Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Posted by abcdabcd on
Εξυβρίζει κάποιος δύο αστυνομικούς κατά τον αστυνομικό έλεγχο. Τον συλλαμβάνουν και τον οδηγούν στο οικείο για τα περαιτέρω. Το ερώτημά μου είναι αν μπορεί ένας από τους δύο αστυνομικούς (παθόντες) να υπογράψει την έκθεση σύλληψης, ως συλλαβών. Σημειωτέον ότι τη στιγμή της σύλληψης δεν υπήρχε άλλος συνάδελφος στο σημείο και επιπλέον ότι και οι δύο αστυνομικοί υποβάλουν έγκληση σε βάρος του και ζητούν την ποινική του δίωξη. Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις σας.
Greek

Υποβλήθηκε από abcdabcd. Ημερομηνία: Κυρ, 01/05/2014 - 20:58 Μόνιμος σύνδεσμος

Σαν μάρτυρας συνάδελφε μπορεί να υπογράψει ως συλλαβών, εγώ ρωτάω αν μπορεί ως παθών. Στο παράδειγμά μου και οι δύο αστυνομικοί υποβάλουν εγκλήσεις και ζητούν την ποινική δίωξη του δράστη για το αδίκημα της εξύβρισης με έργο (κατ' έγκληση διωκόμενο). Μπορεί ένας αστυνομικός να είναι και παθών και συλλαβών; Αν κάποιος γνωρίζει, ας βοηθήσει. Ευχαριστώ.

Υποβλήθηκε από Atlas. Ημερομηνία: Δευ, 01/06/2014 - 04:07 Μόνιμος σύνδεσμος

Εγω πιστευω μπορει , αλλα στη χειροτερη ας υπογραψει ο σκοπος κρατητηριων η ο σκοπος του ΑΤ την εκθεση συλληψης.Ετσι και αλλιως , οι μαρτυρες πηγαινουνε στο δικαστηριο.Αυτο λιγο τυπικο μου φαινετε...

Υποβλήθηκε από THEOFILOS. Ημερομηνία: Δευ, 01/06/2014 - 08:47 Μόνιμος σύνδεσμος

Μπορεί κανονικά. Η υπογραφή της έκθεσης σύλληψης δεν έχει ουδεμία σχέση με τα πρόσωπα που συμπράττουν στην έκθεση, ως ανακριτική ενέργεια. Δηλαδή δεν μπορεί ο συλλαβών να είναι και α' ή β' ανακρ. υπάλληλος στη δικογραφία και παράλληλα να είναι και μάρτυρας (παθών) στην ίδια δικογραφία.
Επίσης, θα ήθελα να επισημάνω, ότι στην ουσία η σύλληψη ως ανακρ. ενέργεια πραγματοποιείται δικονομικά και νομικά στον τόπο που γίνεται η αυτεπάγγελτη αστυνομική προανάκριση (παρ. 2 άρθρο 243 ΚΠοινΔ) και όχι στον τόπο τέλεσης του εγκλήματος ή στον τόπο από τον οποίο βρίσκεται και προσάγεται ο δράστης, όπως λανθασμένα αναφέρεται σε πολλές δικογραφίες που γίνονται. Αυτό γιατί εκεί ο αρμόδιος ανακρ. υπάλληλος διαπιστώνει το έγκλημα (αυτόφωρο), κρίνει εάν συντρέχουν οι περαιτέρω αναγκαστικές νόμιμες διατάξεις για τη σύλληψη, όπως π.χ. έγκληση, παραγραφή, τι είδους αδίκημα είναι, χρόνος αυτοφώρου, δράστης, παθόντας κτλ και έπειτα προβαίνει στη σύλληψη του δράστη και θα κάνει τις εκθέσεις σωματικής έρευνας, πιστοποίησης στοιχέιων ταυτότητας, σύλληψης, απολογίας κα.
Έτσι σύμφωνα με τα παραπάνω ως συλλαβών μπορεί να μπει και ο γραμματέας, ο σκοπός αστυνομικού καταστήματος, ο δακτυλογράφος, δηλαδή και άλλοι αστυνομικοί οι οποίοι δεν είναι απαραίτητο να είναι μπροστά στον αρχικό τόπο που προσάγεται ο δράστης, στον τόπο δηλαδή εκτός της αστυνομικής υπηρεσίας.
Ειδικάγια το ότι δεν υπάρχει καμία ακυρότητα εάν ο συλλαβών δώσει και ένορκη κατάθεση μάρτυρα υπάρχει σχετική γνωμοδότηση του κ. Εισαγγελέα Αρείου Πάγου.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ
Γενικός Γραμματεάς Ε.Α.Υ.Θεσσαλονίκης

Υποβλήθηκε από abcdabcd. Ημερομηνία: Δευ, 01/06/2014 - 10:58 Μόνιμος σύνδεσμος

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις συνάδελφοι. THEOFILOS μήπως μπορείς να παραθέσεις την γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που αναφέρεις;

Υποβλήθηκε από THEOFILOS. Ημερομηνία: Τρί, 01/07/2014 - 09:57 Μόνιμος σύνδεσμος

Δεν την έχω δυστυχώς, την έχω διδαχτεί από έγκριτο Εισαγγελέα Εφετών, Καθηγητή στις Αστυνομικές Σχολές.
Δεν υπάρχει, πάντως, καμία ακυρότητα να είναι ο συλλαβών και παθών-μάρτυρα στην ίδια υπόθεση.
Ανακριτικός Υπάλληλος δεν πρέπει να μπει ο παθών-μάρτυρα, και ούτε ο συλλαβών να είναι και α' ή β' ανακριτικός υπάλληλος.
Εάν ίσχυε αυτό οι μισές δικογραφίες θα ήταν άκυρες, προκύπτει από την καθημερινή πρακτική όλων μας.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis