Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Posted by SREK on
Ενα πρόβλημα που απασχολεί αρκετο κόσμο , κυριως λόγο της ανευθυνοτητας που μας διακατέχει, ειναι η μεταβίβαση οχήματος χωρις να πραγματοποιηθει η νομότυπη μετβίβαση που προβλέπεται απο τον Ν 722/1977 . Πολλοι κάνουν συμβόλαιο ή υπεύθυνη δήλωση πώλησης ή εξουσιοδότηση προκειμένου ο αγοραστης προβει στην μεταβιβαση χωρις ομως αυτο να το πραξει ποτε . Ειναι γνωστο οτι χωρις την έκδοση αδειας κυκλοφοριας στο ονομα του αγοραστη δεν επέρχεται η μεταβίβαση της κυριότητας σε αυτον κ ας έχει την νομη - κατοχη με ολα τα επακολουθα για τον πωλητη (τελη κυκλοφοριας , τεκμηριο). Δεν ειναι σπάνιο το φαινόμενο αρκετοι , ακομα κ σε δημοσιες υπηρεσιες (ΔΟΥ , ΥπΜεταφ.) ή ακόμα κ αστυνομικοι να παρακινουν τους παθοντες (πωλητες) να υποβάλλουν εγκληση σε βάρος του αγοραστη για ΚΛΟΠΗ .Αποτέλεσμα αυτου είναι σε περίπτωση που εντοπιστει κ προσαχθει στο οικιο ΑΤ ο ''δραστης'' (αγοραστης) να επιδικνυει την υπευθυνη δηλωση του πωλητη κ αυτοματως να μετατρεπεται ο παθοντας (πωλητης) σε δραστη ψευδορκιας κ ψευδους καταμηνυσης . Γνωριζει καποιος αν υπάρχει ιδιονυμο αδικημα της μη μεταβιβασης οχηματος ? Εχω υποψιν μου το αρθρο 89 του ΚΟΚ άλλα δεν ξέρω αν εχει ευθυνη κ ο πωλητης κ ο αγοραστης για την μη πραγματοποιηση μεταβιβασης ? Επίσης Αστικα κατα την διαδικασια της εκουσιας διαδικασιας μπορει να διαταχθει ο αγοραστης να προβει στην μεταβιβαση του οχηματος στο ονομα του κ κατα τον αδικαιολογιτο πλουτισμο να πληρωσει στον πωλητη τα τελη κυκλοφοριας που τοσα χρονια πληρωνε ο πωλητης . Επισης μπορει να ακυρωθει η πωληση κ να επιστρεψει το οχημα λαμβανοντας πισω το τιμημα . Ποινικα μπορει κανεις να βοηθησει ? [edit time=1335366804]srek[/edit]
Greek

Υποβλήθηκε από manager. Ημερομηνία: Πέμ, 04/26/2012 - 02:30 Μόνιμος σύνδεσμος

Ο Νόμος 722/1977 καθορίζει τη διαδικασία της μεταβίβασης της κυριότητας των αυτοκινήτων κατά την οποία , κατά την άποψή μας, ο πωλητής πρέπει να τηρήσει επακριβώς προκειμένου να αποφύγει περαιτέρω προβλήματα.
Ποτέ δεν πρέπει να δοθεί ολόκληρη η άδεια κυκλοφορίας σε κανέναν αλλά να ακολουθήσει τη διαδικασία που περιγράφει ο νόμος 722/1977 αποσπάσματα του οποίου παραθέτουμε στη συνέχεια.

Για να στοιχειοθετηθεί το αδίκημα της κλοπής (372 Π.Κ.):
α) Απαιτείται δόλος (πρόθεση) του δράστη. Δηλαδή ο υπαίτιος πρέπει να γνωρίζει ότι αφαιρεί ξένο κινητό πράγμα από την κατοχή άλλου, χωρίς τη συναίνεσή του και να θέλει να το ιδιοποιηθεί παράνομα. Δηλαδή απαιτείται και σκοπός παράνομης ιδιοποίησης του πράγματος (έγκλημα με υπερχειλή την υποκειμενική υπόσταση).
β) Ο δράστης πρέπει να αφαιρέσει το ξένο κινητό πράγμα από την κατοχή άλλου χωρίς τη συγκατάθεση, δηλαδή τη συναίνεση του κυρίου ή κατόχου. Αν ο παθών συναινεί δεν υπάρχει κλοπή (ανταλλαγή υπεύθυνων δηλώσεων ή εξουσιοδότησης μεταβίβασης).
Στην περίπτωση που γίνεται η μεταβίβαση μόνο με εξουσιοδότηση ή απλές υπεύθυνες δηλώσεις και χωρίς τη διαδικασία του ορίζει ο Ν.722/1977, έχει εφαρμογή το Άρθρο 1034 Αστικού Κώδικα "Κτήση κινητού με σύμβαση" : Για τη μεταβίβαση της κυριότητας κινητού απαιτείται παράδοση της νομής του από τον κύριο σ' αυτόν που την αποκτά και συμφωνία των δύο ότι μετατίθεται η κυριότητα.

Αν ο πωλητής έχει αξιώσεις κατά του αγοραστή τότε μπορεί να υποβάλλει έγκληση για το αδίκημα της αυτοδικίας:
Άρθρο 331 Π.Κ.Αυτοδικία
«Όποιος ασκεί αυθαίρετα αξίωση σχετική με δικαίωμα που ή το έχει πραγματικά ή από πεποίθηση το οικειοποιείται, τιμωρείται με κράτηση έως έξι (6) μήνες ή με πρόστιμο έως τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ. Η ποινική δίωξη ασκείται μόνο ύστερα από έγκληση».
Ένα από τα στοιχεία του εγκλήματος είναι το δικαίωμα του δράστη να είναι τέτοιο , ώστε να επιτρέπει ο νόμος την επιδίωξή του ενώπιον των δικαστηρίων. Τέτοια δικαιώματα είναι τα καθαρώς αστικά δικαιώματα, όπως π.χ. το δικαίωμα της νομής ή της κατοχής πράγματος.

[b]Σχετική Νομοθεσία[/b]

Σύμφωνα με το Ν.722/1977 (ΦΕΚ. Α΄ 299) "Περί απλουστεύσεως της διαδικασίας χορηγήσεως των αδειών κυκλοφορίας και μεταβιβάσεως της κυριότητος των αυτοκινήτων οχημάτων και άλλων τινών διατάξεων" , άρθρο 2 παρ.1 :Η άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου αποτελεί τίτλον κυριότητος.

[b]Μεταβίβαση κυριότητας οχήματος με άδεια κυκλοφορίας[/b]
Επίσης σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ.2 και 3 του ιδίου Ν.722/1977 όπως αντικαταστάθηκαν από το αρθρο 16 του Ν.2753/1999 (Α-249)

[info]Άρθρο 16
Ρυθμίσεις στη διαδικασία μεταβίβασης αυτοκινήτων οχημάτων και διαπίστωσης εκπλήρωσης φορολογικών υποχρεώσεων
1.Οι παράγραφοι 2 και 3 του άρθρου 2 του ν. 722/1977 (ΦΕΚ 299 Α), όπως ισχύουν μετά την αντικατάστασή τους με την παράγραφο 7 του άρθρου 22 του ν. 1473/1984 (ΦΕΚ 127 Α), αντικαθίστανται ως εξής:
"2. Οι μεταβιβάσεις της κυριότητας, από επαχθή αιτία, των αυτοκινήτων οχημάτων του παρόντος άρθρου συντελείται με έγγραφη συμφωνία των μερών, η οποία καταχωρείται με ευθύνη τους, στην οικεία θέση της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος, που προβλέπεται από την παράγραφο 1. Ο αρμόδιος υπάλληλος της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ενώπιον του οποίου γίνεται η πράξη της μεταβίβασης, κρατεί την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος που μεταβιβάστηκε και αμέσως, μέσω του μηχανογραφικού συστήματος ON - LINE, εκδίδει νέα άδεια κυκλοφορίας στο όνομα του αγοραστή, ανεξάρτητα από τη διεύθυνση κατοικίας του, η οποία και παραδίδεται στο νέο αγοραστή.
3. Για να υλοποιηθούν τα αναφερόμενα στην προηγούμενη παράγραφο, θα πρέπει προηγουμένως να έχει βεβαιωθεί από τη δημόσια οικονομική υπηρεσία, στην οικεία θέση της άδειας κυκλοφορίας, ότι έχουν εκπληρωθεί οι φορολογικές υποχρεώσεις που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις τόσο για τη μεταβίβαση όσο και για την έκδοση της νέας άδειας κυκλοφορίας του οχήματος. Με την επιφύλαξη εφαρμογής των διατάξεων της παραγράφου 6 του άρθρου 5 του ν.δ. 1146/1972 (ΦΕΚ 84 Α), ο πωλητής από τη χρονολογία που έλαβε χώρα η κατά την προηγούμενη παράγραφο μεταβίβαση δεν έχει την υποχρέωση να αποζημιώσει οποιονδήποτε τρίτο ή να καταβάλει τέλη κυκλοφορίας και τέλη και εισφορές που συμβεβαιώνονται, με εξαίρεση την περίπτωση που υπάρχει οφειλή του από φόρο κληρονομιάς, δωρεάς, προίκας ή γονικής παροχής. Όταν η σύμβαση πώλησης των οχημάτων του παρόντος άρθρου, είτε ανάριθμων είτε ενάριθμων, γίνεται ενώπιον συμβολαιογράφου, καταργείται η αποστολή των συμφωνιών μεταβίβασης στη δημόσια οικονομική υπηρεσία και στο Κέντρο Πληροφορικής του Υπουργείου Οικονομικών (ΚΕ.Π.Υ.Ο.)".
2.Η διαπίστωση της προϋπόθεσης που ορίζεται στη διάταξη της παραγράφου 10 του άρθρου 81 του ν. 2238/1994, ότι τα μεταβιβαζόμενα ή βαρυνόμενα περιουσιακά στοιχεία έχουν περιληφθεί στη δήλωση που υπέβαλε ο υπόχρεος για τη φορολογία του εισοδήματός του που απέκτησε το αμέσως προηγούμενο έτος της μεταβίβασης ή τη σύναψη εμπράγματου δικαιώματος, για να επιτραπεί η διενέργεια των πράξεων που ορίζονται στις διατάξεις αυτές, προκειμένου περί επιφύλαξη των οριζομένων στην προηγούμενη παράγραφο, θα γίνεται από τη δημόσια οικονομική υπηρεσία, χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση από τον υπόχρεο σχετικών δικαιολογητικών. Κατά τον ίδιο τρόπο θα γίνεται η διαπίστωση της καταβολής των τελών κυκλοφορίας προηγούμενων ετών των επιβατικών Ι.Χ. αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, καθώς και του Φόρου Υπεραξίας και του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, κατά περίπτωση, προκειμένου να επιτραπεί η διενέργεια μεταβίβασης της κυριότητας αυτών ή η έκδοση νέας άδειας κυκλοφορίας.[/info]

[b]Μεταβίβασις δικαιώματος κυριότητος επί αυτοκινήτου οχήματος δια συμβολαιογραφικού εγγράφου.[/b]
Άρθρο 6 Ν.722/1977 (ΦΕΚ. Α΄ 299)
[info]1.Επί μεταβιβάσεως δικαιώματος κυριότητος επί αυτοκινήτου οχήματος ή μοτοσυκλέττας δια της καταρτίσεως συμβολαιογραφικού εγγράφου, είτε διότι η κατάρτισις τοιούτου εγγράφου προβλέπεται υπό ειδικής διατάξεως, είτε διότι εις τον τύπον του εγγράφου τούτου οικειοθελώς υποβάλλονται τα μέρη, οι συμβολαιογράφοι:
«α *) Αν πρόκειται για αυτοκίνητο όχημα σύμφωνα με τα άρθρ. 1 και 2 του παρόντος, αφού προηγουμένως βεβαιωθούν, από τη σχετική πράξη του οικονομικού εφόρου που υπάρχει στο πιστοποιητικό ή στην άδεια κυκλοφορίας, ότι έχουν καταβληθεί οι οικονομικές επιβαρύνσεις για τη μεταβίβαση που ζητείται, προβαίνουν στη σύνταξη του συμβολαίου και στη συνέχεια καταχωρούν τη γενόμενη μεταβίβαση στην οικεία θέση του πιστοποιητικού ή της άδειας κυκλοφορίας.
Επιπλέον, αν πρόκειται για αυτοκίνητο που έχει ταξινομηθεί και απογραφεί από υπηρεσία του Υπουργείου Συγκοινωνιών και έχει αριθμό κυκλοφορίας, οι συμβολαιογράφοι εκδίδουν 2 κυρωμένα αντίγραφα ή φωτοαντίγραφα ολόκληρης της άδειαςκυκλοφορίας του αυτοκινήτου που μεταβιβάστηκε και στέλνουν με απόδειξη παραλαβής, την ίδια μέρα που έγινε η μεταβίβαση, το ένα στον αρμόδιο οικονομικό έφορο και το άλλο στο Μηχανογραφικό Κέντρο του Υπουργείου Οικονομικών(ΜΗΚΥΟ). Στη συνέχεια αποκόπτουν το τμήμα εκείνο της άδειας κυκλοφορίας στο οποίο έχουν ήδη γραφτεί τα στοιχεία του αγοραστή και το στέλνουν την ίδια μέρα που έγινε η μεταβίβαση, με απόδειξη παραλαβής, στην υπηρεσία συγκοινωνιών, η οποία έχει εκδώσει την άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου που μεταβιβάστηκε».

β) αν πρόκειται περί αυτοκινήτων οχημάτων εκ των λοιπών κατηγοριών, εκτός των λοιπών απαιτουμένων νομικών ενεργειών, υποχρεούνται να χορηγούν το υπό του Ν.Δ. 1146/1972 προβλεπόμενον βιβλιάριον, οσάκις το όχημα στερείται τοιούτον, και να προβαίνουν εις τον υπολογισμόν των τελών χαρτοσήμου και εις την σύνταξιν του ειδικού σημειώματος δια την καταβολήν τούτων εις το Δημόσιον Ταμείον, εις την καταχώρησιν της γενομένης μεταβιβάσεως εις το βιβλιάριον, εις την ακύρωσιν της αδείας κυκλοφορίας, ως και εις την ενημέρωσιν των αρμοδίων υπηρεσιών περί της μεταβολής της κυριότητος.
2.Επί πλειστηριασμού ή αφαιρέσεως της κυριότητος αυτοκινήτου οχήματος ή μοτοσυκλέττας, νομιμοποιείται και ο επισπεύδων ή ο συμβολαιογράφος όπως ζητήση, παρά της αρμοδίας υπηρεσίας, αντίγραφον της αδείας κυκλοφορίας αυτών ή του οικείου τίτλου κυριότητος.[/info]

[b]Αρθρο 89 Κ.Ο.Κ. Νόμος 2696/1999 (ΦΕΚ 57/Α΄/23. 3.1999)[/b]

[info]Mεταβoλή στoιχείων της άδειας κυκλoφoρίας
1. Kατά την αλλαγή κατόχoυ oδικoύ oχήματoς, ως και κατά τη μεταβoλή των αναγραφόμενων κύριων χαρακτηριστικών
στoιχείων στην άδεια κυκλoφoρίας, όταν αυτά επιτρέπoνται, απαιτείται έκδoση νέας άδειας, μετά από εξακρίβωση των νέων
στoιχείων, από τις αρμόδιες κατά περίπτωση, για την έκδoση των αδειών κυκλoφoρίας, υπηρεσίες.
2. Aν διαπιστωθεί, από αρμόδιo όργανo, ότι δεν τηρήθηκαν oι διατάξεις της πρoηγoύμενης παραγράφoυ, μέσα στην πρoθεσμία
πoυ καθoρίζεται στην κατά τo άρθρo 88 παράγραφος 3 πρoβλεπόμενη απόφαση, αφαιρoύνται η άδεια και oι πινακίδες αριθμoύ
κυκλoφoρίας τoυ oχήματoς, oι oπoίες επιστρέφoνται μετά την έκδoση νέας άδειας, κατά τα oριζόμενα πιo πάνω.
3. Αυτός που παραβαίνει τις διατάξεις του άρθρου αυτού τιμωρείται με φυλάκιση ενός (1) μέχρι τριών (3) μηνών και με χρηματική ποινή τουλάχιστον διακοσίων (200,00) ευρώ [Σύμφωνα με το άρθρο 31 του Ν.3904/2010 (ΦΕΚ Α-218) : Όλες οι σε βαθμό πλημμελήματος αξιόποινες πράξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 2696/1999 (ΦΕΚ 57 Α'), τιμωρούνται με κράτηση μέχρι έξι (6) μηνών και πρόστιμο μέχρι τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ]. Για τη σχετική παράβαση που αφορά σε φορτηγά οχήματα έχουν εφαρμογή οι ειδικές διατάξεις του ν. 3446/2006.[/info]

[b]Άρθρο 372 Π.Κ. Κλοπή[/b]
[info]1.Όποιος αφαιρεί ξένο (ολικά ή εν μέρει) κινητό πράγμα από την κατοχή άλλου με σκοπό να το ιδιοποιηθεί παράνομα, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 3 μηνών και αν το αντικείμενο της κλοπής είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών. [/info]
[edit time=1335396831]manager[/edit]

Υποβλήθηκε από SREK. Ημερομηνία: Πέμ, 04/26/2012 - 16:06 Μόνιμος σύνδεσμος

Κατα την αποψη μου δεν στοιχειοθετειται το αδικημα της αυτοδικιας κατα το αρθ. 331 ΠΚ στην προκειμενη περιπτωση καθως δεν πληρειται η αντικειμενικη υποσταση του . Δεν υπάρχει καποια αξιωση που ασκει αυθαιρετα ο αγοραστης παρα μόνο αμελει να προβει στην μεταβιβαση .
Σιγουρα η διαδικασια που πρεπει να τηριθει οριζεται στον Ν 722/1977 αλλα δυστυχως δεν προβλεπονται κυρωσεις για την μη εφαρμογη του . Υπάρχει το άρθρο 89 του ΚΟΚ αλλα δεν γνωριζω αν εχει ποινικη ευθυνη ο πωλητης .

Ισως ορθοτερη λυση ειναι να κινηθει ο οποιοσδηποτε πωλητης αστικα ωστε να αναγκασει τον αγοραστη να προβει στην μεταβιβαση . Τοτε αν το πολιτικο δικαστηριο διεταζε την αποδοση του οχηματος στον αγοραστη ακυρωνοντας την συμβαση πωλησης (η οποια ουτως η αλλως δεν επιφερει την μεταβιβαση της κυριοτητας) ισως να μπορουσε ο πωλητης να υποβαλλει εγκληση σε βαρος του αγοραστη για υπεξαιρεση .
Σε καθε περιπτωση θα πρεπει αρχικα να γινει προσπαθεια εξοδικαστικης λυσης του προβληματος .

Υπ'οψιν οτι δεν γινται η μεταβιβαση του αυτοκινητου στο ΥπΜετ. και στην ΔΟΥ μόνο με την υποβολη της εγκλησης κ την προσκομιση σχετικου αντιγραφου . Απαιτειται ειτε εμφανιση του αγοραστη ειτε αποφαση-διαταγη δικαστηριου προς διορθωσης της αδειας κυκλοφοριας ως προς τον ιδοκτητη .
Με λιγα λογια ο πολιτης, που ουσιαστικα θελει να ξεφορτωθει το οχημα απο το ονομα του κ πολυ λιγοτερο να τιμωρηθει ο δραστης , με την υποβολη εγκλησης δεν κερδιζει κ πολλα για να μην πουμε οτι πραγματικα η εγκληση δεν του προσφερει απολυτως τιποτα .

Εχει καποιος περισσοτερες πληροφοριες , γνωσεις ή πρακτικη εμπειρια πανω στο θέμα ?
Ειναι ενα θεμα που μας απασχολει -σχεδον- καθημερινα κ δυστυχως ακομα κ κεντρικες υπηρεσιες τροχαίας δεν δινουν νομικα καταρτισμενη απαντηση...
[edit time=1335446998]srek[/edit]

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis