Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Posted by marvel on
Κατάδικος παίρνει επταήμερη άδεια από τη φυλακή και πρέπει να εμφανίζεται κάθε μέρα στο Τμήμα της περιοχής που δήλωσε ότι θα τη διανύσει. Αν αυτός έλθει κανονικά π.χ. την 1η ημέρα και δεν προσέλθει τη 2η σχηματίζουμε άμεσα δικογραφία ή περιμένουμε να τελειώσει τυπικά ή άδεια του (7 ημέρες) περιμένοντας τη μη επίστροφή του στις φυλακές για να κινήσουμε την ποινική διαδικασία; Εώς τότε, ποιες είναι οι ενδεδειγμένες ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουμε; Ποιο αδίκημα είναι; Υπάρχει διαρκές αυτόφωρο ; Αν ο κατάδικος απουσιάσει μία ενδιάμεση ημέρα και προσέλθει να δώσει το παρών όλες τις υπόλοιπες ,θα ακολουθήσαμε πάλι την ίδια διαδικασία; Τέλος, δικογραφία θα σχηματίσει το τμήμα στο οποίο ο αδειούχος καλούνταν να διανύσει την άδειά του ή το τμήμα που αστυνομεύει την περιοχή που βρίσκονται οι φυλακές;
Greek

Υποβλήθηκε από mentor. Ημερομηνία: Παρ, 02/07/2014 - 13:45 Μόνιμος σύνδεσμος

Κατα την άποψή μου αρχίζοντας απο το τελευταίο, τη δικογραφία πρέπει να σχηματίσει η υπηρεσία που έχει ορισθεί να παρουσιάζεται και δεν εμφανίστηκε ο αδειούχος και φυσικά διαπίστωσε την παράβαση περιορισμών διαμονής.
Άμεσα θα επικοινωνούσα με τον Εισαγγελέα και θα σχημάτιζα δικογραφία σύμφωνα με τα παρακάτω οριζόμενα για παραβίαση περιορισμών διαμονής

ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 2776
(ΦΕΚ Α΄ 291/24-12-1999)
Σωφρονιστικός Κώδικας

Άρθρο 56
Ειδικότερη διαδικασία χορήγησης τακτικών αδειών
«3. Στον κατάδικο στον οποίο χορηγείται άδεια μπορεί να επιβληθούν περιοριστικοί όροι, ιδίως ως προς τον τόπο διαμονής του και τον τρόπο διαβίωσής του. Τέτοιοι περιοριστικοί όροι μπορεί να είναι οι προβλεπόμενοι στις περιπτώσεις β', δ', στ' και η' της παραγράφου 3 του άρθρου 100 Π.Κ., διαζευκτικά ή σωρευτικά. Αν πρόκειται για έφηβο, η άδεια μπορεί να εξαρτηθεί και από τον όρο, ότι κατά την έξοδό του από το κατάστημα και την επιστροφή του θα συνοδεύεται από τον γονέα ή το άτομο που ασκεί την επιμέλειά του ή από το πλησιέστερο συγγενικό του πρόσωπο. Ο κατάδικος που βρίσκεται σε άδεια υποχρεούται να παρουσιαστεί χωρίς καθυστέρηση στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής του. Όταν ο κατάδικος εκτίει ποινή ισόβιας ή εικοσιπενταετούς κάθειρξης, η άδεια μπορεί να χορηγείται με τον όρο του κατ’ οίκον περιορισμού ή του εντοπισμού των κινήσεων με ηλεκτρονική επιτήρηση. Για την εφαρμογή του όρου αυτού απαιτείται η συναίνεση του καταδίκου.» ( *)

*Η παράγραφος 3 του άρθρου 56 του Σωφρονιστικού Κώδικα αντικαταστάθηκε από το άρθρο 3 παρ. 2 του Ν. 4205/2013

Άρθρο 100 Π.Κ.
3. Το δικαστήριο με την απόφαση για αναστολή υπό επιτήρηση, γνωστοποιεί σε εκείνον που καταδικάστηκε τους όρους υπό τους οποίους του παρέχεται, και οι οποίοι, διαζευκτικά ή σωρευτικά, μπορεί να είναι: α) Η αποκατάσταση της ζημίας που προκλήθηκε στο θύμα της αξιόποινης πράξης. β) Η υποχρέωση του καταδικασμένου να εμφανίζεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα στις αστυνομικές αρχές του τόπου όπου διαμένει. γ) Η αφαίρεση της άδειας οδήγησης για χρονικό διάστημα μέχρι ένα έτος, αν η πράξη συνιστά σοβαρή παραβίαση των κανόνων οδήγησης. δ) Η απαγόρευση απομάκρυνσης του καταδικασμένου χωρίς άδεια από το συνήθη τόπο διαμονής του ή από άλλον τόπο που θα ορίσει το δικαστήριο. Η άδεια απομάκρυνσης, που πρέπει να είναι έγγραφη και προσωρινής ισχύος, χορηγείται στον καταδικασμένο από τον εισαγγελέα πλημμελειοδικών, μετά από πρόταση του επιμελητή κοινωνικής αρωγής, αποκλειστικά για λόγους εργασίας, σπουδών, υγείας ή οικογενειακούς. ε) Η αφαίρεση διαβατηρίου ή άλλου ισοδύναμου ταξιδιωτικού εγγράφου και η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, εκτός αν έχει χορηγηθεί και στην περίπτωση αυτή, κατά τα αναφερόμενα υπό το στοιχείο δ', άδεια εξόδου, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τον ένα μήνα. στ) Η απαγόρευση προσέγγισης ή επικοινωνίας με ορισμένα πρόσωπα. ζ) Η εκπλήρωση υποχρεώσεων του καταδικασμένου για διατροφή ή επιμέλεια προς άλλα πρόσωπα. η) Η υποβολή του καταδικασμένου σε θεραπεία ή ειδική μεταχείριση και η διαμονή αυτού σε ορισμένο ίδρυμα. θ) Η προσφορά ποσού, ύψους μέχρι δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ σε κοινωφελές ίδρυμα. Η αναστολή εκτέλεσης της ποινής δεν μπορεί να εξαρτηθεί από την προηγούμενη καταβολή των δικαστικών εξόδων.

Άρθρο 182 Π.Κ.
Παραβίαση περιορισμών διαμονής
1. Με φυλάκιση μέχρι έξι μηνών τιμωρείται όποιος παραβιάζει τους περιορισμούς που του έχουν επιβληθεί νόμιμα στην ελευθερία της διαμονής κι τις σχετικές υποχρεώσεις του.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis