Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:53 | 04/01/2021

Aνατρεπτικό βούλευμα που μπορεί να οδηγήσει - σύμφωνα με δημοσίευμα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα τovima.gr - σε απαλλαγή όσων συλλαμβάνονται για την ρίψη βομβων μολότοφ σε επεισόδια με αστυνομικούς, εξέδωσε προ μερικών ημερών δικαστικό συμβούλιο του Ναυτοδικείου Πειραιά.

Με βάση αυτήν την απόφαση – την οποία αποκαλύπτει «Το Βήμα» – που δημιουργεί νέα νομικά κι επιχειρησιακά δεδομένα στην ΕΛΑΣ, οι βόμβες μολότοφ αποχαρακτηρίζονται ως εκρηκτικός μηχανισμός κι ορίζονται μόνο ως εμπρηστικός. Ετσι, με βάση τον νέο σχετικό νόμο στον οποίο δεν προβλέπεται τιμωρία για χρήση εμπρηστικών μηχανισμών μπορεί όσοι συλλαμβάνονται για κατοχή ή ρίψη μολότοφ να μην έχουν ουσιαστική ποινική επίπτωση.

Το εν λόγω δικαστικό συμβούλιο που δημιουργεί ένα σημαντικό δεδικασμένο ασχολήθηκε με την εμπλοκή ενός ναύτη που συνελήφθη για ρίψη μολότοφ σε επεισόδια που σημειώθηκαν στις 6 Δεκεμβρίου 2018 (σ.σ. δηλαδή στην επέτειο 10χρόνων από την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου) στο κέντρο της Αθήνας στην διάρκεια των οποίων τραυματίστηκαν εξι αστυνομικοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα «μάτια» της ΓΑΔΑ: Ο άνθρωπος που υπηρέτησε για 30 χρονια στην «καρδιά» της ΕΛ.ΑΣ.

Ο ναύτης αντιμετωπιζε κατηγορίες για διατάραξη κοινής ειρήνης, έκρηξη από κοινού, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών από κοινού, απόπειρα βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης από κοινού, εμπρησμό από κοινού, αντίσταση, παράνομη οπλοφορία, παράνομη χρήση εκρηκτικών υλών και οπλοχρησία.

Όπως σημειώνεται στα δικαστικά έγγραφα, «οι δύο αστυνομικοί που προέβησαν στη σύλληψη του κατηγορούμενου ήταν κατηγορηματικοί ως προς το ρόλο του κατηγορουμένου στα επεισόδια ως πρωτοστατούντος, τον χαρακτηρίζουν ως «μπροστάρη» με μια ομάδα περίπου είκοσι ατόμων πίσω του να τον υποστηρίζουν και να τον καλύψουν σε περίπτωση αιφνιδιαστικής κίνησης της αστυνομικής δύναμης.

Ο κατηγορούμενος έριχνε κατά των αστυνομικών δύο διμοιριών από απόσταση 10-15 μέτρων βόμβες μολότοφ, πέτρες και μάρμαρα.

Ο κίνδυνος για τη σωματική ακεραιότητα των αστυνομικών από τις ενέργειες του κατηγορουμένου ήταν δεδομένος, οι οποίοι προστατεύονταν από τις επιθέσεις με τις ασπίδες τους.

Ευτυχώς δεν προέκυψε κίνδυνος για άλλα άτομα, περαστικούς ή κατοίκους, καθόσον η περιοχή των Εξαρχείων είχε απομονωθεί από τις δυνάμεις της Αστυνομίας και δεν υπήρχαν περαστικοί στο σημείο που γίνονταν τα επεισόδια, εκτός των δημοσιογράφων που κάλυπταν τα γεγονότα. Οι επιθέσεις ήταν σφοδρές και ...

Δείτε την συνέχεια του άρθρου του  Βασίλη Λαμπρόπουλου στην ιστοσελίδα tovima.gr


Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis