Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:14 | 09/08/2019

Του Κυριακάκου Παναγιώτη

Αντιπροέδρου Ε.ΑΣ.Υ.Α.

Παρακολουθώντας την αναδιοργάνωση των μάχιμων υπηρεσιών σύμφωνα με τις εξαγγελίες της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης δεν μπορώ να πω πως δεν υπάρχει μια ικανοποίηση, αφού άλλωστε αυτή ήταν και το πάγιο αίτημα της Ε.ΑΣ.Υ.Α. Να απεγκλωβιστούν δηλαδή αστυνομικοί από αλλότρια αντικείμενα και πάρεργα και να μετακινηθούν στις μάχιμες υπηρεσίες για να τεθούν στην διάθεση του πολίτη και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας. Θα ήθελα όμως εδώ να εκφράσω ορισμένους προβληματισμούς κυρίως για τον τρόπο στελέχωσης της Άμεσης Δράσης αλλά και τον κίνδυνο να μπει η υπηρεσία σε μια εσωστρέφεια εξ αιτίας και του τρόπου επιλογής των ατόμων αλλά και του αριθμού που θα στελεχώσει την κάθε Υποδιεύθυνση.

Είναι γνωστό πως με την τελευταία αναδιάρθρωση η Άμεση Δράση αποτελείται από δύο Υποδιευθύνσεις. Την Α’ Υποδιεύθυνση που περιλαμβάνει τα περιπολικά και την Β Υποδιεύθυνση που περιλαμβάνει τα δίκυκλα: Ομάδα Ζ και ΔΙ.ΑΣ. Επίσης περιλαμβάνει και το τηλεφωνικό κέντρο. Η μέχρι στιγμής μέριμνα είναι να ενισχυθεί η ομάδα ΔΙ.ΑΣ με όλο το νεαρό προσωπικό μέχρι να συμπληρωθούν 500 άτομα. Δεν υπάρχει δηλαδή μια σαφής πρόβλεψη για τα άτομα που θα μετακινηθούν στα περιπολικά και στο τηλεφωνικό κέντρο που όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του. Επίσης υπάρχει ο κίνδυνος τα άτομα που θα στελεχώσουν τα περιπολικά τα οποία σημειωτέον είναι αποδεκατισμένα σε προσωπικό, να ανέβει και σημαντικά ο μέσος όρος ηλικίας καθ' ότι όλοι οι νεαροί στελεχώνουν την ομάδα ΔΙ.ΑΣ.

Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τα άτομα που θα στελεχώσουν την ομάδα Ζ. Ιστορική ομάδα δικύκλων με πολύπλευρη προσφορά στην κοινωνία αυτή την στιγμή δεν έχει την δυνατότητα να βγάλει ούτε ένα ζευγάρι να εργαστεί κάρτα στον τομέα. Η ομάδα Ζ η οποία προσφέρει πολύτιμη βοήθεια στα περιπολικά αφού λαμβάνουν σήματα κανονικά και εξυπηρετούν στο φόρτο εργασίας του Κ.Α.Δ. και κατά συνέπεια υπάρχει καλύτερη αμεσότητα στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών. Πιο ευέλικτη και ότι την μοτοσυκλέτα χειρίζεται ένας αναβάτης που για όσους έχουν οδηγήσει μηχανή, αντιλαμβάνονται την σημαντική διαφορά στην ταχύτητα κίνησης. Ιδιαιτέρως δε μέσα στον κυκλοφοριακό φόρτο.

Εάν λοιπόν θέλουμε να εξασφαλίσουμε το αξιόμαχο, το ενιαίο και αδιαίρετο της Α.Δ., αυτό πρέπει να γίνει επί ίσοις όροις. Τότε το προσωπικό που την απαρτίζει θα μπορεί απερίσπαστο και χωρίς προσωπικές διενέξεις και αντιμαχίες να προσφέρει αυτά που πραγματικά μπορεί στον τομέα της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Απόσπασμα από την εφημερίδα της Ένωσης Αθηνών "Σύγχρονη Αστυνομία" που μόλις κυκλοφόρησε

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis