Φόρουμ
Γεια σας,
έχω την δυνατότητα τα προσληφθώ στην Αστυνομία μέσω της πρόσφατης προκύρηξης των 100 θέσεων αξιωματικών ειδικών καθηκόντων στον τομέα της Πληροφορικής. Η διδαδικασία εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς και σε μερικές μέρες θα κληθώ να αποδεχθώ ή όχι την πρόσληψή μου αλλά, έως τώρα, δεν έχω καταφέρει να βρω πληροφορίες για το αντικείμενο και την τοποθεσία των θέσεων.
Ψάχνοντας είδα ότι έχει συσταθεί μία νέα σχετικά υπηρεσία, η Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος η οποία εδρεύει στην Αθήνα και, αν κατάλαβα σωστά, έχει και κάποιο τμήμα της στην Θεσσαλονίκη. Υποθέτω ότι οι θέσεις των Πληροφορικών της εν λόγω προκύρηξης είναι για αυτήν την υπηρεσία αλλά δεν είμαι σίγουρη. Γνωρίζει κανείς κάτι;
Πού θα μπορούσα να εργαστώ ως Πληροφορικός στην Αστυνομία και ποιο είναι το αντικείμενο των αντίστοιχων θέσεων;
Επίσης, από οικονομικής άποψης, που βρίσκονται οι μισθοί (η προκύρηξη αναφέρει τον βαθμό του Υπαστυνόμου Α);
Τέλος, αν αποφασίσω να φύγω πριν τα 8 χρόνια, τι επιπτώσεις υπάρχουν;
Ευχαριστώ πολύ.
Greek
Υποβλήθηκε από manager. Ημερομηνία: Παρ, 02/10/2012 - 15:23
Μόνιμος σύνδεσμος
Υποβλήθηκε από MarinaD. Ημερομηνία: Σάβ, 02/11/2012 - 12:19
Μόνιμος σύνδεσμος
Ο αριθμός των οργανικών θέσεων του αστυνομικού προσωπικού προβλέπει το άρθρο 19 του Ν.2800/2000.
Με το άρθρο 1 παρ.6 του Προεδρικού Διατάγματος 113/2011 (ΦΕΚ Α-248/24.11.2011) «Ρύθμιση θεμάτων αστυνομικού προσωπικού ειδικών καθηκόντων» , συστάθηκαν είκοσι (20) νέες οργανικές θέσεις αστυνομικού προσωπικού ειδικών καθηκόντων κατηγορίας Πληροφορικής, οι οποίες προστέθηκαν στις προβλεπόμενες από την υποπερίπτωση (αα) της περίπτωσης δ΄ της παρ. 2 του άρθρου 1 του π.δ. 261/2002 όπως ισχύει και την παρ. 1 του άρθρου 1 του π.δ. 1/2010.
Σύμφωνα επίσης με το ίδιο ως άνω άρθρο 1 του Π.Δ.113/2011
«Το σύνολο των οργανικών θέσεων αστυνομικού προσωπικού ειδικών καθηκόντων κατηγορίας πληροφορικής της υποπερίπτωσης (αα) της περίπτωσης δ΄ της παρ.2 του άρθρου 1 του π.δ. 261/2002 όπως διαμορφώθηκε με την παρ. 3 του άρθρου 1 του π.δ. 1/2010 και την περίπτωση α΄ της παρούσας παραγράφου, κατανέμεται κατά βαθμό ως εξής:
- Ταξίαρχοι: 1
- Αστυνομικοί Διευθυντές μέχρι και Υπαστυνόμοι Α΄:70»
Με το ανωτέρω μνημονευόμενο Π.Δ. 261/2002 συστάθηκαν οι νέες κατηγορίες αστυνομικού προσωπικού ειδικών καθηκόντων, μεταξύ των οποίων ήταν και αυτή της Πληροφορικής.
Το κείμενο των πράξεων που ρυθμίζουν την κατανομή των οργανικών θέσεων του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας είναι [b]ΑΠΟΡΡΗΤΗ[/b] και σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ.2 του Ν.301/1976 και το 109/1981 Πρακτικό του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι πράξεις αυτές δεν δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως κατά συνέπεια δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αυτό το στοιχείο. Αλλά και αν το γνωρίζαμε δεν θα ήμασταν σε θέση να σου απαντήσουμε δημόσια.
Για να βρεις απάντηση στο ερώτημά σου (Σε ποιες υπηρεσίες θα μπορούσες να εργαστείς) θα πρέπει να απευθυνθείς μόνο στο ΑΕΑ.
