Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:29 | 25/12/2019

Του Ρίζου Κων/νου

Ειδικού Γραμματέα Τύπου & Μ.Μ.Ε. Ε.ΑΣ.Υ.Α.

Μετά τις fast track διαδικασίες πρόσληψης των Ειδικών Φρουρών αλλά και την πρόσφατη απόφαση για πρόσληψη Συνοριακών Φυλάκων είναι επιβεβλημένη η προκήρυξη τουλάχιστον 1.500 θέσεων για τις σχολές Αστυφυλάκων με το σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων.

Ενθυμούμενοι όλοι μας τα στάδια της πορείας της χώρας μας τα τελευταία χρόνια, ιδίως τις οικονομικές δυσχέρειες της, το συνδικαλιστικό κίνημα έχοντας ως γνώμονα το συμφέρον όλων μας, παρόλο που δεν συναίνεσε στις πρακτικές της μη πρόσληψης με τον συνηθισμένο τρόπο και αριθμό στις αστυνομικές σχολές αλλά και στην παράφορα άδικη πρόληψη αυτών που πέρασαν στις σχολές και τους πήραν ένα χρόνο μετά, έδειξε ιδιαίτερα μεγάλη ανοχή και αντοχή.

Φτάνοντας όμως στο σήμερα, θα πρέπει να ξεχάσουμε όλες τα προαναφερόμενες αδικίες που είναι συνυφασμένες με την οικονομική κατάσταση της χώρας αφού διαφαίνεται η οικονομική της ανάταση.

Σαφώς τα τελευταία έτη η πάγια θέση του κινήματός μας ήταν να προσληφθούν νέοι αστυνομικοί ενώ κυρίως της Ένωσής μας η ενίσχυση τω Υπηρεσιών που έχουν ζωτική σημασία για την ασφάλεια του πολίτη και την σωστή λειτουργεία του Σώματος.

Ποτέ όμως η θέση αυτή δεν περιλάμβανε fast track διαδικασίες ένταξης αστυνομικών στο Σώμα. Είναι πάγια, σταθερή και ξεκάθαρη η θέση του συνδικαλιστικού κινήματος. Μακριά από παραταξιακά, πολιτικά, ρουσφετολογικά κίνητρα, ενάντια στις ευτελής διαδικασίες και στις διαδικασίες που δεν περιλαμβάνουν την ολοκληρωμένη εκπαίδευση και εκμάθηση του αστυνομικού λειτουργήματος.

Άλλωστε η Π.Ο.ΑΣ.Υ. με αγώνες και κάτω από αντίξοες συνθήκες ζητώντας την πλήρη απεξάρτηση των προσλήψεων των αστυνομικών από κάθε λογής εξωγενείς διαδικασίες και παρεμβάσεις είχε καταφέρει να θεσμοθετηθεί ο επι δεκαετίες αδιάβλητος τρόπος εισαγωγής αστυνομικών στο Σώμα . Οι πανελλήνιες εξετάσεις που είναι αναγνωρισμένες από το σύνολο της κοινωνίας ως ο περισσότερο αξιόπιστος θεσμός του κράτους και δεν εντάσσεται ούτε σε ρουσφετολογικές πρακτικές ούτε σε μικροκομματικά παιχνίδια είναι και ο λόγος που προβλέφθηκε να είναι ο μοναδικός τρόπος εισαγωγής στην αστυνομία.

Τα παράθυρα όμως που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν για μικροκομματικούς λόγους έμειναν ανοιχτά και ξαναχρησιμοποιήθηκαν. Για το λόγο αυτό κρίνεται αναγκαία και επιβεβλημένη η προκήρυξη 1500 θέσεων τουλάχιστον εισαγωγής στις αστυνομικές σχολές μέσω των πανελληνίων. Προκειμένου λοιπόν να κερδίσει ο θεσμός της εισαγωγής στην αστυνομία από πανελλήνιες εξετάσεις την χαμένη του αίγλη αλλά και για να δοθεί έστω η δυνατότητα σε αυτούς που τα τελευταία χρόνια δεν κατάφεραν να εισαχθούν στην αστυνομία, καθώς οι θέσεις που προκηρύχθηκαν ήταν λίγες και άρα ο βαθμός εισαγωγής αρκετά μεγάλος, θα ήταν δίκαιο, να προκηρυχθούν το λιγότερο 1500 θέσεις νέων εισαχθέντων στις σχολές, οι οποίες έτσι θα αναβαθμιστούν και θα ανακτήσουν την χαμένη ζωτικότητά τους με αποτέλεσμα να λειτουργήσουν όπως πρέπει και όσο χρόνο χρειάζεται για την εκπαίδευση νέων αστυνομικών έτοιμων στην υπηρεσία του πολίτη και του Σώματος.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Ένωσης Αθηνών "Σύγχρονη Αστυνομία" που μόλις κυκλοφόρησε.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis