Απ: ΠΛΑΣΤΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ
Αν κάποιος βρίσκει νόμιμες πινακίδες κυκλοφορίας στο δρόμο για τις οποίες έχει δηλωθεί απώλεια και τις τοποθετήσει στο όχημά του (προφανώς από β……α) που έχει καταθέσει τις δίκες του πινακίδες και σε έλεγχο διαπιστωθεί η αναντιστοιχία έχουμε εφαρμογή 216 Π.Κ. ή 90 παρ.3 Κ.Ο.Κ. και 376Π.Κ.
Απ: ΠΛΑΣΤΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ
Σαφώς παράβαση του αρ 90 παρ3 ΚΟΚ (μετάθεση πινακίδων) , 88 ΚΟΚ ''στέρηση άδειας κυκλοφορίας'' και 375 ΠΚ ''Υπεξαίρεση'' η οποία απορροφά την παρασιώπηση ανεύρεσης 376 ΠΚ.
Βλέπε 1665/1987 ΑΠ
...Επειδή κατά τη διάταξη του άρθρου 376 του ΠΚ "όποιος βρίσκει χαμένο πράγμα και δεν αναγγέλει την ανεύρεση μέσα σε δεκατέσσερις ημέρες στις αρχές ή στο κοινό ή στο δικαιούχο,τιμωρείται με χρηματική ποινή". Από τη διάταξη αυτή προκύπτει ότι η αντικειμενική υπόσταση του παραπάνω εγκλήματος που είναι γνήσιας παράλειψης συνίσταται στη μη αναγγελία της ανεύρεσης μέσα σε 14 ημέρες, η παράλειψη δε αυτή τελειώνεται και το έγκλημα θεωρείται τετελεσμένο άμα παρέλθει άπρακτη η προθεσμία των 14 ημερών. Πριν την πάροδο της προθεσμίας αυτής δεν θεμελιώνεται η αντικειμενική υπόσταση του ιδιώνυμου αυτού εγκλήματος. Υποκειμενικά απαιτείται δόλος (και ενδεχόμενος αρκεί) που συνίσταται στη γνώση ότι το πράγμα που βρέθηκε είναι ξένο και δη χαμένο και στη θέληση ή αποδοχή να μην γίνει αναγγελία μέσα σε 14 ημέρες.[u] Αν ο ευρέτης αρνηθεί την ανεύρεση και ιδιοποιηθεί παράνομα το χαμένο ξένο πράγμα που κατέχει (άρθρα 1082-1084 ΑΚ) είτε πριν είτε μετά την πάροδο των 14 ημερών τότε διαπράττει ΜΟΝΟ υπεξαίρεση κατά το άρθρο 375 παρ. 1 του ΠΚ που απορροφά την παρασιώπηση ανεύρεσης, η οποία γι' αυτό είναι ατιμώρητη[/u], υπάρχει δηλαδή φαινόμενη συρροή νόμων...
[edit time=1387639114]srek[/edit]
Μετάθεση πινακίδων σε άλλο όχημα
Θα ήθελα να ρωτήσω που πρέπει να απευθυνθώ για κάποιο όχημα που έχει τοποθετήσει πινακίδες από άλλο όχημα και κυκλοφορεί κανονικά. Πρέπει να γίνει κάποια καταγγελία?
συναδελφοι καλησπερα.επειδη
<p><span style="color: rgb(17, 17, 17); font-family: Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: 12px; background-color: rgb(255, 255, 255);">συναδελφοι καλησπερα.επειδη υπαρχει μεγαλη διχογνωμια αναφορικα με τις πλαστες πινακιδες ερωτω τα εξης: καταλαμβανεται οχημα με μη νομιμες πινακιδες κυκλοφοριας τοποθετημενες επ'αυτού . συγκεκριμενα οι πινακιδες φερουν τον αριθμο κυκλοφοριας οχηματος οι οποιες ομως δεν ειναι οι κρατικες . τις χαρακτηριζουμε πλαστες μονο αν ειναι ο ιδιος αριθμος κυκλοφοριας απλα η πρεπει να φερει και το υδατογραφημα της ελληνικης δημοκρατιας για να θεωρηθουν πλαστες ? αν δεν φερει το υδατογραφημα απλα βεβαιωνουμε διοικητικο προστιμο 150 ευρω χωρις να τις αφαιρεσουμε env αν το φερει τις αφαιρουμε και ακολοθουμε υποχρεωτικα αυτοφωρη διαδικασια σε τ.α η δυναμεθα να σχηματισουμε δικογραφια για 216 π.κ με εκθεση κατασχεσης της πινακιδας για υεββε και αποστολη αυτης στον εισαγγελεα και να αποφασισει ο εισαγγελειας αν υφισταται πλαστογραφια η οχι .</span></p>
Το άρθρο 90 ΚΟΚ (πταίσμα) εφαρμόζεται όταν κάποιος πλαστογραφεί τις ΝΟΜΙΜΕΣ πινακίδες κυκλοφορίας που κατέχει βάσει ισχύουσας άδεια κυκλοφορίας.
