Τοπική αρμοδιότητα

5 posts / 0 new
Τελευταία δημοσίευση
Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 1 έτος 5 μήνες
Review Team
Εγγραφή από: 03/08/2014 - 20:40
Δημοσιεύσεις: 9
Βαθμοί: 72
Τοπική αρμοδιότητα

Γνωρίζει κανείς τι παίζει πλέον με την τοπική αρμοδιότητα σε παραγγελίες της Εισαγγελίας για προανάκριση ή προκαταρτική?
Ειδικότερα αναφορικά με την εφετειακή περιφέρεια. Μπορώ δλδ να διαβιβάσω μία δικογραφία στο γειτονικό τμήμα επειδή ο εκγαλούμενος κατοικεί εκεί? Με τον παλαιό Κ.Π.Δ. δεν γινόταν .

Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 1 έτος 3 μήνες
Elite Member
Εγγραφή από: 09/07/2012 - 23:43
Δημοσιεύσεις: 7
Βαθμοί: 53
Το θέμα είναι που έχει γίνει

Το θέμα είναι που έχει γίνει το έγκλημα. Εκεί πηγαίνει η δικογραφία κατ άρθρο 122 Κ.Π.Δ &1. Για την κατάθεσή του αν μένει στην περιφέρεια άλλου τμήματος στέλνεις πρόσκληση σε αυτό για να έρθει σε σένα και άν κωλύεται Ζητάς με έγγραφο να του πάρουν εκεί (από το άλλο Τμήμα) κατάθεση και να τη στείλουν. Η δικογραφία γιατί να κάνει βόλτα;

Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 1 μήνας 5 ημέρες
Veteran
Εγγραφή από: 29/06/2016 - 18:15
Δημοσιεύσεις: 5
Βαθμοί: 455
Και πως ο εγκαλουμενος θα

Και πως ο εγκαλουμενος θα ασκησει τα δικαιωματα του να μελετησει τη δικογραφια αν δεν εχει προσβαση σε αυτη ?

Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 1 έτος 5 μήνες
Review Team
Εγγραφή από: 03/08/2014 - 20:40
Δημοσιεύσεις: 9
Βαθμοί: 72
Κατά το άρθρο που αναφέρεις

Κατά το άρθρο που αναφέρεις αναφέρει με "ή" τον τόπο κατηγορίας του κατηγορούμευ. Άρα με αυτή τη λογική οι δικιγραφιες θα πηγαίνουν από τμήμα σε τμήμα μόνο και μόνο για να μην σηκώσει κάποιος στυλό...

Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 1 μήνας 5 ημέρες
Veteran
Εγγραφή από: 29/06/2016 - 18:15
Δημοσιεύσεις: 5
Βαθμοί: 455
Η κατοικια ή διαμονη

Η κατοικια ή διαμονη λαμβανεται υποψη απο την εναρξη της ποινικης διωξης και μετα. Αρα μεχρι να αρχισει η ποινικη διωξη εφαρμοζεται μονο η αρμοδιοτητα του τοπου τελεσης
Το να πιανεσαι ομως απο ενα μεμονωμενο αρθρο ειναι λαθος. Η δικονομια ειναι κωδικας το οποιο σημαινει οτι καθε αρθρο αλληλεπιδρα συνεχως με αλλα αρθρα (αν ισχυει το Χ1 εφαρμοζεται το Ψ1, ΚΑΙ αν ισχυει το Ψ2 εφαρμοζεται το Ψ2 κλπ κλπ)
Η Δικονομια αλλαξε και πολλα απο οσα ισχυαν μεχρι τωρα, δεν ισχυουν πλεον με τον νεο κωδικα. Επισης εχουν αλλαξει πολλα στη σειρα των αρθρων και εκει που βλεπεις μια ρυθμιση να εξαφανιζεται απο το αρθρο Χ του παλιου κωδικα ξαφνικα στην εμφανιζει μετα απο 200 αρθρα (πχ η ρυθμιση για περατωση προκαταρκτικης χωρις καταθεση του υποπτου απο το αρθρο 31 περασε στο 244).
Δεν εχω βρει μεχρι στιγμης καπου στη δικονομια καποια διαταξη που να προβλεπει την ληψη καταθεσης απο αλλη υπηρεσια. Αυτα που βρισκω ειναι :
α. για την προκαταρκτικη το 244 το οποιο λεει οτι
Εφόσον ο ύποπτος κλητεύθηκε νόμιμα και δεν εμφανίστηκε, η προκαταρκτική εξέταση περατώνεται και χωρίς την εξέτασή του.
β. για την προανακριση βλεπω να απουσιαζει απο τον νεο κωδικα η ρυθμιση του παλιου 243 που ελεγε οτι αν ο κατηγορούμενος είναι κάτοικος άλλης εφετειακης περιφερειας, ζητειται η λήψη απολογιών των κατηγορουμένων από τον αρμόδιο ανακριτικό υπάλληλο, ο οποίος πρέπει να εκτελέσει αυτήν μέσα σε προθεσμία δέκα (10) ημερών.

Επισης στο αρθρο για την επιτοπια μεταβαση του ανακριτη (249 και στους δυο κωδικες) προστεθηκε ρυθμιση συμφωνα με την οποια ο ανακριτης ΔΕΝ μπορεί να αναθέσει σε άλλο ανακριτή την λήψη της απολογίας του κατηγορουμένου.
 
Αναρωτιεμαι λοιπον : βαση ποιου νομικου πλαισιου θα ζητησουμε ληψη απολογιας απο αλλη υπηρεσια ?

Σε σύνδεση τώρα

Είναι εδώ αυτή τη στιγμή 1 χρήστης.