Απ: Απ: Aλλοδαποί
[quote name=macedonian77 date=2013-01-09] Το έγκλημα κανονικά είναι αυτόφωρο καθώς ο αλλοδαπός δεν μπορεί να αποδείξει ότι δεν εισήλθε εκτός ορίων αυτοφώρου (εφ'όσον στερείται εγγράφων).Στην πράξη υπάρχει σιωπηρή εντολή από εισαγγελείς (τουλάχιστον στο νομό μου) να υποβάλλεται δικογραφία.
[/quote]
Σωστα τα αναφερει ο συναδερφος με μονη διαφωνια μου το θεμα της αυτοφωρης διαδικασιας για την παρανομη εισοδο .
Το εν λογω ποινικο αδικημα ειναι στιγμιαιο κ οχι διαρκες , τι σημαινει αυτο , το εγκλημα τελειται την στιγμη που θα παραβιαστει ο απαγορευτικος κανονας {αρ 83 Ν 3386/05 ''οποιος [b]εισερχεται [/b]παρανομα'' } δηλαδη την στιγμη που θα εισελθει λαθρα στην Ελληνικη επικράτεια ο αλλοδαπος ενω δεν μας ενδιαφερει καθολου ποσο χρονικο διαστημα εχει παραμεινει στην Ελλαδα παρανομα, δηλαδη δεν μας ενδιαφερει το αποτελεσμα της παραβίσης του νομου. Οποτε το αυτόφωρο παύει οταν περασει ΟΛΟΚΛΗΡΗ η επομενη μερα της εισοδου.
Συμφωνα με την αρχη της απόδειξης η κατηγορουσα αρχη οφειλη να αποδειξει οτι καποιος ειναι ενοχος κ οχι να αποδειξει ο φερομενος ο δραστης οτι ειναι αθώος.
Ετσι εμεις πρεπει να αποδειξουμε οτι ο αλλοδαπος εισηλθε παρανομα (τελεσε την πραξη) εντος των οριων του αυτοφωρου για να ακολουθησουμε την αυτοφωρη διαδικασια αυτη και ΟΧΙ να αποδειξει ο παρανομος αλλοδαπος οτι εχει εισελθει προ πολλων ημερών.
Σε περιπτωση που δεν μπορουμε να αποδειξουμε οτι εισηλθε παρανομα εντος των οριων του αυτοφωρο η ΚΑΘΕ αμφιβολία ειναι παντα ΥΠΕΡ του κατηγορουμενου και ετσι δεν εφαρμοζεται η αυτοφωρη διαδικασια αλλα υποβαλλεται προφορική μήνυση θεωρόντας οτι εισηλθε εκτος των οριων του αυτοφωρου.
Για να γινει κατανοητη η διακριση πρεπει να κατανοηθει η διαφορα του στιγμιαιου με του διαρκες εγκληματος . Μας αφορα πάντα η διαρκεια του εγκληματος και οχι του αποτελεσματος.
Πιο συνηθισμενο-καθημερινο παραδειγμα εφαρμογης ειναι το 395 ΠΚ ''αποδοχη προιοντων εγκλήματος'' η ακομα κ του 372 ΠΚ ''ΚΛΟΠΗ'' που ειναι στιγμιαια τις περισσοτερες φορες .
[edit time=1357744947]srek[/edit]
Διαδικασία διοικητικής απέλασης για αλλοδαπούς
[b][u]Διαδικασία διοικητικής απέλασης για αλλοδαπούς[/u][/b]
1. Έκθεση σύλληψης
2. Επίδοση με αποδεικτικό ειδικού πληροφοριακού εντύπου με τα δικαιώματα του αλλοδαπού στη γλώσσα του.
3. Πρόταση (με ειδικό έντυπο) αυθημερόν ιεραρχικά προς την Α.Δ. για έκδοση Απόφασης Προσωρινής Κράτησης.
4. Μετά την έκδοση Απόφασης άμεση κοινοποίηση με αποδεικτικό στον προς απέλαση αλλοδαπό.
5. Η Α.Δ. εκδίδει παράλληλα και έντυπη πρόσκληση προς τον αλλοδαπό να εκφράσει εγγράφως ή προφορικά τις αντιρρήσεις του ως προς την κράτησή του.
6. Επίδοση της πρόσκλησης με αποδεικτικό.
7. Μετά την παρέλευση 48 ωρών από την ώρα της σύλληψής εκδίδεται και του επιδίδεται με αποδεικτικό η Απόφαση επιστροφής της Α.Δ.
8. Ο Αστυνομικός Διευθυντής ακροάται τον προς επιστροφή αλλοδαπό και αν κρίνει σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος μπορεί να του ορίσει προθεσμία με οικειοθελή επιστροφή με ανώτατο όριο τις 30 ημέρες και ελάχιστο τις 7 ημέρες.
9. Εντός του πρώτου 48/ώρου έχει δικαίωμα ο αλλοδαπός να προσφύγει στο διοικητικό Πρωτοδικείο κατά της κράτησής του. Αν υπάρξει θετική απόφαση τότε ενημερώνεται η Α.Δ. και εκδίδει απόφαση χωρίς κράτηση, σε διαφορετική περίπτωση εκδίδει απόφαση με συνέχιση της κράτησης. Στην Απόφαση επιστροφής χωρίς κράτηση ορίζεται προθεσμία οικειοθελούς επιστροφής από 7-30 ημέρες.
10. Ο αλλοδαπός έχει δικαίωμα εντός πέντε ημερών από την κοινοποίηση της Απόφασης επιστροφής να προσφύγει κατά αυτής. Αν ο αλλοδαπός προσφύγει κατά της Απόφασης επιστροφής της Α.Δ. τότε η προσφυγή του διαβιβάζεται ιεραρχικά προς τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή προς εξέταση. Η προσφυγή πρέπει να εξεταστεί εντός τριών ημερών από την υποβολή της προσφυγής του αλλοδαπού.
11. Αν και η προσφυγή κατά της Απόφασης είναι απορριπτική ο αλλοδαπός θα προωθηθεί αρμοδίως για την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιστροφής στην χώρα του σε άμεση συνεργασία με την Δ-νση Αλλοδαπών.
[b][u]Προϋποθέσεις και διαδικασία διοικητικής απέλασης (άρθρο 76 Ν.3386/2005)[/u][/b]
1.Η διοικητική απέλαση αλλοδαπού επιτρέπεται εφόσον:
α. Έχει καταδικασθεί τελεσίδικα σε ποινή στερητική της ελευθερίας τουλάχιστον ενός έτους ή, ανεξαρτήτως ποινής, για εγκλήματα προσβολής του πολιτεύματος, προδοσίας της Χώρας, εγκλήματα σχετικά με την εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, διεθνή οικονομικά εγκλήματα, εγκλήματα με χρήση μέσων υψηλής τεχνολογίας, εγκλήματα περί το νόμισμα, εγκλήματα αντίστασης, αρπαγής ανηλίκου, κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, κλοπής, απάτης, υπεξαίρεσης, εκβίασης, τοκογλυφίας, του νόμου περί μεσαζόντων, πλαστογραφίας, ψευδούς βεβαίωσης, συκοφαντικής δυσφήμισης, λαθρεμπορίας, για εγκλήματα που αφορούν τα όπλα, αρχαιότητες, την προώθηση λαθρομεταναστών στο εσωτερικό της Χώρας ή τη διευκόλυνση της μεταφοράς ή προώθησης τους ή της εξασφάλισης καταλύματος σε αυτούς για απόκρυψη και εφόσον η απέλαση του δεν διατάχθηκε από το αρμόδιο δικαστήριο.
β. Έχει παραβιάσει τις διατάξεις του νόμου αυτού (Ν.3386/2005).
γ. Η παρουσία του στο ελληνικό έδαφος είναι επικίνδυνη για τη δημόσια τάξη ή την ασφάλεια της Χώρας.
δ. «Η παρουσία του στο ελληνικό έδαφος συνιστά κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, επειδή πάσχει από λοιμώδες νόσημα ή ανήκει σε ομάδες ευάλωτες σε λοιμώδεις ασθένειες, ιδίως λόγω της κατάστασης της δημόσιας υγείας στη χώρα προέλευσής τους ή της χρήσης ενδοφλέβιων μη σύννομων ουσιών ή του ότι είναι εκδιδόμενο πρόσωπο, κατά την έννοια των διατάξεων του ν. 2734/1999, ή του ότι διαμένει υπό συνθήκες που δεν πληρούν τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής, όπως τα θέματα αυτά καθορίζονται από υγειονομικές διατάξεις».
[b][u]Διοικητική Απέλαση ή παραπομπή στον Εισαγγελέα ;[/u][/b]
Αν ο αλλοδαπός δεν έχει υποπέσει σε κάποιο ποινικό αδίκημα ή δεν θεωρείται επικίνδυνος για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια θα παραπεμφθεί ενώπιον του Εισαγγελέα μόνο αν έχει υποπέσει σε παράβαση του άρθρου 83 παρ. 1 : Ο υπήκοος τρίτης χώρας, που εξέρχεται ή επιχειρεί να εξέλθει από το ελληνικό έδαφος ή εισέρχεται ή επιχειρεί να εισέλθει σε αυτό χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις . Σε αυτές τις περιπτώσεις σχηματίζεται ποινική δικογραφία στα όρια του αυτοφώρου , ενημερώνεται άμεσα ο Εισαγγελέας ο οποίος έχει δικαίωμα να απόσχει από την ποινική δίωξη , μετά από έγκριση του Εισαγγελέα Εφετών και να διατάξει την άμεση επιστροφή στη χώρα του. Φυσικά όλα αυτά εγγράφως με αλληλογραφία . Φυσικά έχει δικαίωμα να παραπέμψει την υπόθεση στο ακροατήριο. Λίγο σπάνιο. Μετά το αποτέλεσμα της ποινικής διαδικασίας ακολουθείται η διαδικασία διοικητικής απέλαση (Επιστροφής). Συμφωνούμε απόλυτα με το σχόλιο του “SREK”
[b]Αν ο αλλοδαπός κατείχε νόμιμη άδεια διαμονής η οποία του έληξε και δεν έχει αναχωρήσει για τη χώρα του.[/b]
Αν ο αλλοδαπός κατείχε νόμιμη άδεια διαμονής και μετά την λήξη της δεν φρόντισε να την ανανεώσει , ήταν υποχρεωμένος εντός 30 ημερών να αναχωρήσει για την χώρα του. Αν δεν το κάνει έχει παραβιάσει τον νόμο περί αλλοδαπών και υπόκειται στη διαδικασία της διοικητικής απέλασης.
[b][u]Αλλοδαπός που έχει αιτηθεί πολιτικό άσυλο[/u][/b]
Οι αλλοδαποί που έχουν υποβάλλει αίτηση ασύλου προστατεύονται από τη διαδικασία επιστροφής μέχρι να κριθεί οριστικά και τελικά η αίτησή του σε δεύτερο βαθμό. Αν ο αλλοδαπός υποβάλλει αίτηση ασύλου ενόσω κρατείται με τη διαδικασία διοικητικής απέλασης , τότε έχει δικαίωμα να προσφύγει κατά της απέλασης ενώπιον του Γεν.Αστυν.Διευθυντή να επικαλεστεί το γεγονός αυτό και μπορεί να ανασταλεί η διαδικασία απέλασης μέχρι την οριστική κρίση επί του αιτήματός του , να συνεχιστεί η κράτησή του σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που ορίζονται από το νόμο (άρθρο 13 Π.Δ.114/2010)
[b][u]Σχετική Νομοθεσία [/u][/b]
Ν.3386/2005
Ν.3907/2011
Π.Δ.114.2010
Τους παραπάνω Νόμους θα τους βρεις στην ειδική ενότητα του PoliceNET
[url=http://www.policenet.gr/portal/downloads/nomothetimata-allodapon/]http:…]
Φυσικά τα ανωτέρω είναι γενικές γραμμές. Τους συναδέλφους έχουν απασχολήσει εκατοντάδες ειδικές περιπτώσεις.
Σε κάθε ειδική περίπτωση μη διστάσεις να μας ρωτήσεις ...
[edit time=1357745763]mentor[/edit]
Απ: Aλλοδαποί
Εάν για παράδειγμα ο αλλοδαπός δεν έχει διαβατήριο ή έχει μόνο το διαβατήριο μαζί του (σε ισχύ ή όχι) και δεν προκύπτει από πουθενά η νομιμότητα της προγένεστερης εισόδου-παραμονής του στην Χώρα από κάποιο έγγραφο ή τυχόν απώλεια αυτών,α) θα παραπέμψουμε αυτόν στον Εισαγγελέα με αυτόφωρη διαδικασία ή β)θα υποβάλλουμε σχηματισθείσα δικογραφία εάν δεν συντρέχει αυτόφωρο και στην β) περίπτωση φαντάζομαι ότι ξεκινάμε παράλληλα την διαδικασία της δ/κής απέλασης με κράτηση του αλ/πού. Δήλαδή σε βάρος των αλ/πών θα σχηματίζουμε ποινική δικογραφία εξυπακούεται όπως για κάθε άνθρωπο στα ποινικά αδικήματα και στην περίπτωση της παράνομής εισόδου-εξόδου ή επανεισόδου.Στις υπόλοιπες περιπτώσεις εφαρμόζουμε άμεσα διοικητική απέλαση. Ορθόν ;;;
Απ: Aλλοδαποί
Αρχικά θα πρέπει να κοιτάξουμε τον νόμο περί αλλοδαπών.
Άρθρο 4:Σε κάθε πρόσωπο επιτρέπεται να εισέρχεται στο ελληνικό έδαφος και να εξέρχεται από αυτό μόνον από τις ελεγχόμενες μεθοριακές διαβάσεις.
Άρθρο 5:Κάθε πρόσωπο που εισέρχεται στο ελληνικό έδαφος ή εξέρχεται από αυτό υποβάλλεται σε έλεγχο κατά την άφιξη και την αναχώρηση του.
Άρθρο 6: Υπήκοος τρίτης χώρας, ο οποίος εισέρχεται στο ελληνικό έδαφος οφείλει να έχει διαβατήριο ή άλλο ταξιδιωτικό έγγραφο που αναγνωρίζεται από διεθνείς συμβάσεις.
Άρθρο 9:Υπήκοος τρίτης χώρας, που έχει λάβει θεώρηση εισόδου στην Ελλάδα για έναν από τους λόγους που προβλέπονται από τις διατάξεις του παρόντος, οφείλει να ζητήσει άδεια διαμονής για τον ίδιο λόγο, εάν πληροί τις προβλεπόμενες από το νόμο αυτόν προϋποθέσεις.
Ο αλλοδαπός στο παράδειγμά σου έχει παραβιάσει τις παραπάνω διατάξεις του νόμου περί αλλοδαπών (ν.3386/2005 Άρθρο 76 παρ.1β) στοιχεία ικανά για την εκκίνηση της διαδικασίας διοικητικής Απέλασης (Επιστροφής) ήτοι στερείται άδειας διαμονής, στερείται διαβατηρίου, ή το διαβατήριό του έχει λήξει, δεν εισήλθε με προξενική θεώρηση από ελεγχόμενη μεθοριακή διάβαση αλλά λάθρα.
Αν από την ανάκριση προκύψουν στοιχεία που να στοιχειοθετούν παράνομη είσοδο, δηλαδή παραβίαση του άρθρου 83 παρ. 1 :"Ο υπήκοος τρίτης χώρας, που εξέρχεται ή επιχειρεί να εξέλθει από το ελληνικό έδαφος ή εισέρχεται ή επιχειρεί να εισέλθει σε αυτό χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις" που είναι πλημμέλημα στα όρια του αυτοφώρου τότε θα σχηματίσουμε δικογραφία.
Πρώτα θα σχηματιστεί η δικογραφία και όταν τελειώσει το ποινικό μέρος θα αρχίσει η διαδικασία της διοικητικής απέλασης με νέα σύλληψη. Όχι ταυτόχρονα. Βέβαια η χρονική διαφορά μεταξύ της μιας διαδικασίας από την άλλη, μπορεί να είναι πολύ μικρή , αν όπως ανέφερα παραπάνω ο Εισαγγελέας απόσχει της ποινικής δίωξης και διατάξει την υποβολή σε αυτόν της ποινικής δικογραφίας και όχι την προσαγωγή του αλλοδαπού ενώπιόν του.
Στις υπόλοιπες περιπτώσεις αρχίζει άμεσα η διοικητική απέλαση.
[edit time=1357775087]mentor[/edit]
Απ: Aλλοδαποί
Δηλαδή κ.ε μέντορ εάν καταληφθεί αλ/πός να στερείται νομ.εγγράφων και εμείς δεν μπορούμε να αποδείξουμε σύμφωνα με την αρχή της απόδειξης που ανέφερε ο κος σρέκ την προγενέστερη παράνομη είσοδο του κάτι που δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις ισχύει(έχει εισέλθει παράνομα)...θα εφαρμόσουμε μόνο δ/κή απέλαση σε βάρος του και όχι σχηματισμό ποινικής δικογραφίας. Επίσης εάν υφίσταται και στοιχειοθετείται παράνομη είσοδος-έξοδος ή επιχείρηση αυτών, σε κάθε πέρίπτωση αυτοφώρου θα επικοινωνεί ο Δ/κτής με Εισαγγελέα για το άν θα προσαχθεί ενώπιον του ο παραβάτης για το αυτόφωρο αδίκημα προκειμένου να του ασκηθεί ποιν.δίωξη ή όχι ενώ σε περίπτωση μη αυτοφώρου θα υποβάλλουμε την δικογραφία και θα ξεκινάμε την διαδικασία της δ/κής απέλασης. Στην υποβληθείσα δικογραφία προς την Εισαγγελία σε περίπτωση του αδικήματος 83 του σχετικού Νόμου, φαντάζομαι θα συμπεριλαμβάνουμε και την κοινοποίηση του διαβιβαστικού μας σχετικά με την διοικητική απέλαση. Ευχαριστώ.
Απ: Aλλοδαποί
Σε όλα ναι εκτός του τεέυταίου. Δεν τον ενδιαφέρει τον Εισαγγελέα η Διοικητική Απέλαση.
καλησπερα θα ηθελα να ρωτησω
<p>καλησπερα θα ηθελα να ρωτησω τι γινεται οταν ενα παιδι απο 9 χρονων ειναι εδω στην ελλαδα .Ειχε ερθει εδω μαζι με την μητερα του παρανομα στην χωρα τι ακριβως γινεται με την απελαση και σε ποσα χρονια θα μπορεσει να ξανα μπει μεσα στην χωρα δηλαδη γενικα ποσο καιρο δεν θα μπορεση να παει σε αλλη χωρα ?</p>
Διαδικασία διοικητικής απέλασης (πλέον λέγεται "επιστροφή") ακολουθείται οποτεδήποτε κρίνει η αρχή ότι πρέπει να γίνει σύμφωνα με το άρθρο 76 1-γ του Ν.3386/05.Παλαιότερα αρκούσε να έχει ασκηθεί απλά δίωξη για αδίκημα που τιμωρείται έστω και με 3 μήνες φυλάκιση (δε χρειαζόταν καν απόφαση)για να θεωρηθεί κάποιος επικίνδυνος για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια,δυστυχώς όμως έχουν γίνει τόσες αναθεωρήσεις και παλινωδίες που έχουμε χάσει το μπούσουλα.
Το ποινικό αδίκημα που έχει διαπράξει αλλοδαπός χωρίς έγγραφα είναι η λάθρα είσοδος (αρ.83 Ν.3386/05) ή η λάθρα επανείσοδος (αρ.82παρ.4) σε περίπτωση που έχει απελαθεί πραγματικά στο παρελθόν (συχνότατο με Αλβανούς).Το έγκλημα κανονικά είναι αυτόφωρο καθώς ο αλλοδαπός δεν μπορεί να αποδείξει ότι δεν εισήλθε εκτός ορίων αυτοφώρου (εφ'όσον στερείται εγγράφων).Στην πράξη υπάρχει σιωπηρή εντολή από εισαγγελείς (τουλάχιστον στο νομό μου) να υποβάλλεται δικογραφία.
Συνεπώς το να μην έχει κάποιος έγγραφα δε σημαίνει απαραίτητα ότι είναι ποινικό αδίκημα (μπορεί να εισήλθε νόμιμα και να απώλεσε τα έγγραφα ή να έληξε η άδεια διαμονής κλπ).Ωστόσο υπάρχει και το 182 Π.Κ. (παραβίαση όρων διαμονής) που κάνει τα πάντα αυτεπάγγελτα.Ωστόσο μετά από 12 χρόνια σε Αλλοδαπών πρέπει να σου πω ότι μια φορά το είδα.Αλλιώς δε θα έφταναν όλες οι αίθουσες του κόσμου.Στην πράξη λοιπόν ακολουθείται η διαδικασία της "διοικητικής" απέλασης (ή επιστροφής) η οποία ουσιαστικά είναι ένα νούμερο ,ένα πρωτόκολλο και σπανίως εκτελείται.Ο κρατούμενος μπορεί να προσφύγει τόσο στο Διευθυντή του Αλλ/πών όσο και σε πρωτοδικείο.Μπορεί δε να παραμείνει κρατούμενος χάρη σε αυτήν την απόφαση μέχρι και ένα χρόνο (αν δεν συνεργάζεται).
Για το άσυλο διάβασα πρόσφατα κάτι καινούρια και δε θεωρώ σωστό να σου πω κάτι που θα ήταν λάθος.Γενικά αποφεύγουμε τη σύλληψη μέχρι το τμήμα ασύλου να μας δώσει πράσινο φως.Είναι πονηρά τα πράγματα.