Απ: Υποχρέωση ασφάλισης
τα αυτοκίνητα δημοσίου (με πορτοκαλί πινακίδες) δεν χρειάζονται ιδιωτική ασφάλιση. άρθρο 3 του Ν. 489/76
Απ: Υποχρέωση ασφάλισης
Mentor, ευχαριστώ για την απάντηση, αλλά αυτά τα βρήκα κι εγώ. Για το συγκεκριμένο θέμα όμως που αντιμετωπίζω, υπάρχει αυτοκίνητο υπηρεσιακό της εφορείας αρχαιοτήτων το οποίο είναι ασφαλισμένο σε ιδιωτική ασφαλιστική εδώ και χρόνια, και από οτι ξέρω, από τηλεφωνήματα που έκανα, πολλές εφορείες αρχαιοτήτων ασφαλίζουν τα υπηρεσιακά τους που δεν έχουν αριθμό ΚΥ.... Ίσως δεν ήταν σωστή η πρώτη μου διατύπωση, αλλά αυτό που ψάχνω είναι διευκρινήσεις σχετικά με αυτούς, γιατί στην περίπτωση ατυχήματος, έστω και υλικών ζημιών, προβλέπεται αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια αν προκύψει οτι είναι ανασφάλιστα. Άρα, εγώ δεν μπορώ να στηριχθώ στα οσα γενικά αναφέρει το άρθρο 3 του Π.Δ. 237. Αν τα οχήματά τους δεν χρειαζόταν ασφαλιστική κάλυψη, γιατί κάποια τα ασφαλίζουν ;Ευχαριστώ και συγγνώμη αν γίνομαι κουραστικός.
Απ: Υποχρέωση ασφάλισης
Με πορτοκαλί πινακίδες είναι και κάποια οχήματα των Ο.Τ.Α., όπως απορριμματοφόρα, λεωφορεία, επιβατικά κτλ και αυτά οφείλουν και ασφαλίζονται σε ιδιωτικές εταιρίες ασφάλισης. Δεν ξέρω από που προβλέπεται, αλλά μου έχει τύχει τέτοια περίπτωση.
Δεν γνωρίζω κάτι ειδικό για τα οχήματα του Υπουργείου Πολιτισμού και αν εξαιρούνται απο την υποχρεωτική ασφάλιση.
Παραθέτω σχετικό Απόσπασμα από την αριθμ. 1/2011 Πράξη του Ελεγκτικού Συνεδρίου/Τμ.IV.(ΕλΣυν/Τμ.4/1/2011)
"Στο άρθρο 2 παρ.1 του π.δ/τος 237/1986 «Κωδικοποίηση των διατάξεων του Ν. 489/1976 (ΦΕΚ Α΄ 331/76) περί υποχρεωτικής Ασφαλίσεως της εξ ατυχημάτων αυτοκινήτων αστικής ευθύνης, όπως συμπληρώθηκε και τροποποιήθηκε από το ν. 1569/1985 (ΦΕΚ Α΄ 183/85) και τα Προεδρικά Διατάγματα 1019/1981 (ΦΕΚ Α΄ 253/81) και 118/1985 (ΦΕΚ Α΄ 35/85)» (ΦΕΚ Α 110), το οποίο εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 49 του ν. 1569/1985 (ΦΕΚ Α΄, 183) ορίζεται ότι: «Ο κύριος ή κάτοχος αυτοκινήτου που κυκλοφορεί μέσα στην Ελλάδα επί οδού υποχρεούται να έχει καλύψει με ασφάλιση την εκ τούτου έναντι τρίτων αστική ευθύνη, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος. …», στο άρθρο 3 παρ.1 και 4 του ίδιου π.δ/τος ορίζεται ότι: «1. Εξαιρούνται της υποχρεωτικής ασφάλισης τα αυτοκίνητα του Δημοσίου … 3. Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Εμπορίου, μπορεί να εξαιρούνται από την υποχρεωτική ασφάλιση σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του παραρτήματος ΙΙ της Ευρωπαϊκής Σύμβασης, που κυρώθηκε με το Ν. 4147/1961, τα αυτοκίνητα νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου …, διότι παρέχουν επαρκείς οικονομικές εγγυήσεις προς εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους, έναντι των προσώπων που ζημιώνονται» και στο άρθρο 6 παρ. 1 και 2 του ως άνω π.δ/τος ορίζεται ότι: «1. Η ασφάλιση πρέπει να καλύπτει την αστική ευθύνη του κυρίου, του κατόχου και κάθε οδηγού ή προστηθέντος για την οδήγηση ή υπευθύνου του ασφαλισμένου αυτοκινήτου. Εξαιρείται η αστική ευθύνη των προσώπων που επελήφθησαν του αυτοκινήτου με κλοπή ή βία και αυτών που προκάλεσαν το ατύχημα εκ προθέσεως. 2. Η ασφαλιστική κάλυψη πρέπει να περιλαμβάνει την έναντι τρίτων αστική ευθύνη εξαιτίας θανάτωσης ή σωματικής βλάβης ή ζημιών σε πράγματα, στην οποία περιλαμβάνεται και η χρηματική ικανοποίηση για ψυχική οδύνη ή ηθική βλάβη, καθώς και την αστική ευθύνη λόγω θανάτωσης ή σωματικών βλαβών έναντι των μελών της οικογένειας του ασφαλισμένου, οδηγού ή κάθε άλλου προσώπου του οποίου η αστική ευθύνη καλύπτεται σύμφωνα με την πρώτη παράγραφο, ανεξάρτητα από δεσμό συγγενείας …».
3. Από τις ως άνω διατάξεις συνάγεται ότι τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου οφείλουν να ασφαλίζουν τα οχήματά τους, εφόσον δεν έχουν εξαιρεθεί της υποχρεωτικής ασφαλίσεως με προεδρικό διάταγμα, πλην όμως υποχρεούνται να καλύπτουν μόνον τους κινδύνους που ρητά προβλέπονται από τις ως άνω διατάξεις. Πιο συγκεκριμένα, η ασφαλιστική κάλυψη αφορά αποκλειστικά την αστική ευθύνη του κυρίου, κατόχου και κάθε οδηγού αυτών έναντι τρίτων για τους κινδύνους της θανάτωσης, της σωματικής βλάβης και των ζημιών σε πράγματα, περιλαμβάνεται δε σε αυτήν και η χρηματική ικανοποίηση για ψυχική οδύνη ή ηθική βλάβη. Δαπάνη για την κάλυψη άλλων ασφαλιστικών κινδύνων δεν προβλέπεται και επομένως δεν μπορεί να διενεργηθεί διότι αντίκειται στην αρχή της νομιμότητας που διέπει τη δράση της δημόσιας διοίκησης, σύμφωνα με την οποία αυτή οφείλει ή μπορεί να ενεργεί μόνον ότι ρητώς ορίζεται στο Νόμο (βλ. πράξεις IV Τμ. 217/2009, 63/2009, 75/2010)."