Ένας έμπειρος διαπραγματευτής της ΕΛ.ΑΣ. μιλάει για τη δουλειά που δε συγχωρούνται τα λάθη

ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ
Ένας έμπειρος διαπραγματευτής της ΕΛ.ΑΣ. μιλάει για τη δουλειά που δε συγχωρούνται τα λάθη

Ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί, καθώς από μια τους λέξη κρίνονται ανθρώπινες ζωές, όταν καλούνται να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά σε περιστατικά ομηριών, απαγωγών, αποπειρών αυτοκτονίας.

Αφανείς ήρωες, με γνώσεις ψυχολογίας και τεχνικές διαπραγμάτευσης, που ενεργούν αθόρυβα και ψύχραιμα και καταφέρνουν με επιτυχία να σώσουν ανθρώπινες ζωές χωρίς πολλές φορές να χυθεί ούτε μια σταγόνα αίμα.

Ο λόγος για την Ομάδα Διαπραγματευτών Ομηριών και Κρίσεων της ΕΛ.ΑΣ., η οποία κατατάσσεται στις τοπ αντίστοιχες ομάδες σε όλη την Ευρώπη, αφού στο ενεργητικό της έχει μεγάλες επιτυχίες σε περιστατικά που είχαν συγκλονίσει το πανελλήνιο και που κλήθηκε να διαχειριστεί.

Ποιος θα ξεχάσει τη λεωφορειοπειρατεία στο Γέρακα Αττικής το 2004, την εξέγερση  στις φυλακές Κέρκυρας το 2008, την απαγωγή Παναγόπουλου το 2009, ή τη ληστεία με ομηρία σε τράπεζα στον Πειραιά το 2010; Περιστατικά που είχαν μονοπωλήσει το ενδιαφέρων των ΜΜΕ και που χιλιάδες τηλεθεατές παρακολουθούσαν με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις η συμβολή των έμπειρων ανδρών της ομάδας διαπραγματευτών της ΕΛ.ΑΣ. ήταν κάτι παραπάνω από καθοριστική, καθώς όλα τα περιστατικά είχαν θετική έκβαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε συγκινητικό κλίμα η αποχαιρετιστήρια επίσκεψη του Υποστράτηγου στον Δήμαρχο Κορινθίων

«Η ομάδα διαπραγματευτών προσφέρει λύσεις μη συμβατικές πέρα από αυτά που γνωρίζουμε για την Αστυνομία. Προσφέρει επίλυση περιστατικών με τον καλύτερο τρόπο, χωρίς να υπάρχει διακινδύνευση ζωής ή σωματικής ακεραιότητας», εξηγεί στο newsbeast.gr ο κ. Ανδρέας Κωνσταντακόπουλος, ένας από τους πρώτους διαπραγματευτές της Ελληνικής Αστυνομίας, ο οποίος στη διάρκεια της καριέρας του ως διαπραγματευτής χειρίστηκε με μεγάλη επιτυχία κρίσιμα περιστατικά. Με εξειδίκευση στις «Διαπραγματεύσεις Κρίσεων» και εκπαίδευση από τη Scotland Yard και το FBI ο κ. Κωνσταντακόπουλος - υποστράτηγος εν αποστρατεία και πρόεδρος της Ένωσης Διαπραγματευτών Ελλάδας σήμερα- είναι ο άνθρωπος που κυριολεκτικά γνωρίζει πολύ καλά πώς να σε κάνει να κρέμεσαι από τα χείλη του.

Ως συντονιστής της Ομάδας Διαπραγματευτών είναι αυτός που το 2010 μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, έδωσε τέλος στο «θρίλερ» της ομηρίας  17 ανθρώπων στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στον Πειραιά, όταν ένοπλος δράστης που είχε εγκλωβιστεί κατά τη διάρκεια της ληστείας, ταμπουρώθηκε μέσα στην τράπεζα κρατώντας ομήρους 14 πελάτες και τρεις υπαλλήλους της τράπεζας. Μετά από 2,5 τουλάχιστον ώρες διαπραγμάτευσης κατάφερε να ...

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην ιστοσελίδα newsbeast.gr