Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Posted by saloufis on
Καλησπέρα στην ομάδα. Γνωρίζει κανείς εάν έχει εκδοθεί Υπουργική Απόφαση που διέπει την χορήγηση ατομικών εφοδίων στους πρώην Δημοτικούς Αστυνομικούς; Αν ναι, ξέρουμε ποια είναι;
Greek

Υποβλήθηκε από sakis01. Ημερομηνία: Κυρ, 10/19/2014 - 21:45 Μόνιμος σύνδεσμος

Από όσο γνωρίζω δεν έχει εκδοθεί ακόμα, πλην όμως όπως προκύπτει από το υπ΄ αριθμ. 7017/4/17767 από 20.8.2014 έγγραφο του ΥΠτΠ&ΔΤ έχουν καταρτισθεί και προωθούνται υπουργικές αποφάσεις, με τις οποίες καθορίζονται, μεταξύ άλλων, [b]ο τύπος του ειδικού δελτίου ταυτότητας, η στολή και τα ατομικά εφόδια[/b] των ενταγμένων στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας πρώην δημοτικών Αστυνομικών.

Υποβλήθηκε από sakis01. Ημερομηνία: Τρί, 10/21/2014 - 19:02 Μόνιμος σύνδεσμος

Εκδόθηκε η υπ΄ αριθμ. 6021/4/7−γ΄ "Τύπος του ειδικού δελτίου ταυτότητας δημοτικών αστυνομικών Ελληνικής Αστυνομίας" (Β' 2775/2014), η οποία με άφησε άφωνο με τις πρωτοτυπίες που εισάγει.

Πρώτον : Παρά την ονομασία του εντύπου (ειδικό δελτίο ταυτότητας) δεν είναι αποδεικτικό ταυτότητας του κατόχου

Δεύτερον : Προορίζεται αποκλειστικά για υπηρεσιακή χρήση, καθώς δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί πουθενά εκτός Υπηρεσίας

Τρίτον : Καίτοι δεν έχει καμία απολύτως πρακτική χρησιμότητα, εκτυπώνεται με προηγμένη μέθοδο ασφαλείας από Δ/νση Διαβατηρίων

Τέταρτον : Εισάγει τον μάλλον αδόκιμο όρο "δημοτικός αστυνομικός ελληνικής αστυνομίας"

Υπενθυμίζω ότι η ισχύουσα μέχρι πρότινος υπ΄ αριθμ. 30755/9.6.2004 Απόφαση ΥΠΕΣ (Β΄ 867) δεν ανέφερε πουθενά ότι το ειδικό δελτίο ταυτότητας δεν είναι ταυτότητα...
[edit time=1413908613]sakis01[/edit]

Υποβλήθηκε από nestor. Ημερομηνία: Τρί, 10/21/2014 - 22:29 Μόνιμος σύνδεσμος

Να προσθεσω φιλε sakis01 οτι, με βαση τις "διαρροες" του υπο εκδοση ΠΔ των αρμοδιοτητων των π.ΔΑ, θα "βρισκονται σε διαρκη ετοιμοτητα" και "θα θεωρειται οτι βρισκονται σε διατεταγμενη υπηρεσια σε καθε τοπο και χρονο που κρινεται αναγκαια η παρεμβαση τους"...

Οι παραπανω διαταξεις ισχυουν φυσικα για το αστυνομικο προσωπικο και αποτελουν τον κυριο λογο που δεν εχουν "αδεια οπλοφοριας", αλλα δικαιωμα οπλοφοριας.

Με την ιδια λογικη, η "ταυτοτητα για υπηρεσιακη χρηση μονο" με διατηρηση της πρωην αστυνομικης, ειναι παραλογη, και επιπλεον οπως πολυ σωστα ειπες, αλλο "υπηρεσιακη ταυτοτητα" και αλλο "ειδικο δελτιο ταυτοτητας". Συνεπως η χθεσινη υπουργικη αποφαση κινειται σε λαθος πλαισιο..

Επιτελους, εγινε ενα λαθος, της καταργησης της δημοτικης αστυνομιας αντι της αναβαθμισης της, με αποτελεσμα την απορροφηση της απο την ΕΛΑΣ. Αλλα απο οτι φαινεται, ενος λαθους μυρια επονται και μαλιστα, τα ιδια λαθη, ξανα και ξανα..

Υποβλήθηκε από sakis01. Ημερομηνία: Τετ, 10/22/2014 - 09:00 Μόνιμος σύνδεσμος

Φίλε nestor η εφευρετικότητα αυτών που παίρνουν αποφάσεις είναι αμίμητη... Συμφωνώ ότι η κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας ήταν μέγα λάθος το οποίο υπαγορεύτηκε από την ακατανόητη εμμονή για συρρίκνωση του δημοσίου τομέα.

Μέγα λάθος ήταν επίσης και η ένταξη του προσωπικού αυτού στην ΕΛΑΣ, ως ειδικό ένστολο προσωπικό. Θα έπρεπε να ενταχθούν είτε ως πολιτικό προσωπικό, είτε να παραμείνουν στους ΟΤΑ ως πολιτικό προσωπικό.

Υποβλήθηκε από tester1974. Ημερομηνία: Τετ, 10/22/2014 - 18:47 Μόνιμος σύνδεσμος

Απο τη στιγμή όμως που έγινε με αυτό το τρόπο η ένταξη και με δεδομένο με όσα τουλάχιστον διέρευσαν,δηλαδή θα είναι ειδικοί ανακριτικοί πως θα λειτουργήσει; θα υπάρξει εκπαίδευση; (προσωπικά την θεωρώ αναγκαία),οπλισμός;και ένα αλλο βασικό: η προυπηρεσία αναγνωρίζεται;

Υποβλήθηκε από SREK. Ημερομηνία: Τετ, 10/22/2014 - 19:53 Μόνιμος σύνδεσμος

Mε το υπάρχον νομικό πλαίσιο οι δημοτικοί αστυνομικοί ΔΕΝ δύνανται να εφοδιαστούν ΜΟΝΟ με ειδικό δελτίο ταυτότητας έχων αποδεικτική δύναμη ταυτότητας.

βλ. πδ 127/1969 άρθρο 1
"1. Έλληνες πολίτες που κατοικούν ή διαμένουν προσωρινά στην Ελλάδα και έχουν συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας τους υποχρεούνται να εφοδιασθούν με δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, το οποίο εκδίδεται ατελώς, κατά τις διατάξεις του παρόντος νομοθετικού διατάγματος. Κατ' εξαίρεση οι στρατιωτικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος, το αστυνομικό προσωπικό, οι συνοριακοί φύλακες, οι ειδικοί φρουροί, καθώς και το πυροσβεστικό προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος που τελούν στην ενέργεια ή σε πολεμική ή μόνιμη διαθεσιμότητα εφοδιάζονται μόνο με ειδικά δελτία ταυτότητας που χορηγούνται από την Υπηρεσία τους."

2. Η κατά των προηγουμένην παράγραφον υποχρέωσις είναι ανεξαρτήτως πάσης ετέρας τοιαύτης περί εφοδιασμού, δυνάμει ειδικών διατάξεων, δι' ειδικών δελτίων ταυτότητος, των δημοσίων υπαλλήλων και παντός ετέρου προσώπου.

Οσο για την λειτουργία του νέου θεσμού και για τα αποτελέσματα αυτού, θα δείξει ο καιρος κ δεν πρέπει να βγαίνουν βιαστικά συμπερασματα.

Υποβλήθηκε από tester1974. Ημερομηνία: Τετ, 10/22/2014 - 22:46 Μόνιμος σύνδεσμος

Srek ευχαριστώ για την άμεση απάντηση.Το ερώτημα το έθεσα καθαρά για προβληματισμό,διότι σε πολλά Α.Τ εκτελούνται κοινές υπηρεσίες και τίθεται ένα θέμα ασφάλειας,νομίζω κατανοητό.Οι ανάγκες ειναι τεράστιες, δεν τίθεται θέμα μη συνεργασίας, το αντίθετο μάλιστα.

Υποβλήθηκε από sakis01. Ημερομηνία: Πέμ, 10/23/2014 - 13:37 Μόνιμος σύνδεσμος

Η δημοτική αστυνομία προβλέφθηκε στο άρθρο 24 του π.δ. 410/1995, το οποίο τροποποιήθηκε από δεκάδες νόμους έως την μερική αντικατάστασή του από τον ΚΔΚ. Στις διατάξεις του προβλέφθηκε ο καθορισμός με π.δ. των αρμοδιοτήτων, η πρόσληψη και τα προσόντα, τα καθήκοντα, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του προσωπικού της ΔΑ και προς τούτο εκδόθηκε αρχικά το π.δ. 23/2002.

Στο άρθρο 17 παρ. 2 διαβάζουμε : "Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης καθορίζεται ο τύπος ειδικής ταυτότητας του προσωπικού της δημοτικής αστυνομίας, δηλωτική της ιδιότητάς του, και του ειδικού διακριτικού σήματος." Κατ΄ εξουσιότηση της διάταξης αυτής εκδόθηκε η απόφαση που ανέφερα στην πρώτη ανάρτηση. Η εν λόγω διάταξη σχετικά με την ταυτότητα επαναλήφθηκε και στον ν. 3731/2008 (άρθρο 15§2).

[b]Πουθενά στις ανωτέρω διατάξεις δεν αναφέρεται η παράλληλη τήρηση δύο ταυτοτήτων ή έστω ότι η υπηρεσιακή ταυτότητα δεν έχει καμία απολύτως ισχύ, όπως αναφέρει η νέα απόφαση.[/b]

Πολύ σωστά αναφέρεις [b]SREK[/b] το εν λόγω π.δ., πλην όμως νεότερα νομοθετήματα (π.δ. 410/1995 και ν. 3731/2008) έχουν ρυθμίσει το ίδιο θέμα διαφορετικά, συνεπώς οι διατάξεις που παρέθεσες έχουν σιωπηρώς τροποποιηθεί.

Όπως και να ΄χει το θέμα πάντως, εφόσον η Διοίκηση θεωρεί πως η υπηρεσιακή ταυτότητα δεν έχει καμία ισχύ, θα ήταν πρέπον να μην χορηγηθεί καθόλου και να χρησιμοποιούν τις πολιτικές τους ταυτότητες (όπως δηλαδή θα κάνουν ούτως ή άλλως).

Ως προς τη συνέχιση της λειτουργίας του θεσμού αυτού (γιατί νέο θεσμό δεν τον λες...), σίγουρα ο χρόνος θα δείξει τι μέλλει γενέσθαι, πλην όμως είμαι απολύτως βεβαίως ότι στην αστυνομία θα έχουν την ίδια τύχη με τις υπόλοιπες κατηγορίες "ειδικού προσωπικού" (ΕΦ, ΣΦ, αστυνομικοί της γειτονιάς κλπ)... Ας μην ξεχνάμε για το ποιο λόγο και για πόσο διάστημα μπήκαν αρχικά ΕΦ και ΣΦ και τι κατέληξαν να κάνουν, τι χρήματα δαπανήθηκαν για τη δημιουργία του Αστυνομικού της Γειτονιάς και τι κατέληξαν να κάνουν και χίλιες δύο άλλες "ειδικές περιπτώσεις"...

Υποβλήθηκε από SREK. Ημερομηνία: Πέμ, 10/23/2014 - 17:51 Μόνιμος σύνδεσμος

[b]Ειμαι της άποψης οτι το πδ 127/1969 εξακολουθει να ισχύει κανονικά μέχρι σήμερα.
[/b]
Ολες οι Υ.Α που έχουν εκδοθεί εώς σήμερα αλλα και νόμοι εναρμονίζονται απόλυτα με τις διατάξεις του ενω σε κανένα σημείο δεν αναγράφουν κάτι αντίθετο ούτε ρυθμίζεται το θέμα διαφορετικά ώστε να έχει καταργηθεί σιωπηρά.

Μόνη εξαίρεση ως προς την χορήγηση ΜΟΝΟ ειδικού δελτίου έχουν οι στρατιωτικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος, το αστυνομικό προσωπικό, οι συνοριακοί φύλακες, οι ειδικοί φρουροί, καθώς και το πυροσβεστικό προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος
Ενω αναφέρεται ρητά οτι η κατά των προηγουμένην παράγραφον υποχρέωσις είναι ανεξαρτήτως πάσης ετέρας τοιαύτης περί εφοδιασμού, δυνάμει ειδικών διατάξεων, δι' ειδικών δελτίων ταυτότητος, των δημοσίων υπαλλήλων και παντός ετέρου προσώπου.

Η επανάληψη του τελευταίου εδαφίου στην πρόσφατη Υ.Α θεωρώ οτι είναι πλεονασμός εφόσον είναι ΔΕΔΟΜΕΝΗ η χρήση του ειδικού δελτίου των Δ.Α αποκλειστικά κ μόνο κατα την εκτέλεση των ανατιθεμενων σε αυτούς καθηκόντων σύμφωνα πάντα με το ανωτέρω πδ , ενώ κάτι αντίθετο θα ήταν παράνομο.

Αλλώστε είναι πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι στους οποίους χορηγούνται ειδικά δελτία ταυτότητας όπως σωφρονιστικοί , δασοφύλακες , τελωνειακοί υπάλληλοι , υπάλληλοι ΣΔΟΕ , πολιτικό προσωπικό ΕΛ.ΑΣ , στους πρώην αγροφύλακες κ.α τα δελτία των οποίών επιδεικνύονται αποκλειστικά κατα την άσκηση των καθηκόντων τους ενω εξακολουθούν να εφοδιάζονται με ΑΔΤ .(ακόμα και οι υπάλληλοι ΙΕΠΥΑ εφοδιάζονται με ειδικό δελτίο ταυτότητας... που φυσικά ΔΕΝ είναι αποδεικτικό στοιχείο της ταυτότητας τους)

[b]Συνεχίζοντας παραπέρα την συζήτηση τάσσομαι υπέρ της άποψης ΟΥΔΗΣ να μην εφοδιάζεται ΜΟΝΟ με ειδικό δελτίο ταυτότητας δηλαδή ΟΥΤΕ οι στρατιωτικοί, οι λιμενικοί, οι αστυνομικοί κ οι πυροσβέστες.[/b]

Την άποψη αυτή την τεκμηριώνω ως εξής :
Όπώς έχει κριθεί το επάγγελμα κάθε προσώπου σαφώς και είναι προσωπικό δεδομένο.
Βλέπε την υπ' αρ. 510/17/15.05.2000 απόφαση της Αρχής και την υπ' αρ. 2281/2001 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία την επικύρωσε κατά το μεγαλύτερο μέρος της, στα δελτία ταυτότητας αναγράφονται, σύμφωνα με το άρ. 12 της υπ' αρ. 3021/19/53 από 18.10.2005 (Β' 1440) απόφασης των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Δημόσιας Τάξης, η οποία εκδίδεται δυνάμει εξουσιοδότησης παρεχόμενης από το άρ. 4 νδ 127/1969, η ελληνική ιθαγένεια του κατόχου του δελτίου, το ονοματεπώνυμό του, το ονοματεπώνυμο του πατέρα και της μητέρας του, η ημερομηνία και ο τόπος γέννησής του, το ύψος αυτού καθώς και ο δήμος στον οποίο ανήκει , στοιχεία απολύτως απαραίτητα για τον προσδιορισμό της ταυτότητας του προσώπου.
Η αναγραφή κάθε άλλου στοιχείου όπως το όνομα συζύγου, το σχήμα προσώπου, το χρώμα οφθαλμών, την ιδιότητα του κατόχου του δελτίου ταυτότητας ως συνταξιούχου, τον τόπο μόνιμης ή πρόσκαιρης κατοικίας, τη διεύθυνση κατοικίας, το επάγγελμα και το θρήσκευμα αλλά και το δακτυλικό αποτύπωμα αντίκειται στις διατάξεις του ν.2472/1997.
Σχετική επίσης και η υπ'αριθμ 24/2008 απόφαση ΑΠΔΠΧ σύμφωνα με την οποία η προβλεπόμενη από το άρ. 6 νδ 127/1969 υποχρέωση της διοικητικής αρχής που καταρτίζει την πράξη συνταξιοδότησης, να αποστείλει αντίγραφο αυτής στην αστυνομική αρχή του τόπου κατοικίας του κατόχου του δελτίου ταυτότητας, προκειμένου αυτή να προβεί στην ανάλογη μεταβολή του δελτίου ταυτότητας, έχει καταργηθεί σιωπηρώς εφόσον η αναγραφή αντίκειται στις διατάξεις του ν.2472/1997.

[b]Ετσι λοιπόν ποίος ο λόγος και σε τι αποσκοπεί το γεγονός να εφοδιαζόμαστε με ταυτότητα που προσδιορίζει το επάγγελμά μας (κατά παράβαση ν.2472/1997) ενω έχει κριθεί οτι απαγορεύεται ακόμα και η αναγραφή αυτού στα δελτία ταυτότητας των πολιτών.
[/b]
Εν κατακλείδι νομίζω περίσσότερα είναι τα πλεονεκτήματα απο την χορήγηση ειδικού δελτίο ταυτότητας με ισχύει μόνο κατα την εκτέλεση των καθηκόντων παρά τα μειονεκτήματα...
[edit time=1414076259]srek[/edit]

Υποβλήθηκε από sakis01. Ημερομηνία: Πέμ, 10/23/2014 - 18:14 Μόνιμος σύνδεσμος

Ως προς το π.δ. 127/1969 δεν διαφωνώ ότι συνεχίζει ισχύει. Απλώς -όπως και όλα τα νομοθετήματα- μπορει να καταργηθεί/τροποποιηθεί/αντικαταστασθεί ανά πάσα στιγμή από π.δ. ή νόμο, είτε ρητώς (δηλαδή να αναφέρεται επ΄ ακριβώς η κατάργηση/τροποποίηση/αντικατάσταση των διατάξεων του), είτε σιωπηρώς (εφόσον νεότερο νομοθέτημα ρυθμίζει το ίδιο θέμα με διαφορετικό τρόπο).

Ως προς τα λοιπά συμφωνώ μαζί σου. Ακόμη και τα υπηρεσιακά δελτία των ενστόλων θα έπρεπε να χορηγούνται μόνο για την απόδειξη της ιδιότητας τους (όπου αυτή απαιτείται) και μόνο εν υπηρεσία.

Το σχόλιο μου όμως έγινε με την ήδη κρατούσα κατάσταση και όχι με το τι -κατά τη γνώμη μου- θα έπρεπε να ισχύει. Διότι ένας ένστολος δημοτικός αστυνομικός δεν έχει καμία υποχρέωση επίδειξης δελτίου ταυτότητας κατά την ενάσκηση των καθηκόντων του, διότι η ιδιότητα του καθίσταται σαφής από την περιβολή της στολής (η υποχρέωση επίδειξης δελτίου ταυτότητας υπάρχει μόνο στους υπηρετούντες σε υπηρεσίες ασφάλειας κατά το άρθρο 7§2 του π.δ. 538/1989).

Οπότε ποιο το όφελος και ποιο το νόημα χορήγησης πρακτικά άχρηστων δελτίων ταυτότητας?

Υποβλήθηκε από SREK. Ημερομηνία: Πέμ, 10/23/2014 - 18:27 Μόνιμος σύνδεσμος

Μερικοί απο τους λόγους χορηγησης είναι η δωρεάν μεταφορά με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς , οι εκπτώσεις και ατέλειες που έχουν οι αστυνομικοί σε ορισμένες παροχές , η είσοδος τους σε ελεγχόμενες αστυνομικές εγκαταστάσεις με πολιτική περιβολή , προφανώς και άλλοι ...

Οι λόγοι είναι ίδιοι με αυτούς της χορήγησης ειδικού δελτίου ταυτότητας στο πολιτικό προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ
[edit time=1414078240]srek[/edit]

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis