Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:21 | 08/05/2016

Δευτέρα πρωί στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του πρώην Ολυμπιακού Σκοπευτηρίου Μαρκόπουλου, όπου στεγάζεται η Διεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων.

Πρόκειται για μία αχανή έκταση 305 στρεμμάτων, στην οποία εντοπίζονται τέσσερα κτίρια, αλλά και το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο σκοπευτήριο της Ευρώπης. Ενα περιπολικό μας συνοδεύει μέχρι το κτίριο όπου εδρεύει η επίλεκτη αστυνομική υπηρεσία, η Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (ΕΚΑΜ). Στο πάρκινγκ είναι παρατεταγμένα τα ειδικά οχήματα και τα γνωστά μαύρα τζιπ της μονάδας, που «πρωταγωνιστούν» στις μεγάλες επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ.

Πίσω από το κτίριο βρίσκεται το πρώην Ολυμπιακό σκοπευτήριο, το οποίο πλέον έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης για να προπονούνται οι άνδρες της μονάδας. Μέσα βρίσκονται δύο περιπολικά, ένα λεωφορείο, αλλά και μικρά κτίρια που χρησιμοποιούνται για τα σενάρια εκπαίδευσης των ΕΚΑΜιτών. Το «Εθνος της Κυριακής» βρίσκεται στα άδυτα της επίλεκτης αστυνομικής μονάδας, εκεί όπου γίνονται δεκτοί μόνο οι «άριστοι των αρίστων».

Στο πεδίο μάχης προπονούνται κάτω από τον καυτό ήλιο δύο ομάδες της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ). Σε λίγες ημέρες θα ταξιδέψουν στην Ιορδανία για να συμμετάσχουν σε διεθνή διαγωνισμό ειδικών δυνάμεων σωμάτων ασφαλείας. Το σκοπευτήριο έχει γίνει πλέον το δεύτερο σπίτι τους, καθώς εκεί περνούν τον περισσότερο χρόνο τους.

Εξαντλητικοί ρυθμοί
Η προπόνησή τους είναι καθημερινή και εξαντλητική, καθώς για δεύτερη χρονιά θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στον διαγωνισμό και θα έρθουν αντιμέτωποι με αμερικανικές, ρωσικές και ισραηλινές δυνάμεις, που θεωρούνται οι καλύτερες στον κόσμο.

Τους προπονεί ο Παναγιώτης, ένα από τα παλαιότερα στελέχη της μονάδας και επικεφαλής των επιχειρησιακών ομάδων. Σύμφωνα με το σενάριο άσκησης, μέσα σε λίγα λεπτά πρέπει να καταλάβουν τον στόχο, ενώ δοκιμάζονται και στη σκοποβολή. Η άσκηση των σκληροτράχηλων αστυνομικών γίνεται με αληθινά πυρά.

Κρατούν τα ελαφριά πολεμικά όπλα M16, φορούν αλεξίσφαιρα γιλέκα και κράνη, την ειδική στολή με τα διακριτικά της ΕΚΑΜ. Κινούνται αθόρυβα σαν φίδια και εκτινάσσονται σαν πάνθηρες. Εξάλλου το μότο της μονάδας είναι «Ταπεινός σαν μοναχός, αθόρυβος σαν φίδι, μαχητής σαν πάνθηρας»...

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ
[email protected]
Φωτογραφίες: Χαρης Γκίκας

www.ethnos.gr

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την κατηγορία ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis