Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Posted by cakiria on
ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΣΥΖΥΓΟΣ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ ΤΕΚΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΕΚΝΟΥ ? Η ΠΟΙΟ ΜΕΤΑ? ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ?
Greek

Υποβλήθηκε από ZISIS. Ημερομηνία: Σάβ, 02/15/2014 - 07:59 Μόνιμος σύνδεσμος

ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ ΤΕΚΝΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΗΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙΟΠΟΤΕ ΤΟ ΕΠΙΘΥΜΕΙΣ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΣΕΤΕ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ. ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ 4ο ΕΤΟΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΤΟΥ.

Υποβλήθηκε από greenpit2. Ημερομηνία: Σάβ, 02/15/2014 - 12:33 Μόνιμος σύνδεσμος

Την άδεια μπορείς να την ξεκινήσεις μέσα στα πρώτα τέσσερα έτη από την γέννηση του παιδιού. Μάλιστα σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 2 του Ν.4210/2013 καταργήθηκε (η παρ.3 εδ.γ΄άρθρου 53 Ν.3528/2007 και παρ. 3 εδ. γ΄άρθρου 60 Ν.3584/2007) η υποχρέωση που προβλεπόταν ότι για να χορηγηθεί η άδεια στον σύζυγο θα πρέπει η γυναίκα να είναι εργαζόμενη και πλέον μπορούν να λάβουν την άδεια ακόμη και αν δεν εργάζεται η σύζυγος. Βέβαια δεν γνωρίζω αν αυτό ισχύει και για την ΕΛ.ΑΣ. Εφόσον κάποιος γνωρίζει κάτι περισσότερο ας ενημερώσει!

Υποβλήθηκε από peritas. Ημερομηνία: Κυρ, 02/16/2014 - 00:51 Μόνιμος σύνδεσμος

οι τροποποιήσεις που έγιναν στο Ν.3528/2007 με το Ν.4210/2013 και αφορούν τη χορήγηση αδειών στο προσωπικό ισχύουν κανονικά και για το αστυνομικό προσωπικό κατόπιν του εγγράφου με ΑΔΑ:ΒΙ6ΜΙ-ΓΥ3 και αριθμό πρωτοκόλλου 72394/13/2006850 απο 29/12/2013.ως εκ τούτου ακόμα και αν δεν εργάζεται η σύζυγος,ο άνδρας υπάλληλος δικαιούται να κάνει χρήση της άδειας ανατροφής τέκνου ή του μειωμένου ωραρίου.δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός όσον αφορά την έναρξη της άδειας,εκτός απο το ότι δεν μπορούν να κάνουν χρήση του ωφελήματος της άδειας ή του μειωμένου ωραρίου ταυτόχρονα για την ίδια περίοδο οι σύζυγοι εφόσον δικαιούνται τις διευκολύνσεις.ΠΡΟΣΟΧΗ!!!η ηλικία των 4 για το παιδί αποτελεί το ύστατο χρονικό όριο λήξης της άδειας ανατροφής ή του μειωμένου ωραρίου και οχι το ύστατο χρονικό όριο έναρξης (γνωμ.ΝΣΚ 64/2008) ως εκ τούτου θέλει σωστό και προσεκτικό προγραμματισμό.

Υποβλήθηκε από dompapa. Ημερομηνία: Κυρ, 02/16/2014 - 16:34 Μόνιμος σύνδεσμος

Peritas αν μπορούσες να απαντήσεις και σε ένα ερώτημα που έχω. Πρώτα απ' όλα ποιά δικαιολογητικά απαιτούνται και δεύτερον από τη στιγμή που θα τα υποβάλλω στην Υπηρεσία μου, μετά από πόσο διάστημα εγκρίνεται. Δηλαδή υπάρχει μια παραπάνω γραφειοκρατεία από τις συνηθισμένες άδειες που δικαιούμαστε ή γίνεται αυτόματη έναρξη αυτής από την υποβολή των δικαιολογητικών; Ευχαριστούμε για την παραπάνω αναλυτική απάντησή σου.

Υποβλήθηκε από peritas. Ημερομηνία: Δευ, 02/17/2014 - 13:29 Μόνιμος σύνδεσμος

Όποιος δικαιούται να κάνει χρήση της διευκόλυνσης του μειωμένου ωραρίου ή της άδειας ανατροφής, πρέπει να προσκομίζει στην υπηρεσία του τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
α. Ληξιαρχική πράξη γέννησης του τέκνου.
β. Υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/1986 σχετικά με το ποιος από τους δύο γονείς θα κάνει χρήση του μειωμένου ωραρίου ή της άδειας ανατροφής. Στην ίδια δήλωση θα καθορίζεται το χρονικό διάστημα που ο καθένας από τους δύο γονείς θα κάνει χρήση διαδοχικά και συνεχόμενα. Εάν η σύζυγος έχει κάνει χρήση, θα δηλώνεται το είδος της διευκόλυνσης (μειωμένο ωράριο ή εννεάμηνη άδεια ανατροφής), καθώς και το συνολικό χρονικό διάστημα, που αυτή έκανε χρήση.
γ. Βεβαίωση του οικείου εργοδότη σχετικά με το αν η σύζυγος έχει ήδη κάνει ολικώς ή μερικώς χρήση των δικαιωμάτων της και αν εργάζεται με καθεστώς πλήρους ή μερικής απασχόλησης.
δ. Βεβαίωση του ασφαλιστικού φορέα, από την οποία θα προκύπτει ρητά η ιδιωτική εργασία που ασκεί η σύζυγος και το καθεστώς απασχόλησης.
ε.Εκκαθαριστικό σημείωμα όπου θα φαίνονται τα εισοδήματα από την εν λόγω εργασία.
Σε περίπτωση που η σύζυγος δεν εργάζεται μια υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/1986 οτι δεν εργάζεται.
Θεωρητικά,μιας και η άδεια ανατροφής τέκνου δεν υπόκειται στη διακριτική ευχέρεια της διοίκησης για να στη δώσει,τη ζητάς και τη λαμβάνεις όταν θέλεις εσύ,πάντα μέσα στα χρονικά πλαίσια που ορίζονται στο αρ.53 του Ν.3528/2007 και ανεξάρτητα απο τις υπηρεσιακές ανάγκες ή τις προγραμματισμένες άδειες.
Να τονίσω σε αυτό το σημείο ότι:
α.σύμφωνα με το αρ.10Α του ΠΔ 27/1986 ο γονέας αστυνομικός εφόσον επιλέξει τη λήψη της άδειας ανατροφής τέκνου ΔΕΝ μπορεί να τη διακόψει και να ζητήσει την υπαγωγή του σε καθεστώς μειωμένου ωραρίου ή και το αντίστροφο.
β.σύμφωνα με το ίδιο άρθρο η άδεια ΔΕΝ διακόπτεται σε περιπτώσεις εισαγωγής σε νοσοκομείο,λήψης αναρρωτικής ή άλλης άδειας,θέσης αυτού σε διαθεσιμότητα ή λόγω έκτισης ποινής αργίας.
γ.σύμφωνα με το ίδιο άρθρο,αν ο ένας γονέας κάνει χρήση της άδειας ΔΕΝ μπορεί να κάνει χρήση για την ίδια περίοδο και ο άλλος.
δ.αν και οι δύο γονείς δικαιούνται τις παραπάνω διευκολύνσεις, με κοινή τους δήλωση του Ν.1599/1986 που κατατίθεται στις υπηρεσίες τους, καθορίζουν ποιος από τους δύο θα κάνει χρήση της συνεχόμενης άδειας ανατροφής, εκτός αν με την ανωτέρω κοινή τους δήλωση καθορίσουν χρονικό διάστημα που θα κάνουν χρήση, άπαξ για τον καθένα, πάντοτε ΔΙΑΔΟΧΙΚΩΣ και μέσα στα χρονικά όρια που ορίζονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 53 του Υ.Κ. Αλλαγή της δήλωσης αυτής δεν επιτρέπεται μετά την έναρξη των διευκολύνσεων.
ε.αν ο ένας γονέας εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και ΕΦΟΣΟΝ δικαιούται όμοιων ολικώς ή μερικώς διευκολύνσεων, τότε η/ο σύζυγος δικαιούται να κάνει χρήση της διευκόλυνσης της άδειας ανατροφής ή του μειωμένου ωραρίου είτε κατά το μέρος που ο/η σύζυγος δεν κάνει χρήση των δικών του δικαιωμάτων είτε κατά το μέρος που αυτά υπολείπονται των προβλεπόμενων από την παράγραφο 2 του άρθρου 53 του Υ.Κ. διευκολύνσεων.
Σε κάθε περίπτωση ο κάθε ενδιαφερόμενος ας επικοινωνήσει με τη γραμματεία του για λεπτομέρειες.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis