Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:28 | 15/01/2019

Οι ανάγκες για κάλυψη της ασφάλειας των εκδηλώσεων έχουν αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια με την αυξημένη απειλή ένοπλων επιθέσεων από εγχώριους δράστες ή ακόμα και τρομοκρατικών επιθέσεων.

Το εν λόγω φαινόμενο κατά κύριο λόγο απασχολεί ξένα κράτη, λόγω των περιστατικών που καλούνται (δυστυψώς συχνά) να αντιμετωπίσουν.

Ωστόσο και στην δική μας χώρα, ο εν λόγω επιχειρησιακής φυσεως προβληματισμός, θα λέγαμε ότι είναι υπαρκτός.

[custom:google-ads]

Οι αστυνομικές υπηρεσίες σε κάθε περίπτωση πρέπει να αναζητήσουν λύσεις για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των πολιτών σε μεγάλες εκδηλώσεις όπως συναυλίες, αθλητικούς αγώνες ή παρελάσεις.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ποια Αστυνομία βγάζει στη "σύνταξη" το MP5 και με ποιο όπλο το αντικαθιστά


Επιπρόσθετη ασφάλεια είναι επίσης απαραίτητη σε αεροδρόμια και άλλα μεγάλα κτίρια.

Οι αστυνομικές υπηρεσίες όλων των χωρών αναζητούν λύσεις για την αύξηση των δυνατοτήτων ανταπόκρισης.

Μάλιστα πολλές ξένες υπηρεσίες αρχίζουν να εφαρμόζουν αυξημένα αντισταθμιστικά μέτρα κατά απειλών που αφορούν την ενδεχόμενη δράση ελεύθερου σκοπευτή.

Άλλα μέτρα που  πλέον εφαρμόζονται στις περιμέτρους ασφαλείας που στήνονται ανά τον κόσμο για συγκεκριμένες πάντα περιστάσεις, περιλαμβάνουν οδοφράγματα βαρέων οχημάτων σε δρόμους, ανίχνευση βόμβας με τη συνδρομη των K-9, δυνάμεις ταχείας αντίδρασης από αστυνομικούς των Ειδικών Δυνάμεων και τέλος παρουσία αστυνομικών με ορατά μακρύκανα όπλα.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: To Sig Sauer P320 συνεχίζει να "κερδίζει καρδιές" στα Σώματα Ασφαλείας


Σχεδόν κάθε μακρύκανο όπλο θα προσφέρει τακτικό πλεονέκτημα σε σχέση με ένα πιστόλι, όσον αφορά τη σταθερότητα, την ακρίβεια και τη βαλλιστική ικανότητα. Επιπλέον, μπορούν να εξοπλιστούν με μια ευρύτερη ποικιλία φακών για βελτιωμένη απόδοση.

Ενώ το θέαμα των αστυνομικών που φέρουν μακρύκανα πυροβόλα όπλα έχει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα ως εμφάνιση δύναμης, έχει ωστόσο και περιορισμούς και μερικά μειονεκτήματα.

Ο Αστυνομικός που τοποθετείται σε κάποιο σημείο με ένα εκτεθειμένο μακρύκανο όπλο χρησιμεύει μεν ως αποτρεπτικό στοιχείο, αλλά στερείται της κινητικότητας ή της ευελιξίας για να χειριστεί άλλες περιστατικά που δεν απαιτούν τέτοια όπλα.

Επιπλέον, το εκτεθειμένο μακρύ όπλο μπορεί να έχει θετικές και αρνητικές επιπτώσεις στις αντιλήψεις του κοινού.

Μερικοί άνθρωποι νιώθουν ασφάλεια στη θέα τέτοιον όπλων.

Άλλοι νιώθουν άβολα στην εικόνα αστυνομιών να φέρουν τέτοια όπλα σε μία εκδήλωση ή σε ένα μουσικό φεστιβάλ.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Υποπολυβόλο MP5, C.Q.B. και ελληνική πραγματικότητα


Πως θα κρυφτεί έναν μακρύκανο όπλο;

Η λύση σε αυτό τον ... "προβληματισμό" είναι να γίνει το μακρύκανο όπλο διακριτικό. 

Η απόκρυψη ενός τέτοιου όπλου μέσα σε μια τσάντα, σακίδιο ή άλλη θήκη μεταφοράς επιτρέπει στους αστυνομικούς να περιπολούν μια δημόσια εκδήλωση, ένα πάρκο ψυχαγωγίας ή ένα νοσοκομείο, με την ικανότητα να ανταποκρίνονται στα βασικά περιστατικά χωρίς να προκαλούν ανησυχίες στο κοινό που βλέπει βαριά δύναμη πυρός.

Ο αστυνομικός έχει την ευελιξία να χειρίζεται μικρότερα περιστατικά με διακριτικότητα και ταυτόχρονα εξακολουθεί να έχει γρήγορη πρόσβαση σε όπλα με βαριά δύναμη πυρός για τις πιο δύσκολες περιπτώσεις, ώστε να έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί την ακρίβεια και την εμβέλεια που προσφέρουν τα όπλα αυτά.

This officer standing watch over a public event is carrying a long gun in his sling bag. But most people would think he is toting much more innocuous supplies and gear. (Photo: Brian Marshall)

Όταν ρωτήθηκαν πολίτες για το ειδικό σακίδιο που έφεραν αστυνομικοί, το μεγαλύτερο μέρος του κοινού δεν φάνηκε να παρατηρεί καθόλου την τσάντα.

 Άλλοι θεώρησαν ότι η τσάντα έχει πρώτες βοήθειες ή ιατρικές προμήθειες ή άλλα προσωπικά αντικείμενα. 

Σπάνια υποθέτουν ότι ο αστυνομικός με την τσάντα έχει ένα πολυβόλο μέσα.

Ένα τέτοιο ειδικό σακίδιο (“5.11 Select Carry”) επιτρέπει σε έναν αστυνομικό να μεταφέρει ένα μακρύκανο όπλο για παρατεταμένες χρονικές περιόδους, διατηρώντας ταυτόχρονα το όπλο ασφαλισμένο και μακριά από τα αδιάκριτα μάτια.

Μπορούν επίσης να μεταφέρουν νερό, σνακ, ατομικά εξαρτήματα πρώτων βοηθειών, αντηλιακά και άλλα χρήσιμα αντικείμενα.

Άλλες τσάντες που λειτουργούν καλά σε αυτό το ρόλο είναι η Eberlestock Cherry Bomb και η 5.11 COVRT M4 Shorty.

Ακόμη και οι τσάντες για φορητούς υπολογιστές είναι αρκετά μεγάλες για κάποια όπλα τέτοιου είδους.

Απαραίτητη εκπαίδευση

Το να βγάλουν ένα μακρύκανο όπλο από μια τσάντα δεν είναι μία ενέργεια που οι περισσότεροι αστυνομικοί έχουν την εμπειρία να κάνουν.

Και δεν θα πρέπει η πρώτη φορά που θα το γίνει αυτη η ενεργεια να είναι υπό το άγχος ενός δύσκολου περιστατικού ή την ώρα που ο αστυνομικός δέχεται πυρά.

Για αυτόν τον λόγο συνιστάται τα στελέχη να περάσουν χρόνο βγάζοντας το μακρύκανο όπλο από την τσάντα απόκρυψης, εκτελώντας πολλαπλές επαναλήψεις της κίνησης αυτής.

(Photo: Brian Marshall)

Είναι σημαντικό να κατανοήσουν τα καλύτερα μηδενικά εύρη για αυτά τα όπλα.

Οι περισσότεροι αστυνομικοί δεν θα έχουν το χρόνο ή διαύγεια μυαλού για να κάνουν υπολογισμούς, παρά να τοποθετήσουν τα σκοπευτικά στο στόχο και να τραβήξουν τη σκανδάλη.

Τα μακρύκανα πυροβόλα όπλα αποτελούν πλέον σημαντικά εργαλεία για τους αστυνομικούς, στους οποίους έχει ανατεθεί η φύλαξη μίας εκδήλωσης.

Σε ένα κρίσιμο περιστατικό, οι αστυνομικοί χρειάζονται κάτι περισσότερο από ένα πιστόλι.

Η διακριτική παρουσία τέτοιων όπλων δίνει τη δυνατότητα στον επικεφαλής της ομάδας να χρησιμοποιήσει με μεγαλύτερη ευελιξία τους πόρους της ομάδας του και να ορίσει τους τύπους ενεργειών που μπορούν να αναλάβουν.

Οι ομάδες με κρυμμένα τα μακρύκανα όπλα σε τσάντες μπορούν να κινηθούν και να παρατηρήσουν πιθανές απειλές και να ανταποκριθούν σε μικρότερα θέματα χωρίς να προκαλέσουν συναγερμό στους πολίτες για ένα σωρό αστυνομικούς που τρέχουν μέσα στο πλήθος κρατώντας πολυβόλα.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Νέα εξάρτηση ανθεκτική σε επιθέσεις με μαχαίρια, αιχμηρά αντικείμενα και σύριγγες εγγυάται απόλυτη προστασία! [ΒΙΝΤΕΟ]

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis