Απ: ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ (ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ)
ΚΑΛΗΜΕΡΑ.
ΕΙΜΑΙ ΝΕΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ(ΚΑΤΑΤΑΧΘΗΚΑ ΤΟ 1993).ΕΙΜΑΙ ΓΟΝΕΑΣ ΤΡΙΩΝ ΤΕΚΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟ 2013 ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΩ 20 ΕΤΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ 25 ΕΤΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ(2018),
ΤΟ 2018 ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΙΣΩ?
Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ?
Α) ΕΝΑ ΤΜΗΜΑ ΣΥΝΤΑΞΕΩΣ ΕΩΣ 31-12-2007
Β)ΕΝΑ ΤΜΗΜΑ ΣΥΝΤΑΞΕΩΣ από 1-1-2008 έως 31-12-2013
Γ)ΑΠΟ 1-1-2013 στο 2% για κάθε συντάξιμο έτος
Ή ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΜΑΙ ΝΕΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ(Ν.2084/1992)ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΥΠΟΨΙΝ Ο ΑΣΦΑΛΙΣΤΕΟΣ ΜΙΣΘΟΣ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ2% ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ?
ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΧΙΜΗ (5ΕΤΙΑ) ΤΟ ΠΟΣΟ(39,87)ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΤΟ ΙΔΙΟ?
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.
Απ: ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ (ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ)
Για το αν μπορείς να αποχωρήσεις ως τρίτεκνος η απάντηση παραπάνω.
Για το υπολογισμό της σύνταξή σου:
Λαμβάνονται υπ' όψη ΜΟΝΟ ο μέσος όρος της τελευταίας πενταετίας του μηνιαίου ασφαλιστικού μισθού και η πραγματική συντάξιμη υπηρεσία .
Ως μηνιαίος ασφαλιστικός μισθός νοείται το πηλίκο της διαιρέσεως του συνόλου των πάσης φύσεως μηνιαίων αποδοχών που έλαβε ο αστυνομικός κατά τα πέντε (5) ημερολογιακά έτη που προηγούνται του έτους που υποβάλλεται η αίτηση για σύνταξη και επί των οποίων καταβλήθηκαν εισφορές, χωρίς τον υπολογισμό των δώρων εορτών Χριστουγέννων, Πάσχα, αδείας και τρίμηνων αποδοχών δια τον αριθμό των μηνών ασφάλισης των ετών αυτών που δεν μπορεί να είναι λιγότεροι των (40) σαράντα. Αν υπολείπονται των (40) σαράντα λαμβάνονται υπ' όψη οι αποδοχές μηνών ασφάλισης της αμέσως προηγούμενης περιόδου, μέχρι της συμπλήρωσης του αριθμού των μηνών αυτών.
ΟΙ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΚΡΑΤΗΣΗ
ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΙΝΑΙ:
α) Ο βασικός μισθός
β) το επίδομα χρόνου υπηρεσίας
γ) το επίδομα εξομάλυνσης
δ) το επίδομα υψηλής θέσης ευθύνης
ε) το επίδομα Διοίκησης
στ)το επίδομα νυχτερινής εργασίας
ζ) το επίδομα απασχόλησης
η)το επίδομα οικογενειακής παροχής
θ)το επίδομα παράστασης
Ο συντελεστής απόδοσης από το 2008 και μετά σταδιακά κατά μια (1) μονάδα ετησίως μέχρι να φτάσει από 80% στο 70%.
Απ: ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ (ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ)
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΣΑΣ.ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΜΙΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ ΣΤΟ ΣΚΕΛΟΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΑΠΟΔΟΣΗΣ.ΤΟ 2018 ΘΕΜΕΛΙΩΝΩ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΕ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΑΠΟΔΟΣΗΣ 70% .ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ; ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΖΩ ΤΟ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΕΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ ΕΠΙ 70%; ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ;Ο ΝΟΜΟΣ 2084/1992 ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΠΩΣ Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ :ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΕΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ ΕΠΙ 2% ΕΠΙ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΙΜΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ;ΔΙΟΡΘΩΣΤΕ ΜΕ ΑΝ ΕΧΩ ΕΣΦΑΛΜΕΝΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ. ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ: ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΧΙΜΗ (5ΕΤΙΑ) ΤΟ ΠΟΣΟΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΞΑΓΟΡΑΣ (39,87)ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΤΟ ΙΔΙΟ .ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΠΑΛΙ.
Απ: ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ (ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ)
ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΤΟ ΙΔΙΟ??
Αυτό δεν το γνωρίζουμε.
Υπολογισμός Σύνταξης
[b]Ασφαλιστέος Μισθός Χ 2% Χ έτη υπηρεσίας[/b]
Ως ασφαλιστέος μισθός νοείται το πηλίκον της διαιρέσεως του συνόλου των πάσης φύσεως μηνιαίων αποδοχών που έλαβε ο αστυνομικός κατά τα πέντε ημερολογιακά έτη, που προηγούνται του έτους εκείνου κατά το οποίο υποβάλλεται η αίτηση για σύνταξη και επί των οποίων καταβλήθηκαν εισφορές, χωρίς δώρα και επίδομα αδείας, δια του αριθμού των μηνών ασφάλισης των ετών αυτών.
π.χ.
Ο μηνιαίος ασφαλιστέος μισθός του Συνταξιοδοτούμενου με 25 έτη Υπηρεσίας το 2018 είναι 1.400 €, το οποίο προκύπτει διαιρώντας το σύνολο των συντάξιμων αποδοχών της τελευταίας πενταετίας που προηγείται του έτους εξόδου από το Σώμα , δια των μηνών ασφάλισης (60 μήνες), τότε η Σύνταξη θα είναι:
1.400 Χ 2% Χ25 =700 €
Απ: ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ (ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ)
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΞΗΣ ΖΗΤΗΜΑ: ΕΝΑΣ ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΜΟΝΙΜΟΣ ΜΟΥ ΕΔΩΣΕ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΑ ΕΝΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΟΥ ΓΕΣ ΠΟΥ ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΡΙΩΝ ΤΕΚΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 2011 ΕΩΣ ΤΟ 2014 ΕΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΝΕΟΙ.ΑΥΤΟΣ ΚΑΤΑΤΑΧΘΗΚΕ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΕΜΕΝΑ (1993),ΕΧΕΙ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΟ 2013, ΑΛΛΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΕ ΘΕΜΕΛΙΩΝΕΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΑ 25(2018).ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΡΙΩΝ ΤΕΚΝΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΠΑΛΑΙΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ;ΑΜΦΙΒΑΛΛΩ , ΑΛΛΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ ΣΑΝ ΠΙΟ ΕΙΔΙΚΟΣ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.
Αρκεί μια απλή ανάγνωση των διατάξεων (άρθρο 6 παρ.1 β και άρθρο 20) του Ν.3865/2010.
Αν το έτος 2014 τρίτεκνος συμπληρώσει 20 χρόνια συντάξιμης υπηρεσίας, τότε απαιτούνται 30 ½ έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας / ασφάλισης (όποτε ο χρόνος αυτός έχει συμπληρωθεί).
Το 2014 και μετά, για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος οι τρίτεκνοι θα έχουν την ίδια συνταξιοδοτική μεταχείριση με τους λοιπούς στρατιωτικούς.
Η μάχιμη πενταετία σε περίπτωση παραιτήσεως με τις διατάξεις της τριτεκνίας, ισχύει εφόσον η αποστρατεία γίνεται, του μεν άνδρες μετά τη συμπλήρωση (24 ½) πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας, και τις γυναίκες με τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης, όπως αυτή ισχύει για κάθε έτος από το 2011 και μετά .
Άρα κανείς τρίτεκνος δεν μπορεί να αποχωρήσει και να θεμελιώσει άμεσο συνταξιοδοτικό δικαίωμα με είκοσι (20) έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας (μη συμπεριλαμβανομένης της μάχιμης πενταετίας) τα έτη 2011, 2012 και 2013. Απαρέγκλιτη προϋπόθεση για τη θεμελίωση άμεσου συνταξιοδοτικού δικαιώματος τρίτεκνου είναι η συμπλήρωση των παραπάνω χρόνων.
Άρθρο 20 παρ.4 Ν.3865/2010
[info]Για τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας που δεν υπάγονται στις διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του Ν.3865/2010 και θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1.1.2015 και μετά (συμπεριλαμβάνονται και οι τρίτεκνοι), δικαιούνται σύνταξη, εφόσον έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό (60ό) έτος της ηλικίας τους ή σαράντα (40) έτη συντάξιμης υπηρεσίας, στα οποία συνυπολογίζονται αθροιστικά:
α. Ο χρόνος πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας, όπως αυτός προσδιορίζεται στις διατάξεις του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων (π.δ. 169/2007), όπως ισχύει σήμερα.
β. Ο χρόνος συντάξιμης υπηρεσίας που λογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο ή τριπλάσιο μέχρι πέντε (5) έτη, όπως προσδιορίζεται στο άρθρο 40 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων (π.δ. 169/2007), όπως ισχύει σήμερα.
γ. Ο χρόνος διαδοχικής ασφάλισης που αναγνωρίζεται ως συντάξιμος σύμφωνα με την παράγραφο 10 του άρθρου 4 του νόμου αυτού. (άρθρο 20 Ν.3865/2010)[/info]
Ας δούμε το άρθρο 26 παρ.1α εδ.3 του Π.Δ.169/2007 Κ.Σ.Π.Σ. όπως οι διατάξεις αυτές, από 1.1.2011, αντικαταστάθηκαν με το άρθρο 6 παρ.1 β του Ν. 3865/2010:
[info]«Κατ' εξαίρεση για τους στρατιωτικούς γενικά, που έχουν τρία τουλάχιστον παιδιά αρκεί η συμπλήρωση εικοσαετούς πλήρους πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010, η οποία αυξάνεται κατά ένα (1) έτος για όσους συμπληρώνουν την εικοσαετία εντός του έτους 2011 και για όσους συμπληρώνουν την εικοσαετία από 1.1.2012 και μετά, κατά δύο (2) έτη για κάθε ημερολογιακό έτος και μέχρι τη συμπλήρωση είκοσι πέντε (25) ετών πλήρους πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας, ανεξάρτητα από το χρόνο κατάταξής τους.»[/info]
[b]Ειδικότερα από την Εγκύκλιο προκύπτει:[/b]
Θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με τρία (3) τουλάχιστον τέκνα και άνευ άλλων προϋποθέσεων
Για τους άντρες και για τις γυναίκες στρατιωτικούς που έχουν τρία τουλάχιστον τέκνα, αυξάνεται από 01-01-2011 ο ελάχιστα απαιτούμενος για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος χρόνος συντάξιμης υπηρεσίας ή ασφάλισης (κατά περίπτωση), ήτοι όσοι συμπλήρωσαν την 20ετία:
- το 2011 απαιτούνται 21 έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας / ασφάλισης (όποτε ο χρόνος αυτός έχει συμπληρωθεί).
- το 2012 απαιτούνται 23 έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας / ασφάλισης (όποτε ο χρόνος αυτός έχει συμπληρωθεί).
- το 2013 απαιτούνται 25 έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας / ασφάλισης (όποτε ο χρόνος αυτός έχει συμπληρωθεί).
- το 2014 απαιτούνται 30 ½ έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας / ασφάλισης (όποτε ο χρόνος αυτός έχει συμπληρωθεί).
Το δικαίωμα συνταξιοδότησης με βάση τις προαναφερόμενες ευνοϊκές διατάξεις για όσους έχουν τρία (3) τουλάχιστον τέκνα μπορεί να ασκηθεί και από τους δύο γονείς.
Διάβασε στους παρακάτω συνδέσμους αναλυτικά για το θέμα που σε ενδιαφέρει.
Οι προαναφερόμενες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των στρατιωτικών, γενικά, ανδρών και γυναικών, παρατίθενται συνοπτικά στον ΠΙΝΑΚΑ στην ερμηνευτική εγκύκλιο.
[url=http://www.policenet.gr/portal/arthra-dimosieymata/general-articles/erm…ρμηνευτική εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών για το ασφαλιστικό καθεστώς των Σωμάτων Ασφαλείας[/url]
[url=http://www.policenet.gr/portal/arthra-dimosieymata/general-articles/erm…ρμηνευτική εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών για το ασφαλιστικό καθεστώς των Σωμάτων Ασφαλείας[/url]
[url=http://www.policenet.gr/portal/arthra-dimosieymata/2011/easyattikis-gia… ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΝΟΜΟ[/url]
[edit time=1321275580]manager[/edit]