ΕΝΑ:Σχολιασμός των αλλαγών στο Ποινικό Κώδικα, οι ενστάσεις μας!

ΕΝΑ:Σχολιασμός των αλλαγών στο Ποινικό Κώδικα, οι ενστάσεις μας!

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο σχέδιο του νέου ποινικού Κώδικα ο οποίος έχει τεθεί σε διαβούλευση επέρχονται σημαντικές αλλαγές σε πλήθος αξιόποινων πράξεων, και μάλιστα κάποιες αξιόποινες πράξεις μετατρέπονται από κακουργηματικές σε πλημμεληματικές ή παύουν ποια να συνιστούν αξιόποινη πράξη, καταδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο μία τάση του νομοθέτη, είτε εκούσια είτε ακούσια, προς την ατιμωρησία και την ανοχή της πολιτείας σε συγκεκριμένα αδικήματα .

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ,αποτελούν οι σχετικές με τις εκρηκτικές ύλες διατάξεις. Το άρθρο 272 του Π.Κ., όπως ισχύει σήμερα, τιμωρεί με κάθειρξη, πέντε (5) έως είκοσι (20) χρόνων, την κατασκευή, την προμήθεια ή την κατοχή εκρηκτικών υλών και εκρηκτικών βομβών, που προορίζονται για να προξενήσουν κίνδυνο σε ξένα πράγματα, ή σε άνθρωπο, ή για να παραχωρηθούν σε τρίτο για την ως άνω χρήση.

Σύμφωνα, όμως, με το άρθρο 272 του νέου Π.Κ., όπως έχει τεθεί σε διαβούλευση,  η κατασκευή, η προμήθεια και η κατοχή εκρηκτικών υλών ή εκρηκτικών βομβών θα τιμωρείται μόνο στην περίπτωση που μπορεί να προκληθεί κίνδυνος για άνθρωπο, και η ποινή που προβλέπεται είναι φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) ετών.  Μάλιστα προβλέπεται πως εάν ο δράστης παραδώσει με την θέληση του τις εκρηκτικές ύλες ή βόμβες στις αρχές πριν εξεταστεί από αυτές, θα παραμένει ατιμώρητος.

Η τροποποίηση του άρθρου 272 Π.Κ., όπως αυτή έχει τεθεί σε διαβούλευση, μετατρέπει τις παραβάσεις σχετικά με τις εκρηκτικές ύλες από κακουργήματα σε πλημμελήματα για το οποίο προβλέπεται  ποινή φυλάκισης τριών (3) με πέντε (5) ετών.Είναι γνωστό τοις πάσι ,πως σε κάθε είδους διαδηλώσεις και εκδηλώσεις που ενέχουν μορφή διαμαρτυρίας, παρεισφρέουν ή συμμετέχουν στα ως άνω γεγονότα άτομα τα οποία φέρονται κατά των αστυνομικών κυρίως με την χρήση βομβών μολότοφ, τις οποίες κατέχουν και κατασκευάζουν οι ίδιοι.  Η τροποποίηση του άρθρου 272 Π.Κ., όπως αυτή έχει τεθεί προς διαβούλευση, διευκολύνει το «έργο» των ατόμων αυτών καθώς προβλέπει μια  ποινή πλημμεληματικού μάλιστα χαρακτήρα, γεγονός που τους επιτρέπει χωρίς δεύτερη σκέψη να συμμετέχουν στην κατασκευή και κατοχή  εκρηκτικών βομβών. Ο κακουργηματικός χαρακτήρας του άρθρου 272 Π.Κ., όπως ισχύει σήμερα, απέτρεπε σε κάποιο βαθμό την χρήση εκρηκτικών υλών και βομβών σε βάρος των αστυνομικών καθώς αφενός μεν η ποινή που προβλέπεται είναι κάθειρξη 5 – 20 χρόνων και αφετέρου λόγω του κακουργηματικού χαρακτήρα του εγκλήματος μπορούσε να επιβληθεί και η προσωρινή κράτηση.

Με την  τροποποίηση του άρθρου 272 Π.Κ. καθίσταται ο αστυνομικός απροστάτευτος και έρμαιο όσων επιβουλεύονται την ζωή και την σωματική του ακεραιότητα, καθώς πια η χρήση των εκρηκτικών υλών και βομβών θα συνιστά πλημμέλημα και συνεπώς διευκολύνεται ο οποιοσδήποτε να συμμετέχει σε εκδηλώσεις βίας σε βάρος των αστυνομικών καθώς δεν εμποδίζεται από τις ποινικές κυρώσεις. 

Είναι επίσης προβληματική η αναφορά του άρθρου 272 ΠΚ στο κομμάτι εκείνο που γίνεται υποχρεωτική αναφορά  σε κίνδυνο για άνθρωπο, διότι άλλως πάμε για ατιμωρησία στην κατοχή των εκρηκτικών βομβών, αν δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος. Όλα αυτά είναι πάντα σε συνδυασμό, με το άρθρο 270 Π.Κ. όπως αυτό τροποποιείται το οποίο με τον τρόπο που είναι  διατυπωμένο και την μείωση των προβλεπόμενων ποινών, δημιουργεί πρόσφορο έδαφος σε έκνομες ομάδες που έχουν ως σκοπό την δημιουργία επεισοδίων με την χρήση εκρηκτικών βομβών. Ο προβληματισμός για τις επιγενόμενες αλλαγές είναι έντονος από την στιγμή ιδίως που στην Ελλάδα είναι σύνηθες φαινόμενο η ρίψη εκρηκτικών βομβών από διαδηλωτές και η συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση με τις προτεινόμενες αλλαγές  είναι τουλάχιστον ατυχής. Όμως  το μεγάλο πρόβλημα θα προκύψει στο άρθρο 270 ΠΚ που πλέον η περίπτωση β’ που προβλέπει ποινή κάθειρξης 10 ετών  θα εφαρμόζεται μόνο αν προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο, ενώ η ισχύουσα διάταξη επιβάλει ποινή κάθειρξης τουλάχιστον 10 ετών στην περίπτωση που μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο. Εδώ λοιπόν στο άρθρο 270 ΠΚ με την ατυχή του διατύπωση, η κάθειρξη θα επιβάλλεται μόνο αν προέκυψε κίνδυνος για τους αστυνομικούς και συνεπώς η ρίψη της εκρηκτικής βόμβας εναντίον τους θα τιμωρείται μόνο εάν κινδύνευσαν από αυτή και όχι στην περίπτωση  που μπορεί δεν κινδύνευσαν από αυτήν, αν και μπορούσαν να κινδυνεύσουν, όπως ισχύει σήμερα, παραδείγματος χάριν στην περίπτωση που ενώ εκτοξεύτηκε με σκοπό να πλήξει τους αστυνομικούς έπεσε σε  μεγαλύτερη από την αναμενόμενη απόσταση από αυτούς και συνεπώς δεν τους προκάλεσε κάποιο κίνδυνο, πράγμα πρωτοφανές σε μια ευρωπαϊκή χώρα που διατηρεί την θλιβερή πρωτιά σε ρίψεις μολότοφ κατά αστυνομικών.

-Οι ανωτέρω απόψεις κατατέθηκαν ηλεκτρονικά προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης των αλλαγών στο Ποινικό κώδικα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Το μυστικό που κάνει το Kriss Vector μοναδικά καινοτόμο