Απ: Σύλληψη δικηγόρου
Ναι, από την εμπειρία μου, κάνεις κανονικά τις δικονομικές ενέργειες που απαιτούνται, όπως θα έπραττες σε κάθε πολίτη δηλαδή εάν διέπραξε αυτόφωρο πλημ-μα συλλαμβάνεται και φυσικά επικοινωνείς-ενημερώνεις τον Εισαγγελέα Υπηρεσίας για τα περαιτέρω.. 8-)
Απ: Σύλληψη δικηγόρου
Ο δικηγόρος συλλαμβάνεται κανονικά και δεν αφήνεται ελεύθερος, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τον κάθε πολίτη.
Η διάφορα βρίσκεται στο γεγονός ότι ο δικηγόρος είναι πρόσωπο ειδικής δωσιδικίας και άρα τα διαπραττόμενα από τον δικηγόρο πλημμελήματα εκδικάζονται από το εφετείο και όχι το πλημμελειοδικείο. Μετά τη σύλληψή του ο δικηγόρος προσάγεται ενώπιον του κ. Εισαγγελέα και επειδή δεν συνεδριάζει αυτόφωρο εφετείο ( το οποίο είναι αρμόδιο να τον δικάσει) αφήνεται ελεύθερος από τον Εισαγγελέα. Συνεπώς, ο Εισαγγελέας αφήνει ελεύθερο τον δικηγόρο και οχι εμείς. Στην πράξη είναι δυνατόν να ενημερώσουμε τηλεφωνικά τον Εισαγγελέα και αυτός να παραγγείλει προφορικά την απελευθέρωση του προς αποφυγή άσκοπης ταλαιπωρείας.
Αυτονόητο είναι ότι όλα τα παραπάνω εφαρμόζονται μόνο στα πλημμελήματα καθώς στα πταίσματα ουδείς συλλαμβάνεται και στα κακουργήματα δεν υπάρχει ειδική δωσιδικία.
Απ: Απ: Σύλληψη δικηγόρου
[quote name=Plastiras date=2014-01-26]Ο δικηγόρος συλλαμβάνεται κανονικά και δεν αφήνεται ελεύθερος, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τον κάθε πολίτη.
Η διάφορα βρίσκεται στο γεγονός ότι ο δικηγόρος είναι πρόσωπο ειδικής δωσιδικίας και άρα τα διαπραττόμενα από τον δικηγόρο πλημμελήματα εκδικάζονται από το εφετείο και όχι το πλημμελειοδικείο. Μετά τη σύλληψή του ο δικηγόρος προσάγεται ενώπιον του κ. Εισαγγελέα και επειδή δεν συνεδριάζει αυτόφωρο εφετείο ( το οποίο είναι αρμόδιο να τον δικάσει) αφήνεται ελεύθερος από τον Εισαγγελέα. Συνεπώς, ο Εισαγγελέας αφήνει ελεύθερο τον δικηγόρο και οχι εμείς.[b] Στην πράξη είναι δυνατόν να ενημερώσουμε τηλεφωνικά τον Εισαγγελέα και αυτός να παραγγείλει προφορικά την απελευθέρωση του προς αποφυγή άσκοπης ταλαιπωρείας[/b].
Αυτονόητο είναι ότι όλα τα παραπάνω εφαρμόζονται μόνο στα πλημμελήματα καθώς στα πταίσματα ουδείς συλλαμβάνεται και στα κακουργήματα δεν υπάρχει ειδική δωσιδικία. [/quote]
Πλέον μετά την ισχύει του Ν.4194/2013 ΄΄Κώδικας Δικηγόρων΄΄ η ενέργεια αυτή [b]ΔΕΝ [/b]είναι δυνητική αλλά είναι [b]ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ [/b]!!!
Σύμφωνα με το γράμμα του νόμου στο άρθρο 39 παρ.3 ορίζεται ''[u]Αυτόφωρη διαδικασία. Δεν ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία στα πλημμελήματα που φέρεται να έχει διαπράξει δικηγόρος. Δικηγόρος, που συλλαμβάνεται οποιαδήποτε ημέρα και ώρα δεν κρατείται, αλλά οδηγείται αμέσως ενώπιον του αρμοδίου Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών[/u]''
Οπότε ΔΕΝ είναι νόμιμη η κράτηση του δικηγόρου αλλά εφόσον ολοκληρωθούν οι προανακριτικές ενέργειες ενημερώνεται ΑΜΕΣΑ ο Εισαγγελέας ΔΙΧΩΣ την περεταίρω -άσκοπή- κράτηση του δικηγόρου ώστε να διατάξει σχετικά.
Προφανώς η διάταξη αυτή, που επιβάλλει την προηγούμενη ενημέρωση του εισαγγελέα και οχι την άμεση ελευθέρωση του κρατουμένου δικηγόρου, γίνεται προκειμένου προσδιοριστεί ο βαθμός του εγκλήματος.
[edit time=1390774297]srek[/edit]
Σχετικά με τη σύλληψη δικηγόρων για αυτόφωρα πλημμελήματα, οι οποίοι υπάγονται στην αρμοδιότητα του τριμελούς Εφετείου ως πρόσωπα ειδικής δωσιδικίας βάσει του άρθρου 111 Κ.ΠΔ., ισχύει ο Ν.4194/2013 ΄΄Κώδικας Δικηγόρων΄΄, ο οποίος στο άρθρο 39 παρ.3 ορίζει ότι δικηγόρος που συλλαμβάνεται οποιαδήποτε ημέρα και ώρα δεν κρατείται, αλλά οδηγείται αμέσως ενώπιον του αρμοδίου Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών. Άρα οι δικηγόροι συλλαμβάνονται κανονικά και αποστέλλονται στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κων σύμφωνα με το άρθρο 279 του Κ.Π.Δ..