόνιο Ενεργειών Ανακριτικού Υπαλλήλου'' αναφέρουν ότι αν δεν συντρέχουν οι ανωτέρω ''περιπτώσεις'' δεν αρκεί η ''μή παρέλευση της επόμενης μέρας'' για να χαρακτηριστεί το έγκλημα αυτόφωρο.(εκδοση 4η τομος 1ος σελ 38)

 

Τέλος ο Στρατηγός ε.α. ΚΟΥΡΝΕΤΑΣ Π στο ανωτερω βιβλίο του  αναφέρει ότι η ''κρίση'' για το ''αν'' η πράξη τελέστηκε ''πρόσφατα'' ανήκει στον ανακρίνοντα, γεγονος που επιβεβαιωνει οτι μονο με τη  ''μή παρέλευση της επόμενης μέρας'' δεν μπορουμε ''a priori'' να θεωρούμε το αδίκημα ως αυτόφωρο. Αντιθέτως αν μοναδικό κριτήριο ήταν η μή παρέλευση της επόμενης μέρας, είναι αυτονόητο ότι οποιαδήποτε ''κρίση'' του ανακρίνοντως περί του προσφάτως θα ήταν περιττή.

 

 

Παρακαλούνται οι συνάλφοι να παραθέσουν οτιδήποτε σχετικό έχουν υπόψη τους από νομολογια, βιβλιογραφια, αρθρογραφια, διαταξεις/γνωμοδοτησεις εισαγγελεων, νομικων συμβουλων, ΝΣΚ, εγκυκλιους κεντρικων υπηρεσιων κτλ

 

Ευχαριστώ προκαταβολικα

Greek

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis