Απ: ΥΠΟΘΑΛΨΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑ
Με λιγα λογια αρχικως εχουμε παραβαση καθηκοντος και παιζεται η υποθαλψη εγκληματια .
Απ: ΥΠΟΘΑΛΨΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑ
Πρέπει όμως να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο γεγονός ότι όπως έχει κριθεί απο την μεχρι σήμερα σχηματισθείσα νομολογία ανακριτικος και προανακριτικος υπάλληλος ΔΕΝ διαπράττουν υπόθαλψη αλλά κατάχρηση εξουσίας ( ως ειδικότερη κατα την φαινομενική συρροή ) οπότε κ οι διατάξεις περί των οικιών προσώπων ΦΥΣΙΚΑ κ δεν ισχύουν ...
Απ: Απ: ΥΠΟΘΑΛΨΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑ
[quote name=SREK date=2014-08-26]Πρέπει όμως να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο γεγονός ότι όπως έχει κριθεί απο την μεχρι σήμερα σχηματισθείσα νομολογία ανακριτικος και προανακριτικος υπάλληλος ΔΕΝ διαπράττουν υπόθαλψη αλλά κατάχρηση εξουσίας ( ως ειδικότερη κατα την φαινομενική συρροή ) οπότε κ οι διατάξεις περί των οικιών προσώπων ΦΥΣΙΚΑ κ δεν ισχύουν ...[/quote]
Συμφωνώ. Οι ανακριτικοί υπάλληλοι παραλείποντας να διώξουν δράστη εγκλήματος διαπράττουν κατάχρηση εξουσίας και όχι υπόθαλψη ή παράβαση καθήκοντος (ΑΠ 1118/2010).
Το υποκείμενο του εγκλήματος του άρθρου 231 ΠΚ μπορεί να είναι ο καθένας, αρά και υπάλληλος κατά το άρθρο 13α' ΠΚ. Κατά τη γνώμη μου, θα κριθεί κάθε περίπτωση ξεχωριστά διότι η έννοια του υπαλλήλου στον Ποινικό Κώδικα είναι ευρεία και αναγόμενη στο είδος της ανατεθείσας δημόσιας υπηρεσίας που έκαστος εκτελεί. Πχ. επειδή στη συγκεκριμένη περίπτωση προστατευόμενο έννομο αγαθό είναι η απονομή της δικαιοσύνης, αν η πράξη τελεστεί υπέρ οικείου από δικαστικό ή αστυνομικό λειτουργό ή ακόμα και από τον συνήγορο του κατηγορούμενου, δεν παύει να προσκρούει στο λειτούργημα που ορκίστηκαν να επιτελούν, το οποίο εξυπηρετεί την απονομή της δικαιοσύνης και το δημόσιο συμφέρον.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, ανεξάρτητα από ιδιότητες και συγγενικές σχέσεις, ο μόνος αρμόδιος να κρίνει το ατιμώρητο είναι το δικαστήριο.