Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:44 | 01/08/2018

Συνεδρίασε χθες, 31-07-18, το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.ΑΣ.Υ. και μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την ίδρυση «Δικαστικής Αστυνομίας».

Το εν λόγω σχέδιο Νόμου τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση με ημερομηνία λήξης την 17 Αυγούστου 2018.

[custom:google-ads]

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Π.Ο.ΑΣ.Υ., θα υπάρξει ουσιαστική συμμετοχή από την Ομοσπονδία των Αστυνομικών στην εν λόγω διαβούλευση κατόπιν επεξεργασίας και των προτάσεων που καλούνται να υποβάλλουν τα μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας έως και την 12η Αυγούστου 2018, στη Γραμματεία της ΠΟΑΣΥ.

Ο Νομικός Σύμβουλος της Ομοσπονδίας κ. Χάρης Μπουκουβάλας ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους στο Διοικητικό Συμβούλιο για τις επιμέρους διατάξεις του σχεδίου Νόμου για την ίδρυση «Δικαστικής Αστυνομίας».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ο Νομικός Σύμβουλος επισήμανε τους κινδύνους που περικλείει το Σχέδιο Νόμου σε ό,τι αφορά ειδικότερα την υπονόμευση της λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας καίτοι οι εν λόγω διατάξεις  εμφανίζονται να κινούνται προς την κατεύθυνση της αποδέσμευσής της από διάφορα πάρεργα, που ήταν και εξακολουθεί να είναι βέβαια ένα πάγιο αίτημά των συνδικαλιστών της ΕΛ.ΑΣ..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χρήση περιπολικού ως κάλυψη και ανταπόδοση πυρών

Άλλο όμως αυτό και άλλο - όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Π.Ο.ΑΣ.Υ. - η ίδρυση μιας άλλης «αστυνομίας» που μόνο σύγχυση και επικάλυψη αρμοδιοτήτων θα επιφέρει, πέραν των ζητημάτων που τίθενται με τις αποσπάσεις αστυνομικών (έως και έξι έτη), με την ελλιπέστατη εκπαίδευση των νεοπροσληφθέντων (μόλις δύο μήνες!), με τη δημιουργία νέας κατηγορίας βαθμοφόρων και παράλληλης ιεραρχίας.

Άλλο ζήτημα που προβληματίζει τους συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. είναι το γεγονός ότι η ασάφεια σε πολλά σημεία σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η εφαρμογή, του κατά τα άλλα εμπροσθοβαρούς νομοσχεδίου, εφόσον ψηφιστεί ως έχει, θα απαιτεί την έκδοση πολλών προεδρικών διαταγμάτων, κοινών υπουργικών αποφάσεων (ΚΥΑ) και αποφάσεων (ΥΑ), εγείρουν μείζονα ζητήματα καλής νομοθέτησης, αλλά και εύλογα ερωτηματικά για τις θέσεις και τη στάση της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας επί αυτού.

200-2-158a

Για την πληρέστερη ενημέρωσή της, η Ομοσπονδία των Αστυνομικών πρόκειται να ζητήσει άμεση συνάντηση και ενημέρωση επί του εν λόγω νομοσχεδίου από την ίδια την Ηγεσία, επισημαίνοντας ότι πολλές φορές στο παρελθόν είχε επιχειρηθεί η λειτουργία παρόμοιου φορέα, προκαλώντας αντιφατικές προσεγγίσεις εκ μέρους των τότε Ηγεσιών της Αστυνομίας και του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Τέλος στη σχετική ανακοίνωση της Π.Ο.ΑΣ.Υ. σημειώνονται τα εξής:

Ως Ομοσπονδία, καίτοι συνεχίζουμε να διεκδικούμε την αποδέσμευση της αστυνομίας από τα πάρεργα (επιδόσεις δικογράφων, φύλαξη δικαστηρίων, εξωτερική φύλαξη φυλακών κλπ), εκφράζουμε τις έντονες επιφυλάξεις μας για τις πραγματικές επιδιώξεις του συγκεκριμένου νομοθετήματος που αποπνέει, όπως τονίστηκε, κυρίως άρωμα προεκλογικών προσλήψεων παρά προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων. Όποιος πραγματικά ενδιαφέρεται για την ενίσχυση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών και απονομής δικαιοσύνης δεν έχει παρά να ενισχύσει τις υπάρχουσες δομές της Ελληνικής Αστυνομίας με τη διάθεση των αναγκαίων κονδυλίων, την επαναφορά των 6.700 κενών οργανικών θέσεων και την υιοθέτηση θεσμικών αλλαγών, που έχουμε προ πολλού προτείνει.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis