Μετά την εκπλήρωση «εκδικητικών γραμματίων» σε βάρος Αστυνομικών Διευθυντών και την «σφαγή» τους στις ετήσιες κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ., που οδήγησαν στην αποστρατεία άξιους «50άρηδες» με 25-30 έτη υπηρεσίας, και πτώση τους από τους μισθούς των περίπου 2.000 ευρώ στις πενιχρές συντάξεις των 700 και 900 ευρώ, το Αρχηγείο του Σώματος επεξεργάζεται σε γρήγορους ρυθμούς την πρόταση της παράλληλης επετηρίδας αξιωματικών και την άμεση εφαρμογή της στις επόμενες τακτικές κρίσεις. Η ανάγκη αλλαγής του Προεδρικού Διατάγματος δεν αφορά μόνο την άρση της «αδικίας» αλλά φαίνεται να αποτελεί και… μνημονιακή ανάγκη καθώς οι ετήσιες κρίσεις αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. έχουν μετατραπεί σε μία «βιομηχανία» παραγωγής αποστράτων-συνταξιούχων και «μηχανή» αύξησης στρατηγών. Στο παρελθόν οι οικονομικές διαφορές των αξιωματικών που περνούσαν από την ενέργεια στην αποστρατεία κυμαινόταν μεταξύ 150 και 200 ευρώ λιγότερα, τώρα πλέον το χάσμα είναι τεράστιο και φθάνει έως και τα 1.000 ευρώ, με τους «στρατηγούς να αποστρατεύονται με την σύνταξη αστυνόμου»!
Τον περασμένο Δεκέμβριο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών της Αστυνομίας, που είχε επισημάνει πολύ νωρίς το πρόβλημα, είχε καταθέσει στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., την τελική της πρόταση για την παράλληλη επετηρίδα των αξιωματικών, πάνω στην οποία φαίνεται πως θα στηριχθεί η αρμόδια επιτροπή για την σύνταξη του νέου προεδρικού διατάγματος. Παρουσία της ηγεσίας του Σώματος το Δ.Σ. της ΠΟΑΞΙΑ είχε αναπτύξει της θέσεις τους για την αναγκαιότητα νομοθετικής ρύθμισης που θα διασφάλιζε τον ελάχιστο χρόνο παραμονής των Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας στο Σώμα, στα 35 έτη, κάτι που αποτελούσε αδήριτη ανάγκη, μετά το νέο ασφαλιστικό σύστημα.
Στην πρότασή τους ανέφεραν ότι η ήδη ισχύουσα διάταξη των άρθρων 29 και 47 του ΠΔ 24/1977, που προβλέπει τη δυνατότητα παραμονής για τους Αστυνομικούς Διευθυντές που δεν έχουν συμπληρώσει 30 έτη πραγματικής υπηρεσίας στο Σώμα, και κρίνονται ως μη προακτέοι κατά τις ετήσιες κρίσεις να επεκταθεί μέχρι το 35ο. Δηλαδή να μπορεί να υπάρχει δυνατότητα προαγωγής νεώτερου Αστυνομικού Διευθυντή χωρίς να παρασύρει στην αποστρατεία τον αρχαιότερο, μία κατάσταση που θα ονομάζεται «παραλειπόμενος προς προαγωγή», με τον αξιωματικό να κρίνεται την επόμενη χρονιά διατηρώντας τη θέση του στην επετηρίδα, κάτι που ισχύει στις Ένοπλες Δυνάμεις από το 2012. Παράλληλα για τους αντίστοιχους Αστυνομικούς Διευθυντές που κρίνονται ως ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους και δεν έχουν ομοίως 35 έτη υπηρεσίας, να μην αποστρατεύονται αλλά να τίθενται Εκτός Οργανικών Θέσεων σε παράλληλη επετηρίδα.
Οι ένστολοι συνδικαλιστές διευκρίνιζαν ότι αυτοί της παράλληλης επετηρίδας θα κρίνονται μόνο για τη διατήρησή τους στη θέση αυτή ή για την αποστρατεία τους. Το ανώτατο χρονικό όριο παραμονής στις ανωτέρω καταστάσεις, σύμφωνα με την πρότασή τους, θα είναι δυο για την πρώτη και τρία για τη δεύτερη κατάσταση ή τρία σωρευτικά, ενώ προϋπόθεση για να τεθεί κάποιος στη διαδικασία αυτή είναι να το αιτείται ο ίδιος.
Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που ασχολούνται με το θέμα και έχουν ζητήσει από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. την επιτάχυνση των διαδικασιών για την αλλαγή του Π.Δ. και τη δημιουργία της παράλληλης επετηρίδας, αναφέρουν χαρακτηριστικά πως «Αν υπάρχουν δύο καλοί Αστυνομικοί Διευθυντές και προάγεται ο νεώτερος, δυστυχώς σήμερα με το απαρχαιωμένο σύστημα ο παλαιότερος αποστρατεύεται. Με την αλλαγή του Π.Δ., θα παραμένει στάσιμος και θα κρίνεται ξανά την επόμενη χρονιά. Επίσης, οι Αστυνομικοί Διευθυντές που αποστρατεύονται χωρίς να έχουν συμπληρώσει τα 35 χρόνια υπηρεσίας, αν επιθυμούν θα μπαίνουν σε παράλληλη επετηρίδα. Δεν σημαίνει βέβαια ότι στη δεύτερη επετηρίδα θα μπαίνουν οι ‘άχρηστοι’ και ‘αδρανείς’, αλλά θα αξιολογούνται για να παραμείνουν».
Ουσιαστικά γίνεται λόγος για μία «επιχειρησιακή» και μία «επιτελική-διοικητική» επετηρίδα, που θα κόψει τον ρυθμό αθρόας συνταξιοδότησης νέων και ικανών αξιωματικών, που έχουν ακόμη να προσφέρουν ενώ καταδικάζονται σε μία οικονομική εξαθλίωση.
Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για αμερικάνικο σύστημα παράλληλης επετηρίδας όχι μόνο με τα υπάρχοντα κριτήρια αξιολόγησης αξιωματικών αλλά και με τις περιγραφές επαγγελματικής επάρκειας από τους εκάστοτε προϊσταμένους τους. Αυτοί που μπαίνουν στην παράλληλη επετηρίδα θα κρίνονται κάθε χρόνο για την απόδοσή τους προκειμένου να μην παρατηρούνται φαινόμενα παραμονής σε αυτή ως «αδρανείς» απλά για να περάσει ο χρόνος συμπλήρωσης των ετών υπηρεσίας για την σύνταξη.
Σημαντικό κομμάτι, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, είναι η αλλαγή του συστήματος αξιολόγησης των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., που μέχρι σήμερα όλοι παίρνουν «10άρια» από τους υψηλόβαθμους βαθμολογητές τους. Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται η βαθμολόγηση να γίνεται με άριστα το «100», ώστε να δίνεται μεγαλύτερο περιθώριο και δυνατότητα στον βαθμολογητή να αποδώσει μια καλύτερη εικόνα για τις ικανότητες του βαθμολογούμενου και να εμφαίνεται η διαφορά ανάμεσα σε δραστήριους και ράθυμους αξιωματικούς του Σώματος.
Με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με πηγές του αρμόδιου υπουργείου, θα «κρίνονται και οι κρίνοντες», για την αντιπροσωπευτικότητα του βαθμού με τον οποίο αξιολογούν τους υφισταμένους τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο και οι προτάσεις για το Π.Δ., θα είναι έτοιμα μέσα στον Φεβρουάριο με την προοπτική υπογραφής του τον ερχόμενο Απρίλιο, προκειμένου να υπάρξει ο απαιτούμενος χρόνος προσαρμογής και ενημέρωσης των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., έτσι ώστε στις επόμενες τακτικές κρίσεις να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή και υλοποίηση.
Ένας λόγος που δεν πρόλαβε να υλοποιηθεί το Π.Δ. για την παράλληλη επετηρίδα στις κρίσεις του 2017, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΑΞΙΑ Γιάννη Κατσιαμάκα, ήταν και το γεγονός της απαιτούμενης έγκρισης από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, καθώς δημιουργείται πρόσθετη δαπάνη λόγω αύξησης των θέσεων Αστυνομικών Διευθυντών, κάτι που αποτελεί «στοίχημα» για την πολιτική ηγεσία, να το ξεπεράσει.
Η πρόθεση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. ήταν μόνο η υλοποίηση της πρότασης για επέκταση της πραγματικής υπηρεσίας των Αστυνομικών Διευθυντών στα 35 έτη, να παραμένουν δηλαδή στην επετηρίδα ακόμη και αν προάγεται κάποιος νεώτερος και να κρίνονται την επόμενη χρονιά.
Διαπιστώθηκε όμως ότι αν δεν γίνει ταυτόχρονα και η παράλληλη επετηρίδα, τότε υπάρχει ο κίνδυνος μπλοκαρίσματος της επετηρίδας σε όλους τα παρακάτω βαθμούς.