Για παράδειγμα όταν κάποιος χάνει τις πινακίδες κυκλοφορίας του οχήματος του και απο αμέλεια δεν τηρεί την προβλεπόμενη διαδικασία έκδοσης νέων απο το ΥΜΕ αλλά κατασκευάζει αντίγραφα των γνησίων
Αν κάποιος δεν έχει εφοδιαστεί ΟΥΔΕΠΟΤΕ με νόμιμες πινακίδες κυκλοφορίας ή τις έχει καταθέσει ή του έχουν αφαιρεθεί δηλαδή σε κάθε περίπτωση δεν δικαιούται να τις κατέχει και προβεί σε έκδοση αντιγράφων, διώκεται σύμφωνα με το 216 ΠΚ ''πλαστογραφία''.
Βλέπε αντίστοιχο παράδειγμα εφαρμογής του 216ΠΚ σε σχέση με το 85 ΚΟΚ (παραποίηση πλαισίου) για να κατανοηθεί πληρέστερα:
Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λάρισσας 119/1990
... Από το προανακριτικό υλικό προέκυψαν τα εξής: Στις 6 Απριλίου 1984, το υπ αριθμ. κυκλοφορίας ΖΟ 8231 ΙΧΕ αυτοκίνητο του πρώτου κατηγορουμένου Γ.Τ., συγκρούστηκε με το υπ αριθμ. κυκλοφορίας ΟΒ 3031 ΙΧΦ αυτοκίνητο βλ.σχεδιάγραμμα της αρμόδιας αστυνομικής αρχής). Η επισκευή του έγινε τον Ιούλιο 1984. Η άποψη αυτή θεμελιώνεται στο ότι τότε είχε αγοράσει διάφορα μεταχειρισμένα ανταλλακτικά (βλ. υπ αριθμ. 168/7-71984 τιμολόγιο της πωλήτριας εταιρείας). Την επισκευή ενήργησε ο κατηγορούμενος Κ.Μ. Μετά από έγγραφο του Διευθυντή του ΚΤΕΟ Λάρισας (Νοέμβριός 1988), έγινε επιθεώρηση του αυτοκινήτου από την αρμόδια Διεύθυνση Συγκοινωνιών της Νομαρχίας Λάρισας και διαπιστώθηκαν παραβάσεις. Δηλαδή αντικαταστάθηκε το μπροστινό κομμάτι πέρα από τα όρια που προβλέπει η σχετική απόφαση του Υπουργού Συγκοινωνιών (ΣΤ/2027Ο/73) καθώς και ότι έγινε εντοιχισμός αριβμού πλαισίου.Στη συνέχεια, με την υπ αριθμ. Πρωτ. Σ/15324/12-12-1988 απόφαση του Νομάρχη Λάρισας αφαιρέθηκε η άδεια κυκλοφορίας και οι κρατικές πινακίδες του ΖΟ 8231 ΙΧΕ αυτοκινήτου.[u] Κατά την κρίση του συμβουλίου, πρόκειται για παράβαση που τιμωρεί ως πλημμέλημα η διάταξη του αρ 85 του ν. 614/77 (πλέον αρ 85 Ν 2696/99). Βεβαίως, η αφαίρεση του αριθμού πλαισίου του αυτοκινήτου και ο εντοιχισμός του αριθμού σε άλλο αυτοκίνητο στην αντίστοιχη θέση, μπορεί να στοιχειοθετήσει το έγκλημα της πλαστογραφίας Αλλά, το υπόψη έγκλημα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως πλαστογραφία, γιατί οι κατηγορούμενοι δεν είχαν σκοπό να παραπλανήσουν άλλον για γεγονός που μπορούσε να έχει έννομες συνέπειες[/u] (Συμβ. ΑΠ 1294/85, ΠΧΡ 36.290)...
[edit time=1387576647]srek[/edit]