Εκτός από τις υπηρεσίες της Οικονομικής αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που αναφέρεις, λειτουργεί και η Διεύθυνση Πληροφορικής (Π.Κανελλοπούλου 4, Τ.Κ 101 77, Αθήνα) που έχει ως αποστολή το σχεδιασμό μηχανογραφημένων πληροφοριακών συστημάτων, τη δημιουργία και υποστήριξη της κατάλληλης τεχνικής και λειτουργικής υποδομής και των αναγκαίων εφαρμογών πληροφορικής, για την υποβοήθηση του έργου των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας και λειτουργεί με αρμοδιότητες που προβλέπει το άρθρο 17 του 14/2001. Μπορείς να κατεβάσεις το σχετικό Π.Δ.14/2001 στην ενότητα «ΙΔΡΥΣΗ – ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ» της Κατηγορίας Downloads του PoliceNET και να διαβάσεις αναλυτικά τις αρμοδιότητες ανά τμήμα.
[b]Επιπλέον αναφορικά με τις ειδικότητες[/b].
Σύμφωνα με το Π.Δ.373/2002 :Οι αξιωματικοί ειδικών καθηκόντων της Ελληνικής Αστυνομίας διακρίνονται στις ακόλουθες κατηγορίες κατά τομέα ως εξής:…
«Β. ΤΟΜΕΑΣ Πληροφορικής - Τεχνικών και Εγκληματολογικών Εργαστηρίων
α. Πληροφορικής, στους οποίους περιλαμβάνονται οι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί και μηχανικοί υπολογιστών, μηχανικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών και πληροφορικής, μηχανικοί τηλεπικοινωνιών και δικτύων, διερευνητές ψηφιακών πειστηρίων και οι πληροφορικοί.
β. Τεχνικοί, στους οποίους περιλαμβάνονται οι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, μηχανολόγοι μηχανικοί, χημικοί μηχανικοί, πολιτικοί μηχανικοί, μηχανικοί ηλεκτρονικοί ραδιοεπικοινωνιών, τοπογράφοι μηχανικοί, ηλεκτρονικοί, ασυρματιστές, μηχανολόγοι, πολιτικοί μηχανικοί δομικών έργων, γραφίστες και ηλεκτρολόγοι.
γ. Εγκληματολογικών Εργαστηρίων, στους οποίους περιλαμβάνονται οι χημικοί, βιοχημικοί, βιολόγοι, ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, φυσικοί ηλεκτρονικοί, μηχανολόγοι μηχανικοί, μεταλλουργοί μηχανικοί, μηχανικοί ηλεκτρονικοί ή φυσικοί ηλεκτρολόγοι, φυσικοί ειδικότητας Βλητικής, χημικοί τοξικολόγοι, ηλεκτρολόγοι μηχανικοί και μηχανικοί υπολογιστών με κατεύθυνση την ηλεκτρονική, τεχνολόγοι τροφίμων, ηλεκτρονικοί πληροφορικής, φωτογράφοι και τεχνολόγοι ιατρικών εργαστηρίων.
[b]Επιπτώσεις από την αποχώρηση πριν τα -8- χρόνια.[/b]
Το ζήτημα είναι πότε μπορείς να αποχωρήσεις χωρίς επιπτώσεις.
Με την αποδοχή της πρόσληψής σου θα υποχρεωθείς να υπηρετήσεις στο Σώμα για -8- χρόνια. Δικαιούσαι όμως να ζητήσεις την έξοδό σου από την υπηρεσία και πριν λήξει ο χρόνος υποχρεωτικής υπηρεσίας, εάν η παραμονή σου στην υπηρεσία αποβαίνει ιδιαίτερα επαχθής για την επαγγελματική σου σταδιοδρομία σε άλλους τομείς ή παρακωλύει την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς σου, εφόσον έχεις διανύσει τα 2/3 του χρόνου υποχρεωτικής υπηρεσίας (στην περίπτωσή σου 5 χρόνια) , αλλά η τελική έγκριση θα αποφανθεί το αρμόδιο Συμβούλιο κρίσεων με απόφασή του.
[b]Π.Δ.373/2002 - Άρθρο 7. Εξέλιξη - Υποχρεωτική υπηρεσία.[/b]
Οι αξιωματικοί ειδικών καθηκόντων υποχρεούνται να υπηρετήσουν στην Ελληνική Αστυνομία για οκτώ ( 8 ) έτη από τότε που ονομάστηκαν αξιωματικοί ειδικών καθηκόντων ή μετατάχθηκαν ή εντάχθηκαν στην κατηγορία αυτή προερχόμενοι από αστυνομικό προσωπικό γενικών καθηκόντων ή από το προσωπικό του άρθρου 8, με την επιφύλαξη των διατάξεων των άρθρων 35 παρ. 3 του ν.1481/1984 και 51 παρ. 3 του π.δ.24/1997.
