Απ: Παραβιαση Νομου ή ΠΔ απο ανωτερους, εκτος απο πειθαρχικο ειν
Η παράβαση καθήκοντος είναι πλημμέλημα και ο ορισμός της, έχει ως εξής :
"Υπάλληλος που με πρόθεση παραβαίνει τα καθήκοντα της υπηρεσίας του με σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό ή σε άλλον παράνομο περιουσιακό όφελος ή για να βλάψει το Κράτος ή κάποιον άλλον, τιμωρείται με φυλάκιση έως 2 έτη, αν η πράξη αυτή δεν τιμωρείται με άλλη ποινική διάταξη".
Από τον ορισμό αυτό, προκύπτει ότι για να καταδικαστεί κάποιος για παράβαση καθήκοντος θα πρέπει :
1. να έχει την ιδιότητα του υπαλλήλου, όπως αυτή καθορίζεται από τον ίδιο τον ποινικό κώδικα σε άλλη διάταξη
2. να έχει παραβεί το υπηρεσιακό του καθήκον, όπως αυτό καθορίζεται στο Νόμο ή σε διοικητική πράξη ή σε εντολές προϊσταμένου ή όπως προκύπτει από τη φύση της υπηρεσίας
3. η παράβαση να έχει γίνει με πρόθεση, δηλαδή δόλο και
4. να έχει σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του ή σε άλλον παράνομο περιουσιακό (ή και ηθικό) όφελος ή να βλάψει το Κράτος ή τρίτο, χωρίς να απαιτείται και να συνέβη κάτι τέτοιο, αρκεί δηλαδή η πρόθεση.
Η διάταξη, όπως είδαμε, έχει απόλυτο επικουρικό χαρακτήρα, ήτοι εφαρμόζεται όταν η συγκεκριμένη συμπεριφορά δεν συνιστά κάποιο άλλο έγκλημα, το οποίο και τιμωρείται αλλιώς είτε βαρύτερα είτε ελαφρύτερα.
Στην προκειμένη περίπτωση σαφώς ο αρμόδιος υπάλληλος (διοικητής) με πρόθεση παραβαίνει τα καθήκοντα της υπηρεσίας του
α) Είτε για να ωφελήσει παράνομα ηθικά το πρόσωπο του με την καταχρηστική συμπεριφορά και την καταστρατήγηση του ΠΔ που αναφέρεται στον χρόνο εργασίας απέναντι στο προσωπικό που διοικεί, προφανώς για να επιδείξει υπηρεσιακό ζήλο προς τους ανώτερους του με το να εμφανίζονται αυτοί στο προσωπικό τους ως έχοντες υπερεξουσία στην άσκηση των καθηκόντων τους, και εντεύθεν τη δυνατότητα να παρακάμπτουν κατά το δοκούν τον κανονισμό λειτουργίας του Σώματος της ΕΛ.ΑΣ
β) Είτε για να βλάψει ηθικά το Κράτος και το σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας με την εξακολουθητική άρνηση εφαρμογής των νόμων και την μείωση της εμπιστοσύνης των αστυνομικών υπαλλήλων προς τους θεσμούς και τα όργανα της πολιτείας.
γ) Είτε για να βλάψει παράνομα κάποιον άλλον (απο το προσωπικό) περιορίζοντας τα κεκτημένα συνταγματικά δικαιώματα του και με την (τυχών) άνιση μεταχείριση μεταξύ του αστυνομικών που διοικεί. (παρομ. Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ηρακλείου 571/2010)
Φυσικά χωρά και αστική αγωγή για ηθική βλάβη απο αδικοπραξία αλλά και απαίτηση αποζημίωσης για υπερ-εργασία.
[edit time=1393337542]srek[/edit]
Απ: Παραβιαση Νομου ή ΠΔ απο ανωτερους, εκτος απο πειθαρχικο ειν
Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις δεν προκύπτει ο δόλος του Διοικητή. Ως εκ τούτου είναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ να καταδικαστεί διοικητής για την πράξη που περιγράφεις. Γίνε λίγο πιο συγκεκριμένος αν θέλεις για τα πραγματικά περιστατικά που λαμβάνουν χώρα.
Σου φέρνω ένα παράδειγμα. Συνάδελφοι σκάνε την ψυχή τους επειδή π.χ. σε ένα κρατητήριο υπάρχει 1 σκοπός για να φυλάει 20 κρατούμενους. Ακόμη και αν υπάρχουν αναφορές ότι οι συνθήκες είναι επικίνδυνες, ότι υπάρχει κίνδυνος απόδρασης κτλ κτλ, και παρ' όλα αυτά ο Διοικητής επιμένει να μην σου διαθέτει 2 άτομο για σκοπό, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ, και είναι σίγουρο σχεδόν ότι θα καταπέσει, ότι την μη διάθεση 2ου σκοπού ο Διοικητής σου την έκανε με ΠΡΟΘΕΣΗ να σε βλάψει και άρα να καταδικαστεί για ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ. Η αμέλειά του είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα προκύψει, πλην όμως αυτή δεν επαρκεί για την καταδίκη του για Παράβαση Καθήκοντος...
Απ: Παραβιαση Νομου ή ΠΔ απο ανωτερους, εκτος απο πειθαρχικο ειν
Με βασει την αναφορες που εχω κανει πχ στην προκειμενη περιπτωση! Μπορω να μηνυσω τον διοικητη στον εισαγγελεα! Δεν νομιζω να μου το απαγορευει κανεις?
Απ: Παραβιαση Νομου ή ΠΔ απο ανωτερους, εκτος απο πειθαρχικο ειν
Ναι φυικά και μπορείς. Δεν σου το απαγορεύει κανείς ;)
Απλά το θέμα είναι αν σε ενδιαφέρει ο "ντόρος" ή το "αποτέλεσμα" . Αν κάνεις μήνυση το 1ο θεώρησέ το δεδομένο. Για το 2ο είναι που σου εκφράζω τις αμφιβολίες μου...
Όπως και να 'χει καλά αποτελέσματα στην προσπάθειά σου...
Απ: Παραβιαση Νομου ή ΠΔ απο ανωτερους, εκτος απο πειθαρχικο ειν
Προς άρση κάθε αμφιβολίας περι του δικαιώματος υποβολής έγκλησης σε βάρος συναδέρφου αστυνομικού παρατίθεται απόσπασμα της ΑΠ 1312/1997
...Διαφορετική είναι η περίπτωση του άρθρου 3 του Κανονισμού 47/1934 της πρώην Αστυνομίας Πόλεων, κατά το οποίο, ουδείς αστυνομικός υπάλληλος δύναται να υποβάλει μήνυση ή έγκληση εις βάρος άλλου συναδέλφου του για οποιοδήποτε αδίκημα, χωρίς προηγούμενη έγκριση του Αρχηγού της Αστυνομίας. Από τη διάταξη αυτή, που εξακολουθεί να ισχύει και μετά το ν. 1481/1984 "Περί Οργανισμού του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης", ελλείψει αντιθέτου ρυθμίσεως (βλ. άρθρο 62 παρ. 1 του νόμου αυτού) σαφώς συνάγεται ότι δεν απαιτείται, ως δικονομική προϋπόθεση του παραδεκτού της διώξεως, προηγούμενη αίτηση ή άδεια της αστυνομικής αρχής για την κίνηση ποινικής διώξεως κατά αστυνομικού συνεπεία μηνύσεως ή εγκλήσεως συναδέλφου του. Για λόγους εσωτερικής υπηρεσιακής τάξεως και πειθαρχίας θεσπίζεται μόνο η προηγούμενη αναφορά στον Αρχηγό της ΕΛΑΣ και η έγκρισή του προς τον ενδιαφερόμενο αστυνομικό για την υποβολή εγκλήσεως εις βάρος άλλου συναδέλφου του αστυνομικού. Συνέπεια τούτου είναι ότι η έγκληση που υποβάλλεται από αστυνομικό σε βάρος συναδέλφου του, χωρίς προηγούμενη έγκριση του Αρχηγού για την υποβολή της, δεν στερείται κύρους και έχει πλήρη νομική ισχύ. Τυχόν μη τήρηση των όρων του Κανονισμού της Αστυνομίας αποτελεί απλώς ενδεχόμενη περίπτωση πειθαρχικού παραπτώματος για τον υποβαλόντα την έγκληση, χωρίς καμία δικονομική συνέπεια από την αντιυπηρεσιακή του ενέργεια. Η έγκληση είναι υποστατή και παραδεκτά κινείται βάσει αυτής η ποινική δίωξη. Επομένως, δεν υπερέβη την εξουσία του το εκδόσαν την προσβαλλόμενη απόφαση Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης, που απέρριψε τον προβληθέντα στο ακροατήριο ισχυρισμό του αιτούντος κατηγορουμένου, αξιωματικού της ΕΛΑΣ, περί απαραδέκτου της εναντίον του ασκηθείσας ποινικής διώξεως για συκοφαντική δυσφήμηση, λόγω μη χορηγηθείσης προηγουμένως αδείας από τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ για την υποβολή της εγκλήσεως από τον παθόντα συνάδελφό του. Κατά συνέπεια, οι αντίθετοι λόγοι της κρινόμενης αιτήσεως για υπέρβαση εξουσίας, εσφαλμένη ερμηνεία της διατάξεως του άρθρου 3 του πιο πάνω Κανονισμού και έλλειψη ακροάσεως είναι αβάσιμοι και πρέπει ν' απορριφθούν.
Απ: Παραβιαση Νομου ή ΠΔ απο ανωτερους, εκτος απο πειθαρχικο ειν
SREK είναι απίστευτα, όλα όσα ξέρεις, πάνω σε διάφορα θέματα. Έχεις τελειώσει Νομική; Μπράβο για τις γνώσεις σου, είσαι μεγάλη βοήθεια για εμάς.
Απ: Παραβιαση Νομου ή ΠΔ απο ανωτερους, εκτος απο πειθαρχικο ειν
Xαρά μου να βοηθω τους συναδέρφους οσο το δυνατό μπορώ καλύτερα !
Η βοήθεια που παρέχεται απο το παρών διαδικτυακό τόπο είναι αξιόλογη από όλους τους συναδέρφους , ανάλογα με τις δυνατότητες τους , και είναι πραγματικά κρίμα να σταματήσει αυτή η αξιοθαύμαστη προσπάθεια που ξεκίνησε ανιδιοτελώς απο κάποιους συναδέρφους μας.
Ειμαι πρόθυμος να βοηθήσω, απ'οποιαδήποτε θέση αν χρειαστεί, ωστε να συνεχιστεί η προσπάθεια αυτή !!!
ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ,ΑΡΑ ΝΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΟ!