Απ: τι αδίκημα τελείται;
Ευχαριστώ πολύ SREK. Να ρωτήσω και κάτι ακόμη, αν επιθυμεί ο παθών να υποβάλει μήνυση απαιτείται η προσκόμιση του παραβόλου των 100 ευρώ ή το συγκεκριμένο αδίκημα διώκεται αυτεπαγγέλτως; Αν ο (Β) απλώς διέδιδε ότι πουλά παγωτό με την ονομασία "ταδε" (ονομασία που έχει δώσει στο παγωτό που κατασκευάζει ο (Α) ), χωρίς όμως να αναγράφει την ονομασία αυτή κάπου (π.χ. στην πινακίδα του μαγαζιού του ή στο ψυγείο όπου βρίσκονται τα παγωτά ή πάνω στη συσκευασία των παγωτών), απλώς να το δήλωνε προφορικά στους καταναλωτές ότι π.χ. το παγωτό αυτό είναι του (Α), ο οποίος παρεμπιπτόντως φημίζεται για τα παγωτά εδώ και χρόνια έτσι ώστε να τους δελεάσει και να αγοράσουν, τότε θα υπήρχε και κάποιο άλλο αδίκημα ή μόνο αυτό που προανέφερες; Ευχαριστώ και πάλι για την βοήθειά σου.
Απ: τι αδίκημα τελείται;
Συμπληρωματικά η παρ. Ν.146/1914 συρρέει αληθινά κατ'ιδέαν με την απάτη του 386 ΠΚ εφόσον προσβάλλονται διαφορετικά έννομα (περιουσία κ επιχείρηση) ενώ η αντικειμενική τους υπόσταση στις περισσότερες των περιπτώσεων ταυτίζεται .Αρκετές είναι και οι περιπτώσεις συρρόης με την πλαστογραφία 216ΠΚ αλλά και του Ν. 2239/1994 ''περι σημάτων'' (σχετ 6157/2012 Εφ.Αθ)
Ως προς την έγκληση βλέπε άρ. 21 Ν.146/1914
H ποινική καταδίωξις, πλην των περιπτώσεων των άρθρων 6, 8 και 9, χωρεί μόνον κατ' έγκλησιν. Εις την περίπτωσιν του άρθρου 4 δικαιούται εις έγκλησιν πας εκ των εν τω πρώτω εδαφίω του άρθρου 10 αναφερομένων επαγγελματιών, επιμελητηρίων ή συλλόγων.
Τέλος το αδίκημα τελείται και με προφορικές διαδόσεις πλήν όμως τότε τίθεται σημαντικό πρόβλημα απόδειξης, αφου η μαρτυρία δεν είναι και απο τα ποιο ισχυρά μέσα απόδειξης ...
Με τα στοιχεια που έχουμε στη διαθεση μας προφανώς πρόκειται για παρ. Ν.146/1914 ''Περι Αθέμιτου ανταγωνισμού'' [Ενας απο τους παλαιότερους εν ισχυει νόμος...]
Αρθρο 14
Οστις κατά τας συναλλαγάς ποιείται εν γνώσει και εκ προθέσεως χρήσιν ονόματός τινος, εμπορικής επωνυμίας ή ιδιαιτέρου διακριτικού γνωρίσματος καταστήματος ή βιομηχανικής επιχειρήσεως ή εντύπου τινός προς τον σκοπό όπως προκληθή σύγχυσις με το όνομα, την εμπορικήν επωνυμίαν ή το ιδιαίτερον διακριτικόν γνώρισμα, άτινα έτερος νομίμως μεταχειρίζεται, τιμωρείται με φυλάκισιν μέχρις εξ μηνών και με χρηματικήν ποινήν μέχρι τριών χιλιάδων δραχμών ή με μιαν των ποινών τούτων. Αι διατάξεις του παρόντος και του προηγουμένου άρθρου δεν έχουσιν εφαρμογήν προς προστασίαν των εμπορικών και βιομηχανικών σημάτων, ως προς α διατηρούνται εν ισχύι και εφαρμόζονται οι ιδιαίτεροι περί αυτών νόμιμοι ορισμοί. (βλέπε ν. 2239/1994 «Περί Σημάτων»)
Δεν αποκλείεται η εφαρμογή του παρόντος και του προηγουμένου άρθρου και εις τας περιπτώσεις καθ' ας η χρήσις του ξένου ονόματος της ξένης εμπορικής επωνυμίας, ή του ιδιαίτερου διακριτικού γνωρίσματος γίνεται με μικράς παραλλαγάς, εφ' όσον αύται δεν αποκλείουν τον κίνδυνον συγχύσεως.
Φυσικά προκύπτουν αξιώσεις και για αστική αποζημίωση και ασφαλιστικά μέτρα ...