Σύμφωνα με την παρ.2 του άρθρου 35 του Ν.1481/1984 «Υποχρεωτική υπηρεσία»
«2. Με τον κανονισμό προσωπικού είναι δυνατό να προβλέπεται χρονικό διάστημα υποχρεωτικής υπηρεσίας για όσους από το αστυνομικό προσωπικό:
α. Μετεκπαιδεύονται στις σχολές Υπουργείου Δημόσιας Τάξης.
β. Εκπαιδεύονται ή μετεκπαιδεύονται στο εξωτερικό ή στο εσωτερικό εκτός των σχολών του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης.
γ. Εισέρχονται στα σώματα της Ελληνικής Αστυνομίας ως αξιωματικοί ειδικών υπηρεσιών.
3. Το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας δικαιούται να ζητήσει την έξοδό του από την υπηρεσία και πριν λήξει ο χρόνος υποχρεωτικής υπηρεσίας, εάν η παραμονή του στην υπηρεσία αποβαίνει ιδιαίτερα επαχθής για την επαγγελματική του σταδιοδρομία σε άλλους τομείς ή παρακωλύει την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του, εφόσον έχει διανύσει τα 2/3 του χρόνου υποχρεωτικής υπηρεσίας. Για τη συνδρομή ή όχι των λόγων αυτών αποφαίνεται οριστικά το κατά περίπτωση αρμόδιο συμβούλιο των άρθρων 45 και 47.»
Σύμφωνα με την παρ.3 του άρθρου 51 του Π.Δ.24/1997 «Αποστρατεία κατόπιν αιτήσεως»
3. Για τους αξιωματικούς που υπέχουν για οποιαδήποτε αιτία υποχρέωση υπηρεσίας επί ορισμένο χρόνο, αίτηση αποστρατείας ή αίτηση παραιτήσεως δεν δύναται να γίνει αποδεκτή προ της συμπληρώσεως του χρόνου αυτού. Δύνανται όμως να ζητήσουν την έξοδό τους από την υπηρεσία και πριν λήξει ο χρόνος υποχρεωτικής υπηρεσίας, εάν η παραμονή τους στην υπηρεσία αποβαίνει ιδιαίτερα επαχθής για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία σε άλλους τομείς ή παρακωλύει την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους, εφόσον έχουν διανύσει τα 2/3 του χρόνου υποχρεωτικής υπηρεσίας. Για τη συνδρομή ή όχι των λόγων αυτών αποφαίνεται οριστικά το αρμόδιο συμβούλιο κρίσεων.
Επιπτώσεις ενώ δεν έχεις διανύσει τον υποχρεωτικό χρόνο των 2/3 της υποχρεωτικής υπηρεσίας.
Όλοι οι Αστυνομικοί υποχρεούνται να υπακούσουν σε Κανόνες λειτουργίας του σώματος (Αστυνομικό Δίκαιο) . Ένας από αυτούς είναι και το πειθαρχικό δίκαιο (Π.Δ. 120/2008 - ΦΕΚ: Α 182/02-9-2008) στο οποίο προβλέπονται πειθαρχικές ποινές που επιβάλλονται στους αστυνομικούς ως εξής : α) Απόταξη. β) Αργία με απόλυση διάρκειας δύο (2) έως έξι (6) μήνες γ) Αργία με πρόσκαιρη παύση διάρκειας δεκαπέντε (15) ημερών έως τεσσάρων (4) μηνών. δ) Πρόστιμο μέχρι τρεις μηνιαίους βασικούς μηνιαίους μισθούς του τιμωρουμένου. ε) Επίπληξη.
Στο άρθρο 10 του προαναφερόμενου Π.Δ. προβλέπεται η απόταξη από το Σώμα, σε περίπτωση αυθαίρετης απουσίας επί πέντε (5) συνεχείς ημέρες ή δέκα (10) ημέρες συνολικά σ' ένα έτος. Αναφορικά με τις συνέπειες της απόταξης , οι αστυνομικοί στους οποίους επιβλήθηκε η ποινή της απόταξης διαγράφονται από τη δύναμη του Σώματος μετά 15 ημέρες από τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Οι αστυνομικοί που τίθενται στην κατάσταση της απόταξης δεν εγγράφονται στα στελέχη της εφεδρείας και δεν μπορούν να επανέλθουν στην ενεργό υπηρεσία.
Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχουν ή αν προβλέπονται οικονομικές ή ασφαλιστικές επιπτώσεις.
[edit time=1328983045]manager[/